גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בענף הפרסום: ברוקנר-יער-לוי רוכש 50% מסוכנות הסושיאל פרפל

בכירים בתעשייה מעריכים את שווי הרכישה ב-5-10 מיליון שקל ● וגם: מה חושב דיוויד סייבל, מבכירי הפרסומאים בעולם, על אחת הבעיות המשמעותיות של הענף

עופר יער, טל ברוקנר ויורם לוי. מחזקים יכולות בתחום הדיגיטל / צילום: איל יצהר
עופר יער, טל ברוקנר ויורם לוי. מחזקים יכולות בתחום הדיגיטל / צילום: איל יצהר

משרד הפרסום ברוקנר-יער-לוי ממשיך לחזק באופן משמעותי את יכולותיו בתחום הדיגיטל. לגלובס נודע כי כשנה לאחר שרכש את סוכנות הדיגיטל WEB3, מבצע המשרד רכישה משמעותית נוספת וקונה 50% ממניות סוכנות הסושיאל פרפל. בכירים בתעשייה מעריכים את שווי הרכישה ב-5-10 מיליון שקל.

פרפל, מסוכנויות הסושיאל הוותיקות והמנוסות בישראל, עוסקת במתן פתרון שלם בעולמות הדיגיטל. שירותיה כוללים ניהול נכסי מותגים ברשתות החברתיות, אסטרטגיה, קריאיטייב והפקות ייעודיות. בין לקוחותיה נמנים קבוצת קניוני עזריאלי, קבוצת הולמס פלייס, בנק ירושלים, קבוצת סמל"ת, שוורצקופף ועוד. פרפל תמשיך לפעול כסוכנות עצמאית, בניהולם של השותפים הקיימים: המנכ"ל גיא כצנלסון וסמנכ"ל הקריאיטיב יואב מאור.

בשונה מעסקאות רבות בתחום הדיגיטל שנעשות מחולשה, ולאחר שהסוכנות הדיגיטלית איבדה מכוחה, פרפל מבצעת כאן קפיצת מדרגה נוספת כסוכנות עצמאית. נסביר כי בתחומים אלה, התשלום נמוך יחסית למקובל בפרסום. לכן, כדי לייצר קפיצת מדרגה נדרש שותף אסטרטגי - וברוקנר-יער-לוי, שנמנה עם עשרת משרדי הפרסום הגדולים, יכול לספק אותה לפרפל.

לייצר יתרון בדיגיטל

ברוקנר-יער-לוי אומנם קיים זמן רב, אך נחשב לאחד ממשרדי "הדור החדש", שקיבע את מעמדו בעשירייה המובילה בעשור האחרון. ברוקנר הוא גם אחד הבודדים שנשאר בבעלות פרטית מלאה של השותפים, מה שנותן לו יתרון משמעותי בחופש פעולה וזריזות לבצע עסקאות. כמו רוב משרדי הפרסום, גם ברוקנר נכנס לתחום הדיגיטל באיחור, אולם נראה כי בשנים האחרונות נעשה מאמץ לא רק להדביק את הפער אלא גם לייצר יתרון אל מול משרדים בסדר גודל דומה.

תחילה הקימו ב-2016, בשותפות עם מידן צויבל, את חברת קונקט, שמתמחה בתחום הפרפורמנס (פרסום מבוסס תוצאות). כיום החברה נותנת שירותים ללקוחות שמרכזים את רוב פעילותם הפרסומית בדיגיטל. לפני כשנה ברוקנר רכש כאמור את סוכנות הדיגיטל WEB3. כמו פרפל, גם WEB3 היא מותג מבוסס ומוכר. הסוכנות הוקמה ב-2006 ונחשבת לאחת מחלוצות הדיגיטל בישראל. ההתמחות שלה בפרסום דיגיטלי מתמקדת בעיקר בשוק הבינלאומי.

לאחר הרכישה הצליחו בברוקנר לגייס לתפקיד מנכ"לית הסוכנות את הפרסומאית נעמי וולפנר. וולפנר - שנמנית עם מקימי יוניברסל דיגיטל של מקאן, והיא מבכירות תחום הפרסום הדיגיטלי בישראל - עזבה את מקאן זמן קצר קודם לכן, ולמרות הצעות לנהל משרדי פרסום אחרים (חלקם ‘מסורתיים’), בחרה לנהל את WEB3.

השפעות הקורונה

נזכיר כי עד לפני כעשור היו שתי סקלות פעילות בפרסום - סוכנויות דיגיטל מתמחות (בתחום הסושיאל, הפרסום מבוסס תוצאות או קריאטיב דיגיטל), ומצד שני משרדי פרסום מסורתיים. בהמשך הבינו במשרדי הפרסום הגדולים כי חלקם בנתח עוגת הפרסום מתחיל להתפזר בין עשרות סוכנויות מתמחות, והחלו בעל-כורחם לפתח יכולות דיגיטליות, לעתים באמצעות רכישת משרדים מתמחים.

חדירת הדיגיטל למשרדים הגדולים הציבה בבעיה גם את סוכנויות הדיגיטל, שאיבדו את היתרון התחרותי שלהן, אבל גם את משרדי הפרסום המסורתיים שלא אימצו פתרונות טובים מספיק. עם זאת, בניגוד למשרדים אחרים שהשתתפו במרוץ הדיגיטלי, ברוקנר צירף שותף נוסף מתחום הפרסום המסורתי, וזאת במטרה שהבידול של המשרד יגיע מכיוון זה. עם זאת, משבר הקורונה האיץ את הצורך במציאת "השלמה" דיגיטלית, שתאפשר לתת הצעת ערך משופרת.

לדברי טל ברוקנר, שותף ומנכ"ל הקבוצה, "הרכישה משלימה את המעבר ממשרד פרסום לקבוצת פרסום, שמוכנה לתת מענה מקצועי לאתגרים שניצבים בעולם הדיגיטלי".

דיוויד סייבל, מבכירי הפרסומאים בעולם: "לקוחות התחילו להתייחס אלינו כמו לתפוח אדמה, לפי משקל"

המפתח למערכת יחסים מכבדת, שהופכת את משרד הפרסום והמפרסם לשותפים, הוא חוזה המגדיר באופן המדויק ביותר את היחסים ביניהם, לרבות יעדים עסקיים משותפים - כך הסביר דיוויד סייבל, לשעבר יו"ר ומנכ"ל סוכנות הפרסום העולמית y&r ומייסד דואבל, בכנס המשותף של איגוד חברות הפרסום ואיגוד השיווק. סייבל הסביר כי סוגיית אובדן האמון והמקום של משרד הפרסום מול המפרסם אינה מייחדת את ישראל, ולמעשה בכל העולם מתחבטים בנושא. 

דיוויד סייבל. "מערכות יחסים שמחזיקות שלוש שנים" / צילום: נס הפקות

"כולנו, מפרסמים ופרסומאים, מתמודדים עם עסקים משתנים", אמר סייבל. "אנחנו מפתחים יכולות דיגיטליות וממתגים מחדש את התוצרים שלנו: כבר לא פרסומות אלא תוכן, לא שיווק אלא חוויות, כבר לא תובנות אלא דאטה. אנחנו מייצרים טייטלים מבלבלים לאנשים שלנו, והאירוניה היא שהמפרסמים מתמודדים עם אותן בעיות כמו שלנו. ולמרות זאת, מערכות היחסים בין מפרסמים לפרסומאים, שבעבר החזיקו מעמד שנים ארוכות, מחזיקות בממוצע שלוש שנים.

"הלקוחות התחילו להתייחס אלינו כמו שהם מתייחסים לכרוב או לתפוח אדמה - לפי משקל. לא שואלים על המומחיות של אנשים, אלא 'כמה אנשים אתם שמים על התקציב'. לא שואלים על תוצאות, אלא כמה נרוויח. מה אכפת לכם כמה כסף אנחנו עושים? הצרכנים שלכם שואלים כמה אתם מרוויחים?

"לא תמיד זה היה כך. פעם שני הצדדים ישבו על דברים יחד. היום רק אומרים לנו מה לעשות. אבל לכולנו יש בעיה עם הצרכנים שלנו, ואלה אותן בעיות - הרבה יותר קשה להרוויח, כולנו צריכים עוד מיומנויות ושותפויות, ההייטק נוגס בכולנו. כולם נאבקים".

לתעד את הכול

סייבל סבור כי אחת הבעיות המשמעותיות של התעשייה קשורה לתהליך המכרזים לבחירת משרד פרסום. "אי-אפשר לעשות מכרז עם הרבה משרדים, לתת להם לשחק סביב המפרסם, להריץ אותם שבועות ולהוריד מחירים עוד ועוד. האם הלקוח רוצה את העבודה שלו זולה, ולא ברמה? היום מדברים על 'דיגיטל פירסט', אבל זה צריך להיות 'פיפל פירסט'. הסוגיה המרכזית היא האמון שאבד, וצריך להחזיר אותו".

לדבריו, למפרסמים מגיע לקבל שירות באיכות גבוהה, אך הדרישות שלהם צריכות להיות ריאליות. "לא ייתכן שצוות הפרסום יידרש לעבוד בערב חג, אבל הלקוח לא יהיה זמין". המשרדים, מצדם, צריכים ללמוד לפגוש את הצרכים: "לא כל סוכנות עושה הכול. עלינו להבין את זה, ולא לקחת משהו שלא באפשרותנו. בשביל זה צריך שותפות ואמון בלקוח".

סייבל רואה חשיבות בקביעת פרמטרים להצלחה ובקביעת יעדים מדידים, ולדבריו יש לתעד את הכול, על-מנת שהתקשורת תהיה ברורה, ויימנעו טעויות. "אם מתחולל שינוי בשווקים, כפי שקורה לעתים קרובות, ונוצר שינוי ביעדים העסקיים ובציפיות - זה צריך להיות מתועד וברור לכולם".

תור הזהב של הקריאטיביות

לשיטתו של סייבל, החוזה בין המפרסם לפרסומאי צריך להגדיר את התנאים לעבודה המשותפת כולל עמלות, יעדים ציפיות ופיצוי מוסכם לתרחישים שונים, ואפילו פרוטוקול מוסכם וברור מראש שמגדיר כיצד פותרים בעיות, ומסלולים ידועים ומוסכמים להתמודדות במקרה של הסלמה. החוזה מתייחס לכך המפרסם יכבד את שעות העבודה של הפרסומאי, ואלה יוגדרו מראש ויופרו במקרים נדירים בלבד.

המתווה של סייבל קובע גם כי משרד הפרסום לא ייצור קשר עם המתחרה של הלקוח או מתחרה אפשרי, ומפרסם לא ייצור קשר עם מתחרים של המשרד ללא גילוי נאות ומראש. הפסקת ההתקשרות תתרחש רק לאחר שכל צד ישלים את מחויבויותיו כלפי הצד השני.

למרות הקשיים והאתגרים שעמם מתמודדת תעשיית הפרסום, סייבל אופטימי מתמיד. לטענתו, "אנחנו בתור הזהב של הקריאטיביות. יש לנו כלים קריאטיביים ואבחנתיים טובים מאי-פעם. אף אחד לא זוכר לאורך זמן את חמשת הקמפיינים הוויראליים הכי טובים, אבל רבים זוכרים קמפיינים מסורתיים מוצלחים, וסביר להניח שברוב המקרים אלה גם יהיו אותם קמפיינים. גם היום, מה שגורם להחלטת הקנייה זה התוכן בפרסומת. קמפיינים קריאטיביים מצליחים יותר, והיום יש הרבה יותר דרכים לעשות אותם".

עוד כתבות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת