גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלינקוב ימנע עוד פרשת יונט קרדיט? מאחורי ההמלצה למיזוג רשויות שוק ההון

הוועדה לבחינת מבנה הפיקוח הפיננסי צפויה להמליץ בשבועות הקרובים על מיזוג רשות ני"ע ורשות שוק ההון לרגולטור האחראי על המערכת החוץ-בנקאית ● הפיקוח על הבנקים צפוי להישאר אצל בנק ישראל, שלא אהב את ההדלפות: "מידע שחלקו מוטה וחסר פוגע בפעילות הוועדה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: איל יצהר
רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: איל יצהר

הכאוס הפיננסי שמלווה בחודשים האחרונים את ענף האשראי החוץ-בנקאי, על רקע אי סדרים שהובילו להיעלמות עשרות מיליוני שקלים בחברות יונט קרדיט וגיבוי אחזקות, החזיר למוקד תשומת הלב את סוגיית היעדר הפיקוח ההדוק על התחום, אשר נובע מארביטראז' רגולטורי. מדובר במצב שבו שני רגולטורים (לפחות) מפקחים על אותו תחום וכל אחד מהם מוגדר, בין אם על פי חוק או על פי בחירה, כמפקח על היבטים נפרדים מהפעילות השוטפת של החברות הפועלות בו - ויוצר מדי פעם "חורים" פיקוחיים, ויש מי שלכאורה ניצלו אותם.

הממונה על שוק ההון הודיע במפתיע על פרישה שנה לפני תום הקדנציה 
אל תמהרו להסתכל לאחור: הפסיכולוגיה שמאחורי השוק הדובי 

המצב הזה צפוי להשתנות, לפחות בחלקו, אם ההמלצות המסתמנות של הוועדה שהקים משרד האוצר לבחינת שינוי מבנה הפיקוח על הגופים הפיננסיים, בראשות המנכ"ל רם בלינקוב, אכן יאומצו. הוועדה צפויה לפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים, אם לא לפני כן, והן כוללות הפרדה לשני רגולטורים. ההערכות עם הקמת הוועדה בקיץ שעבר היו כי ההפרדה תתבצע על בסיס מודל של Twin Peaks הנהוג בחלק ממדינות אירופה, שלפיו רגולטור אחד יפקח על יציבות הגופים הפיננסיים ואילו השני יתמקד בהיבטי התחרות והגנת הצרכן.

אולם, ייתכן כי ועדת בלינקוב תמליץ לבסוף שהחלוקה תיעשה אחרת: רגולטור אחד שיפקח על הבנקים והשני על הגופים החוץ-בנקאיים. לא מן הנמנע כי החלוקה אכן תהיה בין מפקח יציבותי לבין מפקח צרכני, והחלוקה המסתמנת הינה צעד מקדים שיאפשר להעביר את המהלך בתקופה פוליטית לא יציבה - כאשר ישראל נכנסת למערכת בחירות נוספת.

מהלך מוצלח של הנגיד

המשמעות של החלוקה הצפויה היא כי בנק ישראל הצליח לבצר את מעמדו כרגולטור המוביל מבין שלושת המפקחים, שכוללים גם את רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך. כזכור, בדיוק לפני שנה החליט משרד האוצר ברגע האחרון להכניס לטיוטת חוק ההסדרים את ההצעה להקים ועדה שתבחן את שינוי מבנה הפיקוח על הגופים הפיננסיים, ללא התייעצות עם בנק ישראל. אולם, נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון נעמד אז, כדברי גורמים בסביבת בנק ישראל, על הרגליים האחוריות מחשש שהרפורמה תחליש את בנק ישראל. בסופו של דבר, הצדדים הסכימו על מינוי המשנה לנגיד, אנדרו אביר, לראשות הוועדה תחת מנכ"ל האוצר.

בנק ישראל עשוי להישאר כעת רגולטור עצמאי ולשמר את מעמדו, אך במקביל צפוי לאבד את הפיקוח על חברות כרטיסי האשראי, כיוון שמאז חוק שטרום אשר הביא ב־2019 להפרדה בין ישראכרט לבנק הפועלים ובין לאומי קארד (כיום מקס) לבנק לאומי - הן חלק מהעולם החוץ-בנקאי. אם אכן ההמלצות יאושרו, הן עשויות להשפיע על חברת כרטיסי האשראי השלישית, כאל, הנשלטת על ידי שני בנקים - 72% על ידי דיסקונט, ו־28% על ידי הבינלאומי.

הותרות הפיקוח על הבנקים במבנהו הנוכחי, ללא רגולטור שיעניק לו משקל נגד מבחינת הדאגה לצרכן וקידום התחרות, מחזקת גם את הבנקים שנמצאים תחת פיקוחו. בנק ישראל אמנם פועל בשנים האחרונות לחיזוק התחרות בשורה של פעולות, דוגמת קידום הבנקאות הפתוחה (עוד לפני שהאוצר הכניס את הנושא לאותו חוק הסדרים יחד עם ועדת בלינקוב), דחיפת השימוש באמצעים דיגיטליים, או החובה להציע מסלולים אחידים במשכנתאות, אך הקצב שבו מתחוללים השינויים בעולם הבנקאי הוא איטי. מנגד, דווקא מבנה של Twin Peaks עם היבט תחרותי עשוי היה לסייע בקידום הנושא.

בבנק ישראל לא אהבו את הפרסומים אודות ההמלצות המסתמנות, ותקפו את ההדלפות מתוך הוועדה. "הדלפת מידע, שחלקו מוטה וחסר פוגע בעבודת הוועדה. בנק ישראל איננו מקיים שיח על דיונים פנימיים ומצר שדברים מתוך דיוני הוועדה יוצאים החוצה עוד לפני שהדברים גובשו ונבחנו עד תום. בנק ישראל ימשיך לייצג את עמדתו בוועדה מתוך ראייה שתבטיח את קידום התחרות והחדשנות במגזר הפיננסי תוך שמירה על יציבותו, ששירתה את המשק הישראלי במשברים הגלובליים האחרונים. איתנות המערכת הפיננסית היא הישג שיש גורמים בציבור, בעיתונות ואף בוועדה המקלים בה ראש ולא מבינים עד תום את חשיבותה המשקית בשעת משבר".

חלון הזדמנויות פרסונלי


באשר לשתי הרשויות הנוספות - רשות ני"ע ורשות שוק ההון, הן צפויות להתאחד תחת רגולטור שיהיה אחראי על התחום החוץ-בנקאי. המתווה החדש, אם יצא לפועל, לא יחול בפעימה אחת. הוא יתבצע בכמה שלבים שיכללו, ככל הנראה, את העברת מלוא הפיקוח על גופי האשראי החוץ-בנקאי, כולל פינטקים ונותני שירותים פיננסיים כמו צ'יינג'ים לידי רשות ני"ע, ואילו הפיקוח על חברות הביטוח, קרנות הפנסיה ובתי ההשקעות יישארו בידי רשות שוק ההון. רק לאחר שזה יתבצע, צפוי להתרחש המיזוג המלא של שתי הרשויות.

בראשות הרגולטור החדש לא צפויים לעמוד הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת, שהתפטר מתפקידו, או יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה שתסיים את הכהונה שלה בינואר הקרוב. כך שלפחות מהבחינה הזו נוצרה עבור האוצר הזדמנות להימנע ממאבק בין הרגולטורים הקיימים, ויתאפשר להם למנות לראש הרשות, אם זו תקום בקרוב, בעל תפקיד חדש.

מאבקי כוח רבים


בין שתי הרשויות הקיימות התגלו לא מעט מאבקי כוח בשנים האחרונות. כך היה, למשל, בדצמבר 2020 סביב דוח שפרסמה רשות ני"ע שטען כי הגופים המוסדיים הפכו לריכוזיים בתחומי החיסכון לטווח ארוך. רשות שוק ההון מתחה ביקורת נוקבת על הדוח, שכללה טענות לשגיאות מתודולוגיות ופגמים. באותה שנה התגלע סכסוך בין ברקת לבין גואטה גם סביב השימוש של הגופים המוסדיים בחברות ייעוץ, כשהאחרונה הבהירה כי לא תקרא לקרנות הנאמנות ולמנהלי התיקים להפסיק להשתמש בשירותי אותן חברות.

הסכסוכים בין ראשי הרשויות לא מאפיינים רק את העומדים כיום בראשן. גם קודמיהם, שמואל האוזר ברשות ני"ע ודורית סלינגר ברשות שוק ההון, התעמתו לא פעם. כך, לדוגמה, יצא האוזר ב־2015 נגד סלינגר - וקרא לה לעצור את שיווק פוליסות ההשקעה מתוך חשש שהגידול החד בכספים שמופנים לפוליסות אלה "יוצר ארביטראז' רגולטורי המביא לפגיעה חמורה בציבור המשקיעים". מרשות שוק ההון, אז עוד אגף שוק ההון באוצר, הגיבו כי "הפוליסות הן מכשיר המחזק את הגברת התחרות על ניהול כספי הציבור".

נציין כי האוזר עצמו, כשהיה ראש רשות ני"ע, הציע ב־2015 מודל של Twin Peaks, כאשר מצד אחד תהיה רשות לפיקוח יציבותי הכפופה לבנק ישראל, ומנגד תעמוד רשות ני"ע שתפקח על גילוי והגנה על המשקיע ועל הצרכן. הוא גם הציע הקמת ועדה ליציבות פיננסית שתגשר בין הרגולטורים בסוגיות שנמצאות במחלוקת, כפי שמציעה עתה גם ועדת בלינקוב.

למרות חילוקי הדעות, דבר אחד בטוח. מצד רשות שוק ההון, שסובלת מחוסר תקצוב ביחס לרגולטורים אחרים, המיזוג יהווה קרש קפיצה בכל הנוגע ליכולת הפיקוח כתלות בתקציבים ובכוח אדם. במצב כזה, וללא קשר לשאלה מי יעמוד בראש הגוף הממוזג, החוסכים, המשקיעים וגם המפוקחים ירוויחו.

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית