גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה לא רק אתם: למה כולם שוכחים כל הזמן?

שמות של חברים וקולגות, מילים שאנחנו אמורים לשלוף בקלות ואפילו פעולות שגרתיות: אם גם אתם שוכחים פתאום דברים פשוטים זה לא כי הזדקנתם ● מחקרים מראים שיותר ויותר אנשים חווים לאחרונה רגעים קצרים וזמניים של שכחנות ● איך כל זה קשור לגירויים מהסמארטפון, מהי תרומתה של הקורונה ומה בכל זאת אפשר לעשות כדי לחדד את הזיכרון?

למה כולם התחילו לשכוח דברים? / צילום: Shutterstock
למה כולם התחילו לשכוח דברים? / צילום: Shutterstock

גרנט שילדס בדיוק העביר שיעור במכללה ל־24 סטודנטים, כשהראש שלו פתאום התרוקן. הוא פשוט שכח איך קוראים לעוזר ההוראה שלו. "זה היה מביך", נזכר שילדס, שנדמה לו ששמע סטודנטים צוחקים כשקרא לעוזר בשם הלא נכון ואז ניסה לחלץ את עצמו מהסיטואציה. "הלוואי שהזיכרון שלי היה טוב כמו שהיה פעם", הוסיף. ד"ר שילדס בן ה־32 הוא חוקר זיכרון, ובדיוק לימד שיעור שעסק בהשפעת המתח הנפשי על הקוגניציה.

אירועים קטנים וזמניים של שכחנות, הרגעים האלה שבהם אנחנו מרגישים שאנחנו זקנים או צוחקים שאנחנו סניליים, קורים להרבה אנשים ביותר ויותר הזדמנויות בימים אלה, כך אומרים חוקרי זיכרון. אנחנו מגלים שפתאום קשה לנו להיזכר בדברים פשוטים כמו שמות של חברים קרובים או של עמיתים למשרד שלא ראינו זמן מה, מילים שאנחנו אמורים לשלוף בקלות ואפילו ביצוע פעולות שגרתיות שפעם היו לנו כטבע שני.

אנחנו חיים כעת בתקופה של שינוי היסטורי גדול - ימים של אחרי מגפה, של חזרה למשרדים, הסתגלות לשגרה חדשה וניסיון למצוא את עצמנו בתוך מה שמכונה "הנורמלי החדש" (כשבמקביל, מלחמה עקובה מדם מתרחשת באירופה). כל השינויים הללו מצריכים אנרגיה קוגניטיבית, לעיתים הרבה יותר מכפי שאנחנו חושבים, כך אומרים מדעני מוח. וכשהמוח שלנו כל כך עסוק במעברים, לא פלא שאנחנו לא זוכרים מה אכלנו לארוחת בוקר.

סטרס ושחיקה: תרומתה של הקורונה

"המוחות שלנו הם כרגע כמו מחשבים עם המון המון המון עמודים פתוחים", מגדירה זאת שרה ס' מדניק, מדענית מוח ופרופסור למדעי המוח הקוגניטיביים באוניברסיטת קליפורניה, אירוויין. "זה מאט את כוח העיבוד שלנו, והזיכרון הוא אחד התחומים שהכי נפגעים מכך".

הסטרס הכרוני והמצטבר של השנתיים האחרונות עשה גם הוא את שלו. מחקר שהוביל שילדס מצא כי אנשים שחשו במתח בחיים לאחרונה סובלים גם מפגיעה בזיכרון. בנוסף, המתח משפיע לרעה על תשומת הלב שלנו ועל השינה, שגם הם משפיעים על הזיכרון. "וסטרס כרוני יכול לפגוע במוח ולגרום לבעיות זיכרון נוספות", אומר שילדס, פרופסור במחלקה למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת ארקנסו.

מבול המידע שמציף אותנו מכל עבר מעמיס גם הוא על המוח שלנו, וגורם לבלבול. אנחנו מתקשים להתמקד בדבר אחד, גוללים כל הזמן את הסמארטפון בזמן שאנחנו עושים דברים אחרים, ומדענים אומרים שזה מקשה על המוח לקודד זיכרונות לכתחילה. פתאום נהיה קשה להיזכר במשהו מחוץ להקשר שלו, כמו למשל שמו של הקולגה במשרד כשפוגשים אותו פנים אל פנים, ולא בזום.

ואז יש עניין נוסף, האופן בו הימים נהיו דומים זה לזה בזמן המגפה. איך אנחנו אמורים לזכור אירוע מסוים כשכל יום נראה בדיוק כמו קודמו? "הזיכרון מרוויח מחידושים", אומר זכריה ריג, חוקר קוגניטיבי ועוזר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס. "כשכל החוויות שלנו מתערבבות, קשה לזכור אותן כייחודיות".

הזיכרון מתדרדר עם הגיל, השאלה מתי

מישל טריאנט, בת 39, מאשימה את השנתיים של הקורונה בכך ששכחה לאחרונה איך אומרים שם של אחד מאיברי הגוף. זה קרה כשביתה בת ה־4, שאלה אותה: "אמא, גדלתי בבטן שלך?", וטריאנט שחשבה שזו הזדמנות לשיעור אנטומיה החלה להסביר לה: "לא מתוקה, למעשה, את גדלת ב..." אבל שכחה מה לומר. היא גמגמה לרגע בתקווה לשלוף את המילה הנכונה. ואז הבת הגדולה, בת ה־7, התערבה בשיחה: "היא מתכוונת לרחם", אמרה לאחותה הקטנה. "תינוקות גדלים ברחם של אמא אבל הבטן שלה גדלה וזו הסיבה שזה מבלבל". "אח, לו רק היה לי זיכרון כמו של ילדה בכיתה א'", נאנחת טריאנט, המתגוררת בעמק ספוקיין בוושינגטון.

הזיכרון אכן מתדרדר עם הגיל, אבל המחקר המדעי לא לגמרי סגור מתי בדיוק. מה שברור הוא שאנשים מזדקנים מבחינה קוגניטיבית בקצב שונה זה מזה. ישנם מחקרים המראים שכושר הזיכרון מגיע לשיא בשנות העשרים ולאט לאט נחלש בהדרגה; מחקרים אחרים אומרים שהדעיכה המשמעותית ביותר מתרחשת סביב גיל 60, מסביר ד"ר ריג. כך או כך, אם אתם מודאגים לגבי הזיכרון, כדאי שתלכו להיבדק אצל רופא, במיוחד אם אנשים אחרים מבחינים באובדן הזיכרון שלכם.

אז מה עושים?

הנה כמה עצות מהמומחים לשיפור הזיכרון:

● אל תלחצו. להכריח את עצמכם לנסות להיזכר במשהו זה לא מועיל, אלא רק גורם לתסכול. והתסכול הזה מאפשר לחלק הרגשי במוח להשתלט על החלקים שאחראים לשליפות מהזיכרון, כך אומרת ג'ניפר קילקוס, פסיכולוגית לבריאות קלינית, עמיתת מחקר בפסיכיאטריה בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת ייל. אם שכחתם משהו, שחררו לרגע; קחו כמה נשימות עמוקות כדי להרגיע את המוח ונסו שוב אחר כך.

● די למולטיטסקינג. תפסיקו לנסות לבצע כמה משימות במקביל. קשה להיזכר במשהו, או לקלוט משהו לכתחילה, כשאתם עושים שני דברים בו זמנית, אומרת ד"ר קילקוס. התרחקו מהסמארטפון (זה יעזור גם להימנע מעומס מידע), ונסו לעשות דבר אחד בכל רגע נתון. בנוסף, בזמן שאתם מבצעים משימות קטנות על טייס אוטומטי, כמו צחצוח שיניים, נסו למקד את תשומת הלב שלכם בפעולה. "כשאתה מתרגל להתמקד ברגעים הקטנים שלא באמת משנים, יהיה קל יותר למקד תשומת לב ברגעים היותר משמעותיים", אומרת קילקוס.

עזרו לראש להירגע. זה יחזק את האונה הקדמית, המעורבת בקליטת הזיכרונות ושליפתם, וגם יסייע לכם בניהול המתח הנפשי, אומרת פרופ' מדניק. מדניק ממליצה על מדיטציה, יוגה, או פשוט נשימות עמוקות למשך 10 דקות לפחות פעם אחת ביום. צאו לטייל, עדיף בטבע. התחברו עם מישהו אהוב - נהלו שיחה ארוכה, תנו חיבוק, תעשו סקס. האינטימיות מפחיתה מתחים בכך שהיא גורמת לנו לחוש בטוחים ואהובים, אומרת מדניק. ותישנו טוב. זה מנקה רעלנים במוח שיכולים לחסום פעילות מנטלית, היא אומרת.

היו בנוכחות מלאה. הקדישו את מלוא תשומת הלב לאנשים כשאתם מדברים איתם. זה יעזור לכם לזכור טוב יותר מה רציתם לומר בשיחה - בגלל שהמוח שלכם לא יהיה מוסח או עמוס - ולזכור מה נאמר בה, כך מציעה ג'נין טרנר, פרופסור לתקשורת באוניברסיטת ג'ורג'טאון שבוושינגטון.

אז שוב: הניחו את הטלפון. כבו את הטלוויזיה. שימו לב באמת למה שאומרים האנשים האהובים עליכם; אל תחכו רק לתורכם להגיב. "אנחנו צריכים לגשת לכל שיחה מתוך כוונה", אומרת טרנר. "אם לא יהיו לנו קשרים עמוקים, איך אפשר לצפות לזכור מה קרה?".

עוד כתבות

לירון עזריאלנט ודניאל רודיטי / צילום: Nir Slakman

בהיקף של 70 מיליון דולר: מירון קפיטל משיקה קרן השקעות שלישית

לאחר ששתי הקרנות הראשונות של מירון קפיטל גייסו יחד 100 מיליון דולר, קרן ההון סיכון משיקה היום (ה') את הקרן השלישית שלה, בהיקף של 70 מיליון דולר ● במקביל, גיל שי, יזם בעברו ואנג'ל פעיל בזרת הטק, מצטרף לקרן כשותף מנהל

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית הציתה מרוץ אזורי חדש לגרעין אזרחי. האם לישראל יש סיבה לדאגה?

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

מנכ''ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ''ל טרמינל X ניר הורוביץ (משמאל) / צילום: יח''צ

בהשקעה של מיליון שקל: מותג האופנה פתח לראשונה חנות פיזית

אחרי חמש שנות פעילות, מותג האופנה‑אקטיב לנשים STRONGFUL מבית טרמינל X פתח חנות במתחם ביג פאשן גלילות ● חברת One Digital Marketing ערכה אירוע בנושא הטרנדים הדיגיטליים של 2026 ● וגם: אלו הזוכים בפרס רוטשילד ● אירועים ומינויים

שלומית ברנד / צילום: ענבל מרמרי

סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי: "יש מלאי של דירות מתוכננות, השאלה איך נבנה אותן"

שירה ברנד, סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי, גאה במלאי התכנוני הגדול ובמאמצים לקצר את הליכי התכנון והרישוי בישראל, ומקווה שהשנה תירשם פריצת דרך בתחום ● בראיון לגלובס היא מספרת גם על המאמצים לשיקום היישובים שנפגעו במלחמה והנגשת הבתים לפצועים הרבים

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה הערב בירידות ומסכמת שבוע שלילי

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ו-2.2% השבוע ● מדדי הבנייה ורשתות השיווק בלטו השבוע לרעה ● מניית נייס השילה כרבע משוויה השבוע ● בלטו השבוע מניות נאייקס, בי קומיוניקיישנס ומבטח שמיר ● מניות האנרגיה ירדו בחדות ● פרוטוקולים של הפד חושפים: ייתכן כי ישנו רוב נגד הורדת ריבית בארה"ב בדצמבר

עמירם שחר / צילום: Upwind

לפני פחות משנה הסטראט־אפ הישראלי הזה נמכר. עכשיו הוא עומד להיסגר

כשנה לאחר שפלקסרה רכשה מ־NetApp את חברת הענן הישראלית ספוט, שנמכרה במקור ב־450 מיליון דולר, החברה האמריקאית מחליטה לסגור את פעילות הסטארט־אפ בארץ ● העובדים המקומיים פוטרו, והפיצויים הוענקו לפי ותק

לירן ליברמן / צילום: דוד גראב

הרבה מעבר לקוד קופון: כך צמח ענף המשפיענים בישראל ל-5 מיליארד שקל בשנה

הבינה המלאכותית הקפיצה את ביצועי שוק המשפיענים בשנה החולפת, וכיום כמעט כל המותגים הישראלים עובדים איתם ● לירן ליברמן, מנכ"ל יומנז הישראלית שבולטת בתחום, מספר בראיון איך השתמש בצ'אט GPT כדי להחליט איזו חברה לרכוש, מה השיעור שלמד בתחילת דרכו בגוגל, ואיך גורמים לחברה לצמוח ב-250% תוך שנה

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

חזית המדע / צילום: Shutterstock

מחקר על מאות מיליוני תאי זרע מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה גילו שבניגוד לתפיסה המקובלת כיום במדע, מוטציות גנטיות אינן אקראיות וייתכן שהן מושפעות מתהליך של למידה ● יכולות להיות לזה השלכות על האופן שבו נתגונן מפני מחלות בעתיד

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

מימין: שרונה ודורון בלוגולובסקי, אסף פז, יינות של ויתקין / צילום: בועז לביא ושני צדיקריו

היקב האיכותי שעובר מתחת לרדאר: ויתקין הצליח להוציא יין מצוין אפילו מהכרמים של יין קידוש

שני גיסים שחלקו חיבה עמוקה ליין ולחקלאות החליטו ללכת בעקבות החלום ● יקב ויתקין שהקימו לא נולד כהעתק של מודלים זרים, אלא כיקב מקורי שמעמיק בשאלת הזהות של היין הישראלי

כריך במשק בולדס / צילום: רינת בין יח''צ

במושב עלום ליד חדרה מצאנו פודטראק עם כריכים מושחתים שיצאו ממעשנה

עגלת קפה שמגישה טוסט כמהין, תערוכה שממשיכה פרויקט אמנות מיתולוגי מלפני 50 שנה, מסלולון בין עצי תות וחרוב וסנדוויץ' בשר חלומי ● ביקור במועצה אזורית מנשה

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

משפט אחד של ג'נסן הואנג הפך לחלוטין את הסנטימנט ברחבי העולם. מה עומד מאחוריו?

דוח שובר שיאים, עוצמת ביקושים שלא נרגעת ושרשרת עסקאות ענק - אנבידיה הפכה את הסנטימנט בשווקים, והאנליסטים לא הסתירו את ההתפעלות ● בלילה אחד החששות הפכו לאופוריה: "יש הרבה דיבורים על בועת AI. מהזווית שלנו, אנחנו רואים משהו אחר לחלוטין", אמר המנכ"ל הואנג

רפיח / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המחבלים שיצאו מהמנהרות ברפיח ללוחמים: "יצאנו החוצה כי אין לנו מים ואוכל"

חוליית מחבלים יצאה ממנהרה מעבר לקו הצהוב - וחוסלה מהאוויר, כוחות צה"ל פועלים להשמיד את התוואים התת-קרקעיים במרחב ● בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● שני פלסטינים נפצעו בתקיפת פורעים יהודים ליד חברון ● טראמפ נפגש עם שורדי שבי בבית הלבן: "אתם לא חטופים - אתם גיבורים" ● עדכונים שוטפים