גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא אל סלבדור הלך על ביטקוין בכל הכוח, ואז המטבע החל לצנוח

הפסדי הביטקוין מוסיפים לחשש הגובר מחדלות פירעון בממשלו של הנשיא נאיב בוקלה ● שווי השוק של ההחזקות של אל סלבדור בביטקוין, העומד על כ־100 מיליון דולר וצנח בערך בשליש בשוויו בימים האחרונים, סוחט את המדינה מבחינה פיננסית

נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, מציג את תוכנית עיר הביטקוין, נובמבר 2021 / צילום: Reuters, JOSE CABEZAS
נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, מציג את תוכנית עיר הביטקוין, נובמבר 2021 / צילום: Reuters, JOSE CABEZAS

הערך הצונח של מטבעות הקריפטו והביטקוין פגעו במשקיעי המטבעות הדיגטליים בכל מקום בעולם, אבל באל סלבדור ההשפעה גדולה במיוחד. המדינה בת השישה וחצי מיליון אזרחים הממוקמת במרכז אמריקה, הימרה בגדול על המטבע ונשיאה הוציא מאות מיליוני דולרים מכספי משלמי המיסים לרכישת ביטקוין והכנסתו לשימוש כמטבע רשמית בכלכלה.

ההנפקה המתוכננת של אגרת חוב בשווי מיליארד דולר, שמהמרת על כך שערך הביטקוין יעלה מתעכבת, מסרו פקידים בכירים במדינה. שווי השוק של האחזקות של אל סלבדור בביטקוין, העומדות על כ־100 מיליון דולר שצנח בערך בשליש בימים האחרונים, סוחט את המדינה מבחינה פיננסית. כלכלנים אומרים שבכך עלה הסיכוי שאל סלבדור תכריז על חדלות פירעון עם חוב ממשלתי בגובה 24 מיליארד דולר.

הממשל של הנשיא נאיב בוקלה הבטיח לעמוד בתשלומי החזר החוב של המדינה. בגלל שחדלות פירעון על החוב עלולה לפגוע בשאיפותיו של בוקלה להיבחר מחדש, "הממשלה תעשה כל שביכולתה להימנע מכך", אמר נגיד הבנק המרכזי לשעבר קרלוס אצ'בדו.

לא יכולה להדפיס כסף משלה

כדי להימנע מחדלות פירעון, אל סלבדור חייבת לשלם על מוצרי יבוא כמו נפט וכן לבצע תשלום בגובה 800 מיליון דולר על אגרות חוב בינואר. טלטלה כלכלית עלולה לגרום לגלים נוספים של סלבדורים להגר לארה"ב. כיום, אחד מכל ארבעה סלבדורים חי מחוץ למדינה, הרוב בארה"ב. כשלושה מכל עשרה דולרים שנכנסים למדינה מגיעים מתשלומים שנשלחים אליה מאנשים אלה.

מכיוון שהמדינה הענייה אימצה את הדולר האמריקאי כמטבע הלאומי לפני שני עשורים, היא לא יכולה להדפיס כסף משלה כדי לשלם חשבונות או לעודד הוצאה, והמשמעות היא שהיא צריכה לקצץ בהוצאות או ללוות כסף נוסף כדי לסגור את החודש. למרות זאת, הנשיא המשיך להוציא כסף ברמה גבוהה והשקיע את כספי המדינה בביטקוין - נכס תנודתי שנראה על ידי רבים כספקולטיבי במידה רבה, אם להסתמך על קרן המטבע הבינלאומית, שמעניקה הלוואות למדינות הנמצאות במשבר חוב.

"נראה שלנשיא הזה אין עוגן כלשהו בנושא של קביעת מדיניות כלכלית, וכתוצאה מזה, אל סלבדור מתהלכת כסהרורית אל תוך מה שעלול להיות משבר גירעוני", אמר פרנק מוצ'י, חוקר ב־LSE המתמקד באל סלבדור. "המסר שאתה שולח כשאתה מאמץ ביטקוין הוא שאין לך מושג מה סדר העדיפויות של המדינה ומה צריך לעשות כדי לצאת מהבוץ".

דירוג חוב עמוק בטריטוריית הזבל

החוב של אל סלבדור הוא בין הגבוהים במדינות מתפתחות השנה. אגרות החוב הממשלתיות שלה לעשר שנים (2032) נסחרות סביב 40 סנט לדולר, בעוד שאג"ח שתוקפו פג בינואר 2023 נסחרות כעת בפחות מ־80 סנט לדולר, עם תשואה של קרוב ל־50%, נתון המצביע על חששות בשוק שהאגרות לא ייפרעו.

מוקדם יותר החודש, סוכנות הדירוג מודי'ס קיצצה את דירוג החוב של אל סלבדור לדירוג Caa3, עמוק בטריטוריית הזבל. במודי'ס ציינו "סבירות גוברת של אירוע אשראי - מבנה מחדש, בורסה במצוקה או חדלות פירעון - בחומרה גבוהה יחסית".

שר האוצר של אל סלבדור, אלחנדרו זלאיה, אמר מוקדם יותר החודש שהנפקת אגרת החוב על הביטקוין מתעכבת בגלל הירידה בערך המטבע. "לחלק מהמשקיעים זה מדכא את הרצון לרכוש את אגרת החוב", אמר לעיתונאים.

בינתיים, אין סימנים לכך שבוקלה מתכוון לסטות מהמסלול שהתווה. בשבוע שעבר, כתב בטוויטר שאל סלבדור קנתה 500 מטבעות ביטקוין במחיר ממוצע של 30,744 דולר למטבע. "אל סלבדור הרגע קנתה בירידות!", צייץ הנשיא. הביטקוין נסחר כמה ימים אחר כך, ביום שישי, תמורת כמעט אלף דולר פחות.

בוקלה גם העלה צילומים שלו מפקח על שרטוטים של "עיר ביטקוין", מרכז כרייה ומקלט מס ליזמי קריפטו שאמור להיבנות בכספים שייכנסו מאגרת החוב על הביטקוין.

הנשיא מנסה להחליש את מוסדות המדינה?

משא ומתן עם קרן המטבע הבינלאומית על הלוואת סיוע בגובה 1.3 מיליארד דולר התעכב בשנה שעברה בעקבות ההחלטה המפתיעה של בוקלה להפוך את הביטקוין למטבע רשמית במדינה וצעדים נוספים שממשלת ארה"ב ראתה כניסיון של בוקלה לחזק את מעמדו על ידי החלשת מוסדות המדינה ושלטון החוק. כשהיחסים הדו צדדיים עם ארה"ב הידרדרו, איבדה אל סלבדור גיבוי פוליטי חשוב בקרן המטבע להבטחת הלוואת הסיוע.

בכיר בקרן המטבע הבינלאומית אמר שגירעונות פיסקליים גדולים ועליית הריבית ברחבי העולם תורמים לפסימיות של משקיעים לגבי יכולתה של אל סלבדור לשלם את החוב שלה.

שני הצדדים עדיין נמצאים בדיונים להקטנת הסיכון מהצעד של המדינה לאימוץ המטבע הקריפטוגרפי. מוקדם יותר השנה, עודדו בקרן המטבע הבינלאומית את אל סלבדור להפסיק להכיר בביטקוין כמטבע רשמי בגלל הסיכונים שהוא מציב ליציבות הפיננסית.

"כיום האפשרות לחבילת סיוע חירום נראית רחוקה", כך אמר אלחנדרו וורנר, מנהל מכון גורג'טאון אמריקה בוושינגטון, ולשעבר מנהל במחלקת חצי הכדור המערבי בקרן המטבע הבינלאומית. "קשה לקבל תמיכה בתקופה קצרה יחסית אם אתה מנהל מדיניות יחסי ציבור מאוד חריגה מבלי להתייעץ עם הקהיליה הבינלאומית", אמר.

קרנות הגידור קיבלו "רגליים קרות"

כמה קרנות גידור שבעבר היו מוכנות לעזור למדינה לממן מחדש את החוב שלה קיבלו רגליים קרות כשבוקלה החל להשקיע בביטקוין וקרן המטבע הבינלאומית הודיעה שלא נוח לה עם ההשקעות הספקולטיביות, כך אמר פיל טורס, מנהל תיקים בכיר ב־Aegon Asset Management המתמחה בשווקים מתעוררים. "אנשים רבים אמרו שמדובר במנהיגות גרועה ושהם לא הולכים לגבות את אגרות החוב האלה", אמר.

השימוש בביטקוין כמטבע הלאומי במדינה בת 6.5 מיליון התושבים לא המריא, כך מראים סקרים בנושא. לאחר שהממשלה הוציאה יותר מ־200 מיליון דולר על הצגת כספומטים של ביטקוין וארנק אלקטרוני שמכיל 30 דולר בביטקוין כמתנה לנרשמים חדשים, רוב המשתמשים השתמשו בכסף שקיבלו במתנה לרכישת מוצרים או המירו אותו לדולרים.

"הביטקוין היה אמור להציל את המדינה מסטגנציה כלכלית, אבל במקום זה הוא גורם לנזק בגלל שאף אחד לא באמת משתמש בו והממשלה ממשיכה להוציא כסף כדי לקנות עוד ועוד", אמר פרננדו מחיה, מעצב גרפי צעיר מסן סלבדור, בירת המדינה. "אנחנו רק מתחפרים עמוק יותר ויותר בתוך החוב".

תוך פחות משלוש שנים, ממשלת בוקלה הוסיפה לחוב שלה עוד 5 מיליארד דולר בכלכלה קטנטנה של כ־28 מיליארד דולר בלבד, והביאה כך את החוב הציבורי לכמעט 86% מהתמ"ג. הגירעון התקציבי הזה היה שווה ל־5.6% מהתמ"ג בשנה שעברה, וצפוי להיות לא פחות גדול השנה, כך אומרים כלכלנים.

כדי להתמודד עם זה, המדינה יכולה לבקש הלוואות ממוסדות פיננסיים איזוריים. היא יכולה גם להוציא מעט כסף מהבנק המרכזי, שבו רוב העתודות הן הפקדות שלמחזיקי חסכונות, או שהיא יכולה למצוא מזומנים ברפורמה שהיא מתכוונת לערוך במערכת הפנסיות במדינה.

אבל שימוש גובר במימון מקומי עלול לסכן את יציבות המערכת הבנקאית ולסכן את השימוש של המדינה בדולר כמטבע לאומי, כך נכתב בהודעה למשקיעים ששלח לאחרונה בנק ברקלייס.

עוד כתבות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

"טרחן למות": סמנכ"לית השיווק של בנק דיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג על המנכ"ל

סביון בר סבר, סמנכ"לית השיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?