גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטול טיסות, מזוודות ואיסטנבול: זה מה שהישראלים חיפשו בגוגל בדרך לחופשה

בכנס שערכה השבוע גוגל בנושא תיירות הגדיר ברק רגב, מנכ"ל השלוחה הישראלית, את סגמנט התיירות כ"ורטיקל חשוב וגדול עבורנו", ולא בכדי - המידע שנאסף סביבו מהווה מקור הכנסות משמעותי לחברה ● מה מחפשים הישראלים הכי הרבה, ואיך הקורונה משפיעה על ההרגלים

ה''דייל'' של גוגל לצד ''מטוס'' החברה בכנס התיירות
ה''דייל'' של גוגל לצד ''מטוס'' החברה בכנס התיירות

במנוע החיפוש המפורסם בעולם כבר יודעים שהמידע שנצבר אצלם אודות העדפות שלנו לחופשה שווה כל כך הרבה, עד שאין להם טעם - למרות שהם מציעים אינספור אפשרויות חיפוש לטיסה או למלון, כולל פיצ'ר לארגון תכני החופשה - להיכנס בעצמם לזירה ולשמש כמוכרת בפועל. לא, גוגל תמשיך ותתווך את הגולשים לבתי העסק, חברות התעופה או סוכני האונליין. אלה משלמים לה על פרסומים ורוכשים ממנה מידע, שדרכו יוכלו להתאים הצעות לנופשים, ועבורה מדובר ברווח נאה בהחלט.

בגוגל מדגישים כי לא כל מידע אודות הגולשים יועבר למלונות או לחברות התעופה - אלא שהמידע שהן רוכשות הוא שמוביל לכך שגולשים שונים יקבלו הצעות מחיר שונות לאותם מלונות או טיסות באותו המועד. עם זאת, בחברה מציינים כי המחירים המוצעים אינם באחריותם אלא באחריות המפרסמים.

בכנס שערכה השבוע החברה בנושא תיירות הגדיר ברק רגב, מנכ"ל גוגל ישראל, את סגמנט התיירות כ"ורטיקל חשוב וגדול עבור גוגל, משום שעבור רובנו, המסע מתחיל באחד ממנועי החיפוש של גוגל, למעשה מהרגע שבו מתחילים לחשוב על חופשה".

ברק רגב מנכ''ל Google ישראל / צילום: באדיבות Google

רגב הציג כמה מגמות המשקפות את הזינוק בביקוש לטוס. נתוני החיפוש של גולשים בעולם בחצי השנה האחרונה מצביעים על עלייה של 26% לעומת 2019. בישראל, השיעור אף גבוה מהממוצע העולמי, והיא מוגדרת כשיאנית החיפוש באירופה.

מה מטריד כיום את הנוסעים הישראלים על סמך החיפושים בגוגל? על פי נתונים שנאספו בחודשים אפריל-יוני 2022, ובהשוואה לחודשים המקבילים בשנה הקודמת, החשש מעומסים בשדה התעופה מוביל לזינוק בשיעור של 2,700% בחיפוש אחר שירותי VIP לנוסעים (למרות ששירותים אלה מוגבלים כיום, ולא בהכרח משתלמים).

החיפוש אחר מידע על הנפקת דרכונים חדשים זינק ב-4,000% - גם כאן על סמך הקושי להוצאת דרכונים קבועים או זמניים, לנוכח ההיצע המוגבל לתורים בלשכות משרד הפנים ולנוכח משך ההגעה הממושך לדרכון שהונפק.

נושא נוסף שמככב בחיפושים הוא מידע על ביטול טיסה ופיצוי, שעלה ב-140%, ומעקב אחר טיסות שזינק ב-400%. "בשנת 2019 כמעט לא פגשנו שאילתות כאלה", אמר רגב. החיפושים בגוגל מצביעים על שינוי אופי החופשה - כך למשל נרשם זינוק של 960% בחיפוש אחר הפלגות (בעיקר מחיפה), וזינוק של 212% בחיפוש אחר אתרי נופש על חופי ים.

החיפוש אחר טיול מאורגן גדל ב-200%; יעדים שאליהם אפשר לטוס עם טרולי - ב-226%; וטיסות סודיות - בכ-300%. מסתבר שגם הספונטניות חזרה, כשנרשם גידול של 270% בחיפוש לטיסות ברגע האחרון, וגידול של 180% בחיפוש טיסות זולות, מונח שתמיד רלוונטי עבור הנוסעים.

הבירה הטורקית מככבת

לפי אתר Destinations Insights with Google, בראש רשימת היעדים המבוקשים ביותר בקרב הישראלים, בהתבסס על חיפושים ברבעון השני של 2022, ניצבת איסטנבול, שכבר צוינה על ידי סוכני הנסיעות כיעד המבוקש ביותר לקיץ הנוכחי (וזאת למרות שישראל הוציאה אזהרת מסע אליה, למשך שבועיים).

חברות התעופה הישראליות ממתינות לאישור הסופי שייתן להן לחזור להפעיל טיסות ליעד המבוקש, שכיום מרוויחות ממנו רק חברות התעופה הטורקיות. אחרי איסטנבול הרשימה ממשיכה עם לונדון, פריז, אמסטרדם, לרנקה, בודפשט, אתונה, ניו יורק, רומא ופראג.

על פי ממצאי סקר שפרסמה גוגל, 56% מהישראלים צפויים לטוס השנה בהיקף דומה לזה שטסו לפני הקורונה. את הסקר ערכה חברת IPSOS, וממנו עולה כי יותר מ-70% ממשיכים להזמין מלונות וטיסות באותו האופן שבו עשו זאת לפני הקורונה (68% רוכשים מלונות באתרי הזמנות בינלאומיים, ו-57% רוכשים טיסות באתרי הזמנות ישראלים).

מבין אלה שכן שינו את אופן הרכישה, הרוב רוכשים כיום יותר ישירות מאתרי חברות התעופה ומקומות הלינה. בנוסף, חצי מהישראלים רוכשים טיסות ומקומות לינה בין חודש לחודשיים לפני הטיסה. נתונים נוספים מצביעים על כך שביטול הטיסה ברגע האחרון הוא החשש הגדול ביותר (67%) של הנוסע הישראלי, ולאחר מכן אובדן מזוודות (58%), עיכובים בשדה (57%) ועליית מחירים (51%).

הקורונה מטרידה רק שליש מהישראלים: כשנשאלו מה היה מעודד אותם להזמין טיסה לחו"ל, 41% השיבו שהחזר כספי מובטח, לעומת 28% שבחרו בביטול חינם, ורק 12% ציינו את ההבטחה להעלות את המזוודה שלהם לבטן המטוס.

מבין הישראלים שלא יטוסו השנה לחופשה בחו"ל, כמחצית השיבו שהסיבות לכך הן כלכליות, בעקבות פגיעה בהכנסה בעקבות הקורונה או בשל עליית המחירים. חמישית השיבו שהחליטו שלא לטוס לחופשה בשל הכאוס במציאות התעופתית, כלומר ביטולי טיסות, אובדן מזוודות ועיכובים בשדות התעופה.

המחסור בבתי מלון

מנכ"ל משרד התיירות, דני שחר, הציג בכנס את החזון של שר התיירות להגיע ל-10 מיליון תיירים עד לשנת 2030, והודה כי "זה אירוע מורכב והמדינה לא ערוכה לזה". השיא, נזכיר, נרשם בשנת 2019 עם 4.5 מיליון תיירים שהגיעו לישראל.

לדברי שחר, יש ביקוש שיא של יזמים לבנייה ולהקמה של בתי מלון. "המשימה היא להגיע למצב שבו בית מלון ייבנה בחמש שנים, ולא בעשר. נקצה 340 מיליון שקל לבניית תשתיות תיירותיות, ונשקיע בקמפיינים הרבה כסף".

יעל דניאלי, מנכ"לית התאחדות המלונות, ציינה כי "כדי להגיע ל-10 מיליון תיירים צריך שיהיו בארץ 100 אלף חדרים, כמעט פי שניים ממה שיש היום (כ-57 אלף חדרים). כדי להדביק את התחזית צריך להאיץ הקמה של מלונות, וזאת בהנחה שהולך להיות בוסט בשיווק הבינלאומי של ישראל".

דניאלי ציינה כי כיום ענף המלונאות מונה כ-35 אלף עובדים, "ואנחנו עדיין מצויים במחסור". אביה מגן, מנכ"לית רשת מלונות פתאל, סיפרה כי הרשת נמצאת בהתרחבות עם 17 פרויקטים חדשים מתוכננים. "המלון הראשון שייפתח בשבועיים הקרובים הוא לאונרדו גורדון ביץ' בתל אביב, ובחגי תשרי נפתח את מלון בוטניקה בחיפה".

באל על צופים כי בעוד חמש שנים 80% מהרכישות יהיו דיגיטליות

גם בחברות התעופה והתיירות מבינים כי הקורונה האיצה את הדיגיטל, בכל עולמות הצרכנות. דינה בן טל גננסיה מנכ"לית אל על, שנכחה בכנס, ציינה כי על פי נתוני החיפוש של הנוסעים באתר אל על המידע המבוקש כולל ביטולים מצד אחד וטיסות למהירי החלטה מצד שני. לדבריה, "35% מהנוסעים רוכשים בערוצים הישירים של אל על, וביחד עם סוכני הנסיעות הדיגיטליים השיעור עולה ל-50%. תוך חמש שנים נגיע ליותר מ-80% רכש דיגיטלי".

המגמה הזו צריכה להוות נורת אזהרה לסוכני הנסיעות המסורתיים, שעשויים להידחק מחוץ לזירה אם לא ימציאו את עצמם מחדש, למשל דרך שירות מותאם אישית ודרך אתרים/אפליקציות יעילים ומזמינים.

גם באל על מתכננים לקחת את הדיגיטל צעד קדימה. "החזון הוא לשכלל את הפרסונליזציה", אומרת בן טל גננסיה. "נזהה איזו חופשה הגולש שנכנס לאתר שלנו אוהב, ונציע לו הצעות ערך מותאמות. בקרוזים, הנופשים היו מסיימים את החופשה, ומזמינים מיד את החופשה הבאה. ככה זה צריך להיות בתעופה, ולכאן נכנס המקום של הדיגיטל.

"אחת הפגישות הראשונות שעשיתי הייתה עם הספק שלנו במדריד, שאמון על הטרנספורמציה הדיגיטלית, במטרה לוודא שהוא 'על זה'. נגיע לעולם שבו הכול ייעשה באפליקציה, מהבורדינג עד המידע אחר היכן נמצאת הכבודה. כך גם נוכל לבשר לנוסעים על שדרוג המושב שלהם בטיסה".

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?