גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצביעות האקלימית של המדינות העשירות בעולם

המדינות העשירות מתחננות לעוד פחם ונפט לעצמן ובמקביל נוזפות במדינות מתפתחות נגד שימוש בדלקים אלה ודוחקים בהן לאמץ מקורות אנרגיה מתחדשים

חווה סולארית / צילום: Shutterstock, abriendomundo
חווה סולארית / צילום: Shutterstock, abriendomundo

תגובת העולם המפותח למשבר האנרגיה העולמי הציגה לראווה את הגישה הצבועה שלו לדלקי מאובנים. מדינות עשירות נוזפות במדינות מתפתחות שישתמשו באנרגיה מתחדשת. בחודש שעבר קבוצת שבע המדינות הגדילה לעשות והכריזה שהמדינות האלה כבר לא יממנו פיתוח של יוזמות חדשות של דלקי מאובנים במדינות זרות. בינתיים, אירופה וארה"ב מתחננות בפני מדינות ערביות שיגדילו את ייצור הנפט. גרמניה מקימה מחדש תחנות כח פחמיות וספרד ואיטליה מוציאות סכומים גדולים על ייצור גז טבעי באפריקה. כל כך הרבה מדינות אירופאיות ביקשו מבוטסואנה להפיק יותר פחם במכרות שלה שהמדינה הולכת להגדיל את הייצוא שלה יותר מכפלים.

העולם המפותח התעשר בעקבות השימוש הנרחב בדלקי מאובנים, והם עדיין מניעים באופן מובהק את רוב הכלכלות בו. כוחות הרוח והשמש אינם אמינים, פשוט בגלל שיש לילות, עננים וימים שקטים. שיפור יכולת האצירה של סוללות לא יעזור בהרבה: יש בעולם היום מספיק סוללות כדי לספק את צריכת החשמל הממוצעת העולמית רק ל־75 שניות. למרות שיכולת אגירת האנרגיה עולה במהירות, עד 2030 הסוללות של העולם עדיין יספיקו רק לפחות מ־11 דקות. כל חורף בגרמניה, כשתפוקת האנרגיה הסולרית היא במינימום, יש כמעט אפס אנרגיית רוח במשך לפחות חמישה ימים - יותר מ־7,000 דקות.

זו הסיבה שלוחות סולריים ושבשבות רוח לא יכולים לספק את רוב האנרגיה הנחוצה לתיעוש של מדינות עניות. בתי חרושת לא יכולים לעצור ולהתחיל מחדש לפי נשיבת הרוח; ייצור פלדה וחומרי דישון תלויים בפחם ובגז; ורוב האנרגיה הסולרית ומהרוח משוט לא מספיקה כדי לספק את האנרגיה הנחוצה כדי להפעיל את משאבות המים, הטרקטורים והמכונות שמוציאים אנשים מעוני.

זו הסיבה שדלקי מאובנים עדיין מספקים יותר משלושה רבעים מהאנרגיה של מדינות עשירות, בעוד שאנרגיית שמש ורוח מספקות פחות מ־3%. אדם ממוצע בעולם המפותח משתמש ביותר אנרגיה המיוצרת מדלקי מאובנים כל יום מהאנרגיה המשמשת 23 אנשים עניים באפריקה.

גן עדן? תרמית ואשליות ירוקות

אבל עשירי העולם מנסים להחניק מימון לדלקי מאובנים חדשים במדינות מתפתחות. לכ־3.5 מיליארד בני אדם בעולם אין גישה קבועה לחשמל. במקום לתת להם גישה לכלים שעזרו למדינות עשירות להתפתח, המדינות העשירות מורות למדינות מתפתחות לדלג על פחם, גז ונפט, וללכת ישר לנירוונה ירוקה של לוחות סולריים ושבשבות רוח.

גן העדן שהן מבטיחות הוא תרמית הבנויה על חשיבה אשלייתית ושיווק של התנועה הירוקה. חישבו על הניסיון של דרנאי, כפר בהודו שגרינפיס ניסתה ב־2014 להפוך לקהילה הראשונה במדינה המונעת בכוח השמש.

גרינפיס קיבלה תשומת לב תקשורתית זוהרת כשהכריזה שבדרנאי יסרבו "להיכנע למלכודת של תעשיית דלקי המאובנים". אבל ביום שהדליקו את החשמל הסולרי בכפר, נגמרו הסוללות תוך שעות ספורות. ילד אחד נזכר איך לא יכול היה לעשות שיעורי בית בוקר אחד בגלל שלא היה מספיק חשמל כדי להפעיל את המנורה היחידה שהמשפחה שלו משתמשת בה.

לכפריים נאמר לא להשתמש במקררים או טלוויזיות בגלל שאלה ירוקנו את המערכת. הם לא יכלו להשתמש בתנורי בישול ונאלצו להמשיך לשרוף עץ וזבל חיות, שיוצרים זיהום המסוכן לבריאות כמו עישון שתי חפיסות סיגריות ביום, על פי ארגון הבריאות העולמי. ברחבי בעולם המתפתח, מיליוני אנשים מתים מוקדם מדי כל שנה בגלל הזיהום הזה בתוך הבתים.

באוגוסט 2014, גרינפיס הזמינה את אחד מהפוליטיקאים המובילים בהודו, זמן קצר לאחר שהתמנה לשר בכיר, להתפעל מעבודת הארגון. כשהגיע, פגש מפגינים שהחזיקו שלטים בהם ביקשו ש"חשמל אמיתי" יוזרם לכפר במקום "החשמל המזויף".

מדינות מתפתחות ממשיכות לחזור לדלקי מאובנים

כשהכפר דרנאי לבסוף התחבר לרשת החשמל הלאומית, שהרוב המכריע של החשמל בה מיוצר מפחם, תושבי הכפר מיהרו להתנתק מהחיבור הסולרי. מחקר אקדמי גילה שאחת הסיבות לכך הייתה שחשמל מהרשת המרכזית עלה שליש מהחשמל המופק מאנרגיה סולרית. מעבר לכך, היה מספיק חשמל כדי להניע מכשירים כמו טלוויזיות ותנורים. היום, מערכת החשמל הסולרי של דרנאי מעלה אבק, מאוחסנת במסתור בקר.

אמנם יש בוודאי שימושים טובים לאנרגיה סולרית, ניתן להיות בטוחים בכך, כמו טעינת מכשירי טלפון או הפעלת מנורות, אבל היא לעתים קרובות יקרה ויש לה מגבלות ברורות. מחקר חדש במדינה הכי מאוכלסת בהודו, אוטר פראדש, גילה שאפילו סובסידיות גדולות לא יהפכו מנורות סולריות לשוות את העלות שלהן לרוב האנשים. אפילו במדינות עשירות כמו גרמניה וספרד, המכשירים בעזרתם מופקת אנרגיה מהרוח ומהשמש כנראה לא היו נבנים אילולא הממשלות סבסדו את התחום.

זו הסיבה לכך שעל אף כל השיח בעולם העשיר על אקטיביזם אקלימי, מדינות מתפתחות עדיין צפויות להסתמך על דלקי מאובנים במשך שנים ארוכות. בסוכנות האנרגיה הבינלאומית מעריכים שאפילו אם כל מדיניות האקלים הנוכחיות ייושמו במלואן, אנרגיה מתחדשת עדיין תספק רק שליש מצרכי האנרגיה של ארה"ב ושל האיחוד האירופי עד 2050. בעולם המתפתח לא עוורים לצביעות הזו. סגן הנשיא של ניגריה, ימי אוסינבג'ו, ניסח את המצב באופן אלגנטי: "אף מדינה בעולם עוד לא הצליחה לעבור תהליך של תיעוש על ידי שימוש באנרגיה מתחדשת", אבל מצפים שאפריקה תעשה זאת "כשכל שאר העולם יודע שאנחנו חייבים תעשיות המונעות בגז כדי לעשות עסקים".

במקום לחסום באופן אנוכי את הנתיב של מדינות אחרות לפיתוח, על המדינות העשירות לעשות את הדבר ההגיוני ולהשקיע בצורה בעלת משמעות בחדשנות הנחוצה כדי להפוך אנרגיה ירוקה ליעילה יותר וזולה יותר מדלקי מאובנים. זו הדרך שבה באמת ניתן יהיה לגרום לכולם לעבור לחלופות המתחדשות. התעקשות על כך שעניי העולם יחיו בלי אנרגיה רבה, זולה ואמינה היא מתן עדיפות להפגנת עמדה של צדקנות על פני הנוחות של חייהם של בני אדם.

הכותב הוא נשיא Copenhagen Consensus ועמית אורח במכון הובר באוניברסיטת סטנפורד. ספרו האחרון הוא "אזעקת שווא: איך פניקת שינוי האקלים עולה לנו טריליונים, פוגעת בעניים ולא מתקנת את כדור הארץ". 

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה