גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רובין הוד הייתה נערת הפוסטר של חברות הטק בקורונה. מה קרה לה מאז?

רובין הוד, אפליקציית המסחר במניות שמשכה בעיקר משקיעים יומיים ולא מנוסים, סימלה יותר מהכל את עלייתן של חברות הטכנולוגיה בעידן המגפה ● היום היא מסמלת את סיום התקופה ואת ההתפכחות ממנה ● מניית החברה קרסה בעשרות אחוזים, מאות עובדים פוטרו, ההכנסות צנחו וההפסד עצום. האם היא תצליח להתאושש?

רובין הוד בוול סטריט / צילום: Shutterstock
רובין הוד בוול סטריט / צילום: Shutterstock

אם הייתם נדרשים להעלות בדעתכם חברת טכנולוגיה אחת שזכורה לכם משנות הקורונה ככל הנראה הייתם מציינים את זום. אבל זו שלאחריה היתה רובין הוד , אפליקציית המסחר במניות, מדדים ומטבעות, שהפכה לאחת החברות המדוברות של 2021, והתפרסמה בין השאר בזכות ניפוח מניית חברת המשחקים גיימסטופ  באמצעות התאגדות של משתמשי אתר רדיט בפלטפורמה שלה.

רובין הוד סימלה יותר מהכל את עלייתן של חברות הטכנולוגיה בעידן המגיפה, זו שסיפקה למובטלי הקורונה ולנשארים בבית תעסוקה בדמות מסחר במניות ישירות מהנייד, זו שחיברה אלפי משתמשי רשתות חברתיות כדי להעלות ולהוריד יחד מניות כאוות נפשם, וכיום היא מסמלת את סיומה של התקופה ההיא ואת ההתפכחות ממנה. המשתמשים חזרו לעבודה והמסחר בשוק ההון הפך לפתע לעסק תנודתי יותר.

מייסדי רובין הוד, באיג’ו באט וולדימיר טנב / צילום: יוטיוב

בשבועות האחרונים יצאה רובין הוד למהלך קיצוצים במסגרתו פיטרה 340 עובדים, 9% מכלל מצבת כח האדם שלה. על פי מנהליה, החברה צמחה מהר מדי. כעת, היא ניצבת בפני מגמה שלילית בשוק המניות שנובעת בין השאר מעליית ריביות ואינפלציה. זאת, לאחר שדיווחה על ירידה מתמשכת בהכנסות ביחס לשיא שנרשם ביוני 2021. הכנסות רובין הוד לרבעון הראשון ירדו ב-43% ביחס לרבעון המקביל. ההפסדים אמנם הצטצמו ב-73%, אבל נותרו עצומים: החברה הפסידה 392 מיליון דולר ברבעון האחרון, ורשמה הכנסות של 300 מיליון דולר.

הצרות של רובין הוד כיום הן תמונת מראה שלילית לצמיחה ולהתלהבות שסבבו את החברה רק לפני שנה. בשנה שעברה משכה החברה הצעירה את תשומת הלב הציבורית כמי שבישרה "דמוקרטיזציה של השקעות" כאשר משתמשי אתר השאלות והתשובות רדיט התאגדו דרכה להשקעה במניית חברת המשחקים גיימסטופ, והובילו יחד איתם קרנות גידור להעלות את ערכה של המנייה ב- 1,500% בתוך שבועיים.

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

רובין הוד הפכה בין לילה לחלון הראווה של המסחר האלקטרוני ולסמל של סוחרי היום הספונים בבתים בשל מגפת הקורונה, המשקיעים את מיטב כספם בשוק ההון.

בין השנים 2019 ל-2021 צמחו הכנסותיה של רובין הוד מ-278 מיליון דולר ל-1.8 מיליארד, ומספר העובדים צמח פי שישה בערך מ-700 ל-3,800.

הביאה למפץ הגדול של השקעות הקריפטו

יחד עם איטורו, סטאש ובטרמנט, סימלה רובין הוד גם את תקופת השפע של ההייטק, כאשר הגאות בענף הביאה את עובדי ענף הטכנולוגיה בארה"ב להשקיע ישירות מהטלפון החכם במניות, מדדים ומטבעות קריפטו, שהמסחר בהם - או בצמוד להם - הפך לטרנד לוהט. במידה רבה היתה רובין הוד - ומתחרתה הישראלית איטורו - אחד הגורמים למפץ הגדול של השקעות הון סיכון בתחום הקריפטו, עם אשכול חברות סטארט-אפ שצמחו כדי לשרת אותו. ברבעון הראשון של 2022 ההשקעה בחברות פינטק וקריפטו היוו חמישית מכלל השקעון ההון סיכון בחברות טכנולוגיה.

אבל רובין הוד הנפיקה מאוחר מדי, ויש שיאמרו שאולי לא היתה צריכה לצאת להנפקה. היא הספיקה לצאת לשוק הציבורי בסוף יולי בשווי של 32 מיליארד דולר, ושבוע בלבד לאחר מכן החלה מנייתה לרדת, עד היום במידה רבה. מאז ההנפקה נחתך שווי החברה בכ-70% ל-9.11 מיליארד דולר כיום.

רובין הוד הכניסה סכומי כסף אדירים ביחס לחברות אחרות שהחליטו לצאת להנפקה בימי השיא של 2021, עם 522 מיליון דולר במרץ באותה שנה שגדלו ל-566 מיליון ברבעון שלאחר מכן. אבל היציאה להנפקה והשינוי בתנאי השוק הכריחו את החברה להמשיך ולהראות צמיחה מחד, ולהתכנס לכיוון של רווחיות מאידך - משימה שנראית בלתי אפשרית עבור פלטפורמת המסחר. החברה אמנם צמצמה את הפסדיה, אך ככל שאלה ירדו - איתם גם ההכנסות שהגיעו לשפל של שנה שלמה ברבעון הראשון.

חברות רבות סבלו מתופעות פוסט-קוביד

כמה מחברות "ההישארות בבית", כלומר חברות שפרחו בזכות מגבלות הקורונה, סבלו מתופעות של פוסט-קוביד, כלומר מיציאת המשתמשים מהבתים אחרי שנתיים של סגרים וחשש מהידבקות; עליית ריבית והתקררות שוק ההון סיכון שהיה מורגל בהשקעה בחברות טכנולוגיה בשווי גבוה מאוד; ומחשש להאטה בגלל אינפלציה דוהרת.

כאלה היו פלוטון , שמכרה מכשירי כושר לצד צגי וידיאו ענקיים שאיפשרו למתאמנים מהבית לשמור על קשר עם מאמני כושר, ונאלצה לפטר אלפי עובדים; חברת הפינטק פאסט, שעודדה צרכנים לרכוש בקליק אחד מאתרי מסחר אלקטרוני - ונסגרה לפני חודש; וחברת אבו הישראלית-אמריקאית, שמקצצת כעת בפעילות משלוחי המכולת לבתים ומפטרת 500 איש. גם נטפליקס  עצמה סובלת מאותם התסמינים: ירידה במספר המנויים ורוויה במספר המשתמשים שמוכנים לשלם עבור תוכן טלוויזיוני במחירים שהולכים ועולים.

רובין הוד ביקשה להיסחר במכפילים של חברות פינטק, אך ייתכן כי דווקא מכפילים של פלטפורמות מסחר מתאימים לה יותר. היא נסחרת כיום במכפיל של פי 30 מהכנסותיה, שנחשב עדיין גבוה באופן יחסי לחברות טכנולוגיה. פלאס 500  הישראלית, לדוגמה, נסחרת בלונדון במכפיל של פי 8 על ההכנסות.

לרובין הוד נזקפת קופת מזומנים בסך 6 מיליארד דולר. מאז ההודעה על פיטורי העובדים בסוף אפריל, זינקה המנייה בכ-10%.

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

בנק אוף אמריקה: המניות החמות של הרבעון, ואלו שצריך להתרחק מהן

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום