גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלינקוב ימנע עוד פרשת יונט קרדיט? מאחורי ההמלצה למיזוג רשויות שוק ההון

הוועדה לבחינת מבנה הפיקוח הפיננסי צפויה להמליץ בשבועות הקרובים על מיזוג רשות ני"ע ורשות שוק ההון לרגולטור האחראי על המערכת החוץ-בנקאית ● הפיקוח על הבנקים צפוי להישאר אצל בנק ישראל, שלא אהב את ההדלפות: "מידע שחלקו מוטה וחסר פוגע בפעילות הוועדה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: איל יצהר
רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: איל יצהר

הכאוס הפיננסי שמלווה בחודשים האחרונים את ענף האשראי החוץ-בנקאי, על רקע אי סדרים שהובילו להיעלמות עשרות מיליוני שקלים בחברות יונט קרדיט וגיבוי אחזקות, החזיר למוקד תשומת הלב את סוגיית היעדר הפיקוח ההדוק על התחום, אשר נובע מארביטראז' רגולטורי. מדובר במצב שבו שני רגולטורים (לפחות) מפקחים על אותו תחום וכל אחד מהם מוגדר, בין אם על פי חוק או על פי בחירה, כמפקח על היבטים נפרדים מהפעילות השוטפת של החברות הפועלות בו - ויוצר מדי פעם "חורים" פיקוחיים, ויש מי שלכאורה ניצלו אותם.

הממונה על שוק ההון הודיע במפתיע על פרישה שנה לפני תום הקדנציה
אל תמהרו להסתכל לאחור: הפסיכולוגיה שמאחורי השוק הדובי

המצב הזה צפוי להשתנות, לפחות בחלקו, אם ההמלצות המסתמנות של הוועדה שהקים משרד האוצר לבחינת שינוי מבנה הפיקוח על הגופים הפיננסיים, בראשות המנכ"ל רם בלינקוב, אכן יאומצו. הוועדה צפויה לפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים, אם לא לפני כן, והן כוללות הפרדה לשני רגולטורים. ההערכות עם הקמת הוועדה בקיץ שעבר היו כי ההפרדה תתבצע על בסיס מודל של Twin Peaks הנהוג בחלק ממדינות אירופה, שלפיו רגולטור אחד יפקח על יציבות הגופים הפיננסיים ואילו השני יתמקד בהיבטי התחרות והגנת הצרכן.

אולם, ייתכן כי ועדת בלינקוב תמליץ לבסוף שהחלוקה תיעשה אחרת: רגולטור אחד שיפקח על הבנקים והשני על הגופים החוץ-בנקאיים. לא מן הנמנע כי החלוקה אכן תהיה בין מפקח יציבותי לבין מפקח צרכני, והחלוקה המסתמנת הינה צעד מקדים שיאפשר להעביר את המהלך בתקופה פוליטית לא יציבה - כאשר ישראל נכנסת למערכת בחירות נוספת.

מהלך מוצלח של הנגיד

המשמעות של החלוקה הצפויה היא כי בנק ישראל הצליח לבצר את מעמדו כרגולטור המוביל מבין שלושת המפקחים, שכוללים גם את רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך. כזכור, בדיוק לפני שנה החליט משרד האוצר ברגע האחרון להכניס לטיוטת חוק ההסדרים את ההצעה להקים ועדה שתבחן את שינוי מבנה הפיקוח על הגופים הפיננסיים, ללא התייעצות עם בנק ישראל. אולם, נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון נעמד אז, כדברי גורמים בסביבת בנק ישראל, על הרגליים האחוריות מחשש שהרפורמה תחליש את בנק ישראל. בסופו של דבר, הצדדים הסכימו על מינוי המשנה לנגיד, אנדרו אביר, לראשות הוועדה תחת מנכ"ל האוצר.

בנק ישראל עשוי להישאר כעת רגולטור עצמאי ולשמר את מעמדו, אך במקביל צפוי לאבד את הפיקוח על חברות כרטיסי האשראי, כיוון שמאז חוק שטרום אשר הביא ב־2019 להפרדה בין ישראכרט לבנק הפועלים ובין לאומי קארד (כיום מקס) לבנק לאומי - הן חלק מהעולם החוץ-בנקאי. אם אכן ההמלצות יאושרו, הן עשויות להשפיע על חברת כרטיסי האשראי השלישית, כאל, הנשלטת על ידי שני בנקים - 72% על ידי דיסקונט, ו־28% על ידי הבינלאומי.

הותרות הפיקוח על הבנקים במבנהו הנוכחי, ללא רגולטור שיעניק לו משקל נגד מבחינת הדאגה לצרכן וקידום התחרות, מחזקת גם את הבנקים שנמצאים תחת פיקוחו. בנק ישראל אמנם פועל בשנים האחרונות לחיזוק התחרות בשורה של פעולות, דוגמת קידום הבנקאות הפתוחה (עוד לפני שהאוצר הכניס את הנושא לאותו חוק הסדרים יחד עם ועדת בלינקוב), דחיפת השימוש באמצעים דיגיטליים, או החובה להציע מסלולים אחידים במשכנתאות, אך הקצב שבו מתחוללים השינויים בעולם הבנקאי הוא איטי. מנגד, דווקא מבנה של Twin Peaks עם היבט תחרותי עשוי היה לסייע בקידום הנושא.

בבנק ישראל לא אהבו את הפרסומים אודות ההמלצות המסתמנות, ותקפו את ההדלפות מתוך הוועדה. "הדלפת מידע, שחלקו מוטה וחסר פוגע בעבודת הוועדה. בנק ישראל איננו מקיים שיח על דיונים פנימיים ומצר שדברים מתוך דיוני הוועדה יוצאים החוצה עוד לפני שהדברים גובשו ונבחנו עד תום. בנק ישראל ימשיך לייצג את עמדתו בוועדה מתוך ראייה שתבטיח את קידום התחרות והחדשנות במגזר הפיננסי תוך שמירה על יציבותו, ששירתה את המשק הישראלי במשברים הגלובליים האחרונים. איתנות המערכת הפיננסית היא הישג שיש גורמים בציבור, בעיתונות ואף בוועדה המקלים בה ראש ולא מבינים עד תום את חשיבותה המשקית בשעת משבר".

חלון הזדמנויות פרסונלי


באשר לשתי הרשויות הנוספות - רשות ני"ע ורשות שוק ההון, הן צפויות להתאחד תחת רגולטור שיהיה אחראי על התחום החוץ-בנקאי. המתווה החדש, אם יצא לפועל, לא יחול בפעימה אחת. הוא יתבצע בכמה שלבים שיכללו, ככל הנראה, את העברת מלוא הפיקוח על גופי האשראי החוץ-בנקאי, כולל פינטקים ונותני שירותים פיננסיים כמו צ'יינג'ים לידי רשות ני"ע, ואילו הפיקוח על חברות הביטוח, קרנות הפנסיה ובתי ההשקעות יישארו בידי רשות שוק ההון. רק לאחר שזה יתבצע, צפוי להתרחש המיזוג המלא של שתי הרשויות.

בראשות הרגולטור החדש לא צפויים לעמוד הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת, שהתפטר מתפקידו, או יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה שתסיים את הכהונה שלה בינואר הקרוב. כך שלפחות מהבחינה הזו נוצרה עבור האוצר הזדמנות להימנע ממאבק בין הרגולטורים הקיימים, ויתאפשר להם למנות לראש הרשות, אם זו תקום בקרוב, בעל תפקיד חדש.

מאבקי כוח רבים


בין שתי הרשויות הקיימות התגלו לא מעט מאבקי כוח בשנים האחרונות. כך היה, למשל, בדצמבר 2020 סביב דוח שפרסמה רשות ני"ע שטען כי הגופים המוסדיים הפכו לריכוזיים בתחומי החיסכון לטווח ארוך. רשות שוק ההון מתחה ביקורת נוקבת על הדוח, שכללה טענות לשגיאות מתודולוגיות ופגמים. באותה שנה התגלע סכסוך בין ברקת לבין גואטה גם סביב השימוש של הגופים המוסדיים בחברות ייעוץ, כשהאחרונה הבהירה כי לא תקרא לקרנות הנאמנות ולמנהלי התיקים להפסיק להשתמש בשירותי אותן חברות.

הסכסוכים בין ראשי הרשויות לא מאפיינים רק את העומדים כיום בראשן. גם קודמיהם, שמואל האוזר ברשות ני"ע ודורית סלינגר ברשות שוק ההון, התעמתו לא פעם. כך, לדוגמה, יצא האוזר ב־2015 נגד סלינגר - וקרא לה לעצור את שיווק פוליסות ההשקעה מתוך חשש שהגידול החד בכספים שמופנים לפוליסות אלה "יוצר ארביטראז' רגולטורי המביא לפגיעה חמורה בציבור המשקיעים". מרשות שוק ההון, אז עוד אגף שוק ההון באוצר, הגיבו כי "הפוליסות הן מכשיר המחזק את הגברת התחרות על ניהול כספי הציבור".

נציין כי האוזר עצמו, כשהיה ראש רשות ני"ע, הציע ב־2015 מודל של Twin Peaks, כאשר מצד אחד תהיה רשות לפיקוח יציבותי הכפופה לבנק ישראל, ומנגד תעמוד רשות ני"ע שתפקח על גילוי והגנה על המשקיע ועל הצרכן. הוא גם הציע הקמת ועדה ליציבות פיננסית שתגשר בין הרגולטורים בסוגיות שנמצאות במחלוקת, כפי שמציעה עתה גם ועדת בלינקוב.

למרות חילוקי הדעות, דבר אחד בטוח. מצד רשות שוק ההון, שסובלת מחוסר תקצוב ביחס לרגולטורים אחרים, המיזוג יהווה קרש קפיצה בכל הנוגע ליכולת הפיקוח כתלות בתקציבים ובכוח אדם. במצב כזה, וללא קשר לשאלה מי יעמוד בראש הגוף הממוזג, החוסכים, המשקיעים וגם המפוקחים ירוויחו.

עוד כתבות

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ● צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד