גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האי שבו רומן אברמוביץ' ריכז נכסים בהיקף 7 מיליארד דולר פתח בחקירה נגדו

ג'רזי ניסתה לעצב עצמה מחדש כמקלט מס ששלטון החוק בו תקין יותר ממקלטי מס אחרים

רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov
רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov

במשך שנים הרשויות באי הקטן ג'רזי בתעלה האנגלית ניסו לטהר את תדמיתו כמקלט מס לעשירים מאוד, ושיווקו את האי כמרכז פיננסי שהמשילות בו טובה ושלטון החוק בו חזק.

המייקאובר הזה עזר למשוך מיליארדי דולרים בנכסים חדשים לאי ממקלטי מס אחרים ונגועי שערוריות כמו איי הבתולה ואיי קיימן. חלק מהגירת הכסף הזו היה רומן אברמוביץ', האוליגרך הרוסי שריכז כאן יותר ויותר מהונו. האי הציע לו תושבות והפך לביתם של כמה מיועציו הקרובים ביותר.

כעת, נמצאים גורמים רשמיים באי ג'רזי בעימות מוזר עם אחד הלקוחות המוכרים ביותר שלהם. בחודש שעבר, הקפיאו יותר מ־7 מיליארד דולר בנכסים שאמרו שהם קשורים לאברמוביץ', כחלק מסנקציות כלכליות גורפות שהוטלו עליו ועל עשרות רוסים עשירים אחרים על ידי ממשלות המערב בתגובה לפלישה הרוסית לאוקראינה. פקידים בכירים בג'רזי הלכו צעד קדימה: הם פתחו בחקירה ראשונית נרחבת איך אברמוביץ' רכש את חברות הנפט ברוסיה של שנות ה־90 שלאחר נפילת ברית המועצות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. החקירה בודקת גם אם אחד משותפיו העסקיים עזר למיליארדר לחמוק מסנקציות בבריטניה, כך אמרו אותם אנשים.

החקירה בג'רזי, עליה דווח לראשונה ביום שלישי על ידי הוול סטריט ג'ורנל, נמצאת בשלביה המוקדמים ועדיין לא הגיעה לשלב בו היא הופכת לחקירה רשמית. הרשויות עדיין לא פרסמו שום האשמה קונקרטית.

אברמוביץ' הפך לאחד הדגים השמנים ביותר שעלו ברשת

האי ג'רזי, שממוקם מול חופיה הצפוניים של צרפת, נהנה משליטה עצמית, אם כי המלכה הבריטית נחשבת באופן רשמי לראשת המדינה. האי הציורי קרוב יותר לצרפת מאשר לאנגליה והוא פופולרי אצל תיירים הנוסעים ליום אחד וכן בגלל המיסים הנמוכים והפרות ותפוחי האדמה הקרויים על שמו.

כמות הנכסים שמחזיק אברמוביץ' בג'רזי הפתיעה רבים, והכריחה את הממשלה להגן על החיזור שלה אחריו. "בדיוק בצד השני של אירופה, במבט לאחור, היו מקבלים החלטות אחרות", אמר איאן גורסט, השר של ג'רזי ליחסי חוץ ושירותים פיננסיים, שהתראיין ממשרד בבירת האי סנט הילייר. "אבל בזמנו, אנשים פרטיים רוסים ואוליגרכים השקיעו וקיבלו תושבות ברחבי אירופה, בדיוק כפי שהיה כאן".

התפקיד הפיננסי הגדול של ג'רזי מתחיל את דרכו באנומליה היסטורית מהמאה ה־13, כשהאי נשבע אמונים לבית המלוכה הבריטי אך מעולם לא נכלל באופן רשמי במה שהפך לממלכה המאוחדת. זה הותיר את האי לקבוע חוקים לעצמו, בזמן שנהנה מגישה מועדפת לבריטניה, כולל נסיעה ללא דרכון.

הכלכלה החקלאית ברובה של האי נטתה לכיוון הפיננסי מאז שנות ה־70, כשהבריטים ואחרים החלו להחנות באי נכסים על מנת להימנע מהמיסים הגבוהים יותר בבריטניה. היום, הכספים המנותבים דרך האי שגודלו 120 קמ"ר מגיעים לכ־1.7 טריליון דולר בנכסים, כך נכתב בדו"ח של הגוף התעשייתי Jersey Finance. התעשייה הפיננסית באי אחראית היום ל־40% מהכלכלה שלו.

כשחוקים נגד העלמת מס התקשחו בבריטניה ובאירופה, היה צריך ג'רזי לחפש לקוחות ממקומות רחוקים יותר. אברמוביץ' הפך לאחד הדגים השמנים ביותר שעלו ברשת.

האוליגרך בנה את חברת הנפט הרוסית Sibneft בשנות ה־90, כשרכש אותה מהמדינה הרוסית בהליך הפרטה שנוי במחלוקת. ב־2005, מכר אברמוביץ' את החלק שלו ב־Sibneft לחברת הגז הרוסית בבעלות המדינה גזפרום, תמורת יותר מ־13 מיליארד דולר. עורכי דינו של אברמוביץ' הכחישו בעבר שהייתה שחיתות כלשהי בעסקה לרכישת Sibneft.

ב­־2001, חברת השקעות בשם Milhouse Capital נוצרה על מנת לנהל את ההשקעות של אברמוביץ', כשיצא למסע קניות כלל עולמי.

ב-2018, ממשלת ג'רזי הציעה לאברמוביץ' תושבות על האי

בימים המוקדמים ביותר כאיש עסקים בינלאומי, בסוף שנות ה־90, החזיק אברמוביץ נכסים שלו ושל בני משפחתו ראשית במוסד בליכטנשטיין ואחר כך דרך קרן בקפריסין, כך נכתב בדיווחים ומסמכים משפטיים בבריטניה. יועציו אחר כך נעו לכיוון קונסולידציה של ההון שלו כדי לשפר את ניהולו, כך אמרו אנשים המכירים את הסידור.

חוץ מהמיסים הנמוכים, ג'רזי הייתה אטרקטיבית בגלל המוניטין שלה בתור אי שהרגולציה בו טובה ובגלל קרבתו לבריטניה, כך אומרים אנשים המכירים את העניינים הפיננסיים של אברמוביץ'. זה הקל על השקעות בחברות מערביות ונכסים דרך האי בלי להדליק נורות אזהרה אצל הצדדים האחרים לעסקאות, אמרו האנשים.

Zedra Trust Company, חברה המספקת שירותים ומחזיקה משרד ברחוב שקט בסנט הילייר מול פיצרייה, עזרה להקים ולנהל תריסר או יותר חברות ונאמנויות הקשורות לאוליגרך, כך ניתן ללמוד מדיווחים לרגולטור הפיננסי של ג'רזי. בהודעה מ־Zedra נמסר שהחברה נצמדת לכללי הסנקציות.

ב־2016, Zedra קנתה חברת נאמנות מבנק ברקלייס וירשה עם הרכישה את אבמרמוביץ' כלקוח, כך אמר אדם הקרוב לחברה ולדיווחים התאגידיים באי מן (Isle of Man). החברה Millhouse Capital הקימה משרד בג'רזי ב־2016 וכמה חברות הקשורות לאברמוביץ עשו רילוקיישן לג'רזי מאיי הבתולה בחודשים שלאחר מכן, כך ניתן ללמוד מדיווחים לרגולטור הפיננסי של ג'רזי.

עושרו של אברמוביץ' היה נתון לבדיקות קפדניות בג'רזי, והוא לא היה נתון אז לסנקציות משום סוג, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. עוד דבר שהוסיף למוניטין: אברמוביץ' היה בעלי מועדון הכדורגל צ'לסי והייתה לו וויזה בריטית, אמר גורסט, השר המקומי.

ב־2018, ממשלת ג'רזי הציעה לאברמוביץ' תושבות על האי, וזה גרם לאי נחת בקרב חלק מהתושבים.

"לא היה כל כך עניין מוסרי לגבי אברמוביץ'", אמר קירסטן מורל, עוזר שר לפיתוח כלכלי באי. "זה היה עניין ביטחוני". באותה שנה מרגל רוסי לשעבר הורעל בדרום אנגליה, במה שהממשלה הבריטית הגדירה כהתקפה שתוזמרה בידי הקרמלין.

"זה מקום קטן, אי קטן", אמר מורל. "האם באמת רוצים מישהו כל כך בולט?" בסופו של דבר אמברמוביץ' לא התגורר בג'רזי.

אבל זה לא עצר שותפים עסקיים שלו מלהקים באי נוכחות. יוג'ין טננבאום, רואה חשבון קנדי שעבד מקרוב עם אברמוביץ', קבע מגוריו בג'רזי, כך ניתן ללמוד מדיווחים בריטיים. משרד קטן של עובדים באי ניהלו את השקעותיו של אברמוביץ', כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

"אכיפה טובה של החוק תגן על המוניטין של ג'רזי"

ב־2020, אברמוביץ' העביר הלוואה של 1.9 מיליארד דולר לקבוצת הכדורגל שלו צ'לסי לאחת מהחברות בג'רזי, לאחר שהעביר את החברה הבריטית מאיי הבתולה שנתנה את ההלוואה לג'רזי, כך מראים דיווחים בבריטניה ובג'רזי. חברות המחזיקות בנכסים של אברמוביץ', כולל מסוקים ויאכטה יוקרתית, רשומות בג'רזי, כך ניתן לראות בדיווחים באי ואושר על ידי אנשים המכירים את הנושא.

ממשלת ג'רזי מצייתת לחוקי הסנקציות של בריטניה. זמן קצר אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ' בטענה שהוא מקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. גם על טננבאום הוטלו סנקציות. בג'רזי פעלו באופן דומה והקפיאו נכסים הקשורים לאיש העסקים הרוסי.

עסקה אחת לאחר הפלישה הרוסית משכה את תשומת לב הרשויות וכעת חוקרים אם השלמתה הפרה את הסנקציות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

זמן קצר לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה, מראים דיווחים בריטיים שטננבאום רכש את Ervington Instruments, מכשיר השקעות שבעבר היה קשור לאברמוביץ', דרך חברה הרשומה בג'רזי, Heathville Investments. מאוחר יותר הודיעה הממשלה הבריטית שטננבאום הוא כבר לא בעלי Ervington.

מאז אמר טננבאום שהרכישה מעולם לא הושלמה והוא מכחיש שהוא מחזיק נכסים השייכים לאברמוביץ'.

גורסט אמר שאכיפה טובה של החוק תגן על המוניטין של ג'רזי. "אתה פשוט מוודא שיש לך ההליך הראוי כדי להתמודד עם מה שאתה מגלה שהוא פעילות פלילית", אמר.

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם