גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית הכלכלית של נתניהו: יוזמות שנגנזו בעבר וסימני שאלה תקציביים

תוכנית החירום הכלכלית שהציג יו"ר הליכוד צפויה לעלות למדינה 20 מיליארד שקל ● הסכום אמור להגיע מעודפי גביית מסים, אך התחזיות לא תואמות את המספרים של נתניהו ● וגם: התוכנית השנויה במחלוקת להנפקת אג"ח ממשלתיות צמודות למחירי הדיור חוזרת לשולחן

בנימין נתניהו מציג את התוכנית הכלכלית של הליכוד / צילום: מתוך דף הפייסבוק של נתניהו
בנימין נתניהו מציג את התוכנית הכלכלית של הליכוד / צילום: מתוך דף הפייסבוק של נתניהו

שבע פגישות, עשרות שעות ותוכנית כלכלית אחת: יו"ר הליכוד וראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו היה הראשון להציג מצע כלכלי מקוצר למערכת הבחירות לכנסת ה־25, ומיד אילץ את המערכת הפוליטית להגיב למהלך. על רקע יוקר המחיה והקפיצה במחירי הדיור טבעי היה כי באופוזיציה יתקפו את מדיניות הממשלה ויציעו פתרונות, דבר שנתניהו לא היה בעמדה לעשות ב־12 השנים האחרונות, בהיותו מי שצריך לתת את הפתרונות הללו.

בשבועיים האחרונים נערכו שבע פגישות בין נתניהו, פרופ' אבי שמחון, השר לשעבר יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד האוצר לשעבר שי באב"ד. האחרון גויס למערכה מאחר שנחשב מוערך על ידי נתניהו ושטייניץ. הארבעה ישבו לדיונים של שעות ארוכות, לאחר שנתניהו הציב את נושא יוקר המחיה בראש הקמפיין של הליכוד לבחירות הקרובות ובהתבסס על סקרים שנערכו מאז פוזרה הממשלה.

נתניהו הניח כעת יוזמות על השולחן (טובות יותר ומוצדקות פחות) כמו הפחתת מסים וחינוך חינם במטרה שראשי המפלגות יתכתבו איתם, מה שאמור להעביר את הדיון מכן נתניהו/לא נתניהו לנושאים בהם הוא יכול לתקוף חזרה.

אובדן ההכנסות ממסים: 10 מיליארד שקל

תוכנית החירום הכלכלית שהציג נתניהו תעלה למדינה סכום אדיר של כ־20 מיליארד שקל בשנה - כך מעריך יועצו הכלכלי שמחון. מחצית מהסכום, כ־10 מיליארד שקל בשנה, ייגרע מקופת האוצר מאובדן הכנסות מסים, שיופחתו לפי התוכנית.

רשימת ההבטחות שהציע נתניהו לקהל הבוחרים במצגת שהעביר בשידור חי באמצע השבוע כוללת: חינוך חינם לפעוטות עד גיל 3, הפחתת מס הכנסה ומס חברות, הורדת מחירי החשמל, המים והדלק, הקפאת תעריפי הארנונה לשנה - וגם קאמבק של התוכנית לבלימת מחירי הדיור באמצעות הנפקת אג"ח ממשלתיות.

את כל הטוב הזה מתכוון נתניהו, לדבריו, לממן מתוך עודפי גביית מסים חזויים בגובה 60 מיליארדי שקלים ל־2022. ואולם, התחזיות המוכרות של המדינה מדברות על עודפים נמוכים משמעותית. בכל מקרה, שימוש שכזה בעודפים הוא לא פשוט. הוא מצריך העברת תקציב מדינה חדש והגדלת מגבלת ההוצאה המתוכננת.

באוצר כנראה לא יאהבו את התוכנית

עמדתו הכלכלית המרחיבה וה"נדיבה" של שמחון כראש המועצה הלאומית לכלכלה בממשלות נתניהו האחרונות, גררה אותו לא פעם לעימותים קשים מול אגף התקציבים באוצר. גם הפעם, לא נראה שבאוצר יאהבו במיוחד את התוכנית שהכין שמחון (יחד עם שטייניץ ובאב"ד), המתמודד בימים אלה לרשימת הליכוד. את חלק מהעימותים הצפויים, אם וכאשר ייבחר נתניהו ויבקש להוציא את הצעדים לפועל, ניתן לחזות מראש כשידור חוזר משנים קודמות. כך למשל, תוכנית הדיור שהציג כעת, כבר הוצעה על ידי שמחון מספר פעמים מאז 2016 ונבלמה בלחץ אגף החשב הכללי באוצר.

לפי התוכנית שהחזיר כעת נתניהו לקדמת המסך, המדינה תנפיק אגרות חוב ממשלתיות צמודות למחירי הדיור. "היום אנשים הולכים וקונים בתים, קונים דירות כי הם חוששים שהמחירים יעלו", הסביר יו"ר הליכוד, "האג"ח שננפיק יאפשר לזוג צעיר לקחת את הכסף שהיה זורק על הדירה ולשים אותו באגרת החוב. אתה לא חייב לקנות את הדירה. אתה מבוטח למעשה נגד עליית מחירים. זה יוריד בבת אחת את הביקושים בשוק".

באוצר טענו בשעתו שהרעיון מסוכן, ומאז לא השתנתה עמדתם. אם מחירי הדיור יוסיפו לעלות, כפי שהם אכן עלו מאז 2016, ההתחייבות של המדינה למחזיקי האג"ח תזנק ותכניס את המדינה לחובות גדולים. הדבר עלול אף לפגוע גם בסדרות אג"ח אחרות שמנפיקה המדינה. חשש נוסף שקיים הוא שהרעיון הישן לא ישיג אף מטרה מלבד להעשיר את העשירים, שיוכלו להרוויח מהזינוק במחירי הדירות פעמיים: גם על הדירות שבבעלותם וגם על האג"ח הצמוד שירכשו במקביל.

מעבר לכך, הצפי הוא שרוב האג"ח בכלל לא יירכשו על ידי אנשים פרטיים אלא על ידי המוסדיים. עיקר הכסף לא ישתרשר אל הציבור בזמן שחברות הביטוח ובתי ההשקעות ינצלו את ההטבה כדי לקנות ערך נקוב ולהגן על עצמם מפני ירידות בשווקים. המשמעות מבחינת האוצר תהיה למעשה חזרה דרך הדלת האחורית של אגרות החוב המיועדות, אחרי שהצליחו לבטלם רק בתקציב המדינה הנוכחי.

בפעמים הקודמות שעלתה התוכנית לדיון הציעו האוצר חלופה כפשרה: פתיחת פקדונות לציבור עם סובסידיה ממשלתית מסוימת. פתיחת הפקדונות דרך הבנקים ולא כהנפקת אג"ח תאפשר לקבוע תנאים מי זכאי להטבה (כמו זוגות צעירים) ומי לא (המוסדיים).

נתניהו אף הציג את העליות בשנה האחרונה במחירי הדלק, החשמל והמים והבטיח להוריד אותם. איך בדיוק? האם יפחית את מס הבלו על הדלק כפי שעשה באחרונה שר האוצר הנוכחי ויריבו המר של נתניהו אביגדור ליברמן? האם יפרוס את התייקרות החשמל לשנים הבאות כפי שהממשלה הנוכחית לחצה והצליחה? נתניהו לא הרחיב ולא סיפק הסברים. כך או כך, הדרך המיידית העיקרית של הממשלה להוריד מחירים שנגזרים ממשברי סחורות בעולם (פחם שמייקר את החשמל, נפט שמייקר את הדלק) היא הטבות מס וסבסוד ממשלתי. אם זאת כוונת המשורר, הרי שלא מדובר תוכנית כלכלית מתוחכמת במיוחד.

איפה נתניהו היה עד עכשיו?

בדיונים שנערכו ביקשו בליכוד לתת קונטרה להעלאת המסים על ידי ליברמן. בממשלות הליכוד בעבר קידמו מדיניות של הורדת מסים למעמד הביניים או מס חברות, וכן שטייניץ היה שר האוצר הראשון שהנהיג מס הכנסה שלילי. לכן, מבחינתם זו חזרה על מדיניות שהונהגה בעבר.

נתניהו ציין בתוכנית כי יגדיל את המענקים המשולמים לעובדים בעלי שכר נמוך, וכן ירווח את מדרגות מס ההכנסה ויוסיף נקודות זיכוי כדי להקטין את הגבייה. הוא אף חזר מספר פעמים על הצלחתו לחלץ את ישראל משני משברים כלכליים והציג נתונים גם מ־2003 וגם מהשנים 2009־2012.

למעשה, נתניהו הציג שתי תוכניות: האחת לבלימת האינפלציה והשנייה בדמות בשורות כלכליות כמו חינוך חינם מגיל לידה. מבחינתו הוא הראשון שביצע את הצעד כשהוריד את גיל חינוך חינם מגיל חמש לשלוש, אבל לא סתם מבקריו טוענים כי הוא היה גם זה שבלם בשנים האחרונות את הצעד עליו הכריז כעת.

כחול לבן דרשה להכניס את הורדת גיל חינוך חינם לגיל אפס לתקציב שנתניהו בלם ב־2020. אז אורית פרקש הכהן, עמיר פרץ ופנינה תמנו שטה יזמו חינוך חינם בעלות של שמונה מיליארד שקלים לשנה ובחלוקה הדרגתית להורים עובדים. בשנה החולפת העלה על נס את החינוך חינם גם שר האוצר אביגדור ליברמן אך לא הספיק לקדמו, ובשנים שלפני כן ניסו לקדם יוזמות דומות מספסלי האופוזיציה אך הליכוד לא תמך.

אי אפשר להתעלם מהעובדה כי זו הפעם הראשונה מזה למעלה מעשור שהליכוד מציג מצע כלכלי ותוכנית סדורה שאפשר לנתח. ובאשר לשאלה היכן נתניהו היה עד עכשיו? ובכן הוא היה בשלטון והרענון באופוזיציה עשה את שלו.

עיקרי תוכנית החירום

  • הרחבת חוק חינוך חינם לגילאי 0־3
  • הפחתת מסי הכנסה וחברות והגדלת מענקי עבודה
  • הורדת מחירי החשמל, המים והדלק
  • הקפאת תעריפי הארנונה לשנה
  • הנפקת אג"ח ממשלתיות צמודות למחירי הדיור

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס