גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר קבוצות, הרבה יותר כסף: אופ"א משנה את שיטת המשחקים בליגת האלופות

התאחדות הכדורגל האירופית הודיעה השבוע כי החל מ–2024 יורחב המפעל היוקרתי ל–36 קבוצות, והחלוקה לבתים תבוטל • העומס צפוי לגרור פציעות, אוהדי הכדורגל ככל הנראה הולכים להשתעמם, אבל את אופ”א זה לא מעניין: הצעד מבטיח תוספת כספית גדולה, וזה מה שחשוב

שחקני צ'לסי מניפים את הגביע בשנה שעברה / צילום: Associated Press, Michael Steele
שחקני צ'לסי מניפים את הגביע בשנה שעברה / צילום: Associated Press, Michael Steele

הכדורגל האירופי זקוק בדחיפות לכסף אחרי תקופת הקורונה, ואין דרך טובה יותר משינויי פורמט דרסטיים שנועדו להגדיל את כמות המשחקים בכל עונה. אופ"א החליטה לממש את "האיום" שלה והודיעה השבוע רשמית כי המפעל היוקרתי יורחב החל מקיץ 2024 ל-36 קבוצות, ארבע יותר מכמות המשתתפות כיום. מי בכלל זוכר שליגת האלופות החלה ב-1992 עם שמונה קבוצות בלבד.

ההרחבה כוללת שינוי מוחלט של שיטת המשחקים. במקום שלב הבתים המוכר ישחקו 36 הקבוצות לפי "המודל השווייצרי" - מעין ליגה אחת, עם טבלה אחת, אך לא כל הקבוצות פוגשות אחת את השנייה. היתרון: במקום שלב הבתים הנוכחי שבו קבוצה משחקת שישה משחקים נגד אותן שלוש יריבות, כאן יוכל הקרקס הנודד של ריאל מדריד למשל לפגוש שמונה יריבות שונות. המשמעות היא שהמשחקים לא יחזרו על עצמם ואוהדי הכדורגל באצטדיונים ובבית יראו משחקים שונים לגמרי מדי שבוע.

טוב או לא? אם אתם אוהדי כדורגל לא בטוח שאתם הולכים ליהנות מזה. בסוף אותן קבוצות גדולות יעפילו בוודאות לשלב הבא ובסבירות גבוהה יעשו זאת הרבה לפני המחזור המסיים. אבל אוהדי הכדורגל מעולם לא היו צד בעניין. מבחינה פיננסית אופ"א מבטיחה כאן תוספת גדולה מאוד של כסף למועדונים, וכך היא תעשה את קפיצת המדרגה שהיא חייבת לעשות אחרי תקופת קורונה והבור הכלכלי שנפער לקבוצות. כמו תמיד, אבל בעיקר עכשיו, מה שחשוב זה הכסף לקבוצות.

לחץ מצד המועדונים להגדיל את ההכנסות

בשנים האחרונות אופ"א עומדת בלחץ גדול מאוד מצד המועדונים הגדולים להגדיל את ההכנסות. הלחץ הזה הוביל אותה לחפש מודל חדש שיניח את דעתן. ב-2018 אופ"א הצליחה לדחות מעט את השינויים והחליטה לשמר את המודל הקיים, אבל שינתה את אופן חלוקת הכסף - קבוצות עם ההיסטוריה המוצלחת יותר בליגת האלופות, כלומר הקבוצות הגדולות, זכו לנתח גדול יותר מההכנסות.

שינוי זה הקפיץ את הסכום שמקבלות הגדולות אבל לא הרגיע אותן לגמרי. באפריל 2021 יצאה לדרך תוכנית "ההתנתקות" של המועדונים הגדולים והניסיון להיפרד מאופ"א לטובת הקמת סופר-ליג מתחרה. כידוע, העניין גווע די מהר, למרות ששלוש קבוצות (ריאל מדריד, ברצלונה ויובנטוס) עדיין מנהלות מהלך משפטי מול אופ"א. אין לאף אחד ספק שהלהבה הקטנה עדיין בוערת ותפרוץ מתישהו שוב.

אופ"א מיישרת קו עם עולם הספורט

זינוק בהכנסות של מפעלי ספורט או ליגות לא יכול עוד להישען על כסף "רגיל" - הספונסרים מתוחים כמעט עד לקצה בסכומים שהם מוכנים לשלם, גופי השידור גם. כך שהמתמטיקה היחידה שמאפשרת זינוק מיידי של עשרות אחוזים היא בהוספת תכנים, כלומר שינוי פורמט - שיטה חדשה שתייצר יותר משחקים, שייצרו יותר תוכן לגופי השידור וייאפשרו לאופ"א למכור את זכויות השידור בסכום גבוה יותר.

בשינוי הנוכחי, אופ"א מגדילה את מספר המשחקים בליגת האלופות בעונה אחת מ-125 כיום, ל-189 משחקים החל מעונת 2024/25. ההערכות שאופ"א הציגה למועדונים הן ששינוי הפורמט יגרור מיידית העלאה של 40% בסכומי הכסף שהיא מכניסה מהמפעלים האירופים, שעומדים על 3.5 מיליארד אירו כיום.

אופ"א, שבעבר האמינה בסלוגן של Less Is More, כבר מזמן נטשה אותו. היא מאפשרת ליותר ספונסרים להיכנס לבמה המרכזית - בתחילת המילניום היא הפחיתה את הבלעדיות לפרסום באצטדיונים ל-4 ספונסרים בלבד, היום יש כבר שבעה.

אבל בעיקר, אופ"א מתיישרת עם הקו של עולם הספורט שמבין כי הדרך היחידה לייצר זינוק משמעותי בהכנסות הוא באמצעות הגדלת הפלטפורמה - כלומר שילוב יותר קבוצות או מועדונים: אופ"א עצמה הרחיבה את טורניר היורו לנבחרות מ-8 מועדונים ל-24. וישנה גם הדוגמה של פיפ"א, שמיד אחרי המונדיאל בקטאר תוציא לדרך את גביע העולם הראשון שישוחק עם 48 נבחרות. השינוי הזה, לפי מחקר של חברת נילסן, יוביל את אופ"א להגדיל את ההכנסות מ-5.3 מיליארד ליש"ט ל-8.6 מיליארד ליש"ט בארבע השנים שבין המונדיאלים.

ישנן כמובן הרבה שאלות פתוחות בעניין הזה - למשל, לוח השנה של הקבוצות שגם ככה דחוס יותר מדי והוא הגורם מספר אחד לעומסים. כידוע, עומסים מובילים גם לפציעות. כבר עכשיו ברור שפגרת החורף של ליגת האלופות, שאיפשרה מנוחה בחודש ינואר לשחקנים, תתבטל בפורמט החדש. אנחנו עתידים לראות, בעיקר אצל הקבוצות הגדולות, יותר רוטציות ושילוב של שחקני ספסל כדי להקל על העומסים. כבר היום אנחנו רואים יותר ויותר שחקנים שמגיעים ל-55 משחקים בעונה - ממוצע של משחק בכל 6.6 ימים. כהשוואה, דייגו מראדונה בתקופת השיא שלו בשנות השמונים היה משחק כ-35 משחקים בעונה.

הסיכויים של הקבוצות הישראליות לא ישתנו

ומה לגבי ישראל? השיטה החדשה לא תגדיל את הסיכויים של קבוצות ישראליות להיכנס לליגת האלופות. את רוב המקומות הנוספים יקבלו הליגות הגדולות (אנגליה תקבל נציגה חמישית) או הבינוניות (הולנד).

אבל מבחינה פיננסית המהלך הזה טוב לכלל הקבוצות מאחר שהכסף הנוסף שתייצר ליגת האלופות יירד גם למטה, למפעלים הקטנים יותר שם משחקות גם הקבוצות הישראליות - הליגה האירופית והקונפרנס ליג. יהיה שווה הרבה יותר להיאבק על מקום במפעל השלישי בטיבו ביבשת, ולהמשיך לחלום בכל שנה על האפשרות של זכייה בלוטו - כניסה לליגת האלופות.

אופ"א מפרסמת את התמלוגים לעונת 2020/21. כמה יקבלו הישראליות?

ערב ההחלטה שלה להרחיב את ליגת האלופות, פרסמה אופ"א גם את התמלוגים שחילקה למשתתפי ליגת האלופות בעונה הקודמת (2020/21). בין אם התזמון היה מקרי או מתוכנן, לאופ"א חשוב מאוד להראות כי גם היום הסכומים שהיא מחלקת למשתתפות הם גרנדיוזיים ונמצאים בעלייה מתמדת.

ארבע קבוצות קיבלו מאופ"א, עבור ההשתתפות בליגת האלופות, יותר מ-100 מיליון אירו בעונה שעברה: מנצ’סטר סיטי וצ’לסי ששיחקו בגמר קיבלו כל אחת 119 מיליון אירו; פריז סן ז’רמן וריאל מדריד זכו ל-109 מיליון אירו כל אחת. פרנצוורוש ההונגרית שהפסידה בחמישה משישה משחקיה קיבלה את הסכום הנמוך ביותר - 18 מיליון אירו.

ההשוואה לעבר כמובן מתבקשת: לפני עשור בלבד, בעונת 2010/11 המקסימום שקיבלו הקבוצות בליגת האלופות עמד על 53 מיליון אירו (מנצ’סטר יונייטד) ורק שתי קבוצות הצליחו לחצות רף של 50 מיליון אירו.

הנתח של הקבוצות הישראליות מהופעה באירופה בעונה הקודמת עמד על 19 מיליון אירו. מכבי ת"א שהצליחה להעפיל לשלב הבתים בליגה האירופית הכניסה 12.4 מיליון אירו; הפועל ב"ש סיימה את העונה האירופית עם 5.42 מיליון אירו, מכבי חיפה עם 1.08 מיליון ובית"ר ירושלים עם 240 אלף אירו.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים