גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לאסדרה: דוח שהזמין משרד המשפטים בוחן את אתגרי הבינה המלאכותית בפינטק

ניתוח שאלות הלקוחות בצ'אט־בוט ומערכת לזיהוי פשיעה בבנקים הם חלק מהחידושים שמאתגרים את מערכת המשפט ● בצעד ראשון בדרך לאסדרת הבינה המלאכותית, באוניברסיטת תל אביב הכינו דוח שבמסגרתו סקרו את השימושים בטכנולוגיה, והמליצו על היערכות למהלכי חקיקה ראשוניים

בינה מלאכותית / אילוסטרציה: shutterstock
בינה מלאכותית / אילוסטרציה: shutterstock

התאמת מבנה ההשקעות של הלקוח להעדפות אישיות, ניתוח שאלות הלקוחות בצ'אט־בוט כדי להפנות את הלקוח ליחידה המתאימה, ומערכת לזיהוי פשיעה כלכלית שהוטמעה בבנקים. אלו הם רק חלק מהפיתוחים הטכנולוגיים שכוללים בינה מלאכותית (AI), אשר נכנסה לחיינו בשנים האחרונות. AI מאתגרת את מערכת המשפט, שנדרשת להתאים את הכלים למציאות שבה שיקול הדעת האנושי מוחלף בשיקולו של אלגוריתם.

בדוח מקיף וראשון מסוגו, שבוצע לבקשת משרד המשפטים על ידי מומחים מובילים מאוניברסיטת תל אביב, נחשפים שימושי הבינה המלאכותית במגזר הפיננסי בעולם, האתגרים העומדים בפני הרגולטורים ומה המצב בעולם מבחינת אסדרת חקיקה וכללים.

"בבינה המלאכותית טמון פוטנציאל עצום עבור הציבור, בין היתר בדרך של הנגשת שירותים פיננסים והגברת התחרות", מסביר מזמין הדוח - המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט כלכלי), עו"ד מאיר לוין. לדבריו, האתגרים שמציבה AI לא צריכים להרתיע מפני שילוב הטכנולוגיה, אלא הם מחייבים התמודדות יעילה. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הוסיפה כי "הדוח מהווה אבן דרך חשובה לקראת אסדרת תחום הבינה המלאכותית במדינת ישראל".

עו''ד מאיר לוין, המשנה ליועמ''שית לעניינים כלכליים / צילום: רפי קוץ

מתן אשראי, ייעוץ השקעות וחיתום אשראי

הדוח סוקר את מגוון השירותים הפיננסים הכוללים שימוש ב־AI: מתן אשראי, מסחר בניירות ערך, ייעוץ השקעות ושירות לקוחות (צ'אט־בוטים), חיתום אשראי וביטוח. בתחום המסחר, שילוב ה־AI הופך אותו ליעיל ורווחי. למשל, בעסקאות שבהן האלגוריתם מנסה לרכוש או למכור מניה כשהיא מגיעה למחיר מוגדר. המערכת חוזה, על פי דפוסים מן העבר, השפעה על המחיר - ומצליחה לבצע אלפי עסקאות באלפיות השנייה. המערכת גם מספקת חיזוי למצב השוק בעתיד. בכך היא משרתת גופים שמנהלים את כספי הציבור, כמו קרנות פנסיה, חברות ביטוח ובנקים.

הדוח מתאר את האתגרים במצב זה: חשש לתופעת ה"הידבקות", שמשמעותה קריסה בעקבות הסתמכות על אותם מקורות. אתגר נוסף במסחר בניירות ערך הוא הפגיעה בתחרות. פריסה נרחבת של מודלים מבוססים בינה עלולים להעלות "קנוניה שבשתיקה" ללא אינטראקציה אנושית.

המומחים גם מפנים את תשומת הלב לקשיי אכיפה כאשר מדובר בעבירות של מסחר בניירות ערך. תרמית, שימוש במידע פנים ומניפולציה דורשות יסוד נפשי של כוונה מצידו של המבצע. מסחר אלגוריתמי, המבוסס AI, עשוי להקשות על הוכחת היסוד הנפשי.

הבינה משמשת לכריית מידע "אלטרנטיבי"

חיתום אשראי הוא יישום מרכזי בתחום הפיננסי. הבינה משמשת לכריית נתוני מידע "אלטרנטיבי" ולניתוח הסיכון של לקוח מסוים. קיים חשש כי שיפור הדיוק בהערכת הסיכון במתן הלוואה יוזיל את האשראי ללווים בסיכון נמוך, אך ייקר את האשראי ללווים מסוכנים יותר. מצב זה עלול לפגוע בקבוצות אוכלוסייה חלשות ולהעצים את הפערים הכלכליים. חשש נוסף הוא פגיעה בפרטיות, משום שהמלווה אוסף מידע מהרשתות החברתיות.

תחומים נוספים שבהם נעשה שימוש ב־AI הם הביטוח וייעוץ ההשקעות. המערכת משמשת ללמידת הנתונים שנמסרים מהלקוח, ולאיסוף מידע מרחבי הרשת; מסייעת להתעדכן במצב שווי המניות המשתנה, וכן בשיקולי מס. האתגר בתחום זה הוא איכות הייעוץ. בחלק מהמדינות הכפיפו את הייעוץ האלגוריתמי לרגולציה שחלה על יועצי השקעות אנושיים, אך עולה חשש כי איכות הייעוץ מוגבלת. חשש נוסף הוא הכנסת אינטרסים זרים, באופן בלתי מודע, אל מנגנון קבלת ההחלטות.

אחד האתגרים המרכזיים הוא הקושי לפקח על מערכות AI. חברות העוסקות בפיתוח אלגוריתמים לצורך מסחר לא מעוניינת לחשוף את המודל, ומידע זה מוגדר כסוד מסחרי. בד בבד, מודל הבינה המלאכותית פועל בתור "קופסא שחורה", מצב שבו לא תמיד ניתן להבין כיצד המערכת מקבלת החלטות.

מצב זה מעלה את השאלה לזכותו של הפרט שמעוניין לקבל הסבר על החלטות שהתקבלו בעניינו. גם מתכנני המערכת לא יכולים לדעת מה המודל שמנחה את המערכת בקבלת החלטות, אם זו התפתחה לאחר התכנון הראשוני. קושי זה בא לידי ביטוי בתחום המסחר האלגוריתמי, שבו עשוי האלגוריתם לאמץ דרכי פעולה בלתי חוקיות. למשל, הרצת מניות.

המומחים מסבירים כי במטרה לקדם חדשנות ולאפשר לציבור ליהנות מיתרונות הבינה המלאכותית, נדרשת היערכות משפטית. אולם, בפני הרגולטורים עומד אתגר בחינת הפיתוחים החדשים, תוך בחירת איזונים נדרשים. במסגרת הדוח הועלה, בין השאר, פתרון בדמות חיוב החברות להסביר את ההחלטות שנטלה הבינה המלאכותית. מערכות ה־AI לא יוסדרו בהכרח בחקיקה ובחינתן עשויה להוביל למתן פרשנות לחוק קיים, ובחיזוק המקצועיות של גורמי הפיקוח.

המומחים: לא נכון לקבוע כללים אחידים

המומחים ממליצים להתחיל באסדרת נושא הרישוי ומתן אשראי. נוסף על כך, הם סבורים שלא נכון לקבוע עקרונות אחידים, וכי בתחום הפיננסי המורכב יש לשלב זרועות ולהגיע בהסכמה לקביעת כללים מנחים - במקום שכל גוף יגבש לעצמו מדיניות. לדברי עו"ד לוין, "הרגולטורים הכלכליים הביעו את הסכמתם לבחון את ממצאי הדוח ומסקנותיו ולקיים חשיבה משותפת על אופן ההתמודדות עם האתגרים. עבודה זו תעשה בתוך הקונטקסט הרחב של העבודה הממשלתית בנושא, לרבות העובדה שמובלת על ידי משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה שמגבש תכנית לאומית בנושא".

את הדוח ערכו ד"ר ארי אחיעז ופרופ' דן עמירם מהפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב, ופרופ' אסף חמדני וד"ר קובי קסטיאל מהפקולטה למשפטים של האוניברסיטה.

הרכב האוטונומי אושר, אך טרם נקבע מתי יעלה לכביש

אחד הנושאים שהוסדרו בחוק, באופן תקדימי, הוא הרכב האוטונומי. החוק, שעבר בכנסת בחודש מרץ האחרון, מאפשר ניסויים מסחריים ברכב אוטונומי ללא נהג - במרחב גיאוגרפי מוגדר מראש.

החוק גם מניח תשתית לטכנולוגיה עתידית אשר צופה רמת עצמאות גבוהה מזו, שבמסגרתה הרכב האוטונומי לא יהיה מוגבל לתחום נסיעה מסוים. מעבר לכך, החוק יאפשר את שילוב הרכב האוטונומי בשירותי הסעה בתשלום. מדובר בציון דרך משמעותי בדרך לקביעת הסדר קבע להפעלת כלי רכב אוטונומיים שמשתמשים בטכנולוגיית AI.

כל מכונית תחובר למרכז בקרה

החוק קובע כי לכל מכונית אוטונומית תהיה חברה מפעילה, שתפעיל מרכז בקרה אשר יהיה בקשר עם המכוניות באופן רציף. ממרכז הבקרה יתאפשר, בעת הצורך, להשתלט מרחוק על המכוניות. במקרה של ביצוע עבירת תנועה, האחריות תוטל על החברה המפעילה - ולא על הנהג. עם זאת, בלתי אפשרי להטיל שלילת רישיון נהיגה על חברה, ובכיריה לא יסתכנו בעונש מאסר, אלא רק בקנסות.

למרות האסדרה בחוק, עדיין לא ברור באופן ודאי מתי הרכבים הניסויים יעלו על הכביש. במשרד התחבורה אומרים כי הם ערוכים ומוכנים לקבלת בקשות לפיילוט. בין החברות שנערכות להשתתף בניסויים הראשונים, נמנות מובילאיי ויאנדקס. ממובילאיי נמסר כי היא נערכת לקבלת היתר ולהתחלת הניסוי בסוף 2022. מיאנדקס נמסר כי הם פועלים מול משרד התחבורה במטרה להתקדם בהליך.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה