גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכניות של הזוכות בנמל חיפה ואיזה בונוס יקבל כל עובד

קבוצת גדות‏־אדאני הישראלית־הודית, שזכתה במכרז על נמל חיפה, נערכת להתאים את הנמל הוותיק לתחרות מול נמל המפרץ המתקדם והסמוך אליו ● הרוכשים משוכנעים כי הצעת הרכישה היקרה שהגישו תשתלם להם, אבל ההערכות עשויות להיות אופטימיות מדי

נמל חיפה / צילום: שלומי יוסף
נמל חיפה / צילום: שלומי יוסף

בסכום גבוה בהרבה מההערכות ובסיום תהליך ההתמחרות, הקבוצה של החברות גדות הישראלית ואדאני ההודית זכתה במכרז למכירת מניות נמל חיפה, והיא תרכוש 100% ממניות החברה בסכום של 4.1 מיליארד שקל. במשרדי הממשלה קיוו להצליח 3 מיליארד שקלים וההערכות בענף היו נמוכות יותר, אך כנראה שהסכום שהסכימו לשלם ההודים משקפים פרמיה שאינה רק כלכלית והיא נעוצה בשיקולים הגיאו-פוליטיים של התאגיד המחובר לשלטון בהודו. לפי תנאי המכרז בתוך 90 יום העסקה צריכה להסתיים לאחר תשלום הסכום, חתימת שרי האוצר והתחבורה על המסמכים והאישורים השונים והעברת הבעלות המלאה. ההערכות במדינה הן שהעסקה תבשיל עוד קודם לכן ובטווח של עד 45 יום.

מעבר לסכום שהציגה הקבוצה הזוכה, מדובר במכרז שגורמים בענף מגדירים כאחד החשובים במשק הישראלי. עיקר סחר החוץ של ישראל עובר דרך נמלי הים, המשנעים כ- 99% מסך מטעני היצוא והיבוא ולישראל תלות גבוהה במיוחד בנמלים בהשוואה למדינות אחרות בעולם. חשיבותו של המכרז הוא גם בצעד נוסף ומשמעותי בהליך הפרטת הנמלים שנקבע ברפורמה משנת 2003. את המהלך הובילו ברשות החברות ינקי קווינט (לשעבר ראש הרשות וכיום יו"ר רמ"י, ורועי כחלון). ומשמעות הצעד היא העברת כל תפעול הנמלים במרחב חיפה לידיים פרטיות והקבוצה הזוכה, אם תצלח את כל תהליך הרכישה, תתמודד מול נמל המפרץ בתפעול חברת SIPG ונמל מספנות ישראל בבעלות פרטית. הנמל הממשלתי היחיד שישאר הוא נמל אשדוד שיתחרה מול נמל הדרום שהוקם בסמיכות אליו בתפעול חברת TIL מהולנד.

יותר מטענים: התוכניות לעתיד נמל חיפה

בנמל חיפה עוברים בשנה כ-2 מיליון מכולות (TEU). בקבוצה הזוכה מתכננים להגדיל את נפח המסחר בצורה משמעותית על ידי שימוש בקשרים של הצד ההודי בקבוצה. איש העסקים גאוטם אדאני הוא אחד האנשים העשירים בעולם, עם הון מוערך של 113 מיליארד דולרים. ברשות החברה הנושאת את שמו, אימפריה עסקית שכוללת החזקות במסופים ונמלי ים במזרח הרחוק. הקבוצה גם מחזיקה בין היתר בעסקי אנרגיה, תשתיות וסחר במתכות.

גדות מתכוונת לחזק את תחום הגרעינים בנמל חיפה ותתחרה על כך עם נמל מספנות ישראל הפרטי. יש גם היבט נדל"ני לא מבוטל לעסקה. גורם בכיר בקבוצת גדות אומר לגלובס כי ההערכה הגסה של החברה היא שבנמל ישנם מבנים בשווי 1.5 מיליארד שקל למשל האנגר 15 שעומד ריק על שטח של 10,000 מ"ר שבו אפשר לייצר תמהיל מגוון של בתי קפה מסעדות ועוד, בנוסף לפוטנציאל נוסף בפרויקט חזית הים. עם זאת, לנוכח תמחור המתחרות, כלל לא בטוח שהקבוצה תשיג את הרווח שהיא מתכננת.

התחרות עם הסינים בנמל השכן, ובעולם

מלבד השיקולים העסקיים, יש לקבוצת אדאני סיבות נוספות לסמן את נמל חיפה כמטרה. לורן דגן עמוס, חוקרת במרכז לאסטרטגיה ימית באוניברסיטת חיפה שחקרה את הניסיונות ההודים לחדור לשווקים הישראלים, אומרת לגלובס כי "האינטרס שלהם כאן הוא גם לצמצם כמה שניתן את הנוכחות הסינית כי סין הפכה לאויבת הגדולה של הודו ובשנים האחרונות הודו מתעוררת ומבינה את חשיבותו של המזרח התיכון ואת הפער שהיא מנסה לסגור מסין בנוכחותה כאן".

הרוכשים יתמודדו עם תחרות הולכת וגוברת מול הנמל הפרטי בשליטת הסינים במרחב ועם ההסכם שעדיין לא נחתם בנוגע לחזית הים העירונית. אך הם גם יהנו מהזדמנויות שונות ובהן מעבר שילוח הסחורות באמצעות מטען כללי לנוכח מחירי המכולות המאמירים והתור בנמלים שמייצר לא מעט עבודה. בשנת 2021 15% מהמטענים שעברו בנמל היו מטען כללי וצוברים, 31% טעינת מכולות ו-54% בפריקת מכולות. התחרות תאלץ את הנמל להתפתח לכיוון המטען הכללי. בנוסף, בתחום אוניות הנוסעים, ההזמנות שכבר קיימות מעמידות את המספר הצפוי בסוף השנה על 426 אלף נוסעים דרך הנמל ובשנה הבאה על 611 אלף.

אחת המשוכות העסקיות המרכזיות, שמעליהן יצטרכו לעבור הזוכות במכרז הפרטת נמל חיפה, ממוקמת קילומטרים בודדים מנמל חיפה הוותיק ונשקפת ממנו היטב. מדובר כמובן בנמל המפרץ החדש, שהחל לפעול בספטמבר אשתקד תחת הניהול (ל-25 שנה) של הזכיינית הסינית הממשלתית SIPG.

הנמל החדש, שהוקם בהשקעה של מיליארדי שקלים, הוא אחד הנמלים המתוחכמים ביותר מבחינה טכנולוגית, שקיימים כיום באגן הים התיכון ואולי גם בעולם. זהו נמל אוטומטי וממוחשב עם מנופי ענק מתקדמים ומערכת טעינה סמי-אוטונומית שנעזרת בבינה מלאכותית, רשת תקשורת פנימית ב-5G ועוד. המשמעות של כל האוטומציה היא עלויות שוטפות אולטרה נמוכות ביחס לנמלים מסורתיים.

גם גדות־אדאני מגיעה עם תחמושת לתחרות

אך הזוכות במכרז על נמל חיפה לא באות בידיים ריקות לתחרות הזו. בקבוצה רואים פוטנציאל משמעותי בנמל חיפה, ומנסים להעביר מסר כי פתיחת הנמל המתחרה שהוקם בסמוך אליו, הנמל ה"סיני" רק ידרבן את קבוצת גדות-אדאני להגביר את קצב והיקף הפעילות, תוך שמירה על היציבות העסקית של נמל חיפה.

גורם בכיר בקבוצה מסר כי "אנחנו בהחלט מעריכים שניתן פייט לנמל הסיני הסמוך בחיפה. המחירים יהיו מאוד תחרותיים. קבוצת אדאני מעריכה שתוכל להגדיל מאוד את פעילותה בנמל, על ידי הבאת לקוחות ענק מחו"ל. בנוסף ניתן פייט רציני בתחום המטען הכללי. הפעילות של תכלול גם את ריכוז כל יבוא התבואה של מדינת ישראל, משלוחי הברזל, הפחם והכימיקליים. יש לנו הרבה מה לעשות, ובכוונתנו להרחיב את הרציפים ולבצע חידוש ושדרוג משמעותי לנמל".

בנוסף, שטחו של נמל חיפה גדול יותר משל המתחרות. בעוד הנמל יושב על שטח של 1,500 דונם ויש בו רציפים שיכולים לקלוט אוניות רבות, לנמל מספנות הפרטי והיעיל יש 200 דונם ולנמל המפרץ 700 דונם. גורמים בממשלה מעריכים כי גדות-אדאני מתכננת להקים באזור האב נמלי ותקדים לשם כך את הרציף. יתרון נוסף של החברה הוא שהיא קיימת ועובדת גם היום לרבות רשת ענפה של קשרים בענף הספנות.

200 עובדים יפוטרו, השאר יקבלו מענק הפרטה של 100 אלף שקל

באופן טבעי שינוי בעלות מעלה חשש בקרב העובדים. לא אחת עולה החשש מצעדי התייעלות שבהם ירצה לנקוט בעל הבית החדש. בקבוצת אדאני וגדות טוענים כי מבנה העסקה הוא כזה שנועד לתת "ראש שקט" לעובדים. מעבר לכסף הרב שיצטבר בקופת הנמל, כל עובד יהיה זכאי לבונוס של 100 אלף שקל על ההפרטה, ולפי מה שמבקשים לשדר בקבוצה, היות והמדינה כבר ביצעה את הליך ההתייעלות, ההפרטה עצמה בוצעה בהסכמה ובשילוב העובדים.

אשל ארמוני, יו''ר דירקטוריון נמל חיפה / צילום: איל יצהר

הסכום הכולל לעסקה הוא 3.9 מיליארד שקל. מיליארד שקלים צמודים יושקעו בתוך הון החברה והיתר ילכו לקופת המדינה (כ-2.8 מיליארד שקל). מסכומים אלו, המדינה והרוכשים יפרישו סמוך לאחר הרכישה 3% כל אחד לטובת בונוסים לעובדים - כ-120 מיליון שקלים בפעימה אחת. במסגרת הסכם ההתיעלות מול העובדים, 200 העובדים היקרים ביותר יופרשו ויפוצו ו-700 העובדים שישארו יזכו להגנה ולרשת ביטחון ל-10 שנים וכן למענק הפרטה - הממוצע המוערך לעובד עומד על 100 אלף שקל.

בנוסף, ההנהלה והדירקטוריון ייצרו פול של 32 חודשי הסתגלות בעלות של 1.3 מיליון שקל שיחולקו בין 11 בכירי הנמל באופן דיפרנציאלי כך שכל אחד מהם יקבל 1-5 משכורות והרוכשים יוכלו להחליט מי מהם נשאר איתם בהנהלת החברה, כשתפקידים סטטוטוריים יתבטלו. ההערכה היא כי הסכומים ינועו בין 40-180 אלף שקל לעובד בכיר.
יו"ר הדירקטוריון עצמו יקבל סכום גבוה בהרבה שעל פי ההערכות נע בין 150 ל-200 אלף שקל.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט