גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על הצרכן הישראלי, שלב ההאשמות: המתווך שמאחורי רשת ספאר ההולנדית ממש לא מרוצה

עמית זאב, שעד לאחרונה כיהן כמנכ"ל יינות ביתן-קרפור ישראל, חתם על מסמך כוונות וייצוג לקראת הגעת ענקית הקמעונאות הבינלאומית מהולנד לישראל ● עפ"י הערכות, ייקח שנה לפחות עד שייפתחו החנויות הראשונות, ובניגוד למתחרות, ספאר תחכה עם פתיחת סניפי הענק ● וגם: המתווך בעסקה חושף את מאחורי הקלעים ופותח בקרב האשמות

חנות של רשת Spar / צילום: Shutterstock
חנות של רשת Spar / צילום: Shutterstock

ענקית הקמעונאות ההולנדית ספאר הודיעה בתחילת השבוע על כניסתה לישראל. הרשת חתמה עם עמית זאב, עד לפני חודש וחצי מנכ"ל יינות ביתן-קרפור ישראל, על מסמך כוונות וייצוג (LOI) לקראת כניסה לארץ של רשת סופרמרקטים תחת המותג הבינלאומי. בימים אלו זאב בונה, יחד עם נציגי ספאר, את השקת הרשת בישראל תחת הסכם זיכיון.

מה צריך לקרות עד שנראה חנויות של המותג ההולנדי בישראל, מתי זה יקרה, והאם יש פה בשורה לצרכנים? אלו האתגרים העומדים בדרכה של ספאר עד לפתיחה הרשמית בארץ. 

עמית זאב / צילום: טל פלינט

2021 הייתה ציון דרך עבור הרשת

ספאר הוקמה בהולנד ב-1932 על ידי אדריאן ואן וול, ומודל הפעילות שלה הוא בזכיינות מקומית. לרשת 13,623 חנויות ב-48 מדינות ברחבי העולם, המשרתות 14.5 מיליון לקוחות מדי יום, עם מחזור מכירות שנתי שעמד ב-2021 על כ-41.2 מיליארד יורו. הרשת פועלת ברחבי העולם בארבעה פורמטים: ספאר, סופר ספאר (יורוספאר), אינטר ספאר וספאר אקספרס.

סניפי ספאר הם הפורמט המקורי, ממנו התפתחו פורמטים נוספים. מדובר בסופרמרקטים המתפרשים על פני 200 עד 1,000 מ"ר, הממוקמים בערים מרכזיות ובפריפריה.
הפורמט השני הוא היורוספאר, המכונה גם סופרספאר. הסופרמרקטים של היורוספאר מתפרשים על פני שטח של בין 1,000 ל-3,000 מ"ר והם ממוקמים לרוב בקניונים ובמרכזי הערים. הפורמט השלישי הוא האינטרספאר, והוא הגדול שבין הפורמטים - סניפים המתפרשים על פני למעלה מ-3,000 מ"ר, שמצליחים במיוחד במרכז אירופה, סין, רוסיה והודו.

הפורמט הרביעי והאחרון הוא סניפי ספאר אקספרס הממוקמים בדרך כלל במרכזי ערים ובתחנות דלק. מדובר בחנויות קטנות, בין 100 ל-300 מ"ר. מלבד החנויות, ספאר מפעילה 150 מרלו"גים ברחבי העולם ופועלת גם כרשת סיטונאית בין הזכיינים השונים.
הרשת רשמה עלייה של למעלה מ-10 מיליארד אירו במחזור המכירות השנתי שלה מאז שנת 2015, והיא צפויה להגיע על פי התחזיות למחזור מכירות של 50 מיליארד אירו ב-2025. 

ספאר היא רשת הקמעונאות הבינלאומית השנייה שמודיעה השנה על כוונתה להגיע לשוק הישראלי. במרץ הודיעה אלקטרה מוצרי צריכה על הסכם זכיינות שנחתם בינה לבין ענקית הקמעונאות הצרפתית קרפור, במסגרתו יותר מ-150 סניפי יינות ביתן יוסבו לסניפי הרשת הצרפתית. טרם חתימת ההסכם בין אלקטרה לקרפור התנהלו מגעים גם עם ספאר, אך בסופו של דבר, כאמור, אלקטרה בחרה להמשיך את המהלך עם קרפור ולכן המהלך לא הבשיל. 

 

בניגוד לאלקטרה צריכה, לעמית זאב אין מאחוריו את המימון העצום ואת תשתית הסניפים. אז איך ואיפה בעצם תוקם הרשת ההולנדית? זה מאוד תלוי בשותפים שיצטרפו למהלך. קשה להאמין שספאר תרצה להקים רשת מאפס.

לכן, יצטרכו ספאר וזאב לחתום על רשת קיימת בארץ שתסב את חנויותיה, או חלק מהן, לסניפי ספאר. לפי הערכות, ייקח שנה לפחות עד שתיפתח חנות ראשונה, אולם צריך לזכור שלפי ההודעה שיצאה אין עדיין תוכנית מסודרת הכוללת מיקומים.

לספאר כאמור פורמטים שונים, אולם לפי הערכות ההתמקדות בארץ תהיה בסניפים הקטנים והבינוניים יותר בהתחלה, והחנויות הראשונות לא יתפרסו על פני 6,000 מ"ר.
בנוסף להיותה קמעונאית, קרפור היא גם אחת מיצרניות המזון הגדולות בעולם עם כ-14 אלף מוצרים במותג הפרטי שלה, המהווה 31% מסך המכירות שלה.

כמוה, גם לספאר יש כ-10,000 מוצרים מהמותג הפרטי ברחבי העולם, והם כוללים מוצרי צריכה ומזון, מפסטה וקורנפלקס ועד מזון כלבים, מטמפונים ושקיות סנדוויצ’ים ועד אבקת אפייה. מבחינת רמת המחירים, אין הבדלים דרמטיים.

הרפורמות של משרד הבריאות, התמרוקים והכשרות יוכלו להוביל להבאת מוצרים לישראל בצורה מורכבת פחות. אבל כאן חוזרת השאלה סביב הסניפים עליהם תשב וכמותם. המותג הפרטי של ספאר יצטרך לעבור תהליך רגולטורי, אבל בזמן שקרפור עושה זאת עם 150 סניפים - לספאר אין תשתית כזו.

"ספאר נחשבת מוצר לפריפריות"

כאמור, רשת קמעונאות המזון ההולנדית ספאר גילתה עניין בישראל כבר בעבר ואלקטרה צריכה בחנה לעשות איתה את המהלך. כעת אומר יגאל כביר, מחברת דוריאק גרופ אינטרנשיונל המתווכת בין מותגים לחברות ושווקים חדשים, כי הוא זה שהיה אחראי לחיבור בין אלקטרה צריכה לרשת ספאר, וכי הוא זה שהכיר בין נציגי ספאר לעמית זאב.

"חשבתי איזו רשת בינלאומית אפשר להביא לארץ. היינו במשא-ומתן עם ספאר שרצתה לבוא, ואני הייתי זה שהתחיל אותו. כולם העדיפו את קרפור וזו באמת הייתה ההחלטה הנכונה, כי בסופו של יום כשהמחיר אותו דבר נעדיף את האיכות. ספאר נחשבת מוצר לפריפריות, וקרפור נחשבת שנייה לוולמארט בעולם.

"המותג הפרטי של קרפור הרבה יותר חזק משל ספאר. בקרפור הוא עובר את ה־20% מכירות, ואצל ספאר זה 10%־15%. המותג של קרפור חד-משמעית שולט. בגלל הפורמט, בגלל המיקומים, והקונספט שונה לחלוטין. לספאר יש פה עוד עבודה של שנה, וקרפור סגרו את הכל בשלושה חודשים, יעילות שאין כמוה".

כביר אף לא חוסך בביקורת על זאב. "עמית לקח מידע פנימי בלי רשות ובלי להודיע, וזה לא אתי להשתמש בכסף שהורעף על ספאר ולשייך את זה לעצמו. הוא היה בקשר עם ספאר בתפקידו כמנכ"ל יינות ביתן. בשום שלב אף אחד לא אמר שאנחנו לא הולכים לעשות משהו עם ספאר, אבל עכשיו הוא לקח את זה.

"לא יהיה לו קל בהקמה. כשמקימים מערכת כזו זה הרבה מעבר לכסף. אז אנחנו יודעים מה הכי נכון, לאיזה ערוצים להכניס מה, וניתן לעורכי הדין לטפל בנושא".

מטעם עמית זאב נמסר בתגובה: "צר לנו כי אלקטרה מנסה למנוע תחרות לגיטימית על ליבו וכיסו של הצרכן הישראלי, שרק ירוויח מכניסתה של רשת בינלאומית נוספת לישראל". 

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

בלגיה מאיימת: "לא יכולים להמשיך בסחר כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה