גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהר זיסאפל נגד ניסיון ההשתלטות העוין: "אוויאט מנסה לרכוש את סרגון בזול"

דירקטוריון סרגון שמוביל זיסאפל קורא לבעלי המניות בחברת ציוד התקשורת הישראלית להתנגד לניסיון ההשתלטות של המתחרה, ומכנה אותה "סוס טרויאני" ● הדירקטוריון, שזוכה לתמיכת בעל המניות הגדול בסרגון, טוען כי "הצעת אוויאט מקפחת את בעלי המניות מהאפסייד שהם זכאים לו"

זהר זיסאפל / צילום: כדיה לוי
זהר זיסאפל / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון חברת הטכנולוגיה הישראלית סרגון, בראשות היו"ר זהר זיסאפל, יוצא נגד ניסיון ההשתלטות העוינת של חברת Aviat Networks (אוויאט), וזוכה לתמיכה מצד בעל המניות הגדול בחברה. אוויאט, מתחרה של סרגון בשוק התמסורת האלחוטית, פרסמה לפני מספר שבועות שבכוונתה לרכוש את סרגון  בעסקה של 235 מיליון דולר, פרמיה של 34% על מחיר השוק באותו יום, וזאת לאחר שפנתה קודם לכן לחברה בהצעת רכישה, אך לדבריה נתקלה בעיכובים ובדחיות.

אוויאט רכשה בחודשים האחרונים 5% ממניות סרגון בשוק, ודרשה במקביל לכנס אסיפת בעלי מניות כדי למנות דירקטורים מטעמה. מאז שהחלה במהלך ההשתלטות, זינקה מניית סרגון ב-29% למחיר של 2.69 דולרים, המשקף שווי של 226 מיליון דולר. עם זאת, בחמש השנים האחרונות הניבה המניה תשואה אפסית, ומהשיא בתחילת 2021 היא ירדה ב-58%.

השבוע פרסם דירקטוריון סרגון מכתב מפורט למשקיעים ובו תגובתו לניסיון ההשתלטות. במקביל, כנדרש לפי בקשת אוויאט, זומנה אסיפה ל-23 באוגוסט, שבה תעלה להצבעה בקשת אוויאט להדיח שלושה מהדירקטורים הקיימים - יעל לנגר, דוד ריפשטיין והמנכ"ל לשעבר עירא פלטי, וכן למנות דירקטורים מטעם אוויאט.

עירא פלטי, דירקטור כיום ובעבר מנכ''ל סרגון / צילום: אורה בשן

עם זאת, אוויאט הגישה חמישה מועמדים לדירקטוריון, בעוד שלפי תקנון החברה באסיפה מיוחדת ניתן לבחור דירקטורים חדשים רק במקום אחרים, כלומר רק אם יודחו שלושת הדירקטורים ניתן יהיה למנות שלושה במקומם. דירקטוריון סרגון קורא לבעלי המניות להתנגד להצעות אלה.

אוויאט סירבה לפיצוי במקרה של ביטול העסקה

במכתב למשקיעים מדגישים חברי הדירקטוריון של סרגון שמדובר בהצעה לא מחייבת מכיוונה של אוויאט - כלומר, תנאיה יכולים להשתנות (כפי שהצעת אוויאט כיום נמוכה מההצעה שהגישה לטענתה לפני מספר חודשים).

נראה שבסרגון גם חוששים מכך שלאוויאט אין כיום יכולת לממן את הרכישה - בסוף הרבעון הראשון היו לה 33.8 מיליון דולר בקופה, כך שהיא תידרש לגיוס חוב למימון הרכישה, דבר שמגביר את האי-ודאות. כדי לפצות על הנושא, סרגון דרשה (כפי שאוויאט דיווחה) תשלום של פיצוי משמעותי במקרה של ביטול העסקה מכיוון אוויאט, דבר שאוויאט לא הסכימה לו.

במכתב מעלים בסרגון תרחיש שיכול להיות בעייתי: אוויאט תצליח למנות דירקטורים ולזכות בפועל ברוב בדירקטוריון, וכך דירקטוריון עם רוב לאוויאט ידון בהצעת רכישה מצד אוויאט עצמה: "אוויאט מציעה לבעלי המניות של סרגון למנות מועמדים מטעמה לשלוט בדירקטוריון סרגון ולהיות אמונים על הובלת המו"מ לעסקה פוטנציאלית עם אוויאט, דבר שכמובן עלול לגרום עסקה רעה לבעלי המניות", נכתב שם. "אנחנו מאמינים שלאיש מהם לא יהיה תמריץ להילחם ליצירת ערך וודאות לבעלי המניות של סרגון". נוסף על כך הם מציינים כי אף לא לאחד מהמועמדים לדירקטוריון יש ניסיון בתעשיית הטלקום.

בתגובה פרסמה אוויאט מכתב נוסף לבעלי המניות, ובו חזרה על קריאתה להדיח את שלושת הדירקטורים. במכתב הם מציינים מכירת מניות של סרגון על ידי היו"ר זהר זיסאפל ב-2021 במחיר גבוה מהנוכחי (מעל 5 דולרים), מה שלדבריהם משקף את חוסר האמון שלו באסטרטגיה הנוכחית של החברה וביכולתה לייצר ערך.

סרגון ניסתה בעבר לרכוש את אוויאט

כשאוויאט הודיעה לראשונה על מהלך ההשתלטות, היא ציינה כי ניסתה, בשנה האחרונה, לדבר עם דירקטוריון סרגון ועם ההנהלה על עסקה שתביא לדבריהם ערך משמעותי לבעלי המניות של שתי החברות.

מתברר, כי עסקה כזאת הייתה על הפרק עוד קודם לכן: לגלובס נודע שלפני מספר שנים ניסתה סרגון לרכוש את אוויאט והחברות אף הגיעו להסכם, אך לבסוף אוויאט נסוגה מהעסקה.

במכתב של סרגון למשקיעים הנושא נרמז: "דירקטוריון סרגון מתמקד באינטרסים של החברה ובמקסום הערך לבעלי המניות. הדירקטוריון פתוח לבחינת עסקה אפשרית עם אוויאט, לאחר שנפגש עם נציגיה פעמים רבות מאז 2017 כדי לדון באפשרות של שילוב עסקי בין החברות.

"נסכים שוב לשקול שילוב פוטנציאלי עם אוויאט, אולם אך ורק אם שילוב כזה יספק את הערך המלא וההוגן לבעלי המניות של סרגון. הקמפיין העוין של אוויאט אינו עושה זאת". יתרה מכך, בסרגון מכנים את ההצעה של אוויאט "סוס טרויאני".

"סמברג סבור שההצעה נמוכה מהשווי ההוגן"

על רקע ניסיון ההשתלטות מנהלת סרגון שיחות עם בעלי המניות הבולטים שלה, ובמכתב נכתב שבעל המניות הגדול, המשקיע האמריקאי ג'וזף סמברג, שמחזיק בכ-10% מהון המניות, תומך בעמדת החברה, ההנהלה והדירקטוריון. "סמברג סבור שהצעת אוויאט נמוכה משמעותית מהשווי ההוגן של סרגון, והוא מתכנן להצביע נגד הצעת אוויאט להדיח את הדירקטורים", נכתב במכתב למשקיעים. עוד נכתב שמחיר היעד הממוצע של האנליסטים, 5.08 דולרים, גבוה ב-80% מההצעה של אוויאט, שהיא 2.8 דולרים למניה. 

ככל הידוע, בעלי מניות נוספים הביעו תמיכה בחברה והתנגדות לניסיון של אוויאט, כך שנראה שבחברה מעריכים שיצליחו להדוף את הצעות אוויאט באסיפה הקרובה. מדובר בחברה שבה ההחזקות מפוזרות ואין בעל שליטה או בעל מניות מרכזי. מלבד סמברג, שמחזיק ב-10% כאמור (לאחר שמכר בחודשים האחרונים מניות), היו"ר זהר זיסאפל מחזיק לפי דיווח אחרון ב-8.5%. לפי נתוני סמארטבול (smartbull), שלושה גופים מוסדיים מישראל מחזיקים החזקות זעומות במניה, בראשם הפניקס.

"מצליחים להשיג רכיבים, על חשבון רווח גולמי"

בשנים האחרונות מתקשה סרגון, המספקת פתרונות לרשתות תקשורת, להתרומם, ומציגה תוצאות פיננסיות פושרות למדי, למרות הפוטנציאל המשמעותי שבמעבר לדור החמישי של הסלולר במדינות מפותחות ושדרוגי רשתות ישנות במדינות מתפתחות.

ב-2019 פרסמה החברה אזהרת רווח, ואחרי מספר חודשים עדכנה גם על "הזדמנות אסטרטגית" שנגעה למיזוג או פיצול באמצעות השקעה חיצונית שלא יצאה אל הפועל. בהמשך הגיעה הקורונה, שפגעה בעסקי סרגון.

עם זאת, בתחילת 2021 עלתה סרגון על הרדאר של משקיעים שעקבו אז אחרי השקעותיה של קרן Ark בראשותה של קת'י ווד, וכשהקרן הגדילה את החזקותיה בסרגון הגיעו איתה משקיעים פרטיים רבים שהקפיצו את המניה לשיא במחזורי מסחר גבוהים. השיא כאמור לא החזיק מעמד זמן רב. בהמשך השנה דווח על פרישת המנכ"ל הוותיק פלטי ועל מינויו של דורון ארזי שכיהן בעבר כסמנכ"ל הכספים של החברה.

בחודשים האחרונים, אחד האתגרים המרכזיים של החברה הוא שרשרת האספקה. כך למשל, עם פרסום דוחות הרבעון השלישי ל-2021, אמר ארזי לגלובס כי "שוקי הרכיבים, השילוח והלוגיסטיקה נמצאים במערבולת, ובכל יום יש הפתעות חדשות. במקרה הטוב אנחנו מצליחים להשיג רכיבים, אך זה עולה לנו ברווח הגולמי". 

"סרגון חווה גידול 'בחצר האחורית' של אוויאט"

דירקטוריון סרגון משיב גם לטענות אוויאט על השמדת ערך וביצועי חסר של סרגון בשנים האחרונות. לדבריהם, "סרגון הגדילה באופן מהותי את ההזמנות ואת הצבר שלה וכן חוותה גידול משמעותי בנתח השוק שלה בצפון אמריקה - 'החצר האחורית' של אוויאט. אנחנו מבינים למה אוויאט מנסה לרכוש את סרגון בזול, לאור מחירי המניות כיום - אך גם מאמינים שזו עסקה שמעריכה בחסר רב את סרגון ואינה תואמת לאינטרסים של בעלי המניות. הצעת אוויאט מקפחת את בעלי המניות של סרגון מהאפסייד שהם זכאים לו". לדבריהם, במחצית הראשונה של השנה היקף ההזמנות היה 179 מיליון דולר, מתוכם 39 מיליון דולר בצפון אמריקה.

במכתב מציינים הדירקטורים כי סרגון עוזרת למפעילות תקשורת ולספקי שירותים להגדיל את היעילות התפעולית שלהם בעזרת הפתרונות הטכנולוגיים שלה, שמתאימים גם לרשתות הדור הרביעי והחמישי (4G, 5G), מה שלדבריהם מציב את סרגון במעמד מוביל לקראת תקופת הדור החמישי.

"סרגון צפויה ליהנות ממגמות חזקות של צמיחה בתעשיית הטלקום, כולל אימוץ מוגבר של 5G וצמיחה של רשתות פרטיות", הם כותבים, ומוסיפים שלפי הערכות פנימיות, המוצרים של סרגון מהווים 25% מהסגמנט הצומח ביותר בשוק (פתרונות best-in-breed), יותר מפי שלושה מנתח השוק של אוויאט.

סרגון צופה השנה הכנסות של 300-315 מיליון דולר, צמיחה של 6% לעומת 2021. במכתב חושפת החברה את התחזית לשנים הבאות: ב-2023 ההכנסות יהיו 325-345 מיליון דולר, כלומר הצמיחה תואץ ל-9% באמצע טווח התחזית, והיא מציבה יעד של 500 מיליון דולר הכנסות עם רווחיות גולמית של 34%-36% בחמש השנים הבאות.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל