גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלכוד של השוכרים ואיפה מתנפלים על דירות דווקא בגלל עליית הריבית?

מדד מחירי הדירות האחרון הצביע על עלייה שנתית של כ-16%, שהיא הגבוהה ביותר מאז 2010. מחירי הדירות החדשות ממשיכים לעלות בקצב מהיר במיוחד, על אף הירידה המשמעותית בכמות העסקאות ● שוכרים ורוצים לעבור לדירה חדשה? תחשבו שוב: עבור 7.5% מהשוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של כ-3% בשכר הדירה, ואילו עבור 2.5% מהשוכרים בדירות שבהן הוחלף השוכר - נרשמה עלייה של כ-6.5%

רוצים לעבור לדירה חדשה? תחשבו פעמיים / אילוסטרציה: Shutterstock
רוצים לעבור לדירה חדשה? תחשבו פעמיים / אילוסטרציה: Shutterstock

העלאת ריבית אינה גורם קסם שמוריד באופן אוטומטי מחירי דירות; סילוק המשקיעים מהשוק - המדיניות הממשלתית העיקרית שהופעלה במטרה להוריד מחירי דירות באופן ישיר - פעלה הפוך מהמצופה; וההגרלה הראשונה של "דירה בהנחה" - עוד סוג של מדיניות - לא האטה את רכבת המחירים הדוהרת. אלה שלושת המסרים העיקריים שעולים לנוכח מדד מחירי הדירות האחרון שפורסם בסוף השבוע, שהגיע לרמתו השנתית הגבוהה ביותר מאז 2010.

האינפלציה בישראל בשיא של יותר מעשור - 4.4%; מחירי הדיור קפצו בתוך שנה ב-15.9% 

המדד, שנערך על החודש שחל בין 15 באפריל ל-15 במאי, בימים שלאחר העלאת הריבית הראשונה של בנק ישראל, בשיעור צנוע יחסית של רבע אחוז. מאז הריבית עלתה ב-0.9% נוספים והיד נטויה, ואולם כבר אז היה ברור שישראל נמצא ערב משבר כלכלי חמור. לכן עליית המחיר שנרשמה - 1.4% ברמה חודשית ו-15.9% ברמה שנתית - אינה דבר שמובן מאליו.

תנאי הרקע למדד הזה היו ירידה בכמות העסקאות שבוצעה - באפריל-מאי השנה בוצעו 19.5 אלף עסקאות, ירידה של כ-17% לעומת אפריל-מאי 2021 (על פי הכלכלנית הראשית באוצר); כשמדובר בדירות חדשות, עולה מסקירת הלמ"ס, שהירידה הייתה חדה יותר, והגיעה ל-23%.

עיקר הירידה בביקושים - במחוזות תל אביב והמרכז

בפילוח הלמ"ס את הנתונים לפי אזורים גיאוגרפיים, עיקר הירידה בביקושים בחודשים אפריל-מאי הייתה במחוזות תל אביב והמרכז, ששם כמות הדירות שנרכשה השנה הייתה נמוכה בשליש מזו שנרכשה באפריל-מאי שנה שעברה; בצפון ובחיפה הירידה הגיעה לכחמישית, ואילו בדרום ובירושלים הירידה הסתכמה ב-9%. הכלכלנית הראשית שבדקה את כלל העסקאות מצאה מגמה דומה - עיקר הירידה ברכישת דירות נעשתה באזור המרכז.

ואולם בפילוח שינויי מחירי הדירות לפי מחוזות התברר, כי אין שום הלימה בין הירידה במספר העסקאות לבין שינויי המחירים: מחוז תל אביב הוביל את עליות המחירים בחודש הזה, ברמה שהגיעה ל-1.9%. במחוז ירושלים העלייה הגיעה ל-1.6%, בצפון ל-1.4%, בחיפה 1.3%, בדרום 1.2% ובמרכז 1.1%.

כלומר, הנסיון להצביע על כמות עסקאות קטנה יותר כעל "צינון השוק", התגלה כפשטני. נפח העסקות קטן - אבל השוק נותר לוהט. לא סתם בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מצביעים על כך שהירידה במספר העסקאות בדירות חדשות לא נובעת מירידה בביקושים, אלא מירידה בהיצע הדירות, במיוחד בתל אביב ובמרכז, וזה מסביר את עליית המחירים החדה.

מדובר כמובן בגוף אינטרסנטי, אבל גם אינטרסנטים יכולים לצדוק מדי פעם. נתון שמחזק את ההערכה הזו הוא קצב עליית מדד מחירי הדירות החדשות. אמנם המדד הזה עלה בשיעור זהה לקצב עליית המדד החודשי, ואולם בניכוי הדירות שנמכרו במחיר למשתכן, מתברר, כי מחירי הדירות החדשות עלו בחודש הזה ב-1.8%. מאז תחילת 2021, עלה מדד מחירי הדירות הכללי בכמעט 20% ואילו הדירות החדשות לא כולל מחיר למשתכן עלו בכ-27%. זה ממש לא מעיד על יזמים שנמצאים במצוקת מכירות וביקושים.

זה כן מעיד על ממשלה שקיבלה ירושה גרועה והחמירה את המצב. הרבה מילים הופרחו לאוויר, מבחינת תוכניות דיור לאומיות, אבל מעשית יש רק שני צעדים מעשיים שיכלו להשפיע על מחירי הדירות: הראשון הוא מס הרכישה על משקיעים שהועלה בסוף נובמבר שנה שעברה, והשני הוא החזרת ההגרלות ההמוניות של דירות מוזלות לזוגות צעירים.

לגבי מס הרכישה למשקיעים - הוא אמנם הדיר במידה ניכרת משקיעים מהשוק, ואולם הן במדד הכללי והן במדד הדירות החדשות שאינו מתחשב בדירות שנמכרו במסגרת מחיר למשתכן, קצב עליות המחירים הואץ מאז אותו צעד בכ-50% (מעלייה של 0.9% בחודש בממוצע ל-1.3% במדד הכללי ומ-1.2% בחודש בדירות חדשות ל-1.8%). אז כנראה שלא היו אלה המשקיעים שהעלות את המחירים.

חידוש ההגרלות של דירות מוזלות באפריל האחרון, בהנחות ניכרות וההשתתפות העצומה שנרשמו בהן (כ-120 אלף מגרילים), יכלו לטעת תקווה כלשהי, שזה יעכב אנשים מלרכוש דירה עכשיו, ובצורה כזו ימתן את עליות המחירים. זה אולי עיכב, אבל לא מיתן כלום.

לקח לשוכרים

נחזור להעלאת הריבית. הכלכלנית הראשית העלתה בסקירה שלה, שפורסמה בשבוע שעבר, שיתכן מאוד שהיא דווקא גרמה להגדלת ביקושים, וזאת בעקבות גידול ברכישת דירות בדרום, אותו אבחנה בקרב אוכלוסיה חלשה יחסית. "הגידול ברכישות דירה ראשונה באזור באר שבע נרשם תוך התבססות על רמות מינוף גבוהות יותר, זאת כאשר לראשונה מזה תקופה ארוכה עולה הריבית במשק. העובדה לפיה גידול זה ברכישות הינו בעיקר של מי ששכרם נמוך יחסית עשויה לרמז בין היתר על חשש של אוכלוסייה זו מהמשך עליית מחירי הדירות ואי היכולת בעתיד לממש את רצונם לרכוש דירה", כתבה בסקירתה האחרונה.

מה הלאה? הריבית עלתה מאז במידה ניכרת, והיא צפויה לעלות בעוד. מדובר בפקטור שלטווח רחוק ילחץ לכיוון של ירידות בביקושים, אבל לא יהיה זה היחיד שיקבע. כבר ראינו בשנים האחרונות, שחוסר יציבות שלטונית ותקופת בחירות משפיעים בכיוון של עליות מחירים. היקפי המשכנתאות ביוני, שהגיעו לכ-11.9 מיליארד שקל הם עוד עדות לכך, שהשוק בינתיים נותר חם.

ולבסוף לקח לגבי שוכרי הדירה. רוצים לעבור לדירה חדשה? תחשבו פעמיים, כי סקר הלמ"ס הראה שאתם עלולים לשלם על כך ביוקר פשוטו כמשמעו. על פי הסקר, כ-90% לערך משוכרי הדירות מצויים תחת חוזה קיים ולכן המדד לגביהם נותר כמעט ללא שינוי; עבור 7.5% מהשוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של כ-3%. ואילו עבור 2.5% מהשוכרים בדירות שבהן הוחלף השוכר - נרשמה עלייה של כ-6.5% בשכר הדירה. המסקנה המיידית - לא זו השעה לעבור דירה עבור השוכרים.

עוד כתבות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע