גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעת חוק רוצה לשנות את מנגנון הביטול במלונות. האם זה יהיה טוב לצרכנים?

תיקון לחוק הגנת הצרכן מבקש להציע לצרכן שתי חלופות: האחת זולה יותר שלא ניתנת לביטול והשנייה יקרה הניתנת לביטול ● משרד האוצר, המשפטים והתיירות כבר הביעו תמיכתם בחוק

מלון מרשת דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן
מלון מרשת דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האם לצרכנים כדאי שבתי המלון בישראל יציעו עסקאות בשני מסלולים - האחת שלא ניתנת לביטול ואמורה לשקף מחיר זול יותר והשנייה עסקה שניתן לבטלה והיא משקפת מחיר יקר יותר?

● אחרי אזהרת לפיד: אזהרת המסע לאיסטנבול עלתה לרמה הגבוהה ביותר
● האדישות היחסית התחלפה בביטולים: אזהרת המסע לטורקיה משפיעה על הישראלים

פורמט כזה קיים בעולם במרבית בתי המלון כשהוא קיבל דחיפה בתקופת הקורונה לנוכח חוסר הוודאות. גם המזמינים באתרים הבינלאומיים מכירים היטב את הרעיון. הצעת חוק מבקשת ליישר קו עם הנעשה בעולם ולאפשר שירותי תיירות במסלולים גמישים לטובת הצרכן במסגרת חוק הגנת הצרכן.

בעולמות התעופה מסלול זה קיים בקנייה של כרטיסי טיסה במרבית החברות המציעות מחיר בסיס שלא ניתן לביטול, מחיר שבינתיים לרוב ניתן יהיה לשינוי אך לא לביטול ועד כרטיס גמיש שניתן לשינוי ולביטול ועבורו הצרכנים משלמים פרמיה (שכוללת גם כבודה, הושבה ושירותים נוספים בכרטיס).

מצפים שהסוכן יספוג את הביטול

נושא ביטולי החופשה רלוונטי מאוד בימים אלה לנוכח אזהרת המסע החמורה שהוציא המל"ל לנופשים באיסטנבול ולצידה בקשה מפורשת של שר החוץ יאיר לפיד להימנע מנסיעות לטורקיה. מי שהזמין חבילת נופש וחלפו 14 ימי הביטול הקבועים בחוק הגנת הצרכן לא יכול לבטל את העסקה אלא אם רכש פוליסת ביטול טיסה מכל סיבה. צרכנים שמצפים כי סוכן הנסיעות יספוג את הביטול מציגים עמדה לא ריאלית שיכולה להיות מתוקנת באמצעות חקיקה או באמצעות החלטה שהמדינה תשתף בכיסוי ההפסדים כאשר הצורך של הצרכנים לביטול החופשה נובע מאזהרות שהמדינה יוזמת.

התיקון לחוק הגנת הצרכן מבקש לאפשר לעוסקים הישראלים להציע לצרכן שתי חלופות למשל לחבילה הכוללת לינה במלון בחו"ל: האחת בת החזר כספי (Refundable), והשנייה שאינה בת החזר כספי (Non Refundable). הצעת החוק קובעת כי החבילות שאינן גמישות יהיו זולות יותר ולמעשה החוק קובע כי אם "העוסק מציע באותו המועד, את אותו השירות ולגבי אותם מועדי חופשה, עם זכות ביטול, במחיר שאינו זול ממחיר השירותים ללא זכות ביטול, אזי יחולו על העסקה הוראות ביטול העסקה, כלומר תוחל זכות ביטול על פי החוק על אותו שירות נופש שהוזמן".

בדברי ההסבר לחוק צוין כי "מתן אפשרות לעוסקים ישראלים להציע עסקאות נופש בישראל שאינן ניתנות לביטול לצרכנים הישראלים תסייע לריבוי עסקאות בישראל, חלקן לפחות במחירים אטרקטיביים, ובהתאם, למיסוי רווחים אלה על ידי המדינה. כיום, התשלומים שמבצעים ישראלים עבור חופשות מוזלות ללא החזר לאתרי הזמנות זרים מביאות לכך שמיליוני דולרים מועברים לחו"ל תוך הימנעות מתשלום מיסים במדינת ישראל. מלבד זאת, מתן אפשרות לעוסקים ישראלים להציע עסקאות נופש בישראל שאינן ניתנות לביטול לצרכנים הישראלים, תסייע בהנגשת תיירות מוזלת ומגוונת גם לקבוצות החלשות יותר בחברה הישראלית."

ישרוטל דן ופתאל שולטים ב-65% מהשוק

ועדת הכלכלה התכנסה לדון בנושא לנוכח הצעת החוק כשייבחנו שינויים לנוסח שהוגש לוועדה לרבות הכנסת מסלול נוסף לחוק שיאפשר ביטול בסמוך ליציאה לחופשה כפי שהציעה המועצה לצרכנות, הדגשת המידע שיוצג לצרכן וכיוצא באלה.

האם חוק כזה יוכל לשרת את הצרכנים ואת העוסקים בתחום? ברשות להגנת הצרכן מבקשים לראות הפרשים במחירים של שני המסלולים השונים. לפי הכלכלנית הראשית של הרשות, ד"ר דליה שיליאן, ישרוטל דן ופתאל שולטים ב-65% מהשוק "כשהשוק יותר ריכוזי ההנחה לא בהכרח מתגלגלת לצרכן". עוד אמרה כי גם ההנחה צריכה לבטא את השוני בין העסקאות - כלומר עסקה שניתנת לביטול או לא.

הרשות דורשת לקבל מבתי המלון נתונים על מחירי הלינות על פני תקופה של שנה לפחות ולשיטתה נתונים אלה יסייעו לרשות לבחון האם חוק כזה יוכל להיטיב עם הצרכנים או לא. נזכיר כי מחירי הלינה הם דינמיים כשהם משקפים ביקוש והיצע ולכן לא ברור מה תוכל להפיק הרשות מנתונים אלה.

רוב הנוכחים תמכו בחוק: תמר מירסקי, מהסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים ממשרד הכלכלה התייחסה ליתרונות של חלוקת הסיכון עם הלקוחות, כזו שיכולה לסייע לעסקים קטנים (למשל בעלים של צימר). טלי לאופר, מנכ"לית התאחדות משרד הנסיעות אמרה כי "הצעת החוק נדרשת מבחינה חברתית וכלכלית, אין סיבה שבאתרים בינלאומיים מתבצעות הזמנות באופן הזה, וכך ההצעה תעביר פעילות מסחרית וכלכלית מהעסקים הבינלאומיים לעסקים ישראלים שמשלמים מסים למדינה. גם הצרכן ירוויח מזה שיהיו לו שתי חלופות".

משרד האוצר, המשפטים והתיירות הביעו תמיכה בהצעת החוק שעשויה להוזיל מחירים.

למשרדים נזכיר כי את המחירים קובעים הביקוש והייצע וכוחות התחרות של השוק, תחרות שכיום דלה בישראל לנוכח היצע החדרים הקטן ביחס לביקוש. לא במקרה חופשה בישראל מוגדרת כאחת היקרות בעולם. ככל שיגדל היצע החדרים, יוסרו חסמי בירוקרטיה לעידוד יזמים, תתרחש תחרות מבורכת ומתבקשת בענף התיירות.

המועצה לצרכנות: "חוק הגנת הצרכן מקשה על ביטול עסקת תיירות"

מנכ"לית התאחדות המלונות יעל דניאלי התייחסה לצורך ליישר קו עם המתרחש בעולם. "התחרות היא מול אתרי ההזמנות ולא מכך ששלוש רשתות מחזיקות ברוב השוק. גם בישראל מוצע מסלול של ללא החזר כי למעשה יותר מ-50% מההזמנות שנעשות בארץ נעשות באתרים בינלאומיים. 20% עושים הזמנות באתרי המלונות שמוגבלים בהצעות שהם יכולים להציע לצרכנים. כיום חוק הגנת הצרכן פוגע ברשתות. יש למלונות אינטרס שההזמנות יבוצעו ישירות דרכם אבל הם מנועים מכך ולכן צרכנים רבים מבצעים הזמנות באתרים הבינלאומיים".

המועצה לצרכנות הציגה גישתה שלא תומכת בחוק במתכונתו הנוכחית "חוק הגנת הצרכן מקשה על ביטול עסקת תיירות", אמרה נציגת המועצה עו"ד הדס יעקובסון "אנחנו צריכים להצטרף לשוק הבינלאומי אבל צריך ללכת עד הסוף. צריך לאפשר לצרכן לרכוש מסלול שמאפשר ביטול עד מועד הסמוך לימי החופשה". למעשה הצעת המועצה היא להוסיף אפשרות שלישית לצרכנים שעשויה להיות יקרה יותר אף תאפשר לצרכן לבטל את העסקה גם ברגע האחרון". הצעה זו תיבחן והיא צפויה להיכנס לנסח של החוק.

החוק שעבר פה אחד להכנסה לקריאה ראשונה עדיין יידרש לניסוחים ולהשלמות לפני שיתקדם להצבעה.

עוד כתבות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה