גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי החלטות מהותיות, צעדים חדשים נגד פוטין או פתרון למשבר המזון: פסגת G7 הסתיימה בקול ענות חלושה

פורום הכלכלות המובילות בעולם מתקשה לגבות מחיר כלכלי נוסף מרוסיה, ומסתפק בהבטחות "להמשיך ולעבוד" על סנקציות נוספות ● בינתיים, הוא גם מכשיר את ההשקעה בגז טבעי, למרות שהבטיח בעבר לעצור השקעות בדלקי מאובנים "בגלל הנסיבות החריגות ובאופן זמני"

קנצלר גרמניה אולף שולץ נואם בפסגת G7 / צילום: Associated Press, Martin Meissner
קנצלר גרמניה אולף שולץ נואם בפסגת G7 / צילום: Associated Press, Martin Meissner

הרחק ממחירי האנרגיה המשתוללים, מהקורבנות החפים-מפשע בסופרמרקט באוקראינה או מהשווקים הפיננסים ההפכפכים, התכנסו בשלושת הימים האחרונים מנהיגי שבע הכלכלות המובילות בעולם בטירת אלמאו - גבוה באלפים הבוואריים - כדי לדון בתגובות ההולמות לפלישת רוסיה לאוקראינה ולהשלכותיה הגלובליות של המלחמה המשתוללת כבר 125 יום.

ארגון ה-G7 כבר מזמן אינו מייצג את הכלכלות הגדולות ביותר בעולם - סין והודו עקפו את רוב החברות בו - אבל חותר להציג ערכים דמוקרטיים משותפים ולהיות כוח גלובלי משמעותי. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אולי התכוון להתלוצץ כשפלט בתחילת הדיונים ש"אנחנו צריכים להראות את השרירים שלנו" ביחס לפוטין, אבל זו היתה למעשה מהות המפגש - ניסיון להציג אחדות ועוצמה מערבית, מלווה בתמיכת נציגי מדינות מתפתחות, שהגיעו גם הם לדיונים.

מבחינה זו, התוצאות בשטח די עגומות. הן השתקפו בין היתר בעובדה שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן אפילו לא השתתף בתדרוך העיתונאים המסורתי בתום הפסגה היום (ג'), בנימוק שהיה חייב לעזוב את המקום לפסגת נאט"ו במדריד "בשל מזג האוויר".

המחויבות לאוקראינה נשחקת, האיומים הכלכליים גוברים

למעשה, המערב הפגין את המחויבות הרבה ביותר שלו לאוקראינה ונגד רוסיה בתחילת המלחמה - אך כעת היא הולכת ונשחקת. גרמניה לא מספקת נשק משמעותי לאוקראינה ורועדת מחשש להפסקת הזרמת גז רוסית טוטאלית בחודשים הקרובים. גם איטליה נמצאת במצב דומה. שתי המדינות מתמודדות עם סיכון אמיתי למיתון ואיטליה אף בסיכון למשבר חוב חדש, בשל התנאים המוניטריים המשתנים. בריטניה נאבקת עם משבר כלכלי חריף יותר משל שתיהן, וראש הממשלה ג'ונסון נמצא בסכנה פוליטית ממשית. קנדה מתקשה להגדיל את הוצאות הביטחון שלה לפי דרישות נאט"ו, וגם יפן נמצאת תחת איום כלכלי. ארה"ב, עם אינפלציה גבוהה, העלאות ריבית, שווקים יורדים וגם סוגיית ההפלות שמפלגת את הציבור מבפנים - גם היא לא נמצאת בשיא כוחה.

לכן, הודעת הסיכום של הפסגה והצהרות המנהיגים במסיבות העיתונאים היום בצהריים הסתפקו בעיקר בהבטחות נחרצות "להמשיך ולעבוד" על תגובה הולמת לרוסיה. רעיונות רבים עלו על שולחן הדיונים, אך אף צעד משמעותי לא אומץ.

כך לגבי אחד הנושאים המבטיחים ביותר שהיו על סדר היום - קביעת מחיר-גג בינלאומי לנפט, שיפחית את ההכנסות של רוסיה מייצוא דלק המאובנים. המנהיגים הסתפקו בהחלטה "להמשיך ולדון במנגנון" "ולבדוק באופן דחוף דרכים להפחתת מחירי האנרגיה". הרעיון היה להשתמש בכוח של המערב בתחום הביטוח הימי כדי לכופף את ידם של קונים מרחבי העולם לרכוש נפט במחיר גג. מבחינת גז טבעי, גרמניה ואיטליה יכולות לעשות זאת בהחלטה ממשלתית, בשל מרכזיותן כלקוחות. אבל הנושא לא הוכרע. "נמשיך ונדון בצעדים הללו באופן דחוף", נכתב בהודעת הסיכום.

נושא אחר בו התמקדו הדיונים, ושגם בו לא נרשמה התקדמות רבה, הוא תחום יצוא הדגנים. אוקראינה נאבקת לייצא את הדגנים שהיא קצרה ואגרה בחודשים האחרונים, למרות המלחמה. הדבר יקל גם על מצוקת המזון הגלובלית, במיוחד במזרח התיכון, אך בשלב זה נתקל בקשיים מהותיים. רוסיה מטילה מצור ימי על נמל אודסה המשמש ליצוא, וכל הרעיונות ליצוא דרך רומניה או משאיות למערב אירופה לא התממשו עד כה. גם בנושא זה, מנהיגי ה-G7 הבטיחו לבדוק אפשרויות לפתרון בעתיד. כאשר ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון נשאל אם הפסגה "מצאה פתרון לבעיה", הוא ענה: "אנחנו עובדים על זה. כולנו עובדים על זה". ההתחייבות המשמעותית היחידה בתחום זה היתה לסייע למדינות נחלשות ב-4.5 מיליארד דולר כדי לתמוך בתזונת התושבים.

היו אמנם התחייבויות לשקם את אוקראינה בסגנון "תוכנית מרשל" כאשר המלחמה תסתיים, אבל לא ברור אם ומתי המלחמה כלל תסתיים, וכיצד תמומן תוכנית שכזו. נרשמו גם סנקציות חדשות על העברת רכיבים לתעשייה הביטחונית הרוסית, אבל הן מהוות המשך של המדיניות הקודמת. אם העולם חיכה לצעדים חדשים שייגבו מחיר כלכלי משמעותי מרוסיה, הרי שפסגת ה-G7 הנוכחית הסתיימה באכזבה.

שינוי מדיניות קונקרטי אחד דווקא כן נרשם, בתחום האנרגיה. בניגוד להתחייבות של מדינות ה-G7 בשנה החולפת להפסיק לחלוטין את ההשקעות בפרויקטים להפקת דלקי מאובנים, ההודעה המסכמת של הפסגה הנוכחית מבצעת סיבוב פרסה מפואר, וקובעת כי בשל הנסיבות יוצאות הדופן - יש להרשות השקעה בפרויקטים של גז טבעי "באופן זמני". מי שהובילה את הלחץ לשנות את המדיניות - בניגוד להתחייבויות אקלים קודמות - היא גרמניה, שעובדת בין היתר על פיתוח אספקת גז חדשה מהמזרח התיכון (כולל ישראל) ומסנגל.

כעת עוברת תשומת הלב לפסגת נאט"ו במדריד שתחל הערב ותמשך עד יום שלישי. ובעתיד הרחוק יותר, אל פסגת ה-G20 שתתקיים בנובמבר באי באלי שבאינדונזיה. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הבטיח להגיע. גם נשיאת הנציבות האירופית ומנהיגים אחרים.

עוד כתבות

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין