גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד רובלוקס: איך להפוך קבוצה של 100 גיקים לקהילה של 50 מיליון

כשדיוויד באזוקי הקים את פלטפורמת המשחקים רובלוקס ב-2006, הוא דמיין עולם שבו המשתמשים יוצרים בעצמם את החוויות שהם חולמים עליהן ● היום, כשמפתחי החוויות כבר מייצרים מהן חצי מיליארד דולר בשנה, הוא אומר: "שם נמצא העתיד של הכלכלה"

הרווארד בגלובס. עם מייסד רובלוקס דיוויד באזוקי / צילום: צילום מסך מהאתר
הרווארד בגלובס. עם מייסד רובלוקס דיוויד באזוקי / צילום: צילום מסך מהאתר

 

 

כאשר אריק קאסל ואני השקנו את הגרסה הראשונית של רובלוקס, הפלטפורמה המקוונת שלנו למשחקי רשת מרובי משתתפים, המשתמשים שלנו היו חברים, בני משפחה וכ-100 חובבי טכנולוגיה שגייסנו במודעות בגוגל. "זמני שיא" פירושם היה אולי 30 או 40 אנשים שמשחקים בו זמנית. אריק ואני היינו המנחים, ושמרנו על הקהילה שלנו בטוחה ותרבותית.

החזון שלנו היה לבנות קטגוריה חדשה לגמרי של חוויה אנושית משותפת. דמיינו מרחב מקוון שבו אנשים מכל מקום בעולם יוכלו לחוות דברים עם חברים, בדיוק כפי שהם היו עושים פנים אל פנים. הרעיון המרכזי היה ליצור פלטפורמה שנתמכת על ידי קהילה של יוצרים, שתבנה עליה הכל. יחד הם, לא אנחנו, יוכלו לעצב בגדים, להקים מבנים, למצוא תגליות, לנהל עסקים, לבלות עם המשפחה, לעשות ספורט ולצפות בהופעות.

עשור להנפקת פייסבוק: השם התחלף, המנכ"ל והבעיות הישנות נשארו
איך אגירת מזומנים הפכה למם בטיקטוק 

16 שנים לאחר השקת רובלוקס, המיקוד שלנו ביצירה על ידי הקהילה (במקום עבורה) נותר בעינו. אבל עכשיו יש לנו כמעט 50 מיליון משתמשים פעילים ביום ומיליוני מפתחים שבונים חוויות. מה שהם עושים מדהים אותנו ומעורר בנו השראה.

הודות ליצירתיות של קהילת רובלוקס העולמית שלנו, משתמשים יכולים לצעוד על מסלולי תצוגות אופנה, לחוות מעוף של נשר, להבין איך לבנות עיר ולברוח יחד עם חבריהם מאסונות טבע.

גם חברות אחרות מציעות כלכלות של יוצרים ותוכן משתמשים, אבל ברובלוקס המצאה וחדשנות של משתמשים היא מרכיב בסיסי. אנחנו קהילה.

ליצור את השלב הבא באינטראקציה

הזרעים של רובלוקס נזרעו אצלי במהלך יצירת Knowledge Revolution, החברה שהקמתי עם אחי גרג ואשפי הסימולציה (וחברי צוות רובלוקס לעתיד) אריק קאסל, קית' לוקאס וטים לודוהא. החברה סיפקה סט של רכיבים מכאניים וירטואליים כמו קפיצים, חבלים ומנועים, שאיפשרו יצירת הדמיות פיזיקה בסיסיות במרחב עבודה דו-ממדי. גם אחרי שמכרנו את החברה ב-1998 ל-MSC Software, הרעיון לאפשר יצירה משותפת משמעותית דבק בי וגם באריק.

תהינו איך זה יהיה אם נוסיף אווטארים, אלמנט חברתי ועולם תלת-ממדי היפר-מציאותי שפועל בענן. הושפענו גם מעבודתם של עתידנים וסופרי מדע בדיוני כמו ארתור סי קלארק וניל סטפנסון. מה יהיה השלב הבא של האינטראקציה? האם נוכל לעזור ליצור אותו?

התחלנו לקודד. עד מהרה היה לנו אבטיפוס, שקראנו לו DynaBlocks. שנה וחצי לאחר מכן שחררנו את גרסת הבטא, ובשנת 2006 היתה ההשקה הרשמית שלנו.

החוויה מרובת המשתתפים הראשונה שלנו הייתה פלא. כ-20 משתמשים בפלטפורמה התכנסו בחוויה שנקראת "Crossroads". זה היה מעורר השראה ומהנה.

ברגע ששחררנו את Roblox Studio, מנוע היצירה החינמי שלנו, נפתחו השערים והוצפנו בתוכן גולשים. הפיצ'ר הזה אפשר לגולשים להעלות תוכן משלהם, לבנות דברים וליצור התנהגות וחוויות מורכבות.

לצד כל אלה, חשבנו כיצד נוכל לשפר את המצב הפיננסי שלנו ללא השקעות חיצוניות. אחד הרעיונות היה כלכלה וירטואלית המבוססת על המטבע הווירטואלי שלנו, Robux, שהתחלנו לבנות ב-2007. שחקנים יתוגמלו על ההשתתפות ויוכלו לזכות בהטבות שונות באמצעות Builders Club (כיום Roblox Premium), תוכנית מנויים למשתמשים המעוניינים בתגמולים עבור יצירת פריטים וחוויות וירטואליות.

 

כלכלה וירטואלית, כסף אמיתי

ב-2013 הצגנו את Developer Exchange, המאפשרת למפתחים וליוצרים להפוך את מטבעות ה-Robux שלהם לכסף אמיתי. קהילת המפתחים שלנו מרוויחה כעת יותר מחצי מיליארד דולר בשנה. החברים מקימים עסקים, משלמים שכר לימוד בקולג' ועוד.
כעת, לאחר שעברנו מארבעה עובדים בסן מטאו, קליפורניה, ליותר מ-1,500 איש ברחבי העולם, אני גאה בכך שאנחנו כל הזמן מחדשים ושאנחנו תמיד שומרים על ערכי הליבה שלנו:

ראשית, לכבד את הקהילה - כי לא היינו נמצאים היכן שאנחנו היום בלי המשתמשים והמפתחים שלנו. מהימים הראשונים התעקשנו על פלטפורמה שמאזנת בין חופש לאווירה תרבותית. עברנו מצוות של שני מנחים לצוותים גדולים שדאגו לאווירה בטוחה ומנומסת, לצד אלגוריתמים ומערכות סימון משתמשים.

שנית, להסתכל על הטווח הארוך - טבעי להימשך לעבר ניצחונות בטווח הקצר. אנו שואלים את עצמנו ללא הרף, "מה הפרספקטיבה ארוכת הטווח כאן?" ו"איך אנחנו יכולים לבנות מערכות שיתאימו לה?".

שלישית, לשים לב להתנהלות - לעודד חשיבה מחוץ לקופסה, לקיחת סיכונים והעצמה של המצאה וחדשנות.

לאן ממשיכים מכאן? עם מספיק כוח מחשב ורוחב פס, אפשר יהיה להשתתף בהופעה עם 50 אלף איש, אווטארים יהפכו מתוחכמים יותר, ויאפשרו לאנשים להיות כל מי שהם רוצים להיות באינטרנט.

תלמידים יוכלו לסייר ברומא העתיקה, להצטרף למשלחת למאדים או ללמוד שפה זרה. עסקים עשויים לבחור בחללי עבודה וירטואליים, עם אווטארים המעורבים באותן שיחות ברזייה וסיעור מוחות שהם היו מקיימים במשרד, רק מכל מקום שירצו.

רובלוקס יעזור לבנות קריירות. אנו מכירים מפתחים רבים שמעסיקים צוותים של חברי הקהילה שלנו. הם מרוויחים מהפרויקטים שלהם סכומים של שבע ספרות.

העניין במושג ה-Metaverse מתפשט במהירות לאחרונה. אנחנו האמנו שזה העתיד לפני עשרות שנים. זה השלב הבא של אינטראקציה אנושית, וכלכלה חדשה שכל אחד יכול להיות חלק ממנה. בואו נבנה את זה יחד. 

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?