גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא אל סלבדור הלך על ביטקוין בכל הכוח, ואז המטבע החל לצנוח

הפסדי הביטקוין מוסיפים לחשש הגובר מחדלות פירעון בממשלו של הנשיא נאיב בוקלה ● שווי השוק של ההחזקות של אל סלבדור בביטקוין, העומד על כ־100 מיליון דולר וצנח בערך בשליש בשוויו בימים האחרונים, סוחט את המדינה מבחינה פיננסית

נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, מציג את תוכנית עיר הביטקוין, נובמבר 2021 / צילום: Reuters, JOSE CABEZAS
נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, מציג את תוכנית עיר הביטקוין, נובמבר 2021 / צילום: Reuters, JOSE CABEZAS

הערך הצונח של מטבעות הקריפטו והביטקוין פגעו במשקיעי המטבעות הדיגטליים בכל מקום בעולם, אבל באל סלבדור ההשפעה גדולה במיוחד. המדינה בת השישה וחצי מיליון אזרחים הממוקמת במרכז אמריקה, הימרה בגדול על המטבע ונשיאה הוציא מאות מיליוני דולרים מכספי משלמי המיסים לרכישת ביטקוין והכנסתו לשימוש כמטבע רשמית בכלכלה.

ההנפקה המתוכננת של אגרת חוב בשווי מיליארד דולר, שמהמרת על כך שערך הביטקוין יעלה מתעכבת, מסרו פקידים בכירים במדינה. שווי השוק של האחזקות של אל סלבדור בביטקוין, העומדות על כ־100 מיליון דולר שצנח בערך בשליש בימים האחרונים, סוחט את המדינה מבחינה פיננסית. כלכלנים אומרים שבכך עלה הסיכוי שאל סלבדור תכריז על חדלות פירעון עם חוב ממשלתי בגובה 24 מיליארד דולר.

הממשל של הנשיא נאיב בוקלה הבטיח לעמוד בתשלומי החזר החוב של המדינה. בגלל שחדלות פירעון על החוב עלולה לפגוע בשאיפותיו של בוקלה להיבחר מחדש, "הממשלה תעשה כל שביכולתה להימנע מכך", אמר נגיד הבנק המרכזי לשעבר קרלוס אצ'בדו.

לא יכולה להדפיס כסף משלה

כדי להימנע מחדלות פירעון, אל סלבדור חייבת לשלם על מוצרי יבוא כמו נפט וכן לבצע תשלום בגובה 800 מיליון דולר על אגרות חוב בינואר. טלטלה כלכלית עלולה לגרום לגלים נוספים של סלבדורים להגר לארה"ב. כיום, אחד מכל ארבעה סלבדורים חי מחוץ למדינה, הרוב בארה"ב. כשלושה מכל עשרה דולרים שנכנסים למדינה מגיעים מתשלומים שנשלחים אליה מאנשים אלה.

מכיוון שהמדינה הענייה אימצה את הדולר האמריקאי כמטבע הלאומי לפני שני עשורים, היא לא יכולה להדפיס כסף משלה כדי לשלם חשבונות או לעודד הוצאה, והמשמעות היא שהיא צריכה לקצץ בהוצאות או ללוות כסף נוסף כדי לסגור את החודש. למרות זאת, הנשיא המשיך להוציא כסף ברמה גבוהה והשקיע את כספי המדינה בביטקוין - נכס תנודתי שנראה על ידי רבים כספקולטיבי במידה רבה, אם להסתמך על קרן המטבע הבינלאומית, שמעניקה הלוואות למדינות הנמצאות במשבר חוב.

"נראה שלנשיא הזה אין עוגן כלשהו בנושא של קביעת מדיניות כלכלית, וכתוצאה מזה, אל סלבדור מתהלכת כסהרורית אל תוך מה שעלול להיות משבר גירעוני", אמר פרנק מוצ'י, חוקר ב־LSE המתמקד באל סלבדור. "המסר שאתה שולח כשאתה מאמץ ביטקוין הוא שאין לך מושג מה סדר העדיפויות של המדינה ומה צריך לעשות כדי לצאת מהבוץ".

דירוג חוב עמוק בטריטוריית הזבל

החוב של אל סלבדור הוא בין הגבוהים במדינות מתפתחות השנה. אגרות החוב הממשלתיות שלה לעשר שנים (2032) נסחרות סביב 40 סנט לדולר, בעוד שאג"ח שתוקפו פג בינואר 2023 נסחרות כעת בפחות מ־80 סנט לדולר, עם תשואה של קרוב ל־50%, נתון המצביע על חששות בשוק שהאגרות לא ייפרעו.

מוקדם יותר החודש, סוכנות הדירוג מודי'ס קיצצה את דירוג החוב של אל סלבדור לדירוג Caa3, עמוק בטריטוריית הזבל. במודי'ס ציינו "סבירות גוברת של אירוע אשראי - מבנה מחדש, בורסה במצוקה או חדלות פירעון - בחומרה גבוהה יחסית".

שר האוצר של אל סלבדור, אלחנדרו זלאיה, אמר מוקדם יותר החודש שהנפקת אגרת החוב על הביטקוין מתעכבת בגלל הירידה בערך המטבע. "לחלק מהמשקיעים זה מדכא את הרצון לרכוש את אגרת החוב", אמר לעיתונאים.

בינתיים, אין סימנים לכך שבוקלה מתכוון לסטות מהמסלול שהתווה. בשבוע שעבר, כתב בטוויטר שאל סלבדור קנתה 500 מטבעות ביטקוין במחיר ממוצע של 30,744 דולר למטבע. "אל סלבדור הרגע קנתה בירידות!", צייץ הנשיא. הביטקוין נסחר כמה ימים אחר כך, ביום שישי, תמורת כמעט אלף דולר פחות.

בוקלה גם העלה צילומים שלו מפקח על שרטוטים של "עיר ביטקוין", מרכז כרייה ומקלט מס ליזמי קריפטו שאמור להיבנות בכספים שייכנסו מאגרת החוב על הביטקוין.

הנשיא מנסה להחליש את מוסדות המדינה?

משא ומתן עם קרן המטבע הבינלאומית על הלוואת סיוע בגובה 1.3 מיליארד דולר התעכב בשנה שעברה בעקבות ההחלטה המפתיעה של בוקלה להפוך את הביטקוין למטבע רשמית במדינה וצעדים נוספים שממשלת ארה"ב ראתה כניסיון של בוקלה לחזק את מעמדו על ידי החלשת מוסדות המדינה ושלטון החוק. כשהיחסים הדו צדדיים עם ארה"ב הידרדרו, איבדה אל סלבדור גיבוי פוליטי חשוב בקרן המטבע להבטחת הלוואת הסיוע.

בכיר בקרן המטבע הבינלאומית אמר שגירעונות פיסקליים גדולים ועליית הריבית ברחבי העולם תורמים לפסימיות של משקיעים לגבי יכולתה של אל סלבדור לשלם את החוב שלה.

שני הצדדים עדיין נמצאים בדיונים להקטנת הסיכון מהצעד של המדינה לאימוץ המטבע הקריפטוגרפי. מוקדם יותר השנה, עודדו בקרן המטבע הבינלאומית את אל סלבדור להפסיק להכיר בביטקוין כמטבע רשמי בגלל הסיכונים שהוא מציב ליציבות הפיננסית.

"כיום האפשרות לחבילת סיוע חירום נראית רחוקה", כך אמר אלחנדרו וורנר, מנהל מכון גורג'טאון אמריקה בוושינגטון, ולשעבר מנהל במחלקת חצי הכדור המערבי בקרן המטבע הבינלאומית. "קשה לקבל תמיכה בתקופה קצרה יחסית אם אתה מנהל מדיניות יחסי ציבור מאוד חריגה מבלי להתייעץ עם הקהיליה הבינלאומית", אמר.

קרנות הגידור קיבלו "רגליים קרות"

כמה קרנות גידור שבעבר היו מוכנות לעזור למדינה לממן מחדש את החוב שלה קיבלו רגליים קרות כשבוקלה החל להשקיע בביטקוין וקרן המטבע הבינלאומית הודיעה שלא נוח לה עם ההשקעות הספקולטיביות, כך אמר פיל טורס, מנהל תיקים בכיר ב־Aegon Asset Management המתמחה בשווקים מתעוררים. "אנשים רבים אמרו שמדובר במנהיגות גרועה ושהם לא הולכים לגבות את אגרות החוב האלה", אמר.

השימוש בביטקוין כמטבע הלאומי במדינה בת 6.5 מיליון התושבים לא המריא, כך מראים סקרים בנושא. לאחר שהממשלה הוציאה יותר מ־200 מיליון דולר על הצגת כספומטים של ביטקוין וארנק אלקטרוני שמכיל 30 דולר בביטקוין כמתנה לנרשמים חדשים, רוב המשתמשים השתמשו בכסף שקיבלו במתנה לרכישת מוצרים או המירו אותו לדולרים.

"הביטקוין היה אמור להציל את המדינה מסטגנציה כלכלית, אבל במקום זה הוא גורם לנזק בגלל שאף אחד לא באמת משתמש בו והממשלה ממשיכה להוציא כסף כדי לקנות עוד ועוד", אמר פרננדו מחיה, מעצב גרפי צעיר מסן סלבדור, בירת המדינה. "אנחנו רק מתחפרים עמוק יותר ויותר בתוך החוב".

תוך פחות משלוש שנים, ממשלת בוקלה הוסיפה לחוב שלה עוד 5 מיליארד דולר בכלכלה קטנטנה של כ־28 מיליארד דולר בלבד, והביאה כך את החוב הציבורי לכמעט 86% מהתמ"ג. הגירעון התקציבי הזה היה שווה ל־5.6% מהתמ"ג בשנה שעברה, וצפוי להיות לא פחות גדול השנה, כך אומרים כלכלנים.

כדי להתמודד עם זה, המדינה יכולה לבקש הלוואות ממוסדות פיננסיים איזוריים. היא יכולה גם להוציא מעט כסף מהבנק המרכזי, שבו רוב העתודות הן הפקדות שלמחזיקי חסכונות, או שהיא יכולה למצוא מזומנים ברפורמה שהיא מתכוונת לערוך במערכת הפנסיות במדינה.

אבל שימוש גובר במימון מקומי עלול לסכן את יציבות המערכת הבנקאית ולסכן את השימוש של המדינה בדולר כמטבע לאומי, כך נכתב בהודעה למשקיעים ששלח לאחרונה בנק ברקלייס.

עוד כתבות

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

בג"ץ לממשלה: נמקו מדוע לא תוקם ועדת חקירה ממלכתית לאירועי ה-7 באוקטובר

השופטים הוציאו צו על-תנאי המורה לרה"מ נתניהו ולשר המשפטים לוין לנמק עד 4 בינואר מדוע הממשלה אינה מקימה ועדת חקירה ממלכתית לאירועי ה-7 באוקטובר ● השבוע החליטה הממשלה להקים ועדה שאינה ממלכתית ומינתה צוות שרים בראשות לוין לקביעת סמכויותיה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ עם יורש העצר הסעודי בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ נתן אור ירוק לגרעין אזרחי בסעודיה. האם הוא כולל העשרת אורניום?

בפגישה ההיסטורית בין נשיא ארה"ב ליורש העצר הסעודי, סוכם על שיתוף פעולה בתחום הגרעין האזרחי ● עפ"י הבית הלבן, השיתוף כולל הקמת כורים, שירותי דלק גרעיני והמערכת הרגולטורית ● החשש: סעודיה מתקדמת בתחום הגרעין האזרחי, בזמן שישראל נותרת בחוץ ● גלובס עושה סדר

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הרחבת סמכויות בית הדין הרבני תיפגע הפעם בעיקר בגברים

הוראת השעה המאפשרת לבתי הדין הרבניים לדון גם בסוגיית מזונות הילדים זכתה לתשומת-לב ציבורית - בעיקר בטענות לקיפוח נשים ● אך למעשה הפגיעה המשמעותית יותר היא דווקא כלפי הגברים, שבמקרים מסוימים יצטרכו לשלם הרבה יותר

מתנגדים בריטים מפגינים מול הבניין המיועד להקמת השגרירות / צילום: ap, Kin Cheung

אזהרה למחוקקים בבריטניה: "ציידי ראשים" סינים מרגלים אחריכם

בפנייה חריגה מזהיר שירות הביטחון הבריטי MI5: סין מפעילה רשת ריגול ברשת לינקדאין ומנסה לגייס מקורבים לבכירים כדי לצבור השפעה בווסטמינסטר ● בייג'ין מכחישה: "המצאה טוטאלית"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע ● וגם: מתי נתחיל לראות הקלה משמעותית יותר במשכנתא?

שלמה קרמר / צילום: שלומי יוסף

שלמה קרמר משיק קרן תמיכה באמנים: "רציתי לעשות תיקון"

שלמה קרמר ופרופ' נעמה פרידמן משיקים מיזם פילנתרופי לתמיכה באמנים ותיקים ללא ביטחון כלכלי ● קבוצת מסעדנים, בהם עדן בן זקן ובעלה שוקי ביטון, פותחים מסעדה איטלקית כשרה בראשון לציון בהשקעה של 10 מיליון שקל ● ובתחום המינויים: תפקידי הנהלה חדשים בזפרן, בקורנית דיגיטל ובעמיתים ● אירועים ומינויים

מיסוי ומשפט / צילום: Shutterstock

הרוב איננו חזות הכול בהתחדשות עירונית: המפקחת על המקרקעין הגדילה את התמורה לבעלת הפנטהאוז

בעלת דירת גג במרכז תל אביב סירבה להצטרף לפרויקט תמ"א 38/2, וטענה כי לשטח הדירה שלה נוספו לאורך השנים שטחים נוספים כחוק - ולכן היא זכאית לתמורה גדולה יותר מהיזם ● יתר דיירי הבניין ביקשו לחייב אותה להסכים לפרויקט, אך הפסידו בהליך

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

אודיטי טק העלתה את התחזית, והמניה קפצה במסחר המאוחר

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי העלתה את תחזית ההכנסות השנתית שלה ל-806-809 מיליון דולר מ-799-804 מיליון דולר, עם רווחיות גולמית של 72.5% בהשוואה לתחזית קודמת ל-71% ● מנכ"ל אודיטי טקף אורן הולצמן: "אנחנו ממוצבים היטב לקראת סיום חזק של שנת 2025"

אבישי אברהמי מייסד ומנכל וויקס / צילום: אלן צצקין

למרות שעקפה את תחזיות האנליסטים - מניית וויקס צונחת בחדות

מניית הפלטפורמה לבניית אתרים צונחת במעל 10% במסחר בוול סטריט, על אף שעקפה את תחזית הרווח ברבעון השלישי ● החברה גם עדכנה כלפי מעלה את תחזיותיה השנתיות וצופה צמיחה דו־ספרתית בהזמנות ובהכנסות

פתח תקווה / צילום: Shutterstock

דירה קטנה בפתח תקווה בכמעט 2 מיליון שקל: הגורם המפתיע שמושך את המחירים למעלה

מחירי דירות 1-2 חדרים רשמו קפיצה ברבעון השלישי, ובתל אביב ובמרכז דירות קטנות חדשות נמכרות בסכומים הגבוהים ב־40%-50% בהשוואה לישנות ● שבע ערים רושמות עליות דו־ספרתיות בסגמנט זה, והביקושים מגיעים ממשקיעים ומצמצמי דיור

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתמתנות; פאלו אלטו נופלת ב-4%

עליות של כ-1% בבורסות אירופה ● "יש בועה, אבל אל תמכרו", כך אומר מייסד ברידג'ווטר, ריי דאליו ● אלפאבית מזנקת ב-4% ומשלימה 10% בשבוע ● וולמארט מזנקת ב-6%, תצטרף למדד נאסד"ק בקרוב ● הפתעה במספר המועסקים החדשים בארה"ב, 119 אלף, אך שיעור האבטלה הוא 4.4%, שיא של כמעט ארבע שנים ● הפרוטוקולים של הפד חושפים: ייתכן כי ישנו רוב נגד הורדת ריבית בארה"ב בדצמבר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

משרד קופ''ח כללית / צילום: Shutterstock

מסתמן פתרון למשבר הביטוח הסיעודי שטלטל את קופות החולים

קופת החולים כללית נקלעה לפני שנה למשבר סביב הביטוח הסיעודי ומצאה עצמה תחת איום להיוותר ללא חברה מבטחת ● במשרד הבריאות אף הודיעו כי כלל הקופות לא יוכלו לקלוט מבוטחים חדשים החל מינואר 2026 ● לגלובס נודע כי מסתמן פתרון וכי בכללית נערכים לצאת למכרז חדש שצפוי למשוך לפחות חברת ביטוח אחת

BitMine, שבין משקיעיה גם פיטר ת'יל, צנחה 35% בחודש האחרון / צילום: Reuters, IMAGO/Hanno Bode

סוגרים פוזיציות "מתחת למים": העסקאות הממונפות בקריפטו הפכו לבור הפסדים

הנפילות לאחרונה בשוק מטבעות הקריפטו בהובלת הביטקוין, חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים המוצעים כיום למשקיעים הפרטיים על ידי וול סטריט וחברות התחום ● "השבועיים האחרונים היו קשים מאוד עבור רבים", כשסך הסגירות של פוזיציות בבורסות קריפטו זינקו לשיא חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ עם יורש העצר הסעודי בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

עם מסר לארה"ב: תגובה ישראלית ראשונה למכירת F35 לסעודיה

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● צה"ל: אותר בעזה משגר בעל שמונה קני שיגור עם ארבע רקטות שמכוון לשטח ישראל ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל