גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא אל סלבדור הלך על ביטקוין בכל הכוח, ואז המטבע החל לצנוח

הפסדי הביטקוין מוסיפים לחשש הגובר מחדלות פירעון בממשלו של הנשיא נאיב בוקלה ● שווי השוק של ההחזקות של אל סלבדור בביטקוין, העומד על כ־100 מיליון דולר וצנח בערך בשליש בשוויו בימים האחרונים, סוחט את המדינה מבחינה פיננסית

נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, מציג את תוכנית עיר הביטקוין, נובמבר 2021 / צילום: Reuters, JOSE CABEZAS
נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, מציג את תוכנית עיר הביטקוין, נובמבר 2021 / צילום: Reuters, JOSE CABEZAS

הערך הצונח של מטבעות הקריפטו והביטקוין פגעו במשקיעי המטבעות הדיגטליים בכל מקום בעולם, אבל באל סלבדור ההשפעה גדולה במיוחד. המדינה בת השישה וחצי מיליון אזרחים הממוקמת במרכז אמריקה, הימרה בגדול על המטבע ונשיאה הוציא מאות מיליוני דולרים מכספי משלמי המיסים לרכישת ביטקוין והכנסתו לשימוש כמטבע רשמית בכלכלה.

ההנפקה המתוכננת של אגרת חוב בשווי מיליארד דולר, שמהמרת על כך שערך הביטקוין יעלה מתעכבת, מסרו פקידים בכירים במדינה. שווי השוק של האחזקות של אל סלבדור בביטקוין, העומדות על כ־100 מיליון דולר שצנח בערך בשליש בימים האחרונים, סוחט את המדינה מבחינה פיננסית. כלכלנים אומרים שבכך עלה הסיכוי שאל סלבדור תכריז על חדלות פירעון עם חוב ממשלתי בגובה 24 מיליארד דולר.

הממשל של הנשיא נאיב בוקלה הבטיח לעמוד בתשלומי החזר החוב של המדינה. בגלל שחדלות פירעון על החוב עלולה לפגוע בשאיפותיו של בוקלה להיבחר מחדש, "הממשלה תעשה כל שביכולתה להימנע מכך", אמר נגיד הבנק המרכזי לשעבר קרלוס אצ'בדו.

לא יכולה להדפיס כסף משלה

כדי להימנע מחדלות פירעון, אל סלבדור חייבת לשלם על מוצרי יבוא כמו נפט וכן לבצע תשלום בגובה 800 מיליון דולר על אגרות חוב בינואר. טלטלה כלכלית עלולה לגרום לגלים נוספים של סלבדורים להגר לארה"ב. כיום, אחד מכל ארבעה סלבדורים חי מחוץ למדינה, הרוב בארה"ב. כשלושה מכל עשרה דולרים שנכנסים למדינה מגיעים מתשלומים שנשלחים אליה מאנשים אלה.

מכיוון שהמדינה הענייה אימצה את הדולר האמריקאי כמטבע הלאומי לפני שני עשורים, היא לא יכולה להדפיס כסף משלה כדי לשלם חשבונות או לעודד הוצאה, והמשמעות היא שהיא צריכה לקצץ בהוצאות או ללוות כסף נוסף כדי לסגור את החודש. למרות זאת, הנשיא המשיך להוציא כסף ברמה גבוהה והשקיע את כספי המדינה בביטקוין - נכס תנודתי שנראה על ידי רבים כספקולטיבי במידה רבה, אם להסתמך על קרן המטבע הבינלאומית, שמעניקה הלוואות למדינות הנמצאות במשבר חוב.

"נראה שלנשיא הזה אין עוגן כלשהו בנושא של קביעת מדיניות כלכלית, וכתוצאה מזה, אל סלבדור מתהלכת כסהרורית אל תוך מה שעלול להיות משבר גירעוני", אמר פרנק מוצ'י, חוקר ב־LSE המתמקד באל סלבדור. "המסר שאתה שולח כשאתה מאמץ ביטקוין הוא שאין לך מושג מה סדר העדיפויות של המדינה ומה צריך לעשות כדי לצאת מהבוץ".

דירוג חוב עמוק בטריטוריית הזבל

החוב של אל סלבדור הוא בין הגבוהים במדינות מתפתחות השנה. אגרות החוב הממשלתיות שלה לעשר שנים (2032) נסחרות סביב 40 סנט לדולר, בעוד שאג"ח שתוקפו פג בינואר 2023 נסחרות כעת בפחות מ־80 סנט לדולר, עם תשואה של קרוב ל־50%, נתון המצביע על חששות בשוק שהאגרות לא ייפרעו.

מוקדם יותר החודש, סוכנות הדירוג מודי'ס קיצצה את דירוג החוב של אל סלבדור לדירוג Caa3, עמוק בטריטוריית הזבל. במודי'ס ציינו "סבירות גוברת של אירוע אשראי - מבנה מחדש, בורסה במצוקה או חדלות פירעון - בחומרה גבוהה יחסית".

שר האוצר של אל סלבדור, אלחנדרו זלאיה, אמר מוקדם יותר החודש שהנפקת אגרת החוב על הביטקוין מתעכבת בגלל הירידה בערך המטבע. "לחלק מהמשקיעים זה מדכא את הרצון לרכוש את אגרת החוב", אמר לעיתונאים.

בינתיים, אין סימנים לכך שבוקלה מתכוון לסטות מהמסלול שהתווה. בשבוע שעבר, כתב בטוויטר שאל סלבדור קנתה 500 מטבעות ביטקוין במחיר ממוצע של 30,744 דולר למטבע. "אל סלבדור הרגע קנתה בירידות!", צייץ הנשיא. הביטקוין נסחר כמה ימים אחר כך, ביום שישי, תמורת כמעט אלף דולר פחות.

בוקלה גם העלה צילומים שלו מפקח על שרטוטים של "עיר ביטקוין", מרכז כרייה ומקלט מס ליזמי קריפטו שאמור להיבנות בכספים שייכנסו מאגרת החוב על הביטקוין.

הנשיא מנסה להחליש את מוסדות המדינה?

משא ומתן עם קרן המטבע הבינלאומית על הלוואת סיוע בגובה 1.3 מיליארד דולר התעכב בשנה שעברה בעקבות ההחלטה המפתיעה של בוקלה להפוך את הביטקוין למטבע רשמית במדינה וצעדים נוספים שממשלת ארה"ב ראתה כניסיון של בוקלה לחזק את מעמדו על ידי החלשת מוסדות המדינה ושלטון החוק. כשהיחסים הדו צדדיים עם ארה"ב הידרדרו, איבדה אל סלבדור גיבוי פוליטי חשוב בקרן המטבע להבטחת הלוואת הסיוע.

בכיר בקרן המטבע הבינלאומית אמר שגירעונות פיסקליים גדולים ועליית הריבית ברחבי העולם תורמים לפסימיות של משקיעים לגבי יכולתה של אל סלבדור לשלם את החוב שלה.

שני הצדדים עדיין נמצאים בדיונים להקטנת הסיכון מהצעד של המדינה לאימוץ המטבע הקריפטוגרפי. מוקדם יותר השנה, עודדו בקרן המטבע הבינלאומית את אל סלבדור להפסיק להכיר בביטקוין כמטבע רשמי בגלל הסיכונים שהוא מציב ליציבות הפיננסית.

"כיום האפשרות לחבילת סיוע חירום נראית רחוקה", כך אמר אלחנדרו וורנר, מנהל מכון גורג'טאון אמריקה בוושינגטון, ולשעבר מנהל במחלקת חצי הכדור המערבי בקרן המטבע הבינלאומית. "קשה לקבל תמיכה בתקופה קצרה יחסית אם אתה מנהל מדיניות יחסי ציבור מאוד חריגה מבלי להתייעץ עם הקהיליה הבינלאומית", אמר.

קרנות הגידור קיבלו "רגליים קרות"

כמה קרנות גידור שבעבר היו מוכנות לעזור למדינה לממן מחדש את החוב שלה קיבלו רגליים קרות כשבוקלה החל להשקיע בביטקוין וקרן המטבע הבינלאומית הודיעה שלא נוח לה עם ההשקעות הספקולטיביות, כך אמר פיל טורס, מנהל תיקים בכיר ב־Aegon Asset Management המתמחה בשווקים מתעוררים. "אנשים רבים אמרו שמדובר במנהיגות גרועה ושהם לא הולכים לגבות את אגרות החוב האלה", אמר.

השימוש בביטקוין כמטבע הלאומי במדינה בת 6.5 מיליון התושבים לא המריא, כך מראים סקרים בנושא. לאחר שהממשלה הוציאה יותר מ־200 מיליון דולר על הצגת כספומטים של ביטקוין וארנק אלקטרוני שמכיל 30 דולר בביטקוין כמתנה לנרשמים חדשים, רוב המשתמשים השתמשו בכסף שקיבלו במתנה לרכישת מוצרים או המירו אותו לדולרים.

"הביטקוין היה אמור להציל את המדינה מסטגנציה כלכלית, אבל במקום זה הוא גורם לנזק בגלל שאף אחד לא באמת משתמש בו והממשלה ממשיכה להוציא כסף כדי לקנות עוד ועוד", אמר פרננדו מחיה, מעצב גרפי צעיר מסן סלבדור, בירת המדינה. "אנחנו רק מתחפרים עמוק יותר ויותר בתוך החוב".

תוך פחות משלוש שנים, ממשלת בוקלה הוסיפה לחוב שלה עוד 5 מיליארד דולר בכלכלה קטנטנה של כ־28 מיליארד דולר בלבד, והביאה כך את החוב הציבורי לכמעט 86% מהתמ"ג. הגירעון התקציבי הזה היה שווה ל־5.6% מהתמ"ג בשנה שעברה, וצפוי להיות לא פחות גדול השנה, כך אומרים כלכלנים.

כדי להתמודד עם זה, המדינה יכולה לבקש הלוואות ממוסדות פיננסיים איזוריים. היא יכולה גם להוציא מעט כסף מהבנק המרכזי, שבו רוב העתודות הן הפקדות שלמחזיקי חסכונות, או שהיא יכולה למצוא מזומנים ברפורמה שהיא מתכוונת לערוך במערכת הפנסיות במדינה.

אבל שימוש גובר במימון מקומי עלול לסכן את יציבות המערכת הבנקאית ולסכן את השימוש של המדינה בדולר כמטבע לאומי, כך נכתב בהודעה למשקיעים ששלח לאחרונה בנק ברקלייס.

עוד כתבות

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את אתר יד2 באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכול התחיל, ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

דרבי הכדורסל בין מכבי ת''א להפועל ת''א / צילום: עודד קרני

האם ליגות הכדורסל ייפרדו מערוץ הספורט אחרי 30 שנה?

בערוץ הספורט ובמינהלת הליגות מקיימים מגעים להארכת החוזה ביניהם בשנתיים נוספות - אך במקביל עמלים במינהלת על מכרז חדש ● התנאים החדשים: 25 מיליון שקל לשנה למשך 5 שנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

קבלת ארונות חטופים-חללים על ידי כוח צה''ל / אילוסטרציה: דובר צה''ל

משרד רה"מ: ישראל נערכת לקבל ארון של חלל חטוף, שיועבר לבדיקה במכון לרפואה משפטית

הג'יהאד האיסלאמי הודיע רשמית שאיתר חלל חטוף בצפון הרצועה, בישראל נערכים שוב למסירה מעזה ● מעבר רפיח ייפתח בימים הקרובים ליציאת תושבים בלבד מרצועת עזה למצרים ● העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● השב"כ בהודעה מיוחדת לתושבי בת ים: "האיראנים הגיעו - וזו לא בדיחה" ● עדכונים שוטפים

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד־פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד־פעמי, ב-OECD צופים כי קצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

אוטובוס של אגד

בלי מקור תקציבי: מחירי התחבורה הציבורית לא יעלו בינואר הקרוב

נציג האוצר אמר הבוקר בוועדת הכלכלה שעליית מחיר התחבורה הציבורית ל-9 שקלים, שהייתה מתוכננת לינואר, תידחה ● באוצר יעדכנו בימים הקרובים לגבי המקור התקציבי לכך

פלורנטין פינת מטלון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עיריית ת"א שלחה צווים, והעליון יכריע: האם מותר לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות הבתים

תושבים עתרו לבית המשפט העליון כדי לעצור את דרישתה של עיריית ת"א לאחידות בחזיתות הבניינים ● לטענתם, העלות גבוהה, ומדובר בהרחבה שגויה של חוק העזר העירוני: "מה עם הקשישים והחד־הוריות?" ● העירייה: עומדים על הזכות לשמור על מראה אחיד, נספק סיוע כלכלי

משרדי חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

פשרה בייצוגית נגד טבע: האם התרופה להקלת גודש באף באמת מועילה?

טבע דחתה את הטענות כי התרופה "טבע קולד" אינה יעילה, אך במסגרת הפשרה הסכימה לתרום תכשירים בשווי של 440 אלף שקל לעמותת "חברים לרפואה" עפ"י צורכי הארגון

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוס הון מגופים זרים והעלאת דמי ניהול: כך מנצל מיטב את הזינוק המטאורי במניה

זינוק של 1,000% במניית בית ההשקעות בשלוש שנים, תורגם לגיוס הון של חצי מיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים זרים ● הדוחות של בית ההשקעות מלמדים כי הוא מעלה את דמי הניהול לכספים חדשים שנכנסים אליו בגמל, בניגוד למגמה בענף, אך עדיין הוא "זול" בממוצע

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

לאחר פרסום נתוני התעסוקה: יום המסחר בוול סטריט נפתח בירידות

הנאסד"ק יורד בכ-0.3%, S&P 500 משיל מערכו 0.1% ● דוח התעסוקה של ADP העיד על האטה מפתיעה, עם ירידה של 32 אלף במספר המועסקים בנובמבר ● הדאקס נסחר ביציבות ● הניקיי טיפס בכ-1.1% ● וול סטריט התאוששה אתמול, לאחר שפתחה את חודש דצמבר באדום ● מניית חברת השבבים מארוול זינקה בכ-10% במסחר המאוחר, לאחר פרסום הדוחות ● הביטקוין קופץ בכ-7% ונסחר סביב 93 אלף דולר ● בהמשך היום, יפורסם מדד התעסוקה של ADP, שישפוך אור על מצבו של שוק העבודה האמריקאי

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר-פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר‏-פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם הכולל כ-9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל-AI ומכיר את זה", אומרים ברשת

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל