גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידות בבורסה טובות לעסקי הבורסה: הגדילה הכנסות ורווחים בשיעור דו-ספרתי

עלייה חדה של 33% במחזור היומי בשוק המניות של ת"א, בעקבות התנודתיות הגוברת, הקפיצה את הכנסות הבורסה מעמלות והובילה אותה להציג רווח של 29 מיליון שקל במחצית ● גיוסי ההון והחוב נמשכו במרץ, בהובלת הבנקים וחברות הנדל"ן, וחיפו על עצירת שוק ההנפקות הראשוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר
הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

המחצית הראשונה של שנת 2022 הייתה מטלטלת עבור שוקי ההון בעולם, עם ירידות חדות שהביאו חלק מהמדדים המובילים בעולם, דוגמת הנאסד"ק, להפוך לדוביים. הבורסה בתל אביב הציגה ירידות של כ-8.5% בממוצע במדדים המובילים ת"א-35 ות"א-90, אשר היו מתונות למדי בהשוואה לירידות במדדים מובילים בעולם.

זאת, בין היתר, בשל התנאים המאקרו-כלכליים המשופרים של ישראל, ריבוי מניות פיננסים במדדים המובילים, תחום שנפגע פחות מהירידות בשווקים (שהיכו בעיקר במניות הטכנולוגיה), והקפיצה במדד ת"א-נפט וגז, שזינק במחצית הראשונה של השנה בכ-33%, לאור העלייה החדה במחירי הנפט והגז בעולם.

גם כך, האינסטינקט של המשקיעים למכור מניות כשהשוק יורד מחד, והחיפוש אחר הזדמנויות מאידך, הובילו לזינוק בתוצאות הבורסה לניירות ערך בתל אביב, שנהנתה מאוד מהמסחר הער בששת החודשים הראשונים של השנה. התוצאה היא רווח נקי של כ-29 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2022, גידול של 33% לעומת המחצית הראשונה אשתקד; ורווח נקי של 14.2 מיליון שקל ברבעון הראשון, גידול של 18% לעומת הרבעון המקביל ב-2021.

התנודתיות הרבה בשווקים גרמה לכך שמחזורי המסחר בבורסה היו גבוהים במיוחד במחצית הראשונה. אלו עמדו בששת החודשים הראשונים של השנה על ממוצע יומי של כ-2.5 מיליארד שקל. מדובר במחזור יומי הגבוה בכ-33% מהמחזור הממוצע במחצית הראשונה של 2021, אז שוקי ההון היו בשיא פריחתם. ברבעון השני של השנה נרשמה ירידה קלה במחזורים, והם עמדו בממוצע על 2.4 מיליארד שקל, אך גם כאן מדובר בזינוק גדול (27%) ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

הגידול במחזורי המסחר הביא באופן ישיר לגידול בהכנסות הבורסה, ואלו הסתכמו בין ינואר ליוני בכ-190 מיליון שקל, זינוק של 16% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. כאשר בוחנים את ההכנסות מעמלות מסחר וסליקה לבדן, המהוות כ-40% מהכנסות הבורסה, רואים שאלה הסתכמו ביותר מ-75 מיליון שקל, גידול של כ-14%. חלק ניכר מגידול זה מגיע מעלייה במחזורי המסחר בין התקופות, בעיקר במניות (גידול של כ-10% בהכנסות) ובאג"ח תאגידיות (גידול של כ-5% בהכנסות).

בתחילת חודש מרץ הפחיתה הבורסה את גודל הפקודה המינימלי מ-5,000 שקל למניה במדד ת"א-35 ומ-2,000 שקל למניה במדד אחר, ל-500 שקל בכל מניה, במטרה להגביר את המעורבות של המשקיעים הפרטיים מקרב הציבור הרחב במסחר בבורסה. במבט לאחור, נראה כי המהלך השתלם לה, והביא להגברת המסחר.

לצד זאת נרשמה צמיחה בהכנסות גם מיתר הפעילויות של הבורסה. בדמי רישום ואגרות הציגה הבורסה גידול של כ-30% במחצית הראשונה, והן הסתכמו בכ-45 מיליון שקל (בעיקר כתוצאה מגידול במספר החברות והקרנות המשלמות אגרה שנתית, אשר קוזז בחלקו מקיטון בהכנסות מדמי בדיקה). ההכנסות שהניבו הנפקות מניות ואג"ח בסעיף זה הסתכמו ב-21.7 מיליון שקל.

גידול של 12% נרשם בשירותי מסלקה, שהסתכמו בכ-36 מיליון שקל (עלייה בהכנסות משירותי מסלקה ומדמי משמרת בשל עלייה בשווי הנכסים), וכן בפעילות הפצת המידע וקישוריות, שבה רשמה הבורסה גידול של 14% לכ-29 מיליון שקל (עלייה בהכנסות מהפצת מידע וכן בהכנסות מלקוחות מחוץ לישראל, בין היתר לאור שינוי תעריפים ללקוחות אלו).

בהתאם לעלייה בתוצאותיה, מתחילת השנה הציגה מניית  הבורסה   תשואה חיובית של כ-5%, ובסך-הכול מאז הנפקתה הראשונית באוגוסט 2019 היא הציגה תשואה של 95%, וכיום נסחרת סביב שווי של 1.75 מיליארד שקל.

 

העמלות פיצו על הצניחה במספר ההנפקות

הגידול במחזורי המסחר, שהביא עימו כאמור גידול בעמלות ממסחר, אפשר לבורסה לפצות את עצמה על כך שברבעון השני התבצעה הנפקה ראשונית (IPO) אחת בלבד, זו של חברת התעופה ישראייר. החברה הונפקה ממש לקראת סוף הרבעון, וזאת לאחר שמונה הנפקות ברבעון הראשון של השנה, כך שבסך-הכול הסתיימה המחצית הראשונה של 2022 עם תשע הנפקות ראשוניות (שגייסו 1.4 מיליארד שקל), לעומת 63 הנפקות ראשוניות במחצית הראשונה של השנה שקדמה לה, שהייתה שנת שיא לשוק הראשוני.

למרות הירידה הדרסטית במספר ההנפקות החדשות, סך גיוסי ההון של חברות בבורסה נותר גבוה כמעט כמו ב-2021. במחצית הראשונה של השנה הנוכחית גויס סכום כולל של כ-14.4 מיליארד שקל בהנפקות מניות - סכום המהווה כ-54% מסך הגיוסים בכל שנת 2021, שהייתה כאמור שנת שיא, ונמוך בכ-3 מיליארד שקל בלבד מזה שגויס במחצית הראשונה אשתקד.

עיקר גיוסי ההון במחצית נרשמו בהנפקות משניות, שעמדו על סך של כ-13 מיליארד שקל, חלק ניכר מהן על ידי הבנקים. לאומי גייס בחודש יוני 2.75 מיליארד שקל ודיסקונט עשה זאת שלושה חודשים לפניו, כשגייס 1.4 מיליארד שקל, ושני הגיוסים נועדו לאפשר לבנקים להמשיך במתן האשראי.

גיוסים ערים בשוק החוב הקונצרני

לצד שוקי המניות, גם תחום האג"ח היה פעיל מאוד במחצית הראשונה של השנה, כאשר מחזור המסחר היומי ירד ב-8% בלבד לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ועמד על ממוצע של 3.6 מיליארד שקל. הירידה נזקפת בעיקר לסיום רכישות אג"ח ממשלתיות על ידי בנק ישראל בסוף השנה שעברה.

בד בבד, שוק הנפקות האג"ח הקונצרניות (המגזר העסקי) המשיך להיות פעיל, עם גיוסים ערים מהציבור בסך של כ-43 מיליארד שקל בחצי השנה הראשון, המהווים כ-55% מסך הגיוסים מהציבור בכל שנת 2021, וגבוה כמעט פי שניים מהגיוס במחצית הראשונה של השנה שעברה. בנוסף, גייס המגזר העסקי בתקופה האמורה סך של כ-2.7 מיליארד שקל באיגרות חוב שנרשמו למסחר במערכת TASE UP.

מקורה של העלייה בגיוס חוב זה הוא בסקטור הפיננסי, שגיוסיו הסתכמו בכ-19.2 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2022 - כ-73% מהסכום שגויס על ידי הסקטור הפיננסי בכל שנת 2021, ולעומת סך של כ-3.8 מיליארד שקל בלבד במחצית הראשונה של שנת 2021.

הבנקים האיצו את פעילותם, והגבירו את מתן האשראי - בעיקר לרוכשי דירות - החל במחצית השנייה של 2021, בין היתר באמצעות גיוסי הון וחוב מהציבור. זאת לאחר שצמצמו את פעילות מתן האשראי במחצית הראשונה של שנת 2021, בעקבות התפרצות נגיף הקורונה וירידה חדה ברווחיות, עקב הגידול בהפרשות להפסדי אשראי בשנת 2020.

לצד המגזר הפיננסי, גם חברות ענף הנדל"ן המשיכו ליהנות מביקושי שיא מצד רוכשי דירות ומביקוש לנדל"ן מניב, עקב חזרה של עובדים למשרדים ולשטחי מסחר שחזרו לפעילות מלאה. הללו גייסו במחצית הראשונה של 2022 חוב סחיר בסך של כ-15 מיליארד שקל, עלייה של 29% לעומת כ-11.6 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד, ולעומת סך של כ-32 מיליארד שקל בכל שנת 2021.

בתוך כך, השבוע הצטרף באופן רשמי משקיע זר נוסף לבעלי העניין המחזיקים במניות הבורסה. לצד חברת ההשקעות האמריקאית-אוסטרלית מניקיי, המחזיקה מאז הנפקת הבורסה ב-2019 בשליטה בה (19.7%), הודיעה קרן ההשקעות האמריקאית ארטיזן פרטנרס כי רכשה ב-26 ביולי מניות הבורסה, והיא מחזיקה בדיוק ב-5% מהמניות.

לצורך כך פנתה הקרן, בניהולו של ריזו קנוביץ', לרשות ניירות ערך וקיבלה היתר החזקה של עד 10% ממניות הבורסה, כנדרש בחוק ניירות ערך הישראלי.

ארטיזן פרטנרס השקיעה לראשונה במניית הבורסה בחודש יולי 2019, בסמוך לשלב הרוד-שואו של ההנפקה הגלובלית שעשתה הבורסה, וכעת כאמור הפכה לבעלת עניין.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו