גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה לא רק אתם: למה כולם שוכחים כל הזמן?

שמות של חברים וקולגות, מילים שאנחנו אמורים לשלוף בקלות ואפילו פעולות שגרתיות: אם גם אתם שוכחים פתאום דברים פשוטים זה לא כי הזדקנתם ● מחקרים מראים שיותר ויותר אנשים חווים לאחרונה רגעים קצרים וזמניים של שכחנות ● איך כל זה קשור לגירויים מהסמארטפון, מהי תרומתה של הקורונה ומה בכל זאת אפשר לעשות כדי לחדד את הזיכרון?

למה כולם התחילו לשכוח דברים? / צילום: Shutterstock
למה כולם התחילו לשכוח דברים? / צילום: Shutterstock

גרנט שילדס בדיוק העביר שיעור במכללה ל־24 סטודנטים, כשהראש שלו פתאום התרוקן. הוא פשוט שכח איך קוראים לעוזר ההוראה שלו. "זה היה מביך", נזכר שילדס, שנדמה לו ששמע סטודנטים צוחקים כשקרא לעוזר בשם הלא נכון ואז ניסה לחלץ את עצמו מהסיטואציה. "הלוואי שהזיכרון שלי היה טוב כמו שהיה פעם", הוסיף. ד"ר שילדס בן ה־32 הוא חוקר זיכרון, ובדיוק לימד שיעור שעסק בהשפעת המתח הנפשי על הקוגניציה.

אירועים קטנים וזמניים של שכחנות, הרגעים האלה שבהם אנחנו מרגישים שאנחנו זקנים או צוחקים שאנחנו סניליים, קורים להרבה אנשים ביותר ויותר הזדמנויות בימים אלה, כך אומרים חוקרי זיכרון. אנחנו מגלים שפתאום קשה לנו להיזכר בדברים פשוטים כמו שמות של חברים קרובים או של עמיתים למשרד שלא ראינו זמן מה, מילים שאנחנו אמורים לשלוף בקלות ואפילו ביצוע פעולות שגרתיות שפעם היו לנו כטבע שני.

אנחנו חיים כעת בתקופה של שינוי היסטורי גדול - ימים של אחרי מגפה, של חזרה למשרדים, הסתגלות לשגרה חדשה וניסיון למצוא את עצמנו בתוך מה שמכונה "הנורמלי החדש" (כשבמקביל, מלחמה עקובה מדם מתרחשת באירופה). כל השינויים הללו מצריכים אנרגיה קוגניטיבית, לעיתים הרבה יותר מכפי שאנחנו חושבים, כך אומרים מדעני מוח. וכשהמוח שלנו כל כך עסוק במעברים, לא פלא שאנחנו לא זוכרים מה אכלנו לארוחת בוקר.

סטרס ושחיקה: תרומתה של הקורונה

"המוחות שלנו הם כרגע כמו מחשבים עם המון המון המון עמודים פתוחים", מגדירה זאת שרה ס' מדניק, מדענית מוח ופרופסור למדעי המוח הקוגניטיביים באוניברסיטת קליפורניה, אירוויין. "זה מאט את כוח העיבוד שלנו, והזיכרון הוא אחד התחומים שהכי נפגעים מכך".

הסטרס הכרוני והמצטבר של השנתיים האחרונות עשה גם הוא את שלו. מחקר שהוביל שילדס מצא כי אנשים שחשו במתח בחיים לאחרונה סובלים גם מפגיעה בזיכרון. בנוסף, המתח משפיע לרעה על תשומת הלב שלנו ועל השינה, שגם הם משפיעים על הזיכרון. "וסטרס כרוני יכול לפגוע במוח ולגרום לבעיות זיכרון נוספות", אומר שילדס, פרופסור במחלקה למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת ארקנסו.

מבול המידע שמציף אותנו מכל עבר מעמיס גם הוא על המוח שלנו, וגורם לבלבול. אנחנו מתקשים להתמקד בדבר אחד, גוללים כל הזמן את הסמארטפון בזמן שאנחנו עושים דברים אחרים, ומדענים אומרים שזה מקשה על המוח לקודד זיכרונות לכתחילה. פתאום נהיה קשה להיזכר במשהו מחוץ להקשר שלו, כמו למשל שמו של הקולגה במשרד כשפוגשים אותו פנים אל פנים, ולא בזום.

ואז יש עניין נוסף, האופן בו הימים נהיו דומים זה לזה בזמן המגפה. איך אנחנו אמורים לזכור אירוע מסוים כשכל יום נראה בדיוק כמו קודמו? "הזיכרון מרוויח מחידושים", אומר זכריה ריג, חוקר קוגניטיבי ועוזר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס. "כשכל החוויות שלנו מתערבבות, קשה לזכור אותן כייחודיות".

הזיכרון מתדרדר עם הגיל, השאלה מתי

מישל טריאנט, בת 39, מאשימה את השנתיים של הקורונה בכך ששכחה לאחרונה איך אומרים שם של אחד מאיברי הגוף. זה קרה כשביתה בת ה־4, שאלה אותה: "אמא, גדלתי בבטן שלך?", וטריאנט שחשבה שזו הזדמנות לשיעור אנטומיה החלה להסביר לה: "לא מתוקה, למעשה, את גדלת ב..." אבל שכחה מה לומר. היא גמגמה לרגע בתקווה לשלוף את המילה הנכונה. ואז הבת הגדולה, בת ה־7, התערבה בשיחה: "היא מתכוונת לרחם", אמרה לאחותה הקטנה. "תינוקות גדלים ברחם של אמא אבל הבטן שלה גדלה וזו הסיבה שזה מבלבל". "אח, לו רק היה לי זיכרון כמו של ילדה בכיתה א'", נאנחת טריאנט, המתגוררת בעמק ספוקיין בוושינגטון.

הזיכרון אכן מתדרדר עם הגיל, אבל המחקר המדעי לא לגמרי סגור מתי בדיוק. מה שברור הוא שאנשים מזדקנים מבחינה קוגניטיבית בקצב שונה זה מזה. ישנם מחקרים המראים שכושר הזיכרון מגיע לשיא בשנות העשרים ולאט לאט נחלש בהדרגה; מחקרים אחרים אומרים שהדעיכה המשמעותית ביותר מתרחשת סביב גיל 60, מסביר ד"ר ריג. כך או כך, אם אתם מודאגים לגבי הזיכרון, כדאי שתלכו להיבדק אצל רופא, במיוחד אם אנשים אחרים מבחינים באובדן הזיכרון שלכם.

אז מה עושים?

הנה כמה עצות מהמומחים לשיפור הזיכרון:

● אל תלחצו. להכריח את עצמכם לנסות להיזכר במשהו זה לא מועיל, אלא רק גורם לתסכול. והתסכול הזה מאפשר לחלק הרגשי במוח להשתלט על החלקים שאחראים לשליפות מהזיכרון, כך אומרת ג'ניפר קילקוס, פסיכולוגית לבריאות קלינית, עמיתת מחקר בפסיכיאטריה בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת ייל. אם שכחתם משהו, שחררו לרגע; קחו כמה נשימות עמוקות כדי להרגיע את המוח ונסו שוב אחר כך.

● די למולטיטסקינג. תפסיקו לנסות לבצע כמה משימות במקביל. קשה להיזכר במשהו, או לקלוט משהו לכתחילה, כשאתם עושים שני דברים בו זמנית, אומרת ד"ר קילקוס. התרחקו מהסמארטפון (זה יעזור גם להימנע מעומס מידע), ונסו לעשות דבר אחד בכל רגע נתון. בנוסף, בזמן שאתם מבצעים משימות קטנות על טייס אוטומטי, כמו צחצוח שיניים, נסו למקד את תשומת הלב שלכם בפעולה. "כשאתה מתרגל להתמקד ברגעים הקטנים שלא באמת משנים, יהיה קל יותר למקד תשומת לב ברגעים היותר משמעותיים", אומרת קילקוס.

עזרו לראש להירגע. זה יחזק את האונה הקדמית, המעורבת בקליטת הזיכרונות ושליפתם, וגם יסייע לכם בניהול המתח הנפשי, אומרת פרופ' מדניק. מדניק ממליצה על מדיטציה, יוגה, או פשוט נשימות עמוקות למשך 10 דקות לפחות פעם אחת ביום. צאו לטייל, עדיף בטבע. התחברו עם מישהו אהוב - נהלו שיחה ארוכה, תנו חיבוק, תעשו סקס. האינטימיות מפחיתה מתחים בכך שהיא גורמת לנו לחוש בטוחים ואהובים, אומרת מדניק. ותישנו טוב. זה מנקה רעלנים במוח שיכולים לחסום פעילות מנטלית, היא אומרת.

היו בנוכחות מלאה. הקדישו את מלוא תשומת הלב לאנשים כשאתם מדברים איתם. זה יעזור לכם לזכור טוב יותר מה רציתם לומר בשיחה - בגלל שהמוח שלכם לא יהיה מוסח או עמוס - ולזכור מה נאמר בה, כך מציעה ג'נין טרנר, פרופסור לתקשורת באוניברסיטת ג'ורג'טאון שבוושינגטון.

אז שוב: הניחו את הטלפון. כבו את הטלוויזיה. שימו לב באמת למה שאומרים האנשים האהובים עליכם; אל תחכו רק לתורכם להגיב. "אנחנו צריכים לגשת לכל שיחה מתוך כוונה", אומרת טרנר. "אם לא יהיו לנו קשרים עמוקים, איך אפשר לצפות לזכור מה קרה?".

עוד כתבות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה