גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל התייקרויות? הרווחיות התפעולית של הספקים הגדולים לרשתות המזון נחתכה בעשרות אחוזים

דוחות המחצית הראשונה של 2022 מצביעים על שחיקה ברווחיות הגולמית והתפעולית של יבואניות ויצרניות גדולות בתחומי המזון והטואלטיקה - ובהן שטראוס, סנו, דיפלומט וויליפוד, שספגו את רוב הגידול בעלויות ונמנעו בינתיים מלגלגל אותו אל הציבור • גם רשתות המזון הגדולות סבלו משחיקה ברווחיותן

שחיקה ברווחיות הן לרשתות המזון והן ליבואניות והיצרניות / צילום: Shutterstock
שחיקה ברווחיות הן לרשתות המזון והן ליבואניות והיצרניות / צילום: Shutterstock

את החודשים האחרונים מרגיש הציבור היטב בכיסו הפרטי, עם גל התייקרויות חוצה מגזרים - החל מדלק, דרך חשמל ועד מחירי הדירות. זאת על רקע התפרצות אינפלציונית שמאפיינת את הכלכלה הישראלית, כחלק ממגמה עולמית, שהסיבות לה, בין היתר, הן התייקרות מחירי האנרגיה, עיכובים בשרשרת האספקה והדפסת הכספים העצומה בתקופת פרוץ משבר הקורונה, שתוצאותיה מורגשות כיום היטב.

עם זאת, סקירת הדוחות הכספיים שפרסמו לאחרונה רשתות המזון הגדולות בישראל למחצית הראשונה של 2022, ועוד יותר מכך, אלו של הספקיות המובילות שלהן, חברות הפועלות בתחום היבוא והייצור של מוצרי מזון וטואלטיקה, מעלה כי הללו ספגו חלק ניכר מהעלויות שנוספו להן בתקופה זו, ונמנעו עד כה מלגלגל אותן לכיסו של הצרכן. זאת - ככל הנראה על רקע חשש ממחאה חברתית שתלווה מהלך של עליית מחירים - כמו זו שחוותה לאחרונה היבואנית דיפלומט, שביקשה לייקר את מחירי מוצריה (וחזרה בה בעקבות אותה מחאה).

ההכנסות גדלו, הרווחיות הגולמית נשחקה

בסיכום תקופת המחצית הציגו אומנם שש ספקיות גדולות שמניותיהן נסחרות בבורסה גידול של 7% בהכנסותיהן המצרפיות ביחס למחצית הראשונה אשתקד, והללו הסתכמו ב־6.7 מיליארד שקל. עם זאת, שיעור הרווח הגולמי המצרפי נשחק ועמד על 23.3%, הרעה משמעותית מול 28.7% אשתקד. שיעור הרווח התפעולי של הספקיות צלל ביותר מ־50% והיווה רק 4.1% מהמכירות במחצית, מול 9.5% בתקופה המקבילה אשתקד.

 

לחלק ניכר מהצניחה בשיעור הרווחיות התפעולית המצרפי של הספקיות אחראים סגירת מפעל השוקולד של שטראוס  והריקול של מוצריה בעקבות ממצאי סלמונלה שנתגלו בו. בנטרול תוצאותיה של שטראוס ירד שיעור הרווח הגולמי המצרפי של הספקיות בין שתי התקופות מ־23.9% ל־21.3%, בעוד ששיעור הרווח התפועלי נפל מ־8.2% ל־6.1% מהמכירות (ונשחק בכרבע "בלבד").

החברות מדווחות על מספר גורמים שהעיקו על תוצאותיהן, ובהם התייקרות חומרי הגלם, עלויות הובלה ושכר העובדים. בסך־הכול, הרווח התפעולי המצרפי של שש החברות הסתכם ב־276 מיליון שקל בינואר־יוני 2022 - פחות ממחצית הרווח התפעולי בתקופה המקבילה (שעמד על כ־600 מיליון שקל).

בקרב רשתות המזון עצמן השחיקה ברווחיות הייתה דרמטית פחות. הכנסותיהן המצרפיות של חמש רשתות נסחרות (שופרסל, רמי לוי, יוחננוף, ויקטורי וטיב טעם) עלו ב־3% והסתכמו ב־14.6 מיליארד שקל. שיעור הרווח הגולמי המצרפי ירד מ־26.7% במחצית ל־25.8%. שיעור הרווח התפעולי מהמכירות ירד מ־5.6% ל־4.5% והרווח התפעולי המצרפי של החמש הסתכם ב־657 מיליון שקל - ירידה של 17%. הירידה הדו־ספרתית נבעה בעיקר מהתייקרויות בעלויות השוטפות של הרשתות, בין שבשכר עובדים ובין שבעלויות התובלה בשל התייקרות מחירי הדלקים.

חוששות מהלחץ הציבורי

הספקיות שתוצאותיהן מוצגות להלן כוללות את יבואנית מוצרי המזון והטואלטיקה דיפלומט (פעילות בישראל בלבד); יבואנית המזון ויליפוד; יצרנית מוצרי הטואלטיקה סנו; יצרנית מוצרי המזון שטראוס (פעילותה בישראל בלבד), יצרנית ויבואנית המזון נטו מלינדה; וחברת שיווק התוצרת החקלאית בכורי שדה. כאמור, הללו רשמו עלייה בהכנסות המצרפיות במחצית השנה - אך שיעורי הרווחיות הגולמית ובעיקר התפעולית שלהן התכווצו משמעותית.

בין הסיבות העיקריות לכך כאמור היה הלחץ הציבורי שהולך וגובר על הספקיות, בכל פעם שהללו מאותתות שבכוונתן לבצע העלאות המחירים, בעוד שהוצאותיהן גדלות ושוחקות את רווחיותן. בנוסף, אירוע חריג שאינו קשור לגל ההתייקרויות - סגירת מפעל השוקולד של ענקית המזון המקומית שטראוס, שהעבירה את החברה להפסד תפעולי בפעילותה המקומית, נתון ששיחק תפקיד משמעותי בהטיית התוצאות הכספיות המצרפיות.

 

שטראוס הייתה כאמור "הסיפור" השלילי של המחצית הראשונה בשוק המזון המקומי, וסקירת הדוחות הכספיים שלה מעלה מעבר מרווח תפעולי של 237 מיליון שקל בפעילותה המקומית במחצית הראשונה אשתקד, להפסד של 26 מיליון שקל במחצית הראשונה השנה, המיוחס לריקול בחטיבת הממתקים.

עוד ספקית גדולה שסבלה משחיקה משמעותית ברווחיה היא חברת סנו , שבשליטת משפחת לנדסברג, שהרווח התפעולי שלה נפל ב־37% ל־93 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2022, כאשר החברה מציינת את התייקרות חומרי הגלם שפגעה בתוצאותיה. שיעור הרווח התפעולי מהכנסות סנו עמד על 9.8%, לעומת 16% בתקופה המקבילה אשתקד.

ספקית אחרת, ששמה בלט בתקופה האחרונה בכותרות, היא דיפלומט , בניהולו של נעם וימן, מבעלי השליטה בחברה, המייבאת מגוון מותגי מזון ופארם מובילים, בהם טונה סטארקיסט, מוצרי ג'ילט וחיתולי פמפרס.

שלטים של ההסתדרות על מדפים עם מוצרי דיפלומט / צילום: באדיבות ההסתדרות

דיפלומט עוררה כאמור זעם ציבורי גדול על רקע כוונתה לייקר את מוצריה, ומסקירת תוצאותיה עולה כי החברה שמרה על שיעור רווחיות גולמית (21.6%) דומה לזה שבמחצית המקבילה אשתקד, בעוד ששיעור הרווחיות התפעולית שלה מהפעילות בישראל ירד מ־5% במחצית הראשונה אשתקד ל־4.6% השנה.

דיפלומט מונה בין היתר עלייה בהוצאות המכירה והשיווק, שנבעה מגידול בעלויות אחסנה ושינוע כתוצאה מגידול במלאי, וכן מהתייקרויות שונות, בעיקר שכר ודלק. זאת נוסף על גידול בהוצאות הנהלה וכלליות, שנבעו מעלייה בהוצאות פחת, נסיעות לחו"ל, גידול בהוצאות משרדיות וכן בעלויות ביטוח.

רשתות המזון, הקמעונאיות הגדולות במשק שמניותיהן נסחרות בבורסה, רשמו כאמור שחיקה קטנה יותר בשיעורי הרווח שלהן, אך גם אצלן ניכרת שחיקה משמעותית ברווח התפעולי, על רקע התפוגגות משבר הקורונה, שפגעה בביקושים, וגידול בהוצאות התפעוליות.

ירידה של 17% ברווח התפעולי המצרפי של רשתות השיווק, ל־657 מיליון שקל (באופן מצרפי, מוסברת בין היתר בהתייקרות עלויות השכר במשק, כמו גם בעלייה במחירי התובלה בשל התייקרות הדלק.

הרשת הגדולה בישראל, שופרסל , שחוותה לאחרונה טלטלה ניהולית, בולטת לרעה בתוצאותיה, לאחר שסיימה את המחצית הראשונה של 2022 עם רווחיות גולמית של 26.4%, לעומת 27.5% אשתקד. שיעור הרווח התפעולי מהמכירות היווה רק 3.4% מהכנסות הרשת, לעומת 5.2%.

בקרב הרשתות בולטת רמי לוי  כמי שהצליחה לשמור על שיעור הרווח התפעולי שלה במחצית הראשונה של 2022, שהיווה 4.9% מההכנסות, מול 5% במחצית המקבילה אשתקד. היות שההכנסות של הרשת צמחו, גם הרווח התפעולי שלה עלה ל־178 מיליון שקל, עלייה של 11% ביחס למחצית המקבילה.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"