גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך שורדים את הסערה בשוק המניות?

עבור כמה משקיעים שאינם סוחרי שוק הון מקצועיים, הירידות מתחילת השנה בשווקים אינן נחוות כאסון אלא כהזדמנות

בורסת וול סטריט בניו יורק / צילום: תמר מצפי
בורסת וול סטריט בניו יורק / צילום: תמר מצפי

הישארו רגועים והמשיכו במעשיכם - עבור משקיעים פרטיים רבים, המשפט הזה הוא יותר מ-מם או הדפס על חולצה. זה הפך לדרך חיים.

כששוק המניות בארה"ב ירד ביותר מ־14% ושוק האג"ח בירידות של כמעט 9% עד כה ב־2022, התעניינתי אצל משקיעים לא מקצועיים השבוע איך הם מתמודדים עם הנפילות.

בוול סטריט רואים משקיעים פרטיים כעדר של אנשים אופטימיים, תמימים ולא ריאליסטיים הרודפים אחרי ביצועים לוהטים בזמנים טובים ובורחים משוק המניות עם הסימן הראשון לצרות. צריך רק לדבר כמה דקות עם אנשים אמיתיים כדי להבין כמה שזו קריקטורה מגוחכת.

משקיעים רבים הנחשבים "אנשים מן היישוב" הם גם אנשים מתודיים ומחושבים. העליות והירידות שחוו בשוק הקשיחו אותם.

כזה הוא לייל סטילמן, בן 43, חצוצרן בתזמורת קליבלנד. הוא החל להשקיע במניות ב־2009, בדיוק לאחר סוף המשבר הכלכלי העולמי. לפני כמה שנים קנה שתי בובות עץ - אחת של דוב ואחת של שור, תמורת כ־5 דולר כל אחת. הוא משתמש בהן ככלי עזר כדי "להפוך הכול" ו"להגן על תיק ההשקעות שלי מפניי", אמר.

"אני יודע שכשאני רואה אדום [כשמחירי המניות יורדים], אם אתן לרגשותיי להשתלט אני אשים סטופ לכל התהליך הזה", אמר סטילמן. "אז אני מניח את השור ליד המחשב שלי כדי להזכיר לי שכשהדברים יורדים בטווח הקצר, זו הזדמנות לעשות יותר כסף בטווח הארוך".

באופן הפוך, "כשהשוק עולה, אני מתרגש ואני יודע שאני עלול להתפתות לזרוק על זה עוד כסף", אמר. "אז אני שם ליד המחשב את הדוב, כדי לזכור שההחזרים בעתיד צפויים להיות קטנים יותר".

שמים את תיק ההשקעות על "טייס אוטומטי"

ג'וי בישופ, בת 73, מסרסוטה, פלורידה, היא בעלים לשעבר של חברת ייצור קטנה. היא מקפידה על רישום יומן השקעות מפורט על מנת לשמור תיעוד של החשיבה שלה. כשהמניות עולות, היא שואלת את עצמה, "אם השוק יצנח מחר ב־20%, מה הייתי רוצה שישתנה?".

כך, בנובמבר האחרון, קרוב לשיא של השוק השורי, צמצמה את החזקותיה במניות בכ־10%. במקום לרדוף אחרי ביצועים לוהטים, נמלטה מהם. מבחינת בישופ, הירידות השנה אינן אסון; היא חושבת שהן מהוות הזדמנות.

כשהמניות זולות, בכוונת בישופ לקנות: "אני מחפשת שמות איכותיים שנמכרים במחירי מבצע", אמרה.

פול ג'ייקובס, בן 63 תושב טקסס, הוא מנהל פיננסי בכיר לשעבר בתעשיית האנרגיה. הניסיון הפיננסי שלו לא הפך אותו לסוחר; במקום זה, הוא משתמש בגיליונות נתונים על מנת לשים את תיק ההשקעות שלו במצב של טייס אוטומטי.

זה נותן לו מה שהוא מכנה "שלווה סטואית", ולא משנה מה עושים השווקים - "אני מתמקד בדברים שבהם אני יכול לשלוט", אמר.

בבעלותו של ג'ייקובס כמה קרנות סל המחקות את החשיפה להשקעות האופיינית לתיק פרישה לפנסיה של בית ההשקעות ונגארד.

כשנכסים עולים או יורדים בחדות, הוא עושה איזון מחדש, ומוכר מספיק ממה שעלה כדי לקנות מספיק ממה שירד, על מנת לשחזר את הגודל שהגדיר מראש להחזקותיו.

באמצע מאי ג'ייקובס מכר חלק מקרן איגרות החוב לטווח הקצר המוגנות מאינפלציה וקנה מניות ואג"ח קונבנציונליות. התהליך כל כך אוטומטי שהוא "מאפשר לי להתעלם מהרעש היומיומי ולנקוט פעולה רק כשצריך", הסביר.

ג'ים וודס, בן 68, אורתודנט מקנטאקי, מעדיף מניות אינדיבידואליות/נבחרות על פני קרנות הדדיות או קרנות סל, באופן שגורם לוורן באפט להיראות כמו סוחר יומי. וודס החזיק מניה אחת, Computer Services Inc, חברה מפדוקה, במשך 42 שנים, ויש לו מניות של אפל כבר 25 שנים.

וודס מוסיף להחזקות הקיימות שלו וקונה מניות נוספות כשהמחירים יורדים.

"התרגלתי לכך שהשוק מגיב בהגזמה לעליות וגם לירידות", אמר. "מסחר לא נראה לי הגיוני, ופחות או יותר החלטתי שאני לא מתכוון אי פעם למכור את המניות האלה".

מושפעים מכל רוח אבל לא מאוד הפכפכים

ב־2021, סוחרים באינטרנט שהיו טירונים בעולם המסחר עלו לתהילה רגעית וגרפו רווחים כשמניות כמו גיימסטופ ו־AMC זינקו לשוויים מטורפים - ואז התרסקו לקרקע. ההתנהגות הבלתי זהירה שלהם לעתים עוררה סלידה בוול סטריט (אפילו כשמשקיעים מקצועיים לא הצליחו לעמוד בקצב של החובבנים).

עם זאת, מחפשי הריגושים בעלי האצבעות העצבניות לא היו המשקיעים הטיפוסיים; כאלה היו רק בשוליים, אנשים שהקורונה הותירה בבתיהם עם צ'קים של הסיוע הממשלתי שאפשר לשרוף.

אולי גם האנשים שאני דיברתי איתם אינם טיפוסיים. כולם קוראים את הניוזלטר שלי, המבקש להסתכל על השווקים בפרספקטיבה של הטווח הארוך.

הציבור בכללותו כנראה יותר נידף ברוח - אם כי הוא לא הפכפך כפי שבוול סטריט נוטים לחשוב. מאז 31 במרץ, משקיעים הוציאו יותר מ־51 מיליארד דולר מקרנות נאמנות וקרנות סל, על פי מכון חברות ההשקעות. זה נשמע כמו הרבה כסף, אבל מדובר על פחות משליש אחוז מכלל הנכסים בקרנות מנייתיות.

בשוק הדובי הקשוח של שנות ה־70, משקיעים פרטיים נטשו מניות שנה אחרי שנה, בהילוך איטי, כאילו ברחו מצי של ספינות טובעות. האם זה יכול לקרות שוב? אולי. אבל יהיה צורך בהרבה יותר מהירידות של השנה על מנת לערער את ההחלטיות של המשקיעים של היום.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים