גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוקראינה במרוץ נגד הזמן לעקיפת המצור הימי הרוסי כדי למנוע קריסה כלכלית

אוקראינה, יצואנית החיטה החמישית בעולם ("סל הלחם של אירופה"), מקיימת שיחות עם פולין וליטא בניסיון לעקוף את המצור הימי עליה לפני קציר הקיץ שמתחיל בחודש הבא ● בינתיים, האו"ם מזהיר ממשבר המזון החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה

קומביין מעמיס משאית חיטה בשדה באזור קייב / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko
קומביין מעמיס משאית חיטה בשדה באזור קייב / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko

אוקראינה מנהלת משא ומתן קדחתני עם פולין וליטא לייצא את יבול הדגנים שלה הקיץ דרך הנמלים שלהן. כך מקווים בממשלת אוקראינה, המדינה תצליח לעקוף את המצור הימי הרוסי בים השחור ולעזור להקל על משבר מזון העולמי, שהאו"ם צופה שיהיה החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.

התוכניות, שתוארו בראיונות על ידי נשיא פולין אנדרז'י דודה וכמה פקידים בכירים פולנים, ליטאיים ואוקראיניים, מהווים ניסיון לחזק את הכלכלה הקורסת של אוקראינה, התלויה במידה רבה ביצוא חיטה, שרובו נקצר לקראת סוף הקיץ.

 

בשל המלחמה הצבא הרוסי צר על נמל מריופול והצי הרוסי חוסם את ערוצי הגישה לנמלים האחרים בים השחור כמו נמל אודסה. אי לכך נוצרו חששות לגבי מחסור במזון שיהדהד מעבר לאוקראינה, האחראית לכעשירית מיצוא החיטה בעולם, 14% מיצוא התירס וכמחצית משמן החמניות בעולם - על פי נתוני משרד החקלאות האמריקאי.

הבנק העולמי הזהיר לאחרונה מאסון עולמי בנושא המזון בגלל הפלישה הרוסית. כשמוסיפים לכך בעיות הקשורות למגפה, עיכובים בשרשראות האספקה, ההשפעה הנרחבת יותר של המלחמה על אספקת המזון בעולם צפויה להיות "ההפרעה הגדולה ביותר" לתזונת האנושות מאז 1945, כך אומרים בתוכנית המזון העולמית של האו"ם.

הדגנים תקועים על מסילות הרוסות

על מנת להעביר את החיטה של אוקראינה לשווקים ברחבי העולם, צריכה פולין לפנות מקום בנמלים שלה בגדנסק, גדיניה ושצ'צ'ין, ולהפוך את הנמלים הללו לזמינים לאוקראינה, כך הצהיר הנשיא הפולני דודה. ליטא הציעה הצעה דומה. שתי המדינות רוצות לפנות מקום בנמלים שלהן גם לשמן חמניות, שאוקראינה היא היצרנית המובילה שלו בעולם.

הנשיא הפולני אמר שהסוגיה המורכבת הרבה יותר מאשר "אחסון ושליחת הדגנים". לדבריו, אחת הבעיות הגדולות הן איך להוציא אותם מאוקראינה, שמערכת מסילות הברזל שלה ספגה נזק רב מהפגזות הצבא הרוסי.

"הנחנו הצעה על השולחן, ואם אוקראינה רוצה, היא יכולה לענות לה. הם יכולים להשתמש בנמלים שלנו", אמר דודה. "כעת השאלה היא איך לשלוח את הדגנים לנמלים האלה... ישנם הרבה סימני שאלה. ומבחינה רבות הזמן אוזל".

הקציר האוקראיני בקיץ צפוי להיות רגיל

השבוע משרדי החקלאות והתשתיות של פולין ואוקראינה אמורים לקבוע כיצד להיערך לקציר באוקראינה, שמתחיל בעוד כחודש. בין היתר, בחודש הבא הנשיא דודה אמור לבקר במצרים, אחת היבואניות הגדולות של חיטה מאוקראינה, כדי לסייע בתיאום המשלוחים. מצרים לא לבד. מדינות צפון אפריקה הקונות תבואה מאוקראינה תלויות בחיטה האוקראינית במיוחד.

באופן נורמלי, כמעט 98% מהדגנים האוקראיניים נשלחים דרך הים השחור. כיום, הגישה היחידה לנמל במדינה היא שני מתקנים קטנים על גדות נהר הדנובה, איזמאיל ורני, שם ניתן להעמיס סחורה על ספינות שמפליגות במעלה הנהר למדינות אחרות באירופה או במורד הנהר לכיוון הים השחור דרך נמלים אחרים. המשלוח הראשון של תירס אוקראיני שאמור היה לעבור בים השחור מאז שהחלה הפלישה הרוסית יצא מנמל קונסטנטה ברומניה ביום שישי.

ההצעה הפולנית החלה להתגלגל בחודש שעבר כשנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר לדודה ולמקבילו הליטאי, הנשיא גיטנאס נאוסדה, שלמרות המלחמה, הקציר בקיץ צפוי להיות נורמלי ברובו.

דודה ונאוסדה הסכימו לאפשר לאוקראינה להשתמש בנמלים של פולין וליטא כחלק מהמאמץ שלהן לסייע למדינה במלחמה, ששתי המדינות הקומוניסטיות לשעבר רואות בה גם איום קיומי על ביטחונן שלהן. דודה דן בנושא גם עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, עם הקרן הבינלאומית של האו"ם לפיתוח חקלאי ועם תוכנית המזון העולמית. "אנחנו יכולים לתת להם להשתמש בהם", אמר דודה לגבי שלושת הנמלים לאורך החוף הבלטי של פולין.

כשפולין וליטא העלו את ההצעה, הנזק למסילות הברזל האוקראיניות היה קטן יותר. מאז, פגעה רוסיה בכמה קווים מרכזיים, ופגעה ביכולתה של אוקראינה לשלוח את תוצרתה מחוץ למדינה. נכון להיום, כ־30% מרשת מסילות הברזל של אוקראינה נפגעה בגלל צבא רוסיה, כך אמר שגריר אוקראינה לפולין, אנדרי דשצ'יציה.

מסילות בגדלים שונים בין המדינות

הממשלות צריכות להעריך כעת כמה תוצרת עדיין ניתן להעביר בדרך היבשה, אמר השגריר דשצ'יציה. פקידים בכירים אמרו שאחת האפשרויות שנשקלת היא להביא שיירה של משאיות מפולין, שיעזרו להוביל את החיטה לנמלים פולניים או לתחנות רכבת במדינה. אחת הבעיות בשימוש בקרונות רכבת היא ששתי המדינות משתמשות בגדלי מסילות שונים ולכן העברת סחורה בין המדינות תלויה בהעברתה בין קרונות בטרמינל אחד בודד.

חברת מסילות הברזל בליטא מוכנה לארגן מסלול רכבת חדש ליצוא הדגנים האוקראיניים. המסלול כיום עובר דרך מסוף מדיקה, שממוקם בגבול פולין־אוקראינה, לנמל קלאיפדה בליטא. נכון להיום, שני המסופים במדיקה מסוגלים לקלוט רק רכבת אחת ביום. ניתן להעביר כמיליון טון של דגנים אוקראינים בשנה לקלאיפדה, על חוף הים הבלטי, ותהיה אפשרות להגדיל את הכמות הזו בעתיד הקרוב לפי שניים מכך.

"אפשר להוביל את התבואה במשאיות מאוקראינה לפולין, גם זה פתרון", אמר דשצ'יציה. בטווח הזמן הבינוני, אמר, מתקיימות שיחות על הארכת מסילות הברזל במידות סטנדרטיות של פולין לתוך מערב אוקראינה לכיוון העיר לביב, אבל הן לא יהיו מוכנות בזמן לתקופת הקציר השנה.

רוב הדגנים האוקראיניים כיום מועלים על משאיות ורכבות ונשלחים דרך גבולות פולין, רומניה, סלובקיה והונגריה, ואז עושים את דרכם לנמלי גדיניה וגדנסק בפולין ונמל קונסטנטה ברומניה. "החלק הארי של היצוא יעבור הפעם על גבי כבישים", אמר מוסטפא נעים, סגן שר התשתיות של אוקראינה.

הנמלים בפולין ורומניה לא מספיקים

פולין כבר השהתה את נהלי המכס השגרתיים בשתי נקודות בדיקה בגבול שלה עם אוקראינה, בקצה המזרחי של האיחוד האירופי, ומאפשרת למשאיות להיכנס כמעט בלי ביורוקרטיה לאחר מילוי טופס אחד קצר, על מנת להאיץ את העברת הסיוע ההומניטרי.

האתגר השני, אמר השר נעים, הוא שהנמלים בפולין וברומניה לא מסוגלים לנהל את ההספק הצפוי בכמות הדגנים שיהיה זמין למשלוח החל מיולי, כשמתחיל הקציר במדינה. נמלים, למשל, יצטרכו מחסנים כדי לאחסן תבואה, אמר.

באפריל, כמיליון טון של דגנים יצאו מאוקראינה דרך הנתיבים החלופיים האלה, כך אומרת ממשלת אוקראינה. הנתיבים החדשים יכולים להכיל הספק מקסימלי של 1.5 טונות של דגנים, כך אמר טראש ויסוצקי, סגן השר למדיניות חקלאית ומזון.

בשנה שעברה ייצאה אוקראינה יותר מ־5.5 מיליון טון של דגנים באוגוסט וספטמבר ו־5 מיליון באוקטובר. בעוד שיהיה צורך לצמצם את הקציר השנה בגלל המלחמה, אפילו התחזיות הפסימיות ביותר עדיין צופות נפח יצוא שיגיע לכ־60% ממה שהיה בשנה שעברה.

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש