גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדד שקפץ ב-36% והאפיק הסולידי שאכזב: כך נראתה המחצית הראשונה בבורסה בת״א

הסערה בשווקים הובילה לירידות חדות במניות השורה השנייה ובאג"ח הממשלתיות ● מניות הנפט והגז זינקו, הנדל"ן והבנקים נסוגו וגל ההנפקות נבלם ● עלייה משמעותית במחזורי המסחר בתל אביב

בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

ששת החודשים הראשונים של שנת 2022 התאפיינו בירידות שערים חזקות בשווקים הפיננסיים, שלא פסחו על הבורסה בת"א, שבה נרשמו ירידות חדות במניות ובאג"ח הנסחרות, לצד גידול ניכר במחזורי המסחר. מסיכום מחצית של הבורסה עולה עוד, כי גל ההנפקות של השנתיים האחרונות גווע כמעט לחלוטין, וכי המשקיעים המקומיים נטשו את החלומות ששיווקו להם חברות טכנולוגיה מפסידות, שהיוו רוב מכריע בגל ההנפקות.

עם זאת, ביצועי מדדי הגדל של ת"א טובים משמעותית מאלה של הבורסות המובילות מעבר לים. מדד ת"א-35  חתם את המחצית הראשונה של השנה בירידה מתונה יחסית של כ-6% (לאחר שהניב תשואה חיובית של 32% בשנה החולפת) וזאת לעומת ירידה דו-ספרתית של המדדים בארה"ב ובאירופה.

 

את המפולת הקשה ביותר ספג סקטור הטכנולוגיה, שהושפע מהשינוי החד בטעמי המשקיעים בוול סטריט. כך, מדד נאסד"ק  נפל במחצית הראשונה של השנה ב-26%, ואילו עמיתו התל אביבי, מדד ת"א טק-עילית , נחתך ב-20%. גם מדד מניות השורה השנייה בבורסה, SME60 , ספג ירידה חדה של כ-18% מתחילת השנה, לאחר תשואה מלהיבה של כ-30% בשנה החולפת.

מצטיין בודד בקרב מדדי המניות בת"א הוא זה שנהנה מעליית מחירי הסחורות, והנפט בפרט, על רקע האינפלציה המתפתחת, ובהמשך לפרוץ המלחמה באוקראינה. הכוונה היא למדד ת"א נפט וגז  שזינק ב-36.6% מתחילת השנה. המדד כולל את המניות ויחידות ההשתתפות של הגופים הגדולים בתחומי האנרגיה בבורסה, ובראשן קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה.

דלק  נקלעה לקשיי נזילות חמורים עם פרוץ משבר הקורונה לפני כשנתיים, שאיימו על יציבותה העסקית (כולל הערת "עסק חי" שצורפה לדוחות הכספיים שלה), אך רשמה קאמבק מרשים בחודשים האחרונים, בעקבות נסיקת מחירי הנפט והגז. שווי השוק שלה כיום עומד על 8.6 מיליארד שקל - לאחר עלייה של מאות אחוזים מהשפל.

למעשה, מדד ת"א נפט וגז המשיך את ביצועיו החיוביים מהשנה שעברה, שאותה סיכם בעלייה של 62%. עם המדדים שעקפו אותו אשתקד נמנה מדד ת"א בנקים-5 , שעלה ב-68% ב-2021, ואילו השנה, בשל החששות מהאטה כלכלית, רשם ירידה חציונית של 5%. עוד להיט של השנה החולפת, מדד ת"א נדל"ן , ירד בכ-15% מתחילת השנה, לאחר שהניב כ-53% בשנת 2021 כולה.

פעילות הבורסה נהנית מימי המסחר הסוערים

הירידות במדדים והתנודתיות הגוברת השפיעו לחיוב על פעילות הבורסה עצמה. זו נהנית מימי מסחר סוערים, שמשמעותם מבחינתה תשלום עמלות גבוהות יותר מקניות ומכירות תכופות של ניירות ערך. מתחילת 2022 עמד המחזור היומי הממוצע במניות והמירים בת"א על 2.5 מיליארד שקל, עלייה של 31.5% ביחס למחזור היומי הממוצע בשנת 2021 (1.9 מיליארד שקל). באג"ח הממשלתיות, אפיק שנחשב לסולידי, נרשמה ירידה של 18% במחזורי המסחר היומיים - מ-3 מיליארד שקל ל-2.5 מיליארד שקל.

 

המסחר היומי במק"מים, מכשירי השקעה בריבית קבועה וקצרת-טווח של עד שנה, זינק פי שניים מ-320 מיליון שקל בממוצע ביום ב-2021, ל-640 מיליון שקל בממוצע יומי במחצית הראשונה השנה. הסיבה היא העלייה המהירה של הריבית, שהזכירה את כלי ההשקעה שהפך בשנים האחרונות לפתרון סולידי ו"משעמם".

בשורה חיובית מגיעה בכל הנוגע למפלס הפחד בשווקים - מדד הפחד המקומי (VTA35 ) - שעלה מכ-15 נקודות בסוף השנה הקודמת לכ-31 נקודות באמצע חודש מרץ השנה, אך ירד שוב לרמה דומה של כ-17 נקודות לקראת סוף המחצית הראשונה.

ירידות מטרידות באג"ח הממשלתיות

הסיכום שמציגה הבורסה מעלה תמונה מטרידה של ירידות חדות במה שאמור להיות אפיק השקעה סולידי ומפלט עבור משקיעים שונאי סיכון - אג"ח של מדינת ישראל. מתחילת השנה הנוכחית העלה נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, את הריבית לראשונה מאז נובמבר 2018. הנגיד ביצע שתי העלאות, באפריל ובמאי, והיא טיפסה מ-0.25% ל-0.75% כיום, במטרה לבלום את ההתפרצות האינפלציונית. 

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

צעדיו של הנגיד ירון מגיעים על רקע מהלכים דומים ונחושים שביצע הנגיד האמריקאי פאוול, שהובילו לנפילות במחירי האג"ח הממשלתיות (ועלייה בתשואות). האג"ח של ממשלת ישראל, הן צמודות המדד והן השקליות, בלטו בששת החודשים הראשונים של השנה בירידה של כ-7.5%, ובראשן איגרות החוב הממשלתיות שקליות בריבית קבועה ליותר מ-10 שנים, שירדו בכ-16.5% באותה תקופה. ירידה כה חדה נבעה מהשינוי בגובה הריבית והתוואי העתידי, שטומן בחובו ציפיות להעלאות ריבית נוספות.

בקרב מדדי הבורסה, מדד איגרות החוב הממשלתיות צמודות המדד נפל ב-8.2% מתחילת השנה, לאחר שעלה ב-7.4% בסיכום שנת 2021. מדד איגרות החוב הממשלתיות השקליות, בריבית הקבועה, צלל גם הוא ב-8%, לאחר ירידה של 1% אשתקד.

שני מדדי האג"ח שרשמו ירידה מתונה יותר, היו מדדי אג"ח החברות. מדד אג"ח חברות צמודות-מדד ירד ב-5.6% מתחילת השנה, לאחר עלייה של 8.7% אשתקד, ומדד התל-בונד השקלי ירד ב-5.2%, לאחר עלייה של 3% אשתקד.

מ-100 הנפקות ב-2021 ל-9 במחצית 2022

רק תשע הנפקות של חברות חדשות (IPO) בוצעו בבורסה בת"א מתחילת השנה, ובהן גויס סכום מצרפי של 1.4 מיליארד שקל. זאת לעומת כמעט 100 חברות חדשות שגייסו בשנת 2021 כולה סכום מצטבר של 10.5 מיליארד שקל.

בקרב החברות המנפיקות, הבולטת במונחי שווי השוק בעת ההנפקה הייתה חברת הבנייה קבוצת אקרו , הממוקדת בבניית פרויקטי דיור יוקרתיים בתל אביב. החברה, שבעל המניות העיקרי בה הוא צחי ארבוב, גייסה חצי מיליארד שקל לפי שווי של 4 מיליארד שקל בעת ההנפקה (מאז נפלה המניה בכ-20%).

 

אחריה בלטה בית בכפר , רשת הדיור המוגן שבשליטת משפחת בלושטיין ובניהולו של מיכה פרנס, שגייסה רבע מיליארד שקל לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל (ומאז ירדה ב-16%). חברת צילומי הלוויין אימאג'סט , שמוחזקת על ידי התעשייה האווירית וקרן פימי של ישי דוידי, הונפקה לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל ומאז איבדה ב-15%.

בולטות בהיעדרן משוק ההנפקות חברות הטכנולוגיה הקטנות, שאפיינו את גל ההנפקות העצום של השנה שעברה. בין אלה שכן הצליחו להתברג ולהצטרף למועדון החברות הציבוריות נמצאות יוזרוואי , חברת תוכנה שפיתחה טכנולוגיית נגישות המבוססת על בינה מלאכותית. היא גייסה 32 מיליון שקל לפי שווי של 123 מיליון שקל ומאז צללה ב-38%.

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים