גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגת המשכנתאות נמשכה והרווח בשיא, אז למה בבנקים חותכים בדיבידנדים?

חמשת הבנקים הגדולים רשמו רווח מצרפי של 5.7 מיליארד שקל ברבעון הראשון, הודות לגידול של 172 מיליארד שקל בתיק האשראי ביחס לרבעון המקביל ● הצמיחה המהירה (מדי) ומגבלות בנק ישראל על ההשתוללות באשראי לקבלנים, הביאו את הפועלים ומזרחי טפחות לעצור את חלוקות הדיבידנד, ואת לאומי לחתוך אותו בחצי

לוין, ברבר-צדיק, משה לארי, דב קוטלר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון
לוין, ברבר-צדיק, משה לארי, דב קוטלר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון

אינפלציה דוהרת? האטה בצריכה? מלחמה באוקראינה? כל אלו לא הפריעו לחמשת הבנקים הגדולים בישראל לרשום ברבעון הראשון של השנה רווח מצרפי של 5.7 מיליארד שקל. זאת בהובלת הפועלים ולאומי, שרשמו כל אחד רווח נקי של יותר מ-1.6 מיליארד שקל, בעוד שמזרחי טפחות ודיסקונט מציגים רווחי שיא מצדם.

בכל הבנקים נהנו במהלך הרבעון מצמיחה באשראי על ענפיו השונים, ובראשם תחום המשכנתאות, בשל מתן משכנתאות בהיקף שנאמד ביותר מ-34 מיליארד שקל בשלושת החודשים הראשונים של השנה.

כך, תיק המשכנתאות של חמשת הבנקים זינק מתחילת 2022 ב-20 מיליארד שקל כמעט, לסך של 498.3 מיליארד שקל. מזרחי טפחות הוא עדיין הבנק עם נתח השוק הגדול ביותר בתחום, 36.4%, אך ביתר הבנקים קוראים עליו תיגר יותר מבעבר, בעיקר דיסקונט, שהצליח להגדיל את נתח השוק שלו בצורה משמעותית, הודות לצמיחה של 28% בתיק המשכנתאות.

 

לאומי - הצומח ביותר באשראי ברבעון

ואולם, כאמור, הצמיחה היא לא רק באשראי לדיור. בעוד שבסוף הרבעון הראשון אשתקד עמד סך האשראי שהעמידו הבנקים לציבור על 1.15 טריליון שקל, בתוך שנה הוא גדל ב-172 מיליארד שקל, והסתכם בסוף הרבעון ב-1.32 טריליון שקל.

הפועלים עדיין מחזיק בתיק האשראי הגדול ביותר בישראל, בהיקף של יותר מ-364 מיליארד שקל, אולם ברבעון הראשון השנה הבנק הצומח ביותר בהיבט זה הוא לאומי, בניהולו של חנן פרידמן, שהגדיל את האשראי שנתן ב-7.6% לכ-350 מיליארד שקל. אחריו בקצב הצמיחה ברבעון המדווח ניצבים הבינלאומי (גידול של 5%), מזרחי טפחות (4.2%), הפועלים (3.3%) ודיסקונט (2.2%).

 

דרמה באשראי לבינוי ונדל"ן

בעוד שהצמיחה בתיקי המשכנתאות חוצה כקו אחד את כל המערכת הבנקאית, הדרמה האמיתית התרחשה בעברו השני של תחום הנדל"ן - זה של המימון לבנייה. לאורך השנה החולפת היווה תחום האשראי לבינוי מנוע צמיחה משמעותי בעיקר עבור שני הבנקים הגדולים - לאומי והפועלים. הבנקים כולם העניקו ליזמים מימון לפרויקטים, שאף חצה לא פעם את ה-100%, כלומר העניקו הלוואות מעבר לעלות הפרויקט, אך הפועלים ולאומי התקרבו מאוד לתקרה שעליה הכריז הפיקוח על הבנקים - שלפיה שיעור האשראי לבינוי לא יעלה על 26% מסך האשראי, ובניכוי חבויות לתשתיות לאומיות לא יעלה על 22%.

לשם כך נקטו שני הבנקים שורה של פעולות, החל מרכישת ביטוחים עבור חלק מהתיק, שפינו להם הון להמשך מתן אשראי, דרך קידום עסקאות סינדיקציה (הכנסת שותפים שיישאו בחלק מההלוואה) ועד עצירת דיבידנדים, כפי שעשה בנק הפועלים עם פרסום הדוחות של הרבעון האחרון של 2021.

ואכן, הפועלים הצליח להפחית את החשיפה שלו לסיכון אשראי לענפי הבינוי והנדל"ן בישראל מ-131 מיליארד שקל בסוף השנה שעברה ל-130.4 מיליארד שקל בסוף הרבעון.

לאומי, לעומתו, הגדיל במהלך הרבעון את תיק האשראי שלו לבינוי ב-7.5 מיליארד שקל, זינוק של 9.3% לכדי היקף של 88.3 מיליארד, ובהתאם גדל סיכון האשראי שלו בענף זה בכ-10% לכ-131.8 מיליארד שקל. הרוב המכריע של האשראי הוענק לפרויקטי תשתית או מגורים וללא מימון קניונים, עם פיקוח הדוק, והבנק נמנע מכניסה לפרויקטים ללא ביטחונות חזקים.

למרות הצמיחה הזו, גם לאומי נאלץ לצנן במקצת את האשראי שהוא מעניק ליזמים ולהפוך לבררן יותר. אומנם לא מדובר בלחיצה חזקה על דוושת הבלמים, כפי שעשה הפועלים בתחום, אך מספיק כדי לאפשר לשני הבנקים הבאים בגודלם - מזרחי טפחות ודיסקונט - להגדיל דריסת רגל בתחום.

בדיסקונט עמדה החשיפה לענף הנדל"ן בסוף הרבעון על 17.33%, לעומת 17.12% בסוף 2021, לאחר הגדלת חשיפה של כ-600 מיליון שקל, ואולם במזרחי טפחות הנתון ירד מ-14.7% ל-14.4% ברבעון הראשון, למרות גידול של 1.5 מיליארד שקל במהלך התקופה.

בין הדיבידנד להון העצמי

כדי להתמודד עם המינוף הגבוה, העביר במרץ האחרון בנק ישראל לבנקים טיוטת הוראה שלפיה במקרים של מתן אשראי המיועד לרכישת קרקע למטרות פיתוח או בנייה בשיעור העולה על 75% משווי הנכס הנרכש, הם יידרשו להגדיל את ההון המרותק ל-150%.

הטיוטה הזו גרמה לבנקים להיות הרבה יותר זהירים באשר להון העצמי שבגינו הם יכולים להמשיך לצמוח בגזרת האשראי. זאת בעיקר נוכח הפגיעה שספגו מרביתם מעליית הריבית, שהביאה בתורה לעליית תשואות האג"ח הממשלתיות.

עבור הפועלים ודיסקונט עליית תשואות האג"ח הביאה לפגיעה בסך של כ-800 מיליון שקל כל אחד, עבור מזרחי טפחות מדובר בפגיעה של 320 מיליון שקל, לבינלאומי כ-50 מיליון והיחיד שהצליח לצאת מכך עם רווח קל היה לאומי. הסיבה לכך היא שהפגיעות הללו מקוזזות בחלקן על ידי התחייבויות של הבנק לפנסיות של העובדים שלו, וללאומי תיק התחייבויות גדול משל היתר, ואף גדול מהחזקות האג"ח שלו.

נציין כי דיסקונט חזה את הפגיעה הזו מבעוד מועד, ולכן יצא למהלך של הנפקת מניות, שבמסגרתה גייס כ-1.4 מיליארד שקל, המאפשרים לבנק להמשיך במתן אשראי.

הפגיעה בשל עליית תשואות האג"ח, יחד עם הטיוטה של בנק ישראל - המכילה נכון לעכשיו סעיף שלפיו הקצאת ההון הנוספת תקפה גם לגבי עסקאות עבר עם יזמי נדל"ן, בתוספת האי-ודאות בשוק ההון, תורגמו באופן מיידי לסעיף הדיבידנד בדוחות הבנקים.

כפי שחזו ההערכות שפורסמו לראשונה השבוע בגלובס, בנק מזרחי הודיע כי הוא עוצר את חלוקת הדיבידנד בגין רווחי הרבעון הראשון. מזרחי הצטרף בכך להפועלים שהודיע על כך ביום שני, והמשיך בכך מדיניות שנקט מהרבעון הרביעי של 2021.

גם לאומי החליט לחלק דיבידנד מופחת, ברמה של 20% בלבד מרווחי הרבעון, לעומת מדיניות מוצהרת של 40%. לעומתם, הבינלאומי, המחזיק ביחס הלימות ההון הגבוהה במערכת ובמדיניות חלוקת הדיבידנד הנדיבה ביותר (50% מהרווח), וכן דיסקונט, שדבק בחלוקה של 20%, עמדו במדיניותם הקיימת וחילקו דיבידנדים של 160 מיליון שקל (הגדול ביותר של הבינלאומי אי פעם) ו-197 מיליון שקל, בהתאמה.

עוד כתבות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; בארה"ב לא יתקיים מסחר היום

מדד ניקיי נחלש ב-0.3%, מדד שנגחאי מוסיף 0.4%, מדד שנזן עולה ב-0.1% וההנג סנג מאבד 0.7% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ