גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אגריטק בצמיחה: החקלאות החכמה תניב פירות גם בבורסה

תהליכים דמוגרפיים ובראשם התארכות תוחלת החיים, בשילוב עם המלחמה באירופה שמאיימת על הביטחון התזונתי בחלקים נרחבים בעולם, מביאים לייעול מואץ בייצור המזון ● כל אלה מניחים יסודות שוק חזקים להמשך צמיחת סקטור האגריטק, שצפוי לצמוח ב-11% בשנה ולהגיע ל-36 מיליארד דולר ב-2030

תחום האגריטק מניע את החקלאות העולמית קדימה והופך אותה לחכמה ואוטומטית יותר / צילום: Shutterstock
תחום האגריטק מניע את החקלאות העולמית קדימה והופך אותה לחכמה ואוטומטית יותר / צילום: Shutterstock

הכותב הוא שותף מנהל בקרני פמילי אופיס. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם, ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא, ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ניירות ערך או מוצר פיננסי כלשהו

מגפת הקורונה העלתה למודעות את הפגיעות של שרשראות האספקה ה​​גלובליות, ובפרט הפצה של מוצרי חקלאות ומזון. המלחמה הנוכחית באוקראינה, אשר בלמה את יצוא החיטה, תרמה אף היא להבנה זו. התשובה לבעיות אלו טמונה בתחום הטכנולוגיה החקלאית, אגריטק, השואף להפוך את החקלאות ליעילה הרבה יותר.

שוק האגריטק העולמי צפוי להגיע לכ-36 מיליארד דולר עד שנת 2030 ולגדול בקצב צמיחה שנתי מורכב (CAGR) של כ-11% במהלך תקופת התחזית (2030-2022). אירופה צפויה להיות שוק "החקלאות החכמה" השני בגודלו, עם צפי לשווי שוק של 9.7 מיליארד דולר עד שנת 2030. כך על פי דוח חברת המחקר הגלובלית Straits Research, שפורסם ביולי 2022.

תחום האגריטק (Agritech) מתייחס לשימוש בטכנולוגיות חדשניות לשיפור היעילות והתפוקה של תהליכים חקלאיים. יישומי אגריטק הם רחבי-טווח, והם כוללים פתרונות טכנולוגיים מגוונים לחקלאות. הקו המנחה המשותף להם הוא אפשרות לגדל יותר מזון בפחות שטח, ו/או תוך צריכה מופחתת של משאבים.

פתרונות אגריטק חוסכים לחקלאים זמן וכסף, על ידי ניטור, ניתוח, אופטימיזציה ואוטומציה של פעולות שמחליפות חלק ניכר מהעבודה החקלאית. בין הפיתוחים המובילים: מערכות השקיה חכמות וחסכוניות, מערכות חקלאות חדשות, שיטות חדשניות לגידול חרקים, חקלאות לוויינית, אגריטק רובוטי, טרקטורים אוטונומיים וניהול משק מלמעלה באמצעות כלי טיס לא מאוישים.

טכנולוגיות אגריטק מבוססות ברובן על בינה מלאכותית וביג-דאטה, וכן על הנדסה גנטית.

החקלאות החכמה המתאפשרת בזכות פיתוחי אגריטק מאפשרת להגדיל את ייצור היבולים תוך הפחתת המאמץ האנושי. גישות חקלאות חכמות משתמשות בציוד ניטור עם חיישנים, כדי לעזור לחקלאים לקבל החלטות טובות יותר לגבי ניהול מים, ניהול קרקע, בקרת מלאי ולוחות זמנים של קציר. הן מאפשרות להם להעריך באיזו תדירות היבול הצליח לצמוח במהירות, וכן לצמצם את עלויות העבודה והחומרים.

אימוץ גובר של טכנולוגיות מתקדמות ואינטרנט של הדברים (IoT) במוצרים חקלאיים מניע את שוק החקלאות החכמה. בקרת השקיה, ניהול משאבי מים, שתילת יבולים וניטור ייצור הם כולם חלק מיישומי חקלאות חכמים המאומצים יותר ויותר ברחבי העולם בשנים האחרונות.

טכנולוגיות חקלאיות מודרניות, ביניהן תוכנות לניהול נתונים, GPS, תוכנת מיפוי תפוקה (YMS) וטכנולוגיית שיעור משתנה (VRT), מסייעות לחקלאים להגיב לשינויים מהותיים ביעילות. על ידי שימור משאבי האנרגיה והמים באמצעות פתרונות מתוחכמים ובני-קיימא, טכנולוגיית ה-IoT בחקלאות מגבירה את תפוקת התוצרת החקלאית, תוך צמצום פליטת פחמן, ומסייעת לשפר את צמיחת הרווח ואת פוריות הקרקע תוך הפחתת עלויות החקלאות וקידום חקלאות בת-קיימא.

המדינות מתמודד עם האתגרים של מגזר החקלאות

תחום האגריטק הוא חדשני ופורץ דרך. הוא מניע את החקלאות העולמית קדימה והופך אותה לחכמה ואוטומטית יותר. באמצעות טכנולוגיות אגריטק, חקלאים יכולים למקד את זמנם בפעילויות אסטרטגיות יותר, כגון: הרחבת תחומי הפעילות שלהם, שיווק וערוצי הפצה שיגדילו את רווחיהם.

רמת ההשקעה הגוברת באגריטק קשורה לצורך של מדינות להתמודד עם האתגרים העומדים בפני המגזר החקלאי העולמי.

חברות אגריטק גלובליות כמו סינג'נטה, BASF ,Bayer Crop Science ו-Zoetis דנו בשנים האחרונות בהזדמנויות השקעה על ידי ממשלת בריטניה, מה שיעזור להניע השקעות בחקלאות בריטית. מגזר האגריטק בבריטניה היה שווה 14 מיליארד ליש"ט ב-2017 והמדינה ממשיכה לחוות תמיכה מהממשלה באמצעות השקעות חדשות (Agfunder) ברמה הלאומית והמקומית. זה כולל מתן הדרכה למומחים בנושא מיומנויות, אשרות והגירה, כמו גם גישה למימון.

הארגון הממשלתי באירלנד, Enterprise Ireland, האחראי לפיתוח וצמיחת ארגונים איריים בשווקים העולמיים, הכריז לאחרונה על שתי יוזמות שהן חלק מהעבודה השוטפת שלו לתמיכה בחברות אגריטק לחדש ולנצח בשווקים בינלאומיים. הארגון השיק בנוסף קרן התחלה תחרותית בסכום כולל של עד 500 אלף אירו לתמיכה בסטארט-אפים במגזר האגריטק. הקרן הושקה על ידי שר החקלאות, המזון והים במטרה לספק ליזמים מימון קריטי בשלב מוקדם.

בספטמבר 2018, ניו זילנד הפכה למדינה השותפה הראשונה ב-Farm 2050 - יוזמה עולמית הכוללת קולקטיב של שותפים מגוונים המחויבים לקדם את עתיד המזון באמצעות תמיכה ביזמי אגריטק ובסטארט-אפים.

במאי 2020, הכריזה ממשלת קנדה על השקת קרן פתרונות לעסקים לחקלאות ומזון בסך 100 מיליון דולר שתספק לעסקים חקלאיים יציבות פיננסית וגמישות כדי לעזור להם לבנות מחדש את המודלים העסקיים שלהם. ראש הממשלה טרודו הודיע ב-5 במאי על צעדים חדשים שממשלת קנדה תנקוט לסיוע לעסקים חקלאיים, כולל 252 מיליון דולר במימון פדרלי וגידול של 200 מיליון דולר בקיבולת ההלוואות לתמיכה בעסקים חקלאיים. מאז, הממשל הפדרלי הכריז על תמיכה נוספת לעסקי החקלאים, הכוללת 3 מיליארד דולר עבור העלאת שכר לעובדים בשירותים חיוניים כגון עסקים חקלאיים, סיוע במשרות חקלאות בקנדה ולתוכניות פיילוט שונות עבור פתרונות לחקלאות.

מוקדם יותר השנה התייחס שר המסחר והתעשייה של הודו, פיוש גויאל, לנושא האגריטק, ואמר כי הממשלה שוקלת להקים קרן לעסקי אגריטק. הוא ציין כי טכנולוגיה וחדשנות יהיו הכוחות המניעים שיעמדו מאחורי השגשוג של הודו. נכון למרץ 2022, להודו יש יותר מ-1,000 סטארט-אפים בתחום האגריטק. בשנת 2021, סטארט-אפים הודיים בתחום האגריטק גייסו קרוב ל-684 מיליון דולר ב-47 עסקאות.

בשנת 2019, משרד החקלאות ורשות החדשנות בישראל, הודיעו כי ישקיעו 20 מיליון שקל באגריטק.

השקעות גבוהות וצמיחה עתידית של הענף

מאמר שפורסם בשנת 2018 ב"פייננשל טיימס" הראה, כי משקיעים הזרימו למעלה מ-700 מיליון דולר לתחום האגריטק ב-2017, בהשוואה ל-332 מיליון דולר ו-233 מיליון דולר ב-2016 ו-2015, בהתאמה. מגזר האגריטק העולמי חווה צמיחה אקספוננציאלית, והסבירות היא שההשקעות בתחום יאפשרו לו להמשיך לשגשג ולצמוח.

 

במהלך עשר השנים האחרונות, השקעות הון סיכון במגזר האגריטק גדלו בעקביות (ר' גרף). בשנת 2020, ההשקעה באגריטק עלתה ב-45.8% ל-7 מיליארד דולר (עלייה מ-4.8 מיליארד דולר ב-2019). בשנת 2021 היא עלתה ב-61.4% ל-11.3 מיליארד דולר, המהווה שיא בהשקעה, וגבוה משמעותית מ-600 מיליון דולר בשנת 2012.

על פי התרשים, העסקאות הגדולות ביותר מבחינת גודל ההשקעות התרחשו בעיקר בארה"ב בין השנים 2012 ל-2022, כאשר חברות כמו Plant Ag ו-Indigo Ag מובילות את הדרך. Plant Ag מפתחת פלטפורמה קמעונית שנועדה לספק ירקות ופירות טריים מהר יותר, קרי, חיי מדף ארוכים יותר למוצרים. Indigo Ag היא חברה שבסיסה בבוסטון, אשר עובדת עם חיידקים צמחיים במטרה לשפר צמיחה של כותנה, חיטה, תירס, פולי סויה ואורז. כמו כן, מספקת פתרונות אחסון ולוגיסטיקה לחקלאים.

נתוני PitchBook מראים כי לאורך התקופה 2022-2012, ההשקעה בביוטכנולוגיה חקלאית קיבלה את כמות המימון הגדולה ביותר, עם סך של 14.9 מיליארד דולר במהלך התקופה, ואחריה השקעה בפיננסים ובמסחר אלקטרוני עם 7.4 מיליארד דולר.

בין תעודות הסל הבינלאומיות המאפשרות חשיפה למניות אגריטק, ניתן למצוא את VanEck Agribusiness ETF, iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF, First Trust Indxx Global Agriculture ETF, ,Invesco DB Agriculture Fund Teucrium Wheat Fund, Teucrium Corn Fund, First Trust Alternative Absolute Return Strategy ETF, Teucrium Soybean Fund, ורבות נוספות.

חברות אגריטק ישראליות שמובילות את השוק

הצלחת חברות אגריטק ישראליות לא נופלת מהצלחת החברות הגלובליות, וטכנולוגיות המזון והחקלאות מסתמנות כמגזר החם הבא בבורסה התל אביבית. בשנת 2020, חברת סמארט אגרו גייסה בהנפקת מניות 26 מיליון שקל, מיט-טק גייסה 23.8 מיליון שקל ואבוג'ן גייסה 12 מיליון דולר.

חברת אגריטאסק הישראלית, שפיתחה מערכת המחברת בין יצרני מזון לחקלאים, ומסייעת להם לנהל את שרשרת המזון, גייסה השנה 26 מיליון דולר. סטארט-אפ האגריטק הישראלי פרוספרה חתם על שיתוף פעולה עם ענקית ההשקיה האמריקאית ולמונט, ובהקמת המרכז של זעפרן טק במושב מבקיעים הושקעו 1.5 מיליון שקל.

הגידול האדיר באוכלוסייה העולמית משנה לשנה, לצד העלייה בתוחלת החיים והאורבניזציה, מעלים את הדרישה העולמית הגוברת למזון, ומכאן - ליבולים חקלאיים. מתוך הבנה זו, ממשלות נכנסו אף הן לתמונה, והן משקיעות בחקלאים ובפתרונות טכנולוגיים חכמים ומתקדמים לחקלאות, שיאיצו ויגדילו את התוצרת וישבחו אותה. מומחים בכל רחבי העולם מעריכים כי שוק החקלאות ככלל והאגריטק בפרט צפויים להיות תחרותיים מאוד בעתיד הקרוב, עם שחקנים מקומיים וגלובליים המציעים מוצרים באיכות גבוהה לחקלאים.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; הין ירד לשפל חדש

המסחר באסיה ננעל בעליות ● הין ירד לשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין