גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היא פתחה בית ספר מקוון להסבת עובדים להייטק. עכשיו היא מגייסת 100 מיליון דולר

ברקע ההאטה כלכלית והצינון בביקוש לעובדי הייטק, סטארט-אפ ההכשרות מאסטרסקול הודיע על גיוס ראשון של 100 מיליון דולר, שהחל בפועל בשנה שעברה אך לא דווח לציבור ● עתני לוי, אחד המייסדים ומנכ"ל משותף בחברה: "אנחנו במסע לבניית בית הספר הגדול בעולם שיכשיר אנשים ללא קשר לרקע שלהם ולנסיבות החיים שלהם"

צוות מאסטרסקול
צוות מאסטרסקול

שנת 2022 לא האירה פנים עד כה לתחום החינוך המקוון. כמה מיזמים שבעבר נחשבו למובילים בתחום, בהם ג'ולט הישראלית, און-דק האמריקאית ואנאקדמי ההודית נאלצו לבצע קיצוצים כואבים ולפטר עשרות אחוזים מעובדיהם רק בשבועות האחרונים. חברות ההייטק, שאמורות לקלוט את בוגרי הקורסים המקוונים ועד לאחרונה גייסו עובדים בקצב מסחרר, ציננו לאחרונה במעט את הביקוש לעובדים, בעוד שענקיות אחרות, דוגמת מטא, אובר ונטפליקס החלו בהקפאת משרות של ממש.

למרות זאת, הביקוש לעובדים טכנולוגיים ככל הנראה יימשך והמחסור בעובדי הייטק מיומנים לא ייעלם בטווח הארוך. מאסטרסקול (Masterschool), חברה ישראלית שפעילה מתחת לרדאר התקשורתי כבר שלוש שנים נהנתה מאוד מטירוף גיוסי העובדים של השנתיים האחרונות. עד כדי כך שהיא הפכה לרווחית - לפחות עד לאחרונה, כאשר החליטה לגייס 100 מיליון דולר בגיוס ראשון (המוגדר כ"סיד") על מנת לצאת בבת אחת במהלכי שיווק, מכירות והתרחבות כוללת.

"אנחנו בונים כאן קמפוס דיגיטלי"

מאסטרסקול מצאה לעצמה נישה מעניינת עם מודל עסקי ייחודי: היא מציעה לתלמידיה קורסים ללא תשלום במקצועות נדרשים בהייטק, כמו מדע נתונים, פיתוח תוכנה או אתרים. את התשלום היא גובה רק לאחר השמה מוצלחת בחברות. בישראל, למשל, משלמים בוגריה את שכר הלימוד רק לאחר שנקלטו לעבודה בעלת משכורת של 10,000 שקל לפחות, ובפריסה למספר חודשים או שנים. הבוגרים מתחייבים לשלם 10% ממשכורתם מדי חודש עד לכיסוי כלל שכר הלימוד המקורי. המורים - רובם משפיענים הפועלים באופן עצמאי על גבי הפלטפורמה - מקבלים מהפלטפורמה עמלה של 20% בממוצע על כל השמה, כך שגם הם הופכים לשותפים להצלחה.

הרעיון שעומד בבסיס מאסטרסקול מזכיר במשהו את הרעיון המקורי שהוביל להקמת ג'ולט (Jolt), סטארט-אפ ההכשרות הישראלי שנקלע למשבר בחודש שעבר: מובילי דעה בחברות כמו פייבר, טאבולה או פאלו אלטו נטוורקס מספקים קורסים מקוונים בתחומי ההתמחות שלהם במטרה להכשיר את הדור הבא של המתכנתים.

אלא שבזאת מסתכם הדמיון בין החברות: בעוד ג'ולט בערוב ימיה ביקשה להחזיר את התלמידים לכיתה, מאסטרסקול פיתחה פלטפורמת לימוד אונליין לאותם מובילי דעה המאפשרת להם לרשום, למייין, ללמד, לבחון ובסופו של דבר להשים את תלמידיהם בקרב חברות ההייטק השותפות למיזם. עתני לוי, אחד המייסדים ומנכ"ל משותף בחברה, ממשיל את החברה למעין אמזון או Airbnb עבור בתי ספר ומובילי דעה. "ההזדמנות הגדולה כאן איננה תלויה בנדל"ן ולא תלויה ביכולת לתחזק כיתות, כיוון שבסופו של דבר העלויות האלה מתגלגלות לסטודנטים", הוא אומר לגלובס. "הדרך היחידה להצליח היא לפרק את כל הרכיבים שקשורים בחינוך: מיון, שידור שיעורים, גבייה, השמה - ולהרכיב אותם מחדש. בסוף אנחנו בונים כאן קמפוס דיגיטלי".

מאסטרסקול איננה מבטיחה השמה בסוף ההכשרה, ולכן גם אינה גובה תשלום על הקורסים, אך מאחר והדבר משולב במודל העסקי שלה, היא פועלת על מנת לגייס חברות רבות לרשת הבוגרים שלה. בין החברות שגייסו ממנה עובדים ניתן למצוא את אינטל, טסלה, גוגל, וויקס, אפספלייר ואיביי. בחברה מדגישים כי הם אינם גובים דבר מהחברות השותפות וכי לקוחותיהם הם הסטודנטים בלבד.

אבל שיתוף הפעולה שלה עם תאגידים וחברות הייטק מתרחב פעמים רבות אל מעבר להשמה בלבד. מרביתם עדיין אינם פומביים, למעט שיתוף הפעולה עם חברת הפינטק הישראלית פאגאיה (Pagaya), שהצטרפה לפלטפורמה של מאסטרסקול על תקן של מכללת הסבה להייטק. באמצעות מאסטרסקול, החברה מיינה מועמדים להכשרה בתחום הדאטה, הכשירה אותם בקורס מקוון באורך חודשים ארוכים, ולאחר מכן גייסה את כל 30 המשתתפים שסיימו אותו. אילולא היתה מגייסת את כולם, אומר לוי, השאר היו משתלבים ודאי בקרב שאר החברות השותפות. "אנחנו לא מכוונים את הסטודנטים להשתלב בחברה זו או אחרת - כי אנחנו מחויבים בראש ובראשונה לתלמידים שלנו. כמו שב- Airbnb יש לך רשת ביטחון אם המארח שלך ביטל לך את ההזמנה שציפית לה או שציוד ביתי התקלקל - כך אנחנו מספקים את הרשת הזו לסטודנטים שלנו".

"רק אחרי שהגענו לרווחיות הרשינו לעצמנו לגייס משקיעים" 

מאסטרסקול נוסדה על ידי ארבעה שותפים-מייסדים: ערן גליקסמן (סמנכ"ל טכנולוגיות), רועי ציקורל (מוביל תחום האימפקט), מיכאל שורפ ועתני לוי (מנכ״לים-משותפים). רועי ציקורל, לשעבר איש קרן טראמפ לחינוך, ייסד בעבר שורה של פרויקטים חינוכיים יחד עם מיכאל שורפ. ערן גליקסמן, בוגר מסלול תלפיות ויחידה 81, ועתני לוי, גם הוא מבוגרי סיירת מטכ"ל ויחידה 81, הכירו במהלך שירותם הצבאי. הארבעה נפגשו במסגרת עבודה על פרויקטים בתחומי החינוך וצמצום פערים חברתיים, ובתחילת 2019 ייסדו את החברה. "זה היה הכי 'בוטסטראפ' שיש", מודה לוי. "כלומר, התחלנו ממש מכלום. ממשרד בדרום תל אביב, כמעט ללא תקציב ובלי לגייס כסף חיצוני ממשקיעים. רק אחרי שהגענו לרווחיות הרשינו לעצמנו לגייס משקיעים".

והמשקיעים אכן הגיעו. החברה מודיעה היום (ד') על גיוס ראשון, "סיד", של 100 מיליון דולר שגוייס בפועל בשנה שעברה אך לא דווח לציבור. את הגיוס מובילה קרן גרופ 11 של דובי פרנסס, ובהשתתפות טרגט גלובל האירופית, פיטנגו, די. אל. סי, ומייסד אייפקס סר רונלד כהן.

"האם המצב כיום דומה לזה של 2008? כנראה שלא"

גיוס הענק בסכום של 100 מיליון דולר החל בפועל בקיץ הקודם, עוד בתקופה של שפע וצמיחה גדולה בשוק כולו, והסתיים עם הרחבה נוספת בינואר השנה. בחברה נמנעים מלהזכיר את שווי החברה, כך שניתן להניח שהשווי שניתן לה כבר בקיץ הקודם הביא אותה לחצות את רף מיליארד הדולר.

למאסטרסקול כ-30 בתי ספר ומשפיענים המלמדים על הפלטפורמה שלה, ובסוף השנה היא צפויה לרשום כ-100 בתי ספר ומשפיענים. את סוף שנת 2020 סיכמו בחברה עם 1,000 בוגרים, והשנה מצפים בחברה לאלפי בוגרים ב-20 מדינות בעולם. צוות החברה מונה כיום כ-100 עובדים, כאשר מרבית הנהלת החברה וצוותי המחקר והפיתוח - 80 איש - ממוקמים בישראל ופועלים לצד צוותי פיתוח עסקי ותמיכה הממוקמים באירופה ובארצות הברית.

צמחתם על הגל של אותם אלה שביקשו לעשות הסבה ולהצטרף לענף ההייטק?
"הסיפור מתחיל עוד לפני מערכוני ה'ההייטקס' בתכנית ארץ נהדרת", אומר לוי. "החברה קיימת כבר שלוש שנים. הסיפור שלנו הוא הרצון האנושי והבסיסי לבנות לעצמנו עתיד טוב יותר. אנחנו חיים בעולם שבו כדי לבנות לעצמך עתיד טוב יותר אתה צריך להיות בצד של הטכנולוגיה. המחסור העולמי בעובדים במגזר הטכנולוגיה מגיע ל-85 מיליון משרות וזה תחום שגדול מאיתנו, אבל אנחנו רוצים להיות השחקן המרכזי שמאפשר להרבה שחקנים אחרים בו לבנות כמה שיותר בתי ספר ולגדול יחד איתם, במטרה לאפשר לאנשים לבנות את הקריירה שלהם. אנחנו במסע לבניית בית הספר הגדול בעולם שיכשיר אנשים ללא קשר לרקע שלהם ולנסיבות החיים שלהם".

גייסתם את הסיבוב בקיץ האחרון. הודעתם עליו היום, כשאנחנו רואים את העולם נכנס להאטה כלכלית ולצינון בביקוש לעובדי הייטק.
"אנחנו רואים את מה שקורה ומסתכלים על מה שקרה במשברים בעבר. שנת 2008, לדוגמא, הייתה שנת מפנה עבור רבים שבחרו לעשות שינוי קריירה בחיים שלהם. זו הייתה שנה שבה אנשים רכשו כישורים חדשים, ולאחריה ראינו קפיצה גדולה מאוד בתחום. האם המצב כיום דומה לזה של 2008? כנראה שלא, אבל הסיפור הוא כזה שבו עובדים תמיד רוצים להיות רלוונטיים ומחפשים מה יהפוך אותם לכאלה".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה