גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נראים המאמצים להעמיד את פוטין לדין על המלחמה באוקראינה

הצעה אחת, לתבוע את נשיא רוסיה על תוקפנות, מזכירה את משפטי נירנברג, בהם בכירים נאצים נידונו ע"י בית משפט מיוחד שהוקם למטרה זו ● כיום רעיון דומה זוכה בתמיכה חלקית בלבד

נשיא רוסיה ולדמיר פוטין / צילום: Mikhail Klimentyev
נשיא רוסיה ולדמיר פוטין / צילום: Mikhail Klimentyev

באמצע שנות ה-40 של המאה שעברה, אחרי ניצחון בעלות הברית במלחמת העולם השנייה, בית דין בנירנברג ערך משפטים היסטוריים נגד פקידים בכירים נאצים, ובית דין נוסף בטוקיו עסק בטענות נגד מנהיגים פוליטיים וצבאיים יפניים. הפשע המרכזי היה פשע שאף אדם מעולם לא נשפט עליו לפני כן, וברמה בינלאומית, גם מאז - הפשע של התחלה במלחמה באופן תוקפני. בזמנו כונה הפשע הזה פשע נגד השלום.

ישנם מומחים משפטיים ודמויות ציבוריות האומרים שצריך לשפוט באופן דומה את מנהיגי רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה. בעיני רוחם הם רואים בית דין מיוחד עם נאשמים רמי־דרג, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ראשון ביניהם. בית משפט כזה "יפגין את הנחרצות שלנו שאין סובלנות לפשע התוקפנות, ושלא נותיר אבן על אבן בניסיון לסיים את האירועים הנוראיים שאנו עדים להם", נכתב בהצהרה ממרץ של כמה עורכי דין בינלאומיים, תובע לשעבר במשפטי נירנברג וראש ממשלת בריטניה לשעבר גורדון בראון.

ההצעה, שמקבלת תמיכה משר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה, היא חלק ממאמץ נרחב יותר להביא את הרוסים לתת דין וחשבון, שמבוסס על שלוש שאלות מרכזיות: את מי לתבוע על האלימות באוקראינה, איפה לתבוע אותם ועל איזה פשעים במסגרת החוק הבינלאומי.

כיוון אחד שהמאמצים בו כבר מקבלים צורה הוא בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג, שהתובע שלו כרים חאן פתח בחקירה לבדיקה אם רוסיה ביצעה פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה באוקראינה. אישומים כאלה כוללים זוועות שמבצעים החיילים ושולחיהם בזמן המלחמה. הם כוללים, למשל, הריגה של אזרחים על־ידי כוחות רוסיים בעיר בוצ'ה, שחאן ביקר בה בחודש שעבר. 

פשע התוקפנות

פשע התוקפנות נוגע למה שקורה לפני פשעי המלחמה: הפלישה עצמה - תכנונה, התחלה בפעולה והמשכתה. התומכים במאמץ זה אומרים שלתבוע את פוטין בהאג יהיה מאוד קשה כי יהיה צורך לשכנע את השופטים בעזרת עדויות שיש קשר בין החלטות הקרמלין וזוועות ספציפיות שנעשו בשדה הקרב. מצד שני, האשמה בפשע התוקפנות מאפשרת לתביעה להגיע ישירות למוסקבה.

תוקפנות היא פשע שההנהגה מואשמת בו, אמר פיליפ סנדס, פרופסור למשפט ביוניברסיטי קולג' בלונדון ומומחה לבתי משפט בינלאומיים. סנדס משתתף במאמץ להכין טקסטים משפטיים שיוכלו להקל על פעילות כל בית משפט בינלאומי שיוקם בנוגע לאוקראינה בעתיד. "זה הטקסט היחיד שיכול באיזו מידה של וודאות להביא אותנו עד הממשלה". 

השאלות המרכזיות, על־פי סנדס, הן אלה: האם רוסיה מנהלת מלחמה שהיא באופן ברור לא חוקית ומי היה אחראי על ההחלטה לצאת למלחמה? "איסוף עדויות על פשע התוקפנות אינו מסובך", אמר, בגלל שהמתקפה הגדולה של רוסיה על שטח של מדינה אחרת, כולל הפצצות של ערים אוקראיניות על־ידי צבא רוסיה, תואמות לתיאור של הפשע הזה.

רוסיה אומרת שהיא לא מתכננת לכבוש את אוקראינה ושכוחותיה משחררים את האוקראינים. היא טוענת שפגעה רק במטרות צבאיות ושכל נפגעים אזרחיים הם באשמת מי שהיא מכנה לאומנים אוקראיניים וקיצוניים. 

בית משפט מיוחד

השאלה הבאה היא, איפה יכול להתרחש משפט על תוקפנות? לא בבית המשפט הפלילי הבינלאומי. למרות שבית המשפט הזה הוקם במטרה לדון בארבעה סוגי פשעים - פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות, רצח עם ופשע התוקפנות - סמכות השיפוט שלו בנוגע לפשע התוקפנות חלשה בהרבה לעומת שלושת הפשעים האחרים. לגבי שלושת הראשונים, יכול בית המשפט לשפוט רוסים בגלל שאוקראינה, שבשטח שלה הזוועות לכאורה מתרחשות, מקבלת את סמכות השיפוט של בית המשפט הבינלאומי בהאג. אבל לגבי פשע המלחמה, הסכמתה של אוקראינה אינה מספיקה. בגלל שרוסיה לא חתומה על האמנה המכוננת של בית המשפט, אמנת רומא, בית המשפט לא יכול להתקדם לגביה בחקירה של פשע התוקפנות.

מצב יוצא דופן יכול לקרות אם מועצת הביטחון של האו"ם תפנה את המקרה לדיון בית המשפט הבינלאומי, אבל אין סיכוי לכך, בגלל שלרוסיה יש סמכות וטו כחברה קבועה במועצה.

זו הסיבה שכמה מומחי משפט הציפו את הרעיון להקמת בית משפט מיוחד או אד־הוק לדיון בפשע התוקפנות, אם כי איך להקים גוף כזה ועל־ידי מי, אלה שאלות שנידונות באופן נרחב. שני בתי המשפט המוכרים שנפתחו בשנות ה־90 - אחד דן בפשעי מלחמה ביוגוסלביה לשעבר והשני עסק ברצח העם הרואנדה - הוקמו על־ידי מועצת הביטחון של האו"ם, מסלול שחסום במקרה של אוקראינה בגלל הווטו הצפוי של רוסיה במועצת הביטחון.

אפשרות אחת יכולה להיות פעולה פחות או יותר לפי המודל של בית המשפט בנירנברג, שהוקם על־ידי ארה"ב, ברית המועצות, צרפת ובריטניה כדי לשפוט נאשמים גרמנים. קבוצה של מדינות בעלות השפעה, כולל ארה"ב, בריטניה וצרפת למשל, יכולה באופן דומה לשלב ידיים עם אוקראינה ולהקים בית משפט כזה. אבל המתנגדים לרעיון טוענים שבית משפט שיוקם על־ידי קומץ מדינות יהיה חסר לגיטימיות בינלאומית ויהיה פגיע להאשמות שהוא פוסק באופן סלקטיבי. 

"דוגמה בוטה של תוקפנות" 

קווין ג'ון הלר, פרופסור למשפט בינלאומי וביטחון באוניברסיטת קופנהגן, אומר שארה"ב ובריטניה, שפלשו לעיראק ב־2003, לא צריכות להיות המדינות שיקימו בית משפט שישפוט את הרוסים על כך שפלשו לאוקראינה. מדינות אלה, אמר, היו אחראיות גם לצמצום סמכות השיפוט של בית המשפט הבינלאומי לגבי פשע התוקפנות כשניסחו את הגדרת הפשע הזה באמנת רומא. אילולא זה, היה יכול התובע בבית המשפט לחקור רוסים בהאשמה של תוקפנות כפי שהוא עושה לגבי פשעי מלחמה, וזה היה מייתר את הצורך בהקמת בית משפט מיוחד, אמר הלר.

"הרעיון מאז נירנברג לא היה להקים בית משפט ועוד בית משפט כל פעם למלחמה אחרת, בייחוד על־ידי הצדדים בסכסוך", אמר.

הבעיה, כך אמר, היא ש"כיום אנחנו נסוגים מהרעיון הזה זה שכל המדינות צריכות להיות נתונות לאותם כללים ואומרים, 'כעת יש לנו דוגמה ממש בוטה של תוקפנות, אחת שבאופן ברור צריך לתבוע עליה, ואנחנו נקים בית משפט למטרה הזה, אבל לא נקים בית משפט לאף אחד ממקרי התוקפנות שקרו ב־20 השנים האחרונות'". 

בית משפט בגיבוי האו"ם

מודל אחר יכול להיות לבית משפט שיוקם על־ידי אוקראינה ועל־ידי ארגון בינלאומי, כמו האו"ם. האו"ם היה מעורב בהקמת בית המשפט המיוחד שטיפל בתביעות שנגעו למלחמת האזרחים בסיירה לאון ובית משפט מיוחד בקמבודיה לדון בזוועות שביצע משטר החמר רוג'.

בית משפט בגיבוי האו"ם ייתפש כבעל לגיטימיות גדולה יותר מבית משפט שיוקם על־ידי כמה מדינות, במיוחד אם יקבל את תמיכת האספה הכללית של האו"ם דרך הצבעה, כך אמרה ג'ניפר טרהאן, פרופסורית קלינית לעניינים עולמיים באוניברסיטת ניו יורק [מה? clinical professor of global affairs at New York University]. מבקרי הרעיון הזה אומרים שהשגת תמיכה באסיפה הכללית שחברות בה 193 מדינות לא יהיה קל.

בשבוע שעבר, האספה הפרלמנטרית של מועצת אירופה, ארגון זכויות האדם העיקרי של היבשת, הוסיפה את קולה לקריאות להקים בית משפט שידון בפשע התוקפנות. בהצטרפותה להצעות האחרות, המליצה האספה שבית המשפט יוקם על־ידי אמנה בין מי שהגדירה כמדינות בעלות מחשבה דומה ותקבל את תמיכת האספה הכללית של האו"ם, והיא צריכה לקבל תמיכה מארגונים כמו המועצה האירופית והאיחוד האירופי.

תהיה הדרך בה יוקם בית משפט אשר תהיה, אתגר פרקטי שיעמוד בפניו יהיה עצם ההבאה של נאשמים רוסים להישפט. מי שתומכים בתביעה על פשע התוקפנות אומרים שלא סביר שפוטין או שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב יגיעו לעמדת הנאשם. הטיעון הנגדי: אי־אפשר לדעת. הם מציינים כדוגמה את הגנרל הנאצי הרמן גרינג, את הרודן הסרבי לשעבר סלובודן מילוסביץ' ואת נשיא ליבריה לשעבר צ'רלס טיילור, שכולם הגיעו להישפט בפני בתי משפט בינלאומיים כנגד כל הסיכויים. חשודים אחרים, כמובן, מעולם לא נשפטו, למשל הנשיא הסודני לשעבר עומאר אל־בשיר, שנותר מבוקש מאז 2009 בבית המשפט הבינלאומי בהאג בהאשמה שהוא אחראי לביצוע פשעי מלחמה.

טרהאן אמרה שאפילו חקירה או כתב אישום בלבד יהוו הצהרה חזקה. "ההצהרה ההפוכה, של אי צדק, יכולה להיות מאוד מזיקה", אמרה.

מאז שהחלה המלחמה, אמרה טרהאן, אנשים רבים תהו האם פוטין היה פולש לאוקראינה אם התגובות הבינלאומיות לפלישתו לחצי האי קרים ב־2014 היו חזקות יותר. "בגלל שאם אתם נותנים לחצי האי קרים ללכת, ואתם נותנים לאוקראינה ללכת, מה יהיה הדבר הבא?", אמרה טרהאן.

עוד כתבות

יו''ר המחנה הממלכתי בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ הגיש הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית למלחמת "חרבות ברזל"

יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, הגיש היום למזכירות הממשלה הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי אסון ה-7 באוקטובר ● "הקמת ועדת חקירה ממלכתית תעביר מסר חשוב ומאחד לציבור הישראלי כי כלל מערכות השלטון והביטחון העומדים בראשן מחויבים בבחינה מעמיקה, אובייקטיבית ומקצועית"

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

סם אלטמן וסקרלט גוהנסון / צילומים: AP

על הקלות שבה OpenAI לקחה לסקרלט ג'והנסן את הקול

השקת ChatGPT 4o של OpenAI בשבוע שעבר מזמינה מבט מחודש באחד הסרטים הטובים של המאה ה-21 ● כשבוע אחרי ההשקה הודיעו OpenAI על החלפת הקול שנבחר לעוזרת הקולית ● הסיבה: השחקנית סקרלט ג'והנסן שלחה לחברה התראה משפטית המורה להחליף מיד את הקול של המערכת, שהיה דומה באופן מחשיד לקולה בסרט "HER" של ספייק ג'ונז מ-2013

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

ויתרה על גיוס של 200 מיליון שקל: חברת הנדל"ן שדוחה את ההנפקה בת"א

חברת הנדל"ן יוסי אברהמי, שתכננה לגייס 200 מיליון שקל לפי שווי של מיליארד שקל, החליטה לדחות את ההנפקה ברבעון אחד לפחות ● בין הסיבות לדחייה: החולשה בשוק המניות והתלבטות של הבעלים בנוגע למהלך

פרויקט הריסה ובנייה מחדש. אינטרס לאומי בקידום הפרויקטים / צילום: Shutterstock

זכות הסירוב של דייר סרבן - לא לעולמים

דייר בפרויקט תמ"א 38 בבת ים טען כי הוא זכאי להרחבה של לפחות 6 מ"ר נוספים ביחס לשכניו ● אלא שהוא נזכר לעשות זאת במסגרת תביעה לבית המשפט, אחרי שכבר ניתן נגדו פסק דין ע"י המפקח על הבתים המשותפים ● השופטת דחתה אותו על הסף: "היית צריך לטעון זאת בפני המפקח"

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם כדאי להיכנס לשוק כשהמדדים בשיא כל הזמנים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כך התהפכה טבלת התשואות בקרנות הפנסיה והגמל ● ראלי חזק יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל התיקון לא בהכרח מגיע ● כמה הרוויחו המנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 ● וגם: העצה של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

מהמנכ''לים שפרשו / צילומים: איל יצהר, שלומי יוסף, רמי זרנגר, יונתן בלום, יוסי זמיר, ענבל מרמרי, עידן גרוס, קרן בן ציון, גבע טלמור, שרפן לופו, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

53 מנכ"לים עזבו את תפקידם מאז החלה המלחמה. השאלה היא למה

קושי לגייס משקיעים, לחץ גובר והזדמנויות חיצוניות: בשמונה חודשי המלחמה 10% ממנכ"לי חברות בבורסה המקומית עזבו בזה אחר זה את תפקידם ● התופעה, שחוצה ענפי מסחר - החל מנדל"ן, דרך תעשייה ועד תחום הקנאביס - אפילו התפשטה לחברות ישראליות שנסחרות מעבר לים ● מדוע זה קורה דווקא עכשיו, ואיך אפשר להסביר את התופעה?

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

בצל המלחמה והאמברגו: החברה הטורקית שמוכרת אחזקות בישראל

חברת זורלו הטורקית מוכרת לאדלטק את מלוא אחזקותיה בתחנות הכוח אשדוד אנרגיה ורמת נגב אנרגיה ● ברקע בין היתר, הסנקציות שהטיל ארדואן על סחר עם ישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבורר הכריע, ו־48 בעלי דירות ניצחו את בעלי הפנטהאוזים בבניין בוויכוח היסטורי

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הערב / צילום: צילום מסך ממסיבת העיתונאים

מסר בן 110 מברלין: כך עושים כלכלת מלחמה

ב-1914 תעשיין יהודי מבריק העביר את כלכלת גרמניה אל מסלול של מלחמה ארוכה ● דמוקרטיות ודיקטטורות למדו את השיעור המדהים שהעניק ולטר רתנאו

גיל גרון, מנכ''ל Orca ואסף רפפורט, מנכ''ל Wiz / צילום: אורקה סקיוריטי, איל יצהר

התביעה לא תימחק: חדי-הקרן וויז ואורקה הולכים למשפט ב-2025

בתביעה שהוגשה ע"י חד-קרן הסייבר הישראלי אורקה סקיוריטי ביולי האחרון נכתב כי "וויז בנתה את העסק שלה על בסיס תוכנית עסקית פשוטה: להעתיק את אורקה" ● בית המשפט האמריקאי מחייב את וויז לספק מסמכים שהחברה טרם הסכימה לספק, אשר יחשפו את עיצוב המוצר של וויז שאורקה טוענת שהועתק ממנה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הסיכויים שתיפתח חקירה פלילית נגד מירי רגב, ואיך השרה נערכת?

התנהלות שרת התחבורה ואנשיה עלולה להיחקר במישור הפלילי ● בזמן שהיועמ"שית מקיימת שיח עם ראשי מערכת האכיפה, רגב שכרה את שירותיו של עו"ד עמית חדד - ששלח מכתב התראה לפני תביעה ● וגם: משרד התחבורה עשוי להיקלע לתסבוכת במישור המינהלי

ארתור מנש, מנכ''ל Mistral AI / צילום: ap, Ludovic Marin

מתחרה בענקיות הטק: הכירו את הרוקסטאר החדש של שוק הבינה המלאכותית

ארתור מנש בן ה-31 הוא כוכב עולה בתחום ה-AI, ועומד בראשו של סטארט־אפ צרפתי קטן שהספיק לגייס מאות מיליוני דולרים, כמו גם תמיכה ממיקרוסופט - על אף שנוסד רק לפני כשנה ● כך הוא מתכנן להתחרות בענקיות הטכנולוגיה

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איך נקרא הסרט החדש של ג'רי סיינפלד ובאיזה מאכל הוא עוסק?

איפה נשבר השבוע שיא עולמי במספר בעיטות בדו-קרב פנדלים בכדורגל, איזו עיר זכתה לכינוי "עיר הקורנפלקס", ועל מי נכתב השיר "American pie"? ● הטריוויה השבועית

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי ממ"ד ובלי מעלית: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבאר שבע?

בשכונה ב' בבאר שבע, בבניין ישן נמכרה דירת 3 חדרים, 71 מ"ר ב־700 אלף שקל ● הקונים הם זוג צעיר ללא ילדים שקנה את הדירה למגורים ● דירת 3 חדרים במודיעין, שהייתה על המדף 3 חודשים נמכרה ב-2 מיליון שקל ●  ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ג'ושוע ברגין / צילום: Nick Hanyok imaging

ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק

הוא היה אחד מ-100 העובדים הראשונים באמזון ומילא שורת תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, אבל המלחמה גרמה לג'ושוע ברגין היהודי לעזוב הכול ולהצטרף לסטארט-אפ ישראלי בתחילת דרכו ● בראיון הוא מספר גם על שתיקת החברות הגדולות לאירועים בארץ, ומסביר: "מיעוט אנטישמי קיצוני מחזיק את ענקיות הטכנולוגיה כבנות ערובה"