גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא אל סלבדור הלך על ביטקוין בכל הכוח, ואז המטבע החל לצנוח

הפסדי הביטקוין מוסיפים לחשש הגובר מחדלות פירעון בממשלו של הנשיא נאיב בוקלה ● שווי השוק של ההחזקות של אל סלבדור בביטקוין, העומד על כ־100 מיליון דולר וצנח בערך בשליש בשוויו בימים האחרונים, סוחט את המדינה מבחינה פיננסית

נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, מציג את תוכנית עיר הביטקוין, נובמבר 2021 / צילום: Reuters, JOSE CABEZAS
נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, מציג את תוכנית עיר הביטקוין, נובמבר 2021 / צילום: Reuters, JOSE CABEZAS

הערך הצונח של מטבעות הקריפטו והביטקוין פגעו במשקיעי המטבעות הדיגטליים בכל מקום בעולם, אבל באל סלבדור ההשפעה גדולה במיוחד. המדינה בת השישה וחצי מיליון אזרחים הממוקמת במרכז אמריקה, הימרה בגדול על המטבע ונשיאה הוציא מאות מיליוני דולרים מכספי משלמי המיסים לרכישת ביטקוין והכנסתו לשימוש כמטבע רשמית בכלכלה.

ההנפקה המתוכננת של אגרת חוב בשווי מיליארד דולר, שמהמרת על כך שערך הביטקוין יעלה מתעכבת, מסרו פקידים בכירים במדינה. שווי השוק של האחזקות של אל סלבדור בביטקוין, העומדות על כ־100 מיליון דולר שצנח בערך בשליש בימים האחרונים, סוחט את המדינה מבחינה פיננסית. כלכלנים אומרים שבכך עלה הסיכוי שאל סלבדור תכריז על חדלות פירעון עם חוב ממשלתי בגובה 24 מיליארד דולר.

הממשל של הנשיא נאיב בוקלה הבטיח לעמוד בתשלומי החזר החוב של המדינה. בגלל שחדלות פירעון על החוב עלולה לפגוע בשאיפותיו של בוקלה להיבחר מחדש, "הממשלה תעשה כל שביכולתה להימנע מכך", אמר נגיד הבנק המרכזי לשעבר קרלוס אצ'בדו.

לא יכולה להדפיס כסף משלה

כדי להימנע מחדלות פירעון, אל סלבדור חייבת לשלם על מוצרי יבוא כמו נפט וכן לבצע תשלום בגובה 800 מיליון דולר על אגרות חוב בינואר. טלטלה כלכלית עלולה לגרום לגלים נוספים של סלבדורים להגר לארה"ב. כיום, אחד מכל ארבעה סלבדורים חי מחוץ למדינה, הרוב בארה"ב. כשלושה מכל עשרה דולרים שנכנסים למדינה מגיעים מתשלומים שנשלחים אליה מאנשים אלה.

מכיוון שהמדינה הענייה אימצה את הדולר האמריקאי כמטבע הלאומי לפני שני עשורים, היא לא יכולה להדפיס כסף משלה כדי לשלם חשבונות או לעודד הוצאה, והמשמעות היא שהיא צריכה לקצץ בהוצאות או ללוות כסף נוסף כדי לסגור את החודש. למרות זאת, הנשיא המשיך להוציא כסף ברמה גבוהה והשקיע את כספי המדינה בביטקוין - נכס תנודתי שנראה על ידי רבים כספקולטיבי במידה רבה, אם להסתמך על קרן המטבע הבינלאומית, שמעניקה הלוואות למדינות הנמצאות במשבר חוב.

"נראה שלנשיא הזה אין עוגן כלשהו בנושא של קביעת מדיניות כלכלית, וכתוצאה מזה, אל סלבדור מתהלכת כסהרורית אל תוך מה שעלול להיות משבר גירעוני", אמר פרנק מוצ'י, חוקר ב־LSE המתמקד באל סלבדור. "המסר שאתה שולח כשאתה מאמץ ביטקוין הוא שאין לך מושג מה סדר העדיפויות של המדינה ומה צריך לעשות כדי לצאת מהבוץ".

דירוג חוב עמוק בטריטוריית הזבל

החוב של אל סלבדור הוא בין הגבוהים במדינות מתפתחות השנה. אגרות החוב הממשלתיות שלה לעשר שנים (2032) נסחרות סביב 40 סנט לדולר, בעוד שאג"ח שתוקפו פג בינואר 2023 נסחרות כעת בפחות מ־80 סנט לדולר, עם תשואה של קרוב ל־50%, נתון המצביע על חששות בשוק שהאגרות לא ייפרעו.

מוקדם יותר החודש, סוכנות הדירוג מודי'ס קיצצה את דירוג החוב של אל סלבדור לדירוג Caa3, עמוק בטריטוריית הזבל. במודי'ס ציינו "סבירות גוברת של אירוע אשראי - מבנה מחדש, בורסה במצוקה או חדלות פירעון - בחומרה גבוהה יחסית".

שר האוצר של אל סלבדור, אלחנדרו זלאיה, אמר מוקדם יותר החודש שהנפקת אגרת החוב על הביטקוין מתעכבת בגלל הירידה בערך המטבע. "לחלק מהמשקיעים זה מדכא את הרצון לרכוש את אגרת החוב", אמר לעיתונאים.

בינתיים, אין סימנים לכך שבוקלה מתכוון לסטות מהמסלול שהתווה. בשבוע שעבר, כתב בטוויטר שאל סלבדור קנתה 500 מטבעות ביטקוין במחיר ממוצע של 30,744 דולר למטבע. "אל סלבדור הרגע קנתה בירידות!", צייץ הנשיא. הביטקוין נסחר כמה ימים אחר כך, ביום שישי, תמורת כמעט אלף דולר פחות.

בוקלה גם העלה צילומים שלו מפקח על שרטוטים של "עיר ביטקוין", מרכז כרייה ומקלט מס ליזמי קריפטו שאמור להיבנות בכספים שייכנסו מאגרת החוב על הביטקוין.

הנשיא מנסה להחליש את מוסדות המדינה?

משא ומתן עם קרן המטבע הבינלאומית על הלוואת סיוע בגובה 1.3 מיליארד דולר התעכב בשנה שעברה בעקבות ההחלטה המפתיעה של בוקלה להפוך את הביטקוין למטבע רשמית במדינה וצעדים נוספים שממשלת ארה"ב ראתה כניסיון של בוקלה לחזק את מעמדו על ידי החלשת מוסדות המדינה ושלטון החוק. כשהיחסים הדו צדדיים עם ארה"ב הידרדרו, איבדה אל סלבדור גיבוי פוליטי חשוב בקרן המטבע להבטחת הלוואת הסיוע.

בכיר בקרן המטבע הבינלאומית אמר שגירעונות פיסקליים גדולים ועליית הריבית ברחבי העולם תורמים לפסימיות של משקיעים לגבי יכולתה של אל סלבדור לשלם את החוב שלה.

שני הצדדים עדיין נמצאים בדיונים להקטנת הסיכון מהצעד של המדינה לאימוץ המטבע הקריפטוגרפי. מוקדם יותר השנה, עודדו בקרן המטבע הבינלאומית את אל סלבדור להפסיק להכיר בביטקוין כמטבע רשמי בגלל הסיכונים שהוא מציב ליציבות הפיננסית.

"כיום האפשרות לחבילת סיוע חירום נראית רחוקה", כך אמר אלחנדרו וורנר, מנהל מכון גורג'טאון אמריקה בוושינגטון, ולשעבר מנהל במחלקת חצי הכדור המערבי בקרן המטבע הבינלאומית. "קשה לקבל תמיכה בתקופה קצרה יחסית אם אתה מנהל מדיניות יחסי ציבור מאוד חריגה מבלי להתייעץ עם הקהיליה הבינלאומית", אמר.

קרנות הגידור קיבלו "רגליים קרות"

כמה קרנות גידור שבעבר היו מוכנות לעזור למדינה לממן מחדש את החוב שלה קיבלו רגליים קרות כשבוקלה החל להשקיע בביטקוין וקרן המטבע הבינלאומית הודיעה שלא נוח לה עם ההשקעות הספקולטיביות, כך אמר פיל טורס, מנהל תיקים בכיר ב־Aegon Asset Management המתמחה בשווקים מתעוררים. "אנשים רבים אמרו שמדובר במנהיגות גרועה ושהם לא הולכים לגבות את אגרות החוב האלה", אמר.

השימוש בביטקוין כמטבע הלאומי במדינה בת 6.5 מיליון התושבים לא המריא, כך מראים סקרים בנושא. לאחר שהממשלה הוציאה יותר מ־200 מיליון דולר על הצגת כספומטים של ביטקוין וארנק אלקטרוני שמכיל 30 דולר בביטקוין כמתנה לנרשמים חדשים, רוב המשתמשים השתמשו בכסף שקיבלו במתנה לרכישת מוצרים או המירו אותו לדולרים.

"הביטקוין היה אמור להציל את המדינה מסטגנציה כלכלית, אבל במקום זה הוא גורם לנזק בגלל שאף אחד לא באמת משתמש בו והממשלה ממשיכה להוציא כסף כדי לקנות עוד ועוד", אמר פרננדו מחיה, מעצב גרפי צעיר מסן סלבדור, בירת המדינה. "אנחנו רק מתחפרים עמוק יותר ויותר בתוך החוב".

תוך פחות משלוש שנים, ממשלת בוקלה הוסיפה לחוב שלה עוד 5 מיליארד דולר בכלכלה קטנטנה של כ־28 מיליארד דולר בלבד, והביאה כך את החוב הציבורי לכמעט 86% מהתמ"ג. הגירעון התקציבי הזה היה שווה ל־5.6% מהתמ"ג בשנה שעברה, וצפוי להיות לא פחות גדול השנה, כך אומרים כלכלנים.

כדי להתמודד עם זה, המדינה יכולה לבקש הלוואות ממוסדות פיננסיים איזוריים. היא יכולה גם להוציא מעט כסף מהבנק המרכזי, שבו רוב העתודות הן הפקדות שלמחזיקי חסכונות, או שהיא יכולה למצוא מזומנים ברפורמה שהיא מתכוונת לערוך במערכת הפנסיות במדינה.

אבל שימוש גובר במימון מקומי עלול לסכן את יציבות המערכת הבנקאית ולסכן את השימוש של המדינה בדולר כמטבע לאומי, כך נכתב בהודעה למשקיעים ששלח לאחרונה בנק ברקלייס.

עוד כתבות

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

אירופה נסחרת במתינות, בורסת שיקאגו הושבתה בעקבות תקלה

תקלה באחד ממרכזי הנתונים של בורסת שיקאגו (CME) הושבתה הבוקר: מחירי החוזים העתידיים על WTI, אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים וה־S&P 500 - לא עודכנו ● מדד הדאקס מאבד מערכו 0.1%, מדד הקאק נסחר ללא שינוי, והפוסטי עולה ב-0.1% ● היום יתקיים יום מסחר מקוצר בוול סטריט ● שער הביטקוין מראה מגמת שיפור מתונה ועומד על 91 אלף דולר

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח: איראן העבירה סכומי עתק לחיזבאללה במהלך השנה דרך דובאי

הוול סטריט ג'ורנל חושף את מנגנון העברת הכספים מאיראן לחיזבאללה בשנה האחרונה ● דיווחים בלבנון: צה"ל ממשיך את התקיפות ● כוח של צה"ל ומג"ב ירה בשני מבוקשים במהלך מעצר - האירוע תחת חקירה ● דיווח: צוות של הצלב האדום והזרוע הצבאית של חמאס מחדשים את החיפושים אחר חלל חטוף ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

כוחות צה''ל בלבנון, באוקטובר / צילום: דובר צה''ל

הקרב על תקציב הביטחון: איזה סכום יהיה "הנורמאלי החדש"?

לכולם ברור שהתקציב שהיה לפני המלחמה יגדל באופן דרמטי, אולם בין משרד האוצר למערכת הביטחון נרשמו פערים של עשרות מיליארדים ביחס לתקציב ● ראש הממשלה נתניהו הבהיר כי בכוונתו להוביל החלטה להגדלת תקציב הביטחון ב-350 מיליארד שקל במשך עשור

זום גלובלי / צילום: Reuters

אסון בהונג קונג, מהפכה צבאית באפריקה ועוד חדשות מהעולם

הונג קונג מתמודדת עם השריפה הגדולה ביותר בעשרות שנים ● גינאה־ביסאו תחת עוצר בעקבות מהפכה צבאית ● ובאיטליה - חוק חדש מגדיר רצח נשים כעבירה נפרדת • זום גלובלי, מדור חדש

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

חברת בנייה חדשה בדרך לבורסה: עומר הנדסה תנסה לגייס לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

חברת הבנייה צפויה להצטרף בקרוב לבורסה עם השלמת ההנפקה, שתכלול הנפקת מכר בהיקף של 120 מיליון שקל ● בין הפרויקטים שהוקמו על ידיה: מגדלי בסר ברמת גן, מגדל ART בבני ברק וקניון רמות בירושלים

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

6 חיילים נפצעו מאש מחבלים, 3 מהם במצב קשה

משפחות פונו, בסוריה מדווחים על 10 הרוגים - ולכודים תחת ההריסות ● מנהיג איראן ח'אמנאי: "ארה"ב לא ראויה שהרפובליקה האיסלאמית תפנה אליה או תהיה איתה בקשר" ● דיווח: איראן העבירה בשנה האחרונה לחיזבאללה מאות מיליוני דולר באמצעות בתי עסק שונים בדובאי ● עדכונים שוטפים

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

מכוניות ליצוא בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המאבק סביב הריכוזיות עולה מדרגה: יבואני רכב זומנו לשימוע במשרד התחבורה

משרד התחבורה שוקל שלא לחדש רישיונות ליבואנים גדולים בעקבות המלצות רשות התחרות; ממשלת סין עשויה להתערב ● אחרי שנתיים של חרם טורקי, הקורולה ההייברידית עושה קאמבק לישראל ביבוא חדש הפעם מיפן ● וגם: מרצדס מציגה דגם חשמלי חדש ו־BYD מוסיפה לשוק גרסת פלאג־אין מוזלת ● השבוע בענף הרכב

סכר מרכזי באיראן שנפגע מהבצורת / צילום: Reuters, Vantor

כך מייצר המחסור במים במדינות שכנות הזדמנות לגופי אנרגיה והתפלה בישראל

בעוד איראן מתפוררת כתוצאה ממחסור במים, גם ירדן ומצרים בסיכון גבוה להתייבשות, והופכות לתלויות בישראל לאספקת מים ואנרגיה ● מהן המשמעויות הכלכליות שייגזרו מכך, היכן הזדמנויות ההשקעה, ואיך זה יתגלגל עד האג"ח הממשלתיות והדירוג של ישראל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?

בנקי השקעות בארה"ב ובעולם מפרסמים את תחזיותיהם העדכניות למדד הדגל האמריקאי - ורבות מהן חיוביות באופן ניכר ● בג'יי. פי. מורגן מאמינים כי ייתכן שה-S&P 500 יחצה את רף 8,000 הנקודות - מה שישקף עבורו אפסייד של מעל 17% ● מנגד, בבנק אוף אמריקה צופים "תשואות צנועות" ומזהירים מפני "כיס אוויר" בתחום ה-AI

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים