גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרוס-אובר החשמלי של וולבו מציג יכולת מפתיעה ותג מחיר של 310 אלף שקל

הקרוס־אובר החשמלי שובר את העיצוב השמרני של וולבו השוודית ● תא הנוסעים והביצועים איכותיים, אך השימוש במזגן בישראל מאתגר את אורך חיי הסוללה

וולבו C40 P8 חשמלית / צילום: יח''צ
וולבו C40 P8 חשמלית / צילום: יח''צ

האם המשק הישראלי גולש למיתון? אם תשאלו את משווקי הרכב בישראל, במיוחד מפלח הפרימיום, הם יתקשו להבין על מה אתם מדברים. כמעט כל רכב חדש בטווח המחיר של 50־100 אלף דולר ויותר, שיגיע לישראל עד תחילת 2023, כבר נמכר.

הפלח המבוקש ביותר הוא ללא ספק פלח רכבי הפרימיום החשמליים, והוא כנראה גם העמיד ביותר בפני לחצים אינפלציוניים. עובדה: כלי הרכב של טסלה רשמו התייקרות ממוצעת של כמעט 25% מאז נחתו בישראל בשנה שעברה, ועדיין רשימות ההמתנה להם נמתחות רבעון עד שניים קדימה.

בין אותם מותגי פרימיום שמייבאים לישראל כלי רכב חשמליים ונהנים מהביקוש הגבוה ו"חסין" לאינפלציה, ניתן למנות את וולבו. המותג השוודי העלה עד כה על כבישי ישראל מאות רבות של רכבי קרוס־אובר חשמליים מסדרת ה־XC40. גם המצטרף החדש למשפחה, דגם הקרוס־אובר קופה החשמלי C40, שהגיע לאחרונה לארץ ומכר כמעט 150 יחידות כמעט ללא פעילות שיווקית.

 

ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד

אחת הסיבות להצלחת הרכב היא עיצובו שמצליח לבלוט למרחקים. עד קו הדלתות הקדמיות, העיצוב די דומה ל־XC40 "הרגיל" שעמו חולק ה־C40 תכונות דומות: חרטום מוצק ורבוע עם פנסי חזית מפוצלים אופקית וגריל "חסום", שמעיד על שייכותו של הרכב למשפחה החשמלית של החברה.

אולם, מהדלתות האחוריות והלאה, העיצוב הופך להיות יותר דרמטי. הגג משתפל לאחור בקימור אלגנטי ופוגש את הקורה האחורית בזווית חדה, תוך שהוא יוצר פרופיל צד שמזכיר מכונית קופה. החלק המעניין ביותר הוא הזנב הגבוה שבמרכזו עם דלת אחורית שתחומה בשני ספויילרים אווירודינמיים. התוצאה: במבט אחורי, ה־XC40 מזכיר קצת את רכב הפנאי הסופר־יוקרתי אורוס של למבורגיני, ועומד בניגוד בולט לעיצוב "הרגוע" של החלק הקדמי. אם תרצו, "ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד" בגרסה שוודית.

תא הנוסעים מיישר קו עם העיצוב המסורתי ו"המרובע" של וולבו. לוח המחוונים הדיגיטלי שקוע בתוך מסגרת עמוקה ורבועה, מערכת המולטימדיה האופקית ניצבת בתוך מסגרת מלבנית רחבה, וחיבתם של המעצבים לזוויות ישרות לא פסחה גם על הקונסול המרכזי ואפילו על פתחי האוורור.

הנדסת האנוש נוחה לתפעול הודות לכמות סבירה של מתגים פיזיים לשליטה בפונקציות חיוניות לצד תפריטי מגע. מערכת ההפעלה לרכב מבית גוגל מציגה מסך ראשי ברור והגיוני, כמו גם פיקוד קולי מצוין. אבל תפריטי המשנה קטנים וסבוכים להתמצאות כמו בכל דגמי הדור האחרון של וולבו.

חסידי המותג ישמחו לגלות שהמכונית שומרת על המסורת בכל הנוגע לנוחות של המושבים, שהיא מהטובות בתעשיית הרכב, ועל תנוחת הישיבה הגבוהה. הראות הקדמית טובה מאוד, בניגוד לשדה הראייה האחורי שמחייב להיעזר במצלמות ההיקפיות.

סף הכניסה נוח, אך הדלתות האחוריות די צרות בהשוואה למתחרות בפלח. מרחב הרגליים מאחור סביר בהחלט לקטגוריה, והמושב עצמו יכול לאכלס בקלות שני מבוגרים בגובה ממוצע מבלי שהגג המשתפל יגזול מהם מרחב ראש. תא המטען די קטן, אם כי לפחות הוא רחב ונוח.

רמת הגימור טובה מאוד, כולל בידוד רעשים מצוין, והאבזור התקני בדגם החזק בו נסענו מפואר ונדיב. עם זאת, היינו מוותרים על גג הזכוכית הפנורמי שאינו נפתח. הפטנט הזה יעיל כנראה לחימום והארת הרכב בחורף הסקנדינבי, אבל בקיץ הישראלי הלוהט הוא מחדיר לתא הרבה חום ומאתגר את מערכת האקלים.

עוצמה וזריזות

הגרסה החזקה P8, בעלת שני המנועים (הנעה כפולה) של ה־C40, היא אחת החזקות בקטגוריה שלה עם 408 כוחות סוס. הספק כזה עשוי להישמע מוגזם בקרוס־אובר קומפקטי, אבל בפועל זו יחידת כוח בוגרת ומהונדסת עד שלמות. במצבי התכנות הרגילים העברת הכוח רגועה, חלקה ומאפשרת לשייט בעיר ומחוצה לה בקצב חוקי וידידותי לסביבה כמו שוודים אמיתיים.

מי שבכל זאת רוצה לדעת היכן מסתתרים כל כוחות הסוס עליהם שילם, צריך להעביר למצב הספורטיבי. במצב הזה כל לחיצה, בכל שיפוע, הודפת את הרכב קדימה בקצב מאיץ דופק. בלי דרמה ובלי פס קול, אבל עם תאוצות שימתחו אצלכם שרירים שלא ידעתם על קיומם.

בכל הנוגע לטווח בין טעינות, וולבו נוקבת בנתון די שמרני ולא מרגש במיוחד עבור סוללה של 75 קילוואט - כ־440 ק"מ. אבל כמקובל בכלי רכב חשמליים, הטווח בפועל תלוי באופי הנהיגה ובאקלים. במזג האוויר של אוגוסט, עם מזגן שפועל ללא הרף, אפשר לצפות מה־C40 לכ־320-350 ק"מ לכל היותר, אפילו כשמנצלים את המערכת היעילה מאוד למחזור אנרגיה בבלימה. במזג אוויר יותר מתון, קרוב לוודאי שהטווח בפועל יהיה קרוב לטווח הנקוב, ואולי אפילו יעלה עליו אם תבחרו לנהוג כמו שוודים.

עם שני מנועים וסוללה מכובדת, ה־C40 שוקל כמעט 2.1 טון - כמו רכב מסחרי - אלא שמאחורי ההגה קשה להבחין בכך. אמנם תחושת ההיגוי די מלאכותית, גם במצב הספורטיבי, אבל השלדה מגיבה בזריזות לפקודות הנהג על כבישים מתפתלים ונטיית הגוף מאוד מבוקרת גם בעת העברות משקל אגרסיביות. נוחות הנסיעה סבירה ברוב התנאים, אך פגמי אספלט ישראלים קשוחים יכולים לטלטל את הנוסעים.

יכולות פנאי מפתיעות

סביר להניח שמי שרוכש רכב פרימיום חשמלי לעולם לא ייקח אותו לשטח. אבל למהנדסי וולבו יש "שריטה" בכל הנוגע לנהיגה מחוץ לאספלט, וגם ל־C40 יש יכולות פנאי די מפתיעות. מרווח גחון של 18 ס"מ בשילוב עם הנעה כפולה ומצב תכנות מיוחד לשטח, מאפשרים לו לצלוח שבילי עפר כבושים במהירויות סבירות.

וולבו C40 בגרסת ה־P8 החזקה עולה כ־310 אלף שקלים, ומי שיסתפק בגרסה חד מנועית עם 231 כ"ס - ישלם כ־280 אלף שקלים. אלו הם מחירים ידידותיים יחסית לפלח הקרוס־אובר פרימיום החשמלי, אם כי אפשר להניח שעליית המס בינואר הקרוב כבר תדחוף את המחיר מעבר לסף הפסיכולוגי "הנגיש". כך או כך, מדובר ביצירה מלוטשת ומהונדסת היטב עם ביצועים רציניים ואפילו עיצוב "לוהט", במונחים שוודים קרירים כמובן.

חלק מהמתחרות

ג'נסיס GV60

315 אלף שקל עולה גרסת ההנעה הכפולה. הרכב מייצר 318 כ"ס, מאיץ מאפס ל־100 קמ"ש ב־5.5 שניות ומשיג טווח נסיעה של עד 470 ק"מ. יש לו תא נוסעים דיגיטלי מאובזר ועיצוב שובה עין.

ג'נסיס GV60 / צילום: יח''צ

טסלה Y לונג־ריינג'

המחיר הוא 331 אלף שקלים בגרסת הטווח הארוך (LR). זוהי מכונית גדולה עם בסיס גלגלים של 2.89 מ' ותא מטען ענק. הגרסה הזו מציעה טווח של עד 533 ק"מ ומאיצה מאפס ל־100 קמ"ש ב־5 שניות. תא המטען מינימליסטי ודיגיטלי.

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

אאודי Q4 איטרון

315 אלף שקל עולה הגרסה. עיצוב הרכב נאה מבחוץ ואיכותי מבפנים. בארץ קיימת בגרסה עם מנוע בודד בהספק 204 כ"ס, שמאיצה ל־100 קמ"ש ב־8.5 שניות. הסוללה של 77 קילוואט מספק טווח של עד 534 ק"מ.

אאודי Q4 איטרון / צילום: יח''צ

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח