גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמנם של מקימי חברות הספאק הולך ואוזל

הנפילות במניות של חברות שמוזגו ל-SPAC מקשות על מציאת מיזוגים חדשים, והשנתיים שהוקצו למקימי SPAC רבים עומדות להסתיים ● אם הם לא יסגרו עסקה בקרוב, הם יפסידו כסף רב שאותו ישיבו למשקיעים ● "זו פצצת זמן מתקתקת", אומר גורם בשוק

ירידות במניות שמוזגו ל־SPAC. פחות חברות מעוניינות במיזוג / צילום: Shutterstock
ירידות במניות שמוזגו ל־SPAC. פחות חברות מעוניינות במיזוג / צילום: Shutterstock

המשקיעים הנמלטים בבהלה ממסחר מסוכן, מפעילים לחץ על חברות הצ'ק הפתוח (SPAC), שזמנן לאתר חברות להתמזג איתן ולהנפיקן - הולך ואוזל, מה שמאיים להותיר את מקימי אותן חברות ספאק ללא הסכמים ועם הפסדים גדולים.

חברות SPAC שהונפקו לצורך רכישת חברות בדרך של מיזוג, איבדו משוויין לאחרונה, יחד עם תחום הטכנולוגיה ומטבעות הקריפטו. היו אלו בעיות בשרשראות האספקה ועיכובים טכנולוגיים פגעו בסטארט-אפים רבים, זאת לצד חששות מאינפלציה גבוהה ושיעורי הריבית העולים.

קרן סל העוקבת אחרי חברות שהתמזגו עם חברות SPAC ירדה השנה בינתיים בכ־30%, ירידה חדה הרבה יותר מיתר השוק. כמה מניות שבעבר היו פופולריות, כמו מניית הימורי הספורט DraftKings וחברת הניהול הפיננסי האישי SoFi Technologies ירדו ב־50% או יותר. אפילו מניות של חברות שהונפקו על-ידי כמה ממקימי ה־SPAC, כמו משקיע ההון סיכון צ'מאת פאליהפיטייה, הציגו ביצועים לא טובים.

ירידות אלו האטו את קצב יצירת הספאקים החדשים ואת קצב העסקאות, זאת ביחס לנתוני השיא של השנה שעברה. הן גם גרמו לחלק מהחברות שבעבר הסכימו להיות מונפקות דרך ספאק, כמו חברות ההשקעות והחיסכון Acorns Grow, לבטל הסכמים ולנסות במקום זאת לגייס כסף בכוחות עצמן. ההאטה משקפת חולשות בשוק להנפקות, שהתחיל את השנה באופן חלש לעומת הבוננזה של 2021.

 

המאפיין הייחודי של שוק הספאק הוא שלרשותם של מייסדי ומקימי אותן חברות מעטפת לרוב עומדות שנתיים כדי למצוא חברה להנפקה, אחרת עליהם להחזיר את הכסף למשקיעים ולוותר על 5-10 מיליון דולר בממוצע ששילמו כדי להקים את החברות, כולל תשלומים לעורכי דין ומבקרים והערכה של שווי עסקאות המיזוג.

נדרשים חודשים רבים למצוא עסקה

כיוון שספאקים רבים כל כך גייסו כסף בזמן שיא "השיגעון" של השנה שעברה, תאריכי הסיום של כ־280 מהם יגיעו ברבעון הראשון של 2023, כך לפי נתוני חברת SPAC Research. אם הקצב הנוכחי של סגירת עסקאות ספאק יימשך, אנליסטים מעריכים שאחוז גדול מחברות אלו, לא ימצאו חברות להתמזג איתן. חלון המיזוג לספאקים רבים נסגר, כיוון שלעתים קרובות נדרשים חודשים רבים למצוא עסקה, וחברות רבות שבעבר עשויות היו לשקול מיזוגים כאלה, מעדיפות כעת להישאר בידיים פרטיות, כך לפי בנקאים.

מקימי אותם הספאקים ואחרים בחברות, צפויים כעת להפסיד עד השנה הבאה מיליארד דולר או יותר - כסף המוכר בשם "הון הנמצא בסיכון" שאותו הם כבר הוציאו כשהקימו את הספאקים ולא יוכלו לעולם להחזירו (כמובן, אם אותם המקימים כן סוגרים עסקאות, הם צפויים להרוויח פי כמה מההשקעה שלהם על הנייר, זאת בשל האופן בו העסקאות האלה בנויות).

"זו פצצת זמן מתקתקת", אמר מאט סימפסון, שותף מנהל ב־Wealthspring Capital ומשקיע בספאקים.

ישנם משקיעים הצופים שספאקים רבים יחפשו חברות ב"איכות" נמוכה יחסית להנפקה, ובהערכות שווי לא הוגנות, כדי להימנע מהפסדים אפשריים. לדבריהם, האפשרויות הנוכחיות חושפות את בעיית התמריצים המובנית בעסקאות מסוג זה. אפילו עם הדחיפה הצפויה, אנליסטים רבים אומרים שלא ימצאו מיזוגים, פשוט משום שאין מספיק חברות ששואפות להגשים עסקת מיזוג עם ספאק בחלון הזמן שנותר.

מצב שוק המניות משפיע על דיונים בנושא

אנליסטים מסבירים שההפסדים הצפויים מאפיינים באופן ייחודי את המכירות בשוק המניות כרגע, משום שאין דרך לשחזר את הכסף ליוצרי הספאקים שלא מצליחים למצוא עסקאות שניתן לסגור. מעולם  לא הייתה תקופה שבה יותר מ־600 חברות מעטפת גייסו כסף עם זמן מועט כל כך ליישום או כדי להשקיע אותו הלאה.

הקריסה בשוק לאחרונה, כבר גורמת לפירוקם של חלק מהספאקים, ושמה מקלות בגלגלי הדיונים בנושא, כך לפי בנקאים. היא גם מגיעה במקביל לכך שרגולטורים פדרליים מחמירים את הכללים הנוגעים לחברות ספאק, ולגילויים ולתחזיות העסקיות שהחברות עושות לפני מיזוגים עם חברות המטרה.

כ־90% מהחברות שהשלימו מיזוגי ספאק בזמן הפריחה שהחלה ב־2020 נסחרות כעת מתחת למחיר הראשוני של מניות ה־SPAC, כך על-פי נתוני SPAC Research.

חברות "צ'ק פתוח", כפי שמכונות חברות המעטפת האלו, מגייסות כסף ממשקיעים חיצונים ונסחרות בבורסה כשמטרתן היחידה היא לסגור עסקה או להחזיר את הכסף למשקיעים ולוותר על הכסף שהוציאו המקימים כדי להקים את הספאק.

מאות מקימי ספאקים, החל ממנהלי חברות לשעבר ועד ספורטאים מפורסמים, נכנסו לשוק בשיאו, בתקווה להרוויח מהתמריצים המפתים המגיעים עם סיום עסקת מיזוג.

אותם המקימים יכולים לשלם כדי להאריך את תאריך היעד, במיוחד כשהם נמצאים בעיצומי שיחות עם חברה להנפקה או הכריזו על מיזוג אבל לא סגרו אותו. אולם יש המעריכים שיהיה אתגר לכל כך הרבה ספאקים להנפיק חברות, בהתחשב בתנאי השוק הנוכחיים.

"מדובר בכמות יוצאת דופן של כסף שבאמת יאבד", אמר ג'ון צ'צ'אס, מנהל משותף ב־Methushelah Advisors, בנק השקעות בוטיקי. בעבר הוא שקל להשקיע חלק מהכסף שלו להקמת ספאק, אבל החליט בסופו של דבר שלא לעשות זאת.

מעט מקימי ספאק ימצאו חברות למיזוג

אנליסטים רבים צופים שקבוצה קטנה של מקימי ספאק מוצלחים תמשיך למצוא חברות למיזוג בעוד שמנהלים פחות מוכרים יתקשו. מוקדם יותר החודש, גריינדר, אפליקציית היכרויות המתמקדת בקהילה הלהט"בית, חשפה מיזוג עם ספאק שקבע לה הערכת שווי של כ־2 מיליארד דולר, כולל החוב.

בינתיים, משקיעים מקצועיים רבים אומרים שגם הביצועים שלהם תקועים. הם לרוב משקיעים בספאקים כחלופה לאגרות חוב על-ידי קניית מניות במחירים נמוכים ואז מוכרים אותן אם המניות עולות, מושכים את כספם לפני שמשלימים עסקה או מקבלים אותו בחזרה אם לא הושלמה שום עסקה.

אבל עבור מקימי ספאק רבים הנאבקים למצוא כעת מיזוגים, הזמן הולך ואוזל. "בהחלט יש רבים שפשוט קפצו על העגלה", אמר פטריק גאלי, משקיע בספאק, ומנהל חברת RiverNorth Capital Management.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"