גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדע שמאחורי בניינים שיוכלו לצמוח – ולהתפרק מעצמם

האדריכלית נרי אוקסמן, יוצרת "האקולוגיה החומרית", מסבירה איך תולעי משי, קליפות סרטנים ושלדי חרגים יכולים לעזור לעצב את פני עיר העתיד

הביתן של אוקסמן בפרויקט Aguahoja. ביופולימר שמתכלה בחשיפה למי גשמים / צילום: Neri Oxman and the Mediated Matter group
הביתן של אוקסמן בפרויקט Aguahoja. ביופולימר שמתכלה בחשיפה למי גשמים / צילום: Neri Oxman and the Mediated Matter group

בזמן שמגפת הקורונה הגבירה את ההשערות על איך תיראה עיר העתיד, האדריכלית נרי אוקסמן אומרת שהיא נאמנה לתוכניות המבוססות על עקרון מרכזי בעבודתה: בשנים הקרובות, בניינים יצמחו, לא ייבנו.

במכון הטכנולוגיה של מסצ'וסטס (MIT) בין 2010 ל־2021, ייסדה וניהלה אוקסמן את קבוצת החומר המתווך, קבוצת חוקרים בתחומים שכללו עיצוב ממוחשב, ייצור דיגיטלי, מדע החומרי וביולוגיה סינתטית. שם, הקימה תחום שהיא מכנה אותו אקולוגיה חומרית.

התוצאה? גוף עבודה מחקרית הכולל ביתן שנבנה על ידי 6,500 תולעי משי (בעזרת זרוע רובוטית), סדרת פסלים בהדפסה תלת־ממדית שיש בהם נימים בהם ניתן להזרים באופן נוזלי את הפיגמנט מלנין (בחזונה, בניינים יוכלו להתגונן בפני קרינה אולטרה־סגולה כך), ואוסף פריטים שנבנו על ידי שימוש בחומרים שנוצרו משריונות של חסילונים או של חרקים.

מאז שעזבה את העולם האקדמי, אוקסמן, בת 46, מתמקדת באוקסמן, חברת עיצוב וטכנולוגיה מניו יורק שייסדה ב־2020 במטרה ליישם את פילוסופיית העיצוב שלה על פרויקטים בעולם האמיתי. תערוכה רטרוספקטיבית של עבודותיה מוצגת במוזיאון לאמנות מודרנית בסן פרנסיסקו. הוול סטריט ג'ורנל שוחח עם אוקסמן על העתיד של האדריכלות העירונית ואיך היא חושבת שעיצוב יכול לשמש ככלי למלחמה נגד שינוי האקלים.

יצרת מונח חדש לתיאור גישתך לעיצוב: אקולוגיה חומרית. מה זה כולל?
"הרעיון מאחורי האקולוגיה החומרית הוא לאפשר סינרגיה מלאה בין סביבות בנויות וצומחות על ידי שימוש בטכנולוגיות דיגיטליות חדשות המאפשרות לשפר חומרים בעלי בסיס ביולוגי לבנייה בקנה מידה גדול".

איך את מחליטה באילו חומרים טבעיים להשתמש בעיצובים שלך?
"זה הכל עניין של אתיקה וזמינות. אנחנו עובדים עם הביופולימרים השופעים ביותר בעולם, הכוללים צלולוזה, שיש בדפנות של תאי צמח; פקטין, שיש בקליפות של תפוחים ולימונים; וצ'יטין, שיש בקליפות של סרטנים".

דיברת על הרצון ליצור בניינים שיתפרקו מעצמם כשהם כבר לא יהיו נחוצים. איך זה יעבוד?
"על ידי שימוש בטכנולוגיה, אנחנו יכולים לתכנת חומרים ביולוגיים להתפרק בתגובה לתנאים סביבתיים משתנים. ב־MIT, בנינו שלושה ביתנים מביופולימר [ביתני אגואהוג'ה], שבמקום בטון, נבנו על ידי שימוש בקליפות חסילונים, עלי שלכת וקליפות תפוחים. תכנתנו את הביתנים כך שיתפרקו מעצמם כשייחשפו למי גשם. זה, בתורו, מזין מיקרואורגניזמים בקרקע ומספק דשן לצמיחה חדשה.

"מדובר בכלכלה מחזורית של חומרים שניתן להשתמש בהם להקמת דברים כמו מחנות פליטים שא"חר כך יתפרקו מבחינה ביולוגית, למשל. ברגע שהפליטים מוצאים מקלט בטוח, המחנות יכולים להיות מתוכננים להתמוסס בגשם".

למה הכוונה ב"מתוכנת" בהקשר הזה?
"זה מורכב. כשאנו משלבים ביופולימרים הכוללים צי'טוזן, פקטין וצלולוזה, יכולת החומר לספוג מים משתנים משתנה לפי ההרכב שלו. הצ'יטוזן, למשל, הוא חסין מים באופן טבעי ולא מתפרק בקלות כשהוא מוכנס למים, ולעומתו פקטין הוא הידרופילי ונמס במהירות. על ידי בחירת האופן באו אנו מערבבים בין הרכיבים האלה, אנחנו יכולים ליצור ספקטרום של הידרופיליות - מה שמוכר במלים אחרות כזיקת החומר למים - וזה מאפשר לנו לכוונן או לתכנן את המהירות בה יתפרק החומר במגע עם מים. בעצם, אנחנו מעצבים את המקבילה האדריכלית של קצב מטבולי".

במרחק כמה שנים אנחנו ממצב שבו יהיו בערים ברחבי העולם בניינים שהצמיחו אותם?
"כדי שבניינים שצמחו יופיעו בערים ובעיירות, אנחנו צריכים לחשוב מחדש על ייצור המוני, ולזה ייקח עוד חמש עד 10 שנים לקרות מבחינה משמעותית. עם זאת, פיתוח המוצרים העשויים מחומרים ביולוגיים - מכוניות, למשל - יכול להתחיל כבר בשנה הבאה".

איזה תפקיד ישחקו בניינים קיימים העשויים ממלט וחומרים פלסטיים, למשל, בחזון שלך לעיר העתיד?
"האדריכל והפרופסור קארל אלפנטה אומר ש'הבניין הירוק ביותר הוא זה שכבר נבנה'. זה בגלל שהפחמן שנפלט בזמן הבנייה רב לעומת הפליטות מהפעילות השגרתית של בניין נתון כלשהו. לכן אנחנו צריכים למצוא דרכים חדשות להוסיף לסביבה הבנויה הקיימת במקום לנסות לבנות מחדש לגמרי את הערים שלנו מאפס".

איך עושים זאת?
"אנחנו צריכים להסתכל על מגוון התערבויות. אחת היא יצירת חזיתות מהונדסות ביולוגית לבניינים קיימים. דוגמה: בארה"ב לבדה, מאות מיליארדי מטרים רבועים של חזיתות זכוכית מיוצרים כל שנה. כחלק מהמחקר שלנו ב־MIT, הדפסנו זכוכית במדפסת תלת־ממדית שהוכנסו אליה מיקרואורגניזמים מהונדסים שיכולים להפיק אנרגיה סולרית. זה מאפשר לנו לייצר חזיתות סולריות שיכולות להיות מולבשות כמעטפת לבניינים קיימים.

"אנו חייבים גם לחשוב על מיחזור ברמת הבניין השלם. דוגמא אחת מימינו היא המשרדים של אפל בקופרטינו, קליפורניה. הקמפוס נבנה על ידי האדריכל נורמן פוסטר על ידי שימוש מחומרים מבניינים ישנים שהיו קודם לכן באותו אתר. במקום פשוט להשמיד מבנים כשאין לנו בהם עוד בהם צורך, אנחנו צריכים להסתכל על דרכים לשפר אותם על ידי שימוש בטכנולוגיה ומידע חדשים".

אילו כישורים היית מעודדת את הדורות הבאים של אדריכלים לטפח?
"אדריכלית העתיד תתעניין בתהליך יצירת הצורה לא פחות מאשר בצורה עצמה. היא תחשוב באופן מערכתי, ותהיה מעוניינת בבניית מערכת יחסים בין האובייקטים ולא רק לראות אותם בפני עצמם. היא תמציא טכנולוגיות חדשות לעצב, לייצר ולבנות בעזרתן. היא תהיה גננת בגינה, לא מתכננת על".

עוד כתבות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

הסתיים הדיון בבג"ץ: הפרקליטות תגיש את עמדתה לגבי דיון בדלתיים סגורות

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה