גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיטורים וחשש מטיהור פוליטי: הבעלים של סי.אן.אן מורה לבכיריה לפנות ימינה

בשנה ה־43 לקיומה, רשת החדשות בכבלים הראשונה בעולם מאבדת גובה וצופים ● הפתרון, מאמינים מנהליה, הוא לחזור אל ייעודה המקורי: חדשות ו"עיתונאים אמיתיים", ובמקום הצהרות פוליטיות להפוך ל"משקיפה" ולא "משתתפת" ● גל הפיטורים החל - ופחד מתפשט במסדרונות

נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ בראיון ב-CNN
נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ בראיון ב-CNN

סי.אן.אן נולדה ערב הבחירות לנשיאות של 1980. טלוויזיה בכבלים עמדה אז בחיתוליה. אינטרנט יתחיל להופיע רק עשר שנים אחר כך, טלפונים ניידים היו עדיין די נייחים, ובכל מקרה לא היו חכמים. הרעיון של חדשות 24 שעות ביממה נשמע קפריזי. מי צריך אותן. אמריקאים התרגלו לצרוך את חדשות הטלוויזיה שלהם בפלחי זמן קבועים, לפנות ערב, 23 דקות נטו, בשלוש רשתות.

היא נולדה במוחו הפורה של טד טרנר, הבעלים של תחנת טלוויזיה באטלנטה. הוא היה איש ימין. הוא אפילו ניסה להשתלט על הרשת הגדולה ביותר של אז, סי.בי.אס, כדי לחלץ אותה משליטת המאפיה השמאלית. טרנר עבר בהדרגה שמאלה. הרבה לאחר טרנר, בפרוש עידן טראמפ, סי.אן.אן כבר הייתה אופוזיציה פעילה. השבוע, הרשת שלימדה את העולם לצרוך חדשות ללא הגבלה עומדת בסימן טיהור פוליטי. ההנהלה החדשה רוצה להחזיר אותה למרכז, אל ייעודה הטבעי: חדשות במקום מאמרי־מערכת.

זה קורה בזמן קריטי במיוחד: חודשיים לפני בחירות אמצע־הקדנציה לקונגרס. כל כך הרבה מוטל על כפות המאזניים. נשיאות ביידן עלולה לאבד את ידיה ואת רגליה, אם הרפובליקאים יצליחו להחזיר לעצמם את השליטה לפחות באחד משני בתי הקונגרס. אלה הזמנים שבהם הצפייה בטלוויזיה עומדת בסימן עלייה. אלה הזמנים שבהם נבחן הנטאי (בייאס) הפוליטי של ארגון תקשורת. אלה הזמנים שבהם כל מפלגה וכל מועמדת מקוות שהנטאי ייטה לטובתן.

בימים האחרונים נעלמו מסי.אן.אן שניים מן הבולטים בכתביה/פרשניה. חיל ורעדה אחזו את הרשת, המגיעה אל 97% ממנויי הכבלים באמריקה. איש אינו יודע אם תורו ממשמש ובא. הכיוון ברור: הבעלים רוצים להוציא את סי.אן.אן משדה הקרב, ולהעביר אותה אל היציע; משקיפה, לא משתתפת.

27% ירידה ברייטינג: הרשת שותתת דם

המגמה הזו מעוגנת בעובדות כלכליות. בתחילת החודש שעבר, הבעלים של סי.אן.אן, האחים וורנר, דיווחו כי רווחי הרשת עומדים לרדת השנה אל מתחת למיליארד דולר, בפעם הראשונה זה שנים. הצפייה בה ירדה ב־27% לעומת השנה שעברה, ועומדת על 639,000 בשעות השיא. היא עכשיו הרשת השלישית, אחרי פוקס ו־MSNBC. אף אחת מן השלוש אינה עושה חיל, אבל סי.אן.אן שותתת דם.

קשה לטעות בצירוף הנסיבות: היא התחילה לצלול לאחר שג'ו ביידן נכנס אל הבית הלבן. בימי טראמפ היתה לה עדנה. היא ו־MSNBC נעשו מגנט לאויבי טראמפ. טראמפ עצמו חזר ותקף אותה במסיבות העיתונאים שלו, קרא לה "רשת הפייק ניוז", "אויבת העם", ולא פעם אסר על כתביה להציג לו שאלות, או קטע אותם במרוצת שאלותיהם.

היא השיבה לו ולאנשיו כגמולם. ברגע אופייני אחד, ערב הבחירות של 2020, אחד המגישים הבולטים של סי.אן.אן קטע ללא הרף עוזר בכיר של הנשיא, בראיון על טיפולו של טראמפ בנגיף הקורונה. המגיש חשב שהעוזר משתמט משאלותיו; העוזר חשב שהמגיש אינו מניח לו לסיים משפט. הראיון התפתח לסדרה נרגזת של קריאות ביניים והעוויות פנים. אין ספק שזה הועיל למידרוג, אבל זה אישר את מעמדה של סי.אן.אן כיריבה פעילה של טראמפ, חודש וחצי לפני הבחירות.

זה לא הפריע לבעלי סי.אן.אן כל זמן שזה השתלם. יציאת טראמפ מן הבית הלבן הפחיתה בהכרח את העניין בסיקור עוין של האיש ושל נשיאותו. ההיפך מזה קרה ברשת פוקס: היא ירדה בימי נשיאותו של טראמפ, וחזרה ועלתה תחת ביידן. הרשתות משמשות כליאי־ברק של אידיאולוגיות יריבות. פרדוקסלית, הן יוצאות נשכרות מתבוסת המחנה שהן מייצגות; ויוצאות נפסדות מניצחונותיו.

להעמיד פנים או העמיד פנים

אבל השאלה היא הרבה יותר רחבה ועמוקה: האבחנה בין חדשות להשקפות־עולם. קודם כול, האם תיתכן אבחנה כזאת? תשובה סטנדרטית היא שלא תיתכן, אז בשביל מה להעמיד פנים. תשובה סטנדרטית נגדית היא שהעמדת הפנים כשלעצמה ממלאת תפקיד חסר תחליף ביצירת אמות מידה של התנהגות עיתונאית. אם העיתונאית או העיתונאי פטורים אפילו מלנסות להיות אובייקטיביים, או אז הם רשאים לפרוק כל עול.

מעניין שסי.אן.אן עצמה יצרה אבחנה כזאת בימיה הראשונים. ב־1982 היא התחילה לשדר תוכנית יומית, שנקראה Crossfire, שכשמה היתה: חילופי אש מעבר למיתרס הפוליטי. היו לה שני מגישים, אחד מימין ואחד משמאל. הם ראיינו אורחים, והציגו להם שאלות מוטות, טעונות, ולעתים קרובות לא הגונות. הם עשו כן בהרמות קול ובמחוות גוף. היה צריך עצבי ברזל כדי לצפות בהם. אז זה היה חידוש מופלג. הצופים ידעו ששם הם ימצאו ויתור מוחלט על סטנדרטים עיתונאיים.

הטרגדיה היא, שמחלציה של Crossfire יצא ויתור כללי על סטנדרטים, בטלוויזיה האמריקאית ובאופן בלתי נמנע בטלויזיות אחרות. ישראלים אולי יתקשו להאמין שלפני 40 שנה עדיין היה צורך לנחש את דעותיהם הפוליטיות של הכתבים המדיניים והכלכליים ושל המראיינים באולפני הטלוויזיה החד־ערוצית שלהם. הם היו תמיד חשודים שהם "שמאלנים", באמריקה, בישראל ובדמוקרטיות אחרות. אבל הם לא נכנסו לסלון של כתובות קעקע, וביקשו שהתווית הפוליטית תיחקק על מצחם.

אחד מבעלי המניות העיקריים של האחים וורנר, המיליארדר ג'ון מאלון, שידיו לו רב בעסקי טלוויזיה מאז שנות ה־70, אמר עוד בנובמבר שעבר: "הייתי רוצה לראות את סי.אן.אן חוזרת אל העיתונאות שאיתה התחילה, ומעסיקה עיתונאים אמתיים, מה שיהיה נדיר ומרענן". הרבה אירוניה צריכה להיות בחיווי, המתאר עיתונאים אמתיים כ"נדירים ומעניינים".

מגישי רשת CNN

מאלון אמר את הדברים האלה בראיון ל־CNBC, רשת הטלויזיה הפיננסית. באותו הראיון הוא חלק מחמאות לפוקס ולבעליה, רופרט מרדוק. בהתחשב ברקורד של מאלון - הוא תמך בבחירת טראמפ ב־2016, ותרם רבע מיליון דולר לארגון טקס ההשבעה שלו - דבריו בנובמבר 2021 עוררו אי־שקט בסי.אן.אן. אבל אי־השקט הזה הפך לרעש, כאשר הבעלים פיטרו את המנכ"ל הוותיק ג'ף זאקר (=צוקר, בגרמנית וביידיש), ומינו תחתיו את כריס ליקט (Licht).

"לדבר אמת, לקרוא תיגר", אבל...

עוד בחודש מאי, ליקט כתב מיזכר לעובדיו על הצורך לאזן את השליחות העיתונאית ("לדבר אמת ללא חת באוזניהם של בעלי השררה, לקרוא תיגר על הסטטוס־קוו") עם פתיחות ועם סובלנות כלפי דעות פוליטיות מנוגדות.

קשה למצוא פגם בניסוח הזה, שהוא כמעט קלישאי, מפני שמי יכול לחלוק על הצורך לדבר אמת ולהיות סובלנים. אבל אלה אינם חיוויי־סרק. הם משקפים אי־אמון של ההנהלה החדשה באנשים העושים את סי.אן.אן. בדמוקרטיות, הציפיה הקבועה היא שסגל עובדי המדינה יקבל עליו את עולה של ממשלה חדשה, וממילא את כיווניה הפוליטיים. מי שאינם יכולים לקבל, רשאים לעזוב.

קצת קשה להאמין שהסתגלות כזאת תיתכן כאן. הכתב המודח של סי.אן.אן בבית הלבן הספיק לשדר, שעתיים לפני הסיום הפתאומי של חוזהו, כי הצדק עם הנשיא ביידן, שטראמפ וחסידיו מסכנים את הדמוקרטיה. מותר להניח שהוא ידע כי אלה מלות הפרידה שלו. מה יעשו הנשארים? האם הם ילמדו לדבר בלשון המעטה? האם הם יגלו את יתרונות הזהירות והמתינות? ואם הם יגלו, האם אמריקה כולה תיענה לרמז, ותתחיל להיזהר בדיבורה? מותר לפקפק.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה