גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לאסדרה: דוח שהזמין משרד המשפטים בוחן את אתגרי הבינה המלאכותית בפינטק

ניתוח שאלות הלקוחות בצ'אט־בוט ומערכת לזיהוי פשיעה בבנקים הם חלק מהחידושים שמאתגרים את מערכת המשפט ● בצעד ראשון בדרך לאסדרת הבינה המלאכותית, באוניברסיטת תל אביב הכינו דוח שבמסגרתו סקרו את השימושים בטכנולוגיה, והמליצו על היערכות למהלכי חקיקה ראשוניים

בינה מלאכותית / אילוסטרציה: shutterstock
בינה מלאכותית / אילוסטרציה: shutterstock

התאמת מבנה ההשקעות של הלקוח להעדפות אישיות, ניתוח שאלות הלקוחות בצ'אט־בוט כדי להפנות את הלקוח ליחידה המתאימה, ומערכת לזיהוי פשיעה כלכלית שהוטמעה בבנקים. אלו הם רק חלק מהפיתוחים הטכנולוגיים שכוללים בינה מלאכותית (AI), אשר נכנסה לחיינו בשנים האחרונות. AI מאתגרת את מערכת המשפט, שנדרשת להתאים את הכלים למציאות שבה שיקול הדעת האנושי מוחלף בשיקולו של אלגוריתם.

בדוח מקיף וראשון מסוגו, שבוצע לבקשת משרד המשפטים על ידי מומחים מובילים מאוניברסיטת תל אביב, נחשפים שימושי הבינה המלאכותית במגזר הפיננסי בעולם, האתגרים העומדים בפני הרגולטורים ומה המצב בעולם מבחינת אסדרת חקיקה וכללים.

"בבינה המלאכותית טמון פוטנציאל עצום עבור הציבור, בין היתר בדרך של הנגשת שירותים פיננסים והגברת התחרות", מסביר מזמין הדוח - המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט כלכלי), עו"ד מאיר לוין. לדבריו, האתגרים שמציבה AI לא צריכים להרתיע מפני שילוב הטכנולוגיה, אלא הם מחייבים התמודדות יעילה. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הוסיפה כי "הדוח מהווה אבן דרך חשובה לקראת אסדרת תחום הבינה המלאכותית במדינת ישראל".

עו''ד מאיר לוין, המשנה ליועמ''שית לעניינים כלכליים / צילום: רפי קוץ

מתן אשראי, ייעוץ השקעות וחיתום אשראי

הדוח סוקר את מגוון השירותים הפיננסים הכוללים שימוש ב־AI: מתן אשראי, מסחר בניירות ערך, ייעוץ השקעות ושירות לקוחות (צ'אט־בוטים), חיתום אשראי וביטוח. בתחום המסחר, שילוב ה־AI הופך אותו ליעיל ורווחי. למשל, בעסקאות שבהן האלגוריתם מנסה לרכוש או למכור מניה כשהיא מגיעה למחיר מוגדר. המערכת חוזה, על פי דפוסים מן העבר, השפעה על המחיר - ומצליחה לבצע אלפי עסקאות באלפיות השנייה. המערכת גם מספקת חיזוי למצב השוק בעתיד. בכך היא משרתת גופים שמנהלים את כספי הציבור, כמו קרנות פנסיה, חברות ביטוח ובנקים.

הדוח מתאר את האתגרים במצב זה: חשש לתופעת ה"הידבקות", שמשמעותה קריסה בעקבות הסתמכות על אותם מקורות. אתגר נוסף במסחר בניירות ערך הוא הפגיעה בתחרות. פריסה נרחבת של מודלים מבוססים בינה עלולים להעלות "קנוניה שבשתיקה" ללא אינטראקציה אנושית.

המומחים גם מפנים את תשומת הלב לקשיי אכיפה כאשר מדובר בעבירות של מסחר בניירות ערך. תרמית, שימוש במידע פנים ומניפולציה דורשות יסוד נפשי של כוונה מצידו של המבצע. מסחר אלגוריתמי, המבוסס AI, עשוי להקשות על הוכחת היסוד הנפשי.

הבינה משמשת לכריית מידע "אלטרנטיבי"

חיתום אשראי הוא יישום מרכזי בתחום הפיננסי. הבינה משמשת לכריית נתוני מידע "אלטרנטיבי" ולניתוח הסיכון של לקוח מסוים. קיים חשש כי שיפור הדיוק בהערכת הסיכון במתן הלוואה יוזיל את האשראי ללווים בסיכון נמוך, אך ייקר את האשראי ללווים מסוכנים יותר. מצב זה עלול לפגוע בקבוצות אוכלוסייה חלשות ולהעצים את הפערים הכלכליים. חשש נוסף הוא פגיעה בפרטיות, משום שהמלווה אוסף מידע מהרשתות החברתיות.

תחומים נוספים שבהם נעשה שימוש ב־AI הם הביטוח וייעוץ ההשקעות. המערכת משמשת ללמידת הנתונים שנמסרים מהלקוח, ולאיסוף מידע מרחבי הרשת; מסייעת להתעדכן במצב שווי המניות המשתנה, וכן בשיקולי מס. האתגר בתחום זה הוא איכות הייעוץ. בחלק מהמדינות הכפיפו את הייעוץ האלגוריתמי לרגולציה שחלה על יועצי השקעות אנושיים, אך עולה חשש כי איכות הייעוץ מוגבלת. חשש נוסף הוא הכנסת אינטרסים זרים, באופן בלתי מודע, אל מנגנון קבלת ההחלטות.

אחד האתגרים המרכזיים הוא הקושי לפקח על מערכות AI. חברות העוסקות בפיתוח אלגוריתמים לצורך מסחר לא מעוניינת לחשוף את המודל, ומידע זה מוגדר כסוד מסחרי. בד בבד, מודל הבינה המלאכותית פועל בתור "קופסא שחורה", מצב שבו לא תמיד ניתן להבין כיצד המערכת מקבלת החלטות.

מצב זה מעלה את השאלה לזכותו של הפרט שמעוניין לקבל הסבר על החלטות שהתקבלו בעניינו. גם מתכנני המערכת לא יכולים לדעת מה המודל שמנחה את המערכת בקבלת החלטות, אם זו התפתחה לאחר התכנון הראשוני. קושי זה בא לידי ביטוי בתחום המסחר האלגוריתמי, שבו עשוי האלגוריתם לאמץ דרכי פעולה בלתי חוקיות. למשל, הרצת מניות.

המומחים מסבירים כי במטרה לקדם חדשנות ולאפשר לציבור ליהנות מיתרונות הבינה המלאכותית, נדרשת היערכות משפטית. אולם, בפני הרגולטורים עומד אתגר בחינת הפיתוחים החדשים, תוך בחירת איזונים נדרשים. במסגרת הדוח הועלה, בין השאר, פתרון בדמות חיוב החברות להסביר את ההחלטות שנטלה הבינה המלאכותית. מערכות ה־AI לא יוסדרו בהכרח בחקיקה ובחינתן עשויה להוביל למתן פרשנות לחוק קיים, ובחיזוק המקצועיות של גורמי הפיקוח.

המומחים: לא נכון לקבוע כללים אחידים

המומחים ממליצים להתחיל באסדרת נושא הרישוי ומתן אשראי. נוסף על כך, הם סבורים שלא נכון לקבוע עקרונות אחידים, וכי בתחום הפיננסי המורכב יש לשלב זרועות ולהגיע בהסכמה לקביעת כללים מנחים - במקום שכל גוף יגבש לעצמו מדיניות. לדברי עו"ד לוין, "הרגולטורים הכלכליים הביעו את הסכמתם לבחון את ממצאי הדוח ומסקנותיו ולקיים חשיבה משותפת על אופן ההתמודדות עם האתגרים. עבודה זו תעשה בתוך הקונטקסט הרחב של העבודה הממשלתית בנושא, לרבות העובדה שמובלת על ידי משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה שמגבש תכנית לאומית בנושא".

את הדוח ערכו ד"ר ארי אחיעז ופרופ' דן עמירם מהפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב, ופרופ' אסף חמדני וד"ר קובי קסטיאל מהפקולטה למשפטים של האוניברסיטה.

הרכב האוטונומי אושר, אך טרם נקבע מתי יעלה לכביש

אחד הנושאים שהוסדרו בחוק, באופן תקדימי, הוא הרכב האוטונומי. החוק, שעבר בכנסת בחודש מרץ האחרון, מאפשר ניסויים מסחריים ברכב אוטונומי ללא נהג - במרחב גיאוגרפי מוגדר מראש.

החוק גם מניח תשתית לטכנולוגיה עתידית אשר צופה רמת עצמאות גבוהה מזו, שבמסגרתה הרכב האוטונומי לא יהיה מוגבל לתחום נסיעה מסוים. מעבר לכך, החוק יאפשר את שילוב הרכב האוטונומי בשירותי הסעה בתשלום. מדובר בציון דרך משמעותי בדרך לקביעת הסדר קבע להפעלת כלי רכב אוטונומיים שמשתמשים בטכנולוגיית AI.

כל מכונית תחובר למרכז בקרה

החוק קובע כי לכל מכונית אוטונומית תהיה חברה מפעילה, שתפעיל מרכז בקרה אשר יהיה בקשר עם המכוניות באופן רציף. ממרכז הבקרה יתאפשר, בעת הצורך, להשתלט מרחוק על המכוניות. במקרה של ביצוע עבירת תנועה, האחריות תוטל על החברה המפעילה - ולא על הנהג. עם זאת, בלתי אפשרי להטיל שלילת רישיון נהיגה על חברה, ובכיריה לא יסתכנו בעונש מאסר, אלא רק בקנסות.

למרות האסדרה בחוק, עדיין לא ברור באופן ודאי מתי הרכבים הניסויים יעלו על הכביש. במשרד התחבורה אומרים כי הם ערוכים ומוכנים לקבלת בקשות לפיילוט. בין החברות שנערכות להשתתף בניסויים הראשונים, נמנות מובילאיי ויאנדקס. ממובילאיי נמסר כי היא נערכת לקבלת היתר ולהתחלת הניסוי בסוף 2022. מיאנדקס נמסר כי הם פועלים מול משרד התחבורה במטרה להתקדם בהליך.

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס