גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא וויקס מסביר את פניית הפרסה ופיטורי 100 עובדים: "חייבים להיות מחושבים"

עם שווי בצניחה ומצבת כוח-אדם שירדה במילא ברבעון האחרון, החברה הולכת להתייעלות כדי להגיע לחיסכון שנתי של כ־150 מיליון דולר ● מנגד, וויקס סיימה את הרבעון עם הפסד נקי שנמוך פי שלושה למניה מהתחזיות

ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שלומי יוסף
ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שלומי יוסף

יממה לאחר שנודע כי חברת האינטרנט וויקס (Wix) מפטרת כ־100 עובדים, מרביתם בחו"ל, החברה דיווחה ביום רביעי באופן רשמי על תוכנית לצמצום עלויות שצפויה להוביל לחיסכון שנתי של כ־150 מיליון דולר. בחברה מצפים כי כ־20% מהחיסכון השנתי יתממש כבר השנה.

רווחיות היא לא מילה גסה: בהייטק המקומי פיטרו כבר מעל לאלף עובדים | פרשנות
פייבר כבר לא רוצה "לצמוח בכל מחיר"; העלתה תחזיות רווח אחרי הפיטורים

וויקס, שהפיתוח שלה מאפשר לעסקים קטנים ובינוניים להקים ולתפעל בקלות אתרי אינטרנט, נסחרת בנאסד"ק בשווי של כ־4 מיליארד דולר - לאחר שאיבדה 80.5% מהשיא של תחילת 2021. אז, שוויה התקרב ל־20 מיליארד דולר.

עם פרסום דוחות הרבעון הקודם, וויקס הודיעה על אימוץ תוכנית שתביא לתזרים מזומנים חופשי בשיעור של 20% מההכנסות עד 2025. עם זאת, החברה הכחישה בתוקף כוונה לפטר עובדים כחלק מהתוכנית, אלא רק על גיוס עובדים בקצב נמוך יותר. שלושה חודשים חלפו והכוונות הטובות, כך מתברר, לא הספיקו.

"התוכנית לחיסכון של 150 מיליון דולר היא לא ממש חדשה", מסביר סמנכ"ל הכספים ליאור שמש. "ביום האנליסטים שערכנו, הצגנו יעדים שאליהם אנחנו מחויבים מבחינת תזרים מזומנים חופשי. אחת ההנחות שלנו לשנה הבאה הייתה שהכלכלה חוזרת לסוג של שגרה, עם צמיחה בכלכלה העולמית ובאינטרנט - מה שאנחנו רואים שלא קורה".

שמש מציין כי בחברה עדיין לא יודעים עד כמה עמוק זה יהיה בשנה הבאה. "החלטנו להמשיך לשלב השני של התוכנית, כדי שבכל תרחיש אפשרי נעמוד ביעדי התזרים ונגדיל את שולי הרווחיות, ועל ידי כך נוכל להגדיל את קצב ייצור המזומנים".

החברה מתכננת לבחון התייעלות בכמה תחומים

התוכנית כוללת הקפאת משרות חדשות והתאמות במצבת כוח-האדם, רובן בארה"ב - לצד מקרים נקודתיים בישראל. הצעד הזה מתבצע לאחר שבמהלך הרבעון השני ירד מספר העובדים בחברה מ־6,084 ל־5,863. כלומר, עוד לפני התוכנית של וויקס לפטר 100 עובדים - היא הורידה את מספר העובדים ב־221 איש, שמהווים 4% ממצבת העובדים הכוללת. בוויקס מסבירים זאת בהאטת קצב הגיוסים.

החברה מציינת כי תמשיך להעמיק ולמפות מקומות נוספים שבהם ניתן לבצע התייעלות בתחומי שירות הלקוחות, מכירות, שיווק ופיתוח, וכן לנצל את הנדל"ן שברשותה באופן יעיל יותר. בהקשר זה מדגיש שמש כי לא מדובר בקמפוס החדש שהחברה בונה בתל אביב, שהחלק הראשון של העובדים יעבור אליו כבר בעוד חודשיים.

 

"מצבת כוח-האדם בישראל לא השתנה"

"מצבת כוח-האדם בארץ לא השתנתה. יש לנו מעל 2,500 עובדים פה, ואני לא רואה את המספר משתנה", אומר שמש. "בארה"ב לא פיטרנו במספרים גדולים. הצמצום כולל האטה או הפסקה לחלוטין של גיוסים בחו"ל, ואם בארה"ב החלטנו שחלק גדול מהעובדים בתמיכה יכול לעבוד מהבית - זה מפנה לנו נדל"ן שאפשר להחזיר. כך גם באירופה. זה יחסוך לנו הרבה כסף. בנוגע לקמפוס החדש, המחירים שאנחנו משלמים היום יותר גבוהים ממה שנשלם שם".

בינתיים, ברבעון השני של השנה, וויקס הציגה הכנסות בהתאם לתחזיות - 345 מיליון דולר המהוות צמיחה של 9.4% מהרבעון המקביל. שערי החליפין הם שפגעו בהכנסות, ובשורה התחתונה: ההפסד הנקי, לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), הסתכם ב־111 מיליון דולר, לעומת רווח של 37.6 מיליון דולר ברבעון המקביל (שנבע משיערוך החזקתה במניות חברת מאנדיי).

 

על בסיס Non-GAAP, בנטרול סעיפים חשבונאיים שבראשם התגמולים ההוניים לעובדים, וויקס סיימה את הרבעון עם הפסד נקי מצומצם מהצפוי, 7.8 מיליון דולר שהם 14 סנט למניה - בזמן שהאנליסטים ציפו להפסד גבוה פי שלושה למניה.

"זה נובע משתי סיבות", אומר שמש. "אחת, שתוכנית ההתייעלות התחילה כבר בתחילת השנה והשפיעה על התוצאות ברבעון, ושתיים - ההתכווצות בכלכלה ממשיכה, והוצאות השיווק שלנו יורדות בהתאם".

תזרים חופשי שלילי של 15.9 מיליון דולר ברבעון

וויקס מציינת כי אלמלא שינויי שערי החליפין, ההכנסות מהזמנות היו עולות ב־7% ל־365 מיליון דולר, במקום ב־3% לכ־355 מיליון דולר. הרבעון השני הסתיים עם תזרים חופשי שלילי של 15.9 מיליון דולר, כאשר מתחילת השנה הוא עמד על 49.5 מיליון דולר (בנטרול הוצאות הקמפוס החדש, מדובר על 24.1 מיליון דולר).

בסיום התקופה הזו היו לוויקס בקופה 1.46 מיליארד דולר, לעומת חוב למחזיקי איגרות החוב להמרה בסך 926 מיליון דולר - כשמתוכו סך של 361 מיליון דולר מסווג כחוב לטווח קצר.

"קיווינו שנוכל להבין מתי מתחילה ההתאוששות"

"לא התעוררנו באמצע השנה ואמרנו 'וואו', מתחילת השנה הבנו שיש המון וולטיליות וצריכים להיות יותר מחושבים בהוצאות", אומר ניר זוהר, נשיא וויקס. "הקטנת הגיוסים הייתה מתחילת השנה. זה לא סוד שעצרנו גם את הפעילות המסחרית החיצונית של Wix Answers כי העיתוי לא איפשר".

זוהר מוסיף כי התקווה והציפייה בוויקס היו שבמחצית השנייה של השנה יתחילו להבין מתי מתחילה ההתאוששות. אולם, לדבריו, "היום אנחנו לא יודעים, ולמול חוסר הוודאות חייבים להיות יותר מחושבים".

אם אפשר לחסוך 150 מיליון דולר בשנה, זה אומר שקודם הייתם מנופחים מדי?
"מנופחים זו מילה שנשמעת מאוד ביקורתית, אולי אפשר להגיד אותה. אבל בסוף בכל חברה יש תמיד דברים קריטיים, דברים מאוד חשובים, ודברים שהם מקום שלישי בסדר החשיבות. כשהחברה צומחת מהר מאוד והכלכלה מאפשרת, מתמקדים באיך להביא את הדבר הבא, ופחות זהירים או מחושבים על כל צעד. בתקופות של משבר או כלכלה יותר איטית, הדבר היותר אחראי זה להסתכל על הדברים האלה".

"כבר זמן רב עם תזרים חיובי ברמה השנתית"

לדבריו, "צריך לזכור שהיום הרבה חברות מדברות על תזרים חיובי. וויקס כבר שנים רבות עם תזרים חיובי ברמה השנתית, זה לא אירוע חדש מבחינתנו, ולראייה יש לנו לאורך השנים יותר כסף במאזן. אין ספק שאם כרגע יש כל כך הרבה השפעה חיצונית על הגדילה המסחרית שלנו, אנחנו חייבים להיות מחושבים בתזרים".

זוהר מסכם כי "ברמה האסטרטגית, הדבר הנכון הוא להיות חברה שמוכרת גלובלית ופועלת בהרבה שווקים, למרות שבשנה נתונה יכולה להיות פגיעה של שערי חליפין. השנה זה יותר קיצוני בגלל האינפלציה והמלחמה באוקראינה". 

עוד כתבות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"