גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שביטלה 120 טיסות ביום, והתחזיות הקודרות: ענף התעופה במשבר

איזי ג'ט מצמצמת את מספר המושבים בחלק ממטוסיה, בריטיש אירווייז ביטלה ביום אחד 120 טיסות פנים, ומנכ"ל יונייטד איירליינס מעריך כי מדובר במשבר שלא ייפתר בחמש השנים הבאות ● מצוקת כוח-האדם שהחלה בעקבות הקורונה מורגשת בכל העולם, וגם בישראל

צפיפות בשדה התעופה בדיסלדורף בחודש שעבר. המחסור בעובדים בענף מורגש בכל הסקטורים / צילום: Reuters, Ying Tang
צפיפות בשדה התעופה בדיסלדורף בחודש שעבר. המחסור בעובדים בענף מורגש בכל הסקטורים / צילום: Reuters, Ying Tang

כשחברת לואו קוסט מודיעה כי היא נאלצת לוותר על מושבים במטוסיה, אין סימן חזק מכך שמצוקת כוח-האדם בענפי התיירות והתעופה שוברת שיאים. מאחורי ההודעה החריגה הזו עומדת חברת איזי ג’ט הבריטית, שמתכננת לצמצם את מספר המושבים במטוסי ה-A319 שלה, בכדי שתוכל להפעיל את טיסות הקיץ עם צוות של שלושה דיילים במקום ארבעה. המהלך נעשה לא כדי לחסוך בהוצאות, אלא לנוכח הקושי לגייס עובדים.

כידוע, מספר המועסקים בחברות תעופה, במלונות, בנמלי תעופה ובתעשיות התיירות האחרות ירד בתקופת הקורונה, יחד עם התיירים שנעלמו. אלא שהתיירים כבר חוזרים, ואילו העובדים לא. בחלק מהמדינות, כמו בריטניה וישראל, המחסור בכוח-האדם בולט יותר. חברות התעופה הבריטיות נאלצו לבטל מאות טיסות בחודש שעבר, והמגמה לא נעצרת.

בריטיש איירווייז, למשל נערכת לצמצום 10% מלו"ז טיסות הקיץ שלה, לנוכח המחסור בעובדים. החברה נפרדה מכ-10,000 עובדים בתקופת הקורונה, וכעת, בדומה לחברות רבות בעולם, מנסה לגייס חזרה - אך לא בהצלחה מרובה. השבוע ביטלה החברה ביום אחד 120 טיסות פנים שהיו אמורות להמריא מהיתרו, בדיוק מהסיבה הזו.

המשבר לא נעצר באירופה. גם בארה"ב מודיעות החברות על ביטולים מאולצים של טיסות, לנוכח מחסור בעובדים. כך, חברת ג’ט בלו הודיעה כי תבטל 8%-10% מטיסותיה החודש לנוכח המחסור בכוח-האדם, וזאת על אף שגייסה לאחרונה 2,500 עובדים.

אייר קנדה העריכה כי המחסור בעובדיה יגביל אותה לביצוע של 90% מלו"ז הקיץ המתוכנן. מנכ"ל יונייטד איירליינס, סקוט קירבי, אמר כי המחסור החמור בטייסים בארה"ב יוביל לפער בין התפוסה הפוטנציאלית ובין היכולת להפעיל טיסות, וחזה כי המשבר לא ייפתר בחמש השנים הבאות. המחסור בצוותי האוויר אף מוביל את החברות להפנות נוסעים לשירותי התחבורה היבשתית, כתחליף לטיסות פנים או לטיסות קצרות בתוך ארה"ב ואירופה. אמנם מדובר גם בנימוק סביבתי, אך מאחוריו ניצבת היכולת המוגבלת של החברות להפעיל לוח טיסות.

המחסור בנתב"ג

כפועל יוצא מהמחסור בכוח-האדם, העיכובים הפכו לחלק בלתי נפרד מעולם התעופה. לעתים מדובר בסיטואציות חריגות ממש, דוגמת זו שחוו נוסעי וויז אייר בטיסה שהמריאה מתל אביב ללונדון בשלוש שעות עיכוב. אותה טיסה לא יכלה לנחות בלונדון, מהנימוק שאין כוח-אדם שיטפל במטוס, והנוסעים מצאו את עצמם במרחק 300 ק"מ מהיעד - לאחר שהמטוס נחת בשדה תעופה קטן ביורקשייר.

מצוקת כוח-האדם באה לידי ביטוי גם בעולמות הכבודה. מזוודות לא תמיד מספיקות לעלות על המסועים בטיסות עם בעליהן, בהלוך ובחזור. מנכ"ל נתב"ג, שמואל זכאי, מעריך כי בשדה חסרים כ-600 עובדים בסקטורים השונים, מתוך כ-2,000 עובדים קבועים ועוד 2,000 עובדים זמניים. למגויסים לעבודה ניתן מענק של 2,500 שקל, סוכריה שככל הנראה אינה מפתה מספיק.

"המחסור בעובדים בתעופה חוצה יבשות, מדינות וסקטורים", אומר מומחה התיירות והתעופה יוסי פישר. "עובדים בשדות התעופה, צוותי קרקע של חברות תעופה, צוותי אוויר, מחסור אדיר בטייסים, ובשוק הישראלי גם מחסור במאבטחים - כל אלו גורמים לביטול אלפי טיסות. נחשפנו לבעיה בפסח, אבל בקיץ אני צופה שהמשבר יחריף. נצטרך להגיע 3-4 שעות לפני טיסות, ומי שמזמין טיסות קונקשן יצטרך לחשב לפחות שעה וחצי-שעתיים בין טיסה לטיסה".

הירידה הכפויה בהיצע הטיסות תגולגל בסופו של דבר לכיס הנוסעים - ככל שההיצע קטן אל מול הביקוש, המחירים יעלו - וזאת עוד לפני שישקפו את הזינוק במחירי הדלק.

הכוח ה"חלוד" בענף

המחסור בכוח-האדם לא נעצר בגזרת התעופה: גם בתעשיית התיירות, שנפגעה ראשונה בקורונה והיא האחרונה להתאושש ממנה, משוועים לעובדים. בתחום התיירות הנכנסת בישראל (מדריכים, נהגים וכו’) הועסקו לפני פרוץ המגפה 2,500 עובדים, וכיום נותרו כאלף.

"התיירות הפכה לתחום שהעובדים לא מרגישים שבטוח לחזור אליו", אומר יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת תיירות נכנסת. "תנועת התיירות תחזור, אבל לא יהיה מי שיקלוט אותם. הכוח באתרי התיירות ‘חלוד’ כבר עכשיו".

גם ברשתות בתי המלון משוועים לכוח-אדם, והמצוקה שהייתה קיימת טרום המגפה הלכה והחריפה. בארה"ב לבדה נמחקו ב-2020 יותר מ-670 אלף משרות בתחום התפעול במלונאות, ועוד 4 מיליון משרות בתעשיות הסובבות. המחסור בעובדים מוביל לירידה ברמת השירות בבתי מלון, ולפתרונות יצירתיים כמו ניקוי החדר והחלפת מצעים רק לפי דרישה מפורשת של האורח.

"רשתות בתי המלון הגדולות פרסמו לאחרונה דוחות רבעוניים המשדרים אופטימיות, לנוכח חזרה לתפוסות של עידן טרום הקורונה, אך באותה נשימה כולן מצביעות על מחסור שגורם להן להגביל הזמנות ותפוסה", אומר פישר. "המצב הזה מוביל לירידה בשירות, אלא שמנגד רמת המחירים גבוהה מזו שהייתה לפני הקורונה".

נשיא התאחדות המלונות, אבי ניסנקורן, סבור שמצוקת העובדים בענף המלונאות הגיעה "לשלב קריטי". במכתב שהפנה לרכזת תעסוקה באגף תקציבים במשרד האוצר, דורש ניסנקורן להגדיל מיידית את מכסת העובדים הזרים מהפיליפינים שמוקצים לעבודה במלונות בעוד 1,700 עובדים. המכסה הקיימת כיום, שלא מוצתה מטעמי קורונה ובירוקרטיה, עומדת על 2,000 עובדים. במשרד האוצר אומרים כי הבקשה להגדלת המכסה נבחנת.

נזכיר כי ב-2019 הועסקו בענף המלונאות בישראל 42 אלף עובדים, ועם פרוץ המגפה הוצאו 37.5 אלף מתוכם לחל"ת. כ-10,000 עובדים לא שבו לעבוד, כאשר עיקר המחסור מורגש בעובדי חדרנות וניקיון. אלא שלפי המכתב של ניסנקורן, במקצועות אלה "ישראלים לא מעוניינים לעבוד. כך היה בעבר, וכיום החמיר המצב". 

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?