גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבק על יותר מ-30 מיליון שקל: מאחורי העתירה של הבורסה נגד רשות ני"ע

בבורסה מבקשים זה זמן רב לייקר את העמלות מהקרנות העוקבות אחר מדדים שהיא עורכת, בטענה לקיפוח ביחס לעורכי מדדים זרים • "אנו כבר שנתיים בוויה דולורוזה בלי תשובה" • רשות ני"ע: "הגדרנו יעדים לפיתוח השוק, גם אם אינם מתכתבים עם התוכנית העסקית של הבורסה"

ענת גואטה מול איתי בן זאב. צילומים: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ענת גואטה מול איתי בן זאב. צילומים: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המאבק של הבורסה בתל אביב על עצמאותה הגיע בימים האחרונים לבג"ץ, כשזו עתרה נגד המשך התערבותה של רשות ניירות ערך בגביית התעריפים על השימוש במדדים שעורכת הבורסה. כספים אלה נגבים מהקרנות העוקבות אחרי אותם מדדים.

בבורסה טוענים כי לרשות ניירות ערך, כרגולטור המפקח עליה, אין סמכות להגביל את שיעורי העמלות שהיא גובה, וגם אם ישנה סמכות כזו, הרשות לא משיבה לבקשת הבורסה שנשלחה כבר בחודש מרץ להעלות את התעריפים. 

הבורסה עתרה לבג"ץ נגד רשות ניירות ערך: "מערימה מכשולים בלתי סבירים"

"במשך שנתיים הפכנו כל אבן, למרות שנושא המדדים אמור להיות די קל לפתרון", אומר יניב פגוט, מנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה. "אנחנו מקבלים מעט מאוד כסף - 3 מיליון שקל על 85 מיליארד שקל מנוהלים בקרנות הסל העוקבות אחרי מדדים. מעבר לזה, יש לנו כמעט 40 מיליארד שקל שאנחנו לא גובים בגינם דמי הרשאה לשימוש במדדי הבורסה, כי התקרה שלנו היא 9,700 שקל. כך שאם קרן מנהלת מעל 180 מיליון שקל, אנחנו לא גובים עליה שקל בדמי ההרשאה לשימוש במדדים. מכאן שהתעריפים שלנו אפסיים, מנותקים מכל סטנדרט בעולם ולא מתכתבים עם עולם ההוצאות שיש לנו, או עם היכולת לפתח את העסק. אנחנו נמצאים כבר שנתיים בוויה דולורוזה בלי קבלת תשובה - אם הם מסכימים, ואם לא, מה הנימוק". 

יניב פגוט, סמנכ''ל בבורסה / צילום: סיון פרג'

בבורסה טוענים כי התעריף שהיא גובה על שימוש במדדים נמוך מהמחיר המקובל בעולם ובישראל. בגין היקף נכסים דומה, של 88 מיליארד שקל (שווי החזקות ציבור בקרנות סל על מדדי חו"ל נכון לדצמבר 2021), גבו עורכי המדדים 57 מיליון שקל, גבוה ביותר מ־50 מיליון שקל ממה שגבתה הבורסה. חישוב העמלה השיעורית האפקטיבית (bps) מגלה כי זו של הבורסה עומדת על 0.35 לעומת 6.5 של עורכי המדדים הזרים. 

 

"בשווקים זרים העמלה מהעוגה שונה לחלוטין"

לשם השוואה, חברת S&P החולשת על 24% מהכנסות שוק המדדים (הסתכמו ב־4.1 מיליארד דולר בשנת 2020), הכניסה ברבעון השני של 2022 יותר מ־270 מיליון דולר על שימוש במדדים ובנגזרים שלה. MSCI, שהכניס כרבע מההכנסות בעולם, רשם הכנסות של כ־100 מיליון דולר ברבעון השני, מתוך זה כ־80 מיליון דולר על שימוש בהרשאות מדדים. אם מחלקים זאת ב־1.26 טריליון דולר נכסים, העמלה השיעורית האפקטיבית עומדת על 2.5 רק מעמלות שמשלמות קרנות הסל העוקבות אחרי המדד.

בעתירת הבורסה נכתב כי "על־פי מחקר שנערך לאחרונה, כ־30% מדמי הניהול שגובות קרנות נאמנות אמריקאיות העושות שימוש במדדי בורסות בארה"ב מועברים לעורכי מדדים אלה. כלומר, בשווקים זרים שיעור העמלות היחסי מתוך 'העוגה' - שונה לחלוטין. ואילו בארץ, דמי הניהול של קרנות הנאמנות שבבעלותן מכשירים פיננסיים מחקי מדד, עומדים על 0.5%, לעומת העמלה השיעורית של הבורסה העומדת כאמור על 0.35 bps, שהם 0.035%.

"כלומר, הבורסה כעורכת מדדים מקבלת רק כ־0.7% מסך דמי הניהול שגובות קרנות הנאמנות הפועלות בישראל, בשעה שבעולם עורך המדדים מקבל 30% מדמי הניהול". 

 

בבורסה מבהירים כי בוועדת המדדים שלה הומלץ להחיל מתווה מדורג שיביא להכנסות של 30 מיליון שקל תוך מספר שנים מעמלות אלה. הבורסה אף הודיעה לרשות כי עיקרון של הדרגתיות בהעלאת העמלות מקובל עליה, והציעה מתווה שיתחיל ב־15 מיליון שקל, כך שהגידול ל־30 מיליון ייעשה בתוך שנתיים־שלוש, אך תשובת הרשות לא התקבלה.

בעתירה מזכירה הבורסה גם את המתחרה המרכזית שלה בארץ, אינדקס, וטוענת לפער משמעותי בעמלות שגובה אינדקס בגין מדד הבנקים, לעומת הסכומים שגבתה הבורסה לפני שנאלצה להעביר אותו לידי המתחרה לפני זמן קצר.

"עם העברת הסמכות לערוך את המדד לידי אותה מתחרה, שתעריפיה כלל אינם מפוקחים על־ידי רשות ניירות ערך, חלה התייקרות חדה ביותר של פי 30 בתעריפים הנגבים עבור השימוש במדדים אלה, לעומת אלה שגבתה הבורסה", נכתב. מכיוון שידוע כי הבורסה גבתה כ־40 אלף שקל בשנה מהמוצרים העוקבים אחר מדד הבנקים, מדובר לפי הידוע בשוק על 1.2 מיליון לערך שגובה אינדקס.

"מאז שינוי הבעלות לא בוצעו התאמות"

בבורסה מסבירים כי בשל רמת ההכנסה הנמוכה נפגעת יכולתה לפעול כגוף עסקי ותחרותי המהווה מוקד לגיוס הון לחברות בישראל על־פי הסטנדרטים הפיננסיים העדכניים ביותר. מכך נפגעים גם בעלי העניין בפעילותה ואף הציבור בכללותו.

"אין עוד מקום בעולם שבו המחירים נקבעים כדרישה מהרגולטור", מדגיש פגוט. "אני מאוד מקווה שברשות ניירות ערך יבינו את המצוקה האמיתית שלנו כגוף מפוקח. מבחינת אסטרטגיה עסקית, התמחור לא נמצא בידיים שלנו אלא בידי הרשות, ולא רק שאנו לא שולטים עליו, אנחנו גם לא מקבלים עליו תשובות. הרגולציה כפי שהיא פועלת היום, למעשה לא מיישמת את לשון החוק שהיא עצמה חוקקה".

להבנתו, הסיבה לאי־קבלת התשובה היא מערכת היחסים ההיסטורית בין הבורסה במבנה הבעלות הישן שלה לבין רשות ניירות ערך - יחסים של מפקח ומפוקח ואפילו סימביוזה בין הגופים. "ביום שהבורסה יצאה לחיים כחברה עסקית וציבורית, נדרשו התאמות במערכות היחסים והקלות רגולטוריות. התאמה זו עדיין לא מיושמת והשינויים טרם נעשו", אומר פגוט.

"אני לא יודע מתי יש ישיבת מליאה ברשות, ולא יודע אם הנושאים שנוגעים לבורסה עולים בה. איך אפשר להתנהל כך אם אנחנו רוצים לגבש תוכנית עבודה, ואם רוצים להשקיע בכל מה שקשור בפיתוח העסקי?", טוען פגוט.

בג"ץ הורה לרשות ניירות ערך להגיב לעתירה בתוך חודשיים, עד 2 בנובמבר.

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה כי "בהתאם להוראות חוק ניירות ערך הקובעות כי הבורסה מחויבת להביא את העמלות הנקבעות על־ידיה לאישור הרשות, פנתה ביום 4.5.22 הבורסה לרשות בבקשה לאשר את תיקון התעריפון בנושא עמלות השימוש במדדים. בקשת הבורסה להעלות תעריפים נבחנת מאז על־ידי הרשות, בטרם תקבל החלטה. הרשות הגדירה יעדים אסטרטגיים לפיתוח ולשכלול שוק ההון הישראלי שכוללים הטמעת סטנדרטים בינלאומיים והגברת התחרות, גם אם אלה אינם מתכתבים עם התוכניות העסקיות של הבורסה". 

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים