גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשימה של מנכ”ל סייג': לשקם את החברה עם מוצר חדש לטיפול בדיכאון

בארי גרין, מי שהוביל במשך כ-20 שנה את חברת אלנילם, מחלוצות מוצרי ה-mRNA, הצטרף לסייג' אחרי האכזבה מהמוצר הראשון שלה לטיפול בדיכאון שלאחר לידה ● "הבנת המדע את המוח התפתחה מאוד, וזה מתחיל להתבטא גם בטיפולים", הוא אומר לגלובס

בארי גרין / צילום: ענבל מרמרי
בארי גרין / צילום: ענבל מרמרי

בשנת 2019, כשהתרופה זולרסו לדיכאון אחרי לידה אושרה לשיווק, כבר היה ברור שמדובר בפריצת דרך מדעית ורפואית, אבל גם שצפויים לה אתגרים לא פשוטים. זו הייתה התרופה הראשונה של חברת התרופות Sage Therapeutics, והטיפול בה היה מורכב, בלשון המעטה: האימהות הטריות היו צריכות להתאשפז ולקבל את התרופה לווריד במשך 60 שעות ברציפות.

התרופה לא זכתה לתמיכה ממערכת הבריאות האמריקאית, בגלל מחירה וגם משום שהיו לכאורה חלופות זולות לטיפול בדיכאון. נשים הופנו לטיפול בזולרסו רק לאחר שניסו אוסף של תרופות גנריות ואפילו נזעי חשמל. במצב הזה, המוצר הראשון של סייג' יירשם בספרים גם ככישלון המסחרי הראשון שלה. התרופה נמכרה ברבעון הראשון של 2022 ב-1.6 מיליון דולר בלבד, ללא צמיחה לעומת שנה שעברה.

בדצמבר 2020 הצטרף לחברה מנכ"ל חדש, בארי גרין, שקוראי המדור אולי זוכרים אותו כנשיא המיתולוגי של Alnylam, חברת התרופות מבוססות ה-RNA. אחרי שאלנילם הצליחה, אחרי 20 שנות פעילות, להביא מוצר לשוק, החליט גרין לחפש את האתגר הבא. לקראת השתתפותו ביום חמישי השבוע בכנס ביומד 2022, שוחחנו איתו על התוכניות שלו בסייג'.  

"יש איזו אדישות של המערכת לדיכאון"

מוזר לראיין אותך לא כנשיא אלנילם.
"אני גאה בכך שאלנילם, אחרי השקעה של מיליארד דולר ו-20 שנות עבודה, פתרה את בעיית ההולכה של RNA לתאים, באמצעות מעטפת של חומצות שומן, יצרה שוק חדש לגמרי של מוצרים מבוססי RNA, וכבר הביאה שלושה כאלה לשוק. חברות החיסונים יישמו את הרעיון הזה לחיסון הקורונה, שיפרו אותו והפכו אותו למוצר מוזרק".

אז אלנילם מקבלת תמלוגים מהחיסונים?
"הנושא בסכסוך. הם טוענים שלא התבססו על ההמצאה שלנו".

אבל בשלב הזה גרין כבר לא היה בחברה. "רציתי לעשות משהו חדש וספציפית רציתי לפתח תרופות למחלות של המוח. ההבנה של המדע את המוח התפתחה מאוד, וממש כעת זה מתחיל להתבטא גם בטיפולים חדשים".

גרין קיבל תפקיד לא פשוט: להבריא את החברה מהאכזבה של המוצר הראשון, ולנווט את העתיד שלה. הוא לא מכנה את זולרסו כישלון, אבל אומר שהאימפקט העיקרי של החברה יבוא כבר מהתרופה הבאה.

"מערכת הבריאות האמריקאית אינה אופטימלית. שיטת התשלום לא מאפשרת להרוויח מהתרופה הזאת, אף שהיא טובה. יש איזו אדישות של המערכת לדיכאון בכלל ולדיכאון אחרי לידה בפרט. לא מרגישים שזה דחוף. אנחנו מצדנו, כלומר, קודמיי בתפקיד כי אני הגעתי רק אחר כך, לא הערכנו נכון כמה יהיה קשה להשיג מישהו בתוך כל בית חולים שיתמוך ברעיון ויכיר למטופלות את התרופה. זה מזכיר קצת את הימים הראשונים של מוצרי הביוטק, שניתנו בדרך כלל בעירוי, וכנראה אפשר להתגבר על זה. אבל אני חושב שהאימפקט שלנו יבוא כבר מהתרופה השנייה".

התרופה הבאה: טיפול חד פעמי בדיכאון

סייג' מתמחה בחומרים במוח הנקראים GABA ו-NMDA. קולטני GABA במוח משמשים מעין "ברקס" לפעילות עצבית במוח ומרגיעים אותו. חוסר איזון במסלולים האלה יכול להוביל לדיכאון, חרדה, הפרעות שינה ובעיות נוספות. NMDA הוא קולטן שהפעלתו משפרת את התקשורת בין תאי עצב. חוסר איזון במסלול הזה פוגע בתפקוד הקוגניטיבי. המסלולים הללו כבר ידועים למדע, אך לא היה ידוע כיצד להפעיל אותם. סייג' פיתחה אוסף של מולקולות שיכולות להפעיל קולטנים מהסוג הזה באזורים שונים של המוח ובאופנים שונים. "זה לא עולם מדעי חדש (כמו אלנילם) אבל זו טכנולוגיה חדשה, היוצרת הפעלה הרבה יותר מדויקת של קולטנים מסוימים".

התרופה הבאה של החברה, בדומה למוצר הראשון, פועלת במסלול GABA ומיועדת גם היא לטיפול בדיכאון. "אבל היא ניתנת בבליעה כל לילה למשך שבועיים", אומר גרין. "בטיפול בדיכאון אחרי לידה, האם יכולה להישאר בבית, להמשיך לטפל בילד, היא לא צריכה להסביר את היעדרותה לאף אחד" (האופציה להגיד שאתן הולכות לקבל את הטיפול ובמקום זה להיעלם לחדר במלון לשלושה ימים, עדיין קיימת וכנראה גם די אפקטיבית).

מוצר כזה רלוונטי לא רק לדיכאון אחרי לידה. התקווה היא שהוא ייתן מענה לפחות לחלק מהסובלים מדיכאון שהתרופות הקיימות אינן משפרות את מצבם. גם כטיפול קו ראשון עשוי להיות לו יתרון. השיפור הוא מהיר, בתוך ימים ספורים, לעומת שבועות בחלק מהתרופות הקיימות - תקופה אבודה מבחינת המטופל, וגם כזו שהוא עלול להיות בה אובדני.

כמו כן, הטיפול אינו קבוע. בניסוי שערכה החברה, 50% מהמטופלים השתפרו תוך שבועיים, ו-80% לאחר 4-6 שבועות. ההערכה היא שלאחר מכן אפשר להפסיק את הטיפול. ייתכן שיידרש טיפול חיזוק מעת לעת, אך זה אינו טיפול קבוע. יש לכך יתרונות מבחינת תופעות הלוואי, ומבחינת היכולת של המטופלים להתמיד במשטר הטיפול.

לדברי גרין, טיפול זמני יספיק, אבל מה עם ההוכחות? החברה התחילה כמה ניסויים, ולא סיימה את כולם בעקבות שינוי (הקלה) בדרישות ה-FDA, ולאחר שגיוס המטופלים לניסויים האלה הואט בעקבות הקורונה. המהלכים האלה השאירו את השוק מבולבל קצת. הניסוי שהחברה בונה עליו את ההגשה שלה לאישור הראה שהתרופה אכן פועלת מהר, וזה יתרון, אך לא היה בנוי כך שידגים את ההשפעה ארוכת הטווח שלה.

השותפה של סייג' בשיווק המוצר הזה היא ביוג'ן, שצברה מוניטין בעייתי כאשר הצליחה לאשר מול ה-FDA תרופה לאלצהיימר שהשוק לא חשב שהגיע לה אישור, והיא בסוף נכשלה בשוק. "יש הרבה מה ללמוד מהסיפור של ביוג'ן, אבל מבחינתנו המשמעות שלו היא שיש להם עכשיו תמריץ משמעותי לקדם את המוצר שלנו", אומר גרין. התוכנית היא להשיק את התרופה בתחילת 2023, אחרי ניסויים נוספים שיוכיחו את הבידול שלו. 

גישה שונה לאלצהיימר

התרופה השלישית בצנרת המוצרים של החברה יכולה להיות החידוש האמיתי שלה. היא מבוססת על מסלול NMDA, ונועדה לשפר יכולות קוגניטיביות, זיכרון ולמידה, למשל במחלות כמו תסמונת הנטינגטון, אלצהיימר ופרקינסון. התרופה נמצאת בניסויים בהנטינגטון, מחלת יתום נדירה שמאופיינת בהתנוונות עצבית. היום אין בשוק תרופה שרשומה ספציפית לשיפור הקוגניציה במגוון מחלות.

המוצר של סייג' לאלצהיימר פועל במנגנון אחר מזה שעליו נסמכו כל כך הרבה תרופות למחלה שנכשלו, כולל זו הבעייתית של ביוג'ן. למעשה, הוא לא מתיימר לרפא אלצהיימר מהיסוד. "לחולים לא אכפת שאנחנו לא פותרים את האלצהיימר אלא משפרים את הקוגניציה דרך מסלול אחר", הוא אומר. "הם רוצים להיות עצמאיים. ובמוצר שלנו רואים ממש שיפור, לא רק עצירת הידרדרות".

ואם ייקח את זה אדם בריא?
"המטרה שלנו היא לעזור לחולים, אבל כן - אנחנו ניצור את הקטגוריה של שיפור קוגניטיבי מול ה-FDA".

אחד הכיוונים שאליהם פונה תחום מדעי המוח הוא פסיכדליה.
"אם זה היה כל כך קל, לא היינו רואים דיכאוניים. לתחום הזה יש דרך ארוכה לפניו, חייבים ניסויים טובים מאוד, כי אנחנו רואים תועלת אבל גם תופעות לוואי קשות במינונים היעילים. ובמקרים שבהם נחוץ טיפול פסיכולוגי נלווה של כמה שעות, זה יקר מדי".

אתם כבר מתכננים כלים דיגיטליים להציע יחד עם המוצר?
"כן, בהחלט. יהיו לנו אפליקציות ומוצרים לבישים לבדוק את המטופל במהלך הטיפול ולראות אם יש שיפור, ואולי גם איזשהו ממשק קצת משחקי, שבו יוכל לתעד את נטילת הגלולות. הטיפול צריך להינתן שוב אם יש הידרדרות, אז האבחון של רגע ההידרדרות הוא מאוד חשוב. אנחנו נדהמים מההתפתחות בתחום הזה, וגם מהחברות הישראליות הפועלות בו".

Sage Therapeutics 

תחום עיסוק: תרופות לדיכאון, אלצהיימר, פרקינסון ועוד
היסטוריה: הוקמה ב-2010. בשנת 2019 הביאה לשוק את התרופה זולרסו לטיפול בדיכאון אחרי לידה ונמצאת בתהליך אישור לתרופה נוספת נגד דיכאון
נתונים: נסחרת לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר, אחרי ירידה של כ-80% מ-2019 - אז אושר המוצר הראשון, שלא הצליח בשוק

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב