גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחינת מזוז זה הכול או כלום. לא כך צריך להתנהל שופט בעליון לשעבר

כמי שכיהן בשורת תפקידים בכירים במערכת המשפט, מצופה ממני מזוז לכבד את המלצת בג"ץ בעניין ביטול מינויו ליו"ר הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים ● אבל מזוז החליט להתנגד מטעמים עקרוניים, ועל הדרך לתקוע את המינוי של הרמטכ"ל המיועד

מני מזוז, לשעבר היועמ''ש ושופט בעליון / צילום: רפי קוץ
מני מזוז, לשעבר היועמ''ש ושופט בעליון / צילום: רפי קוץ

ראוי לתת את הדעת על התנהלות מני מזוז, היו"ר הטרי (ואולי בדימוס) של הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים. מזוז, בעל רקורד של יועץ משפטי לממשלה ושופט בית המשפט העליון לשעבר, מזלזל ופוגע בכבוד בית המשפט העליון, אותו בית משפט שהוא עצמו היה עד לאחרונה אחד מחבריו.

■ ההתייעצות עם מני מזוז וההמלצה הכפולה: מאחורי הקלעים של הדרמה בבג"ץ
דרמה בבג"ץ: היועמ"שית סירבה לפשרה, והשופטים הוציאו צו על-תנאי נגד המינוי של מזוז 

נזכיר כי שופטי בג"ץ דנו השבוע בעתירה של ארגון "לביא", שהוגשה נגד מינוי מזוז לתפקיד יו"ר הוועדה. בשם חבריו להרכב, הציע השופט נעם סולברג כי מינוי יבוטל, למעט מינוי אד־הוק לצורך בחינת מינוי הרמטכ"ל. נציג היועמ"שית גלי בהרב־מיארה הודיע כי היא לא מקבלת את ההצעה וכי גם מזוז מתנגד.

אני יכול להבין, גם אם לא להסכים, את התנגדות היועמש"ית והשופט בדימוס מזוז. מינוי אד־הוק של שומר סף עלול להוות תקדים לכך שבעתיד ימונו שומרי סף כמינויים זמניים שתלויים בחסדי הממשלה. אך התנהלות מזוז מתמיהה בעיניי. הוא בחר שלא להיות מיוצג על־ידי הפרקליטות או גורם אחר בהליך, לא הגיב לעתירה, ולמעט ההודעה שהעביר תוך כדי הדיון דרך היועמ"שית שהוא מתנגד להצעה, הוא בחר שלא לפרוש את טיעוניו ואת עמדתו בפני בג"ץ.

כאשר שופטי בג"ץ, לאחר ששמעו את טיעוני הצדדים, ממליצים למדינה מתווה מסוים, הראשון שצריך לקפוץ ולהגיד "אמן" הוא מזוז, מי שעד לאחרונה ישב לצידם כשופט מן המניין והמליץ כמוהם המלצות לצדדים. האם מזוז לא צריך להוות דוגמה אישית ולקבל את "ההמלצה" במקום לבקש כי ייקוב הדין את ההר?

מזוז נשאר בשלו

לפני למעלה משנה דנו שופטי בג"ץ בעניין טענות לחריגה מסמכות של הנציב דאז דוד רוזן. השופטים נטו לטענות העותרת. הם המליצו לנציב רוזן להסכים למתווה שמקצץ מסמכויותיו. בא־כוחו של רוזן, עו"ד יוסי בנקל, התקשר ללקוח והציג לו את הצעת השופטים. רוזן השיב לו מיד: "המלצת בית המשפט עבורי היא כמו צו". האם חובה להסכים להמלצת השופטים? לא, אולם ממני מזוז ניתן היה לצפות ליותר.

אך עד כאן התנהלות מזוז הייתה עוד איכשהו סבירה. בשל התנגדות היועמ"שית ומזוז, בג"ץ הוציא צו על־תנאי: "מדוע לא יורו על ביטול מינויו של לכהן כיו"ר הוועדה למשך תקופת כהונה מלאה, וחלף זאת יקבעו כי מינויו לתפקיד זה יהפוך למינוי אד־הוק או מינוי זמני כממלא־מקום, לצורך בדיקת מינוי מועמד לתפקיד הרמטכ"ל בלבד".

הצו על־תנאי שהוצא לא נגע להמשך כהונת מזוז כיו"ר הוועדה לצורך בדיקת מינוי המועמד האלוף הרצי הלוי לתפקיד הרמטכ"ל. זאת, מתוך הבנה שלעמדת גורמי המקצוע במשרד הביטחון יש צורך ביטחוני דחוף במינוי רמטכ"ל. אולם במשרדי המשפטים והביטחון אומרים שכינוס הוועדה כלל לא עומד על הפרק, שכן מזוז הבהיר כי לא יסכים לכהן כיו"ר הוועדה במינוי אד־הוק או כמילוי מקום, כפי שהציעו השופטים. עד שלא תהא הכרעה בעניין זה, הוועדה לא מתפקדת.

מזוז הבהיר עוד כי לדעתו הצעת השופטים מנוגדת לחלוטין לרציונל שעומד בבסיס ההחלטה על הקמת הוועדה המייעצת ומנוגדת למגמה הרוחבית של ניתוק בין כהונת שומר הסף לבין הממשלה. מבחינת מזוז, וכפי שהבהיר ליועצת המשפטית של משרד רה"מ, אם יינתן פסק דין הקובע כי מינויו יהיה רק כמילוי מקום או אד־הוק לצורך מינוי רמטכ"ל, הוא יתפטר, מכיוון שלדעתו מדובר במהלך שגוי.

האם זכותו של מזוז לא להסכים להצעת השופטים? ודאי. האם זכותו להתפטר מתפקידו אם עמדתו המשפטית לא תתקבל על־ידי בג"ץ? בהחלט. האם כך ראוי שיתנהל מי שכיהן עד לאחרונה כשופט בית המשפט העליון? לדעתי התשובה לכך היא "לא", עם שלושה סימני קריאה.

הייתי מצפה ממנו קודם כל לדון בעניינו של הרמטכ"ל - ורק אחר־כך או במקביל להמשיך לנהל את מאבקו. ובכל מקרה, הייתי מצפה ממנו לכבד את פסקי בג"ץ, גם אם הם שגויים בעיניו. אין לתאר את הזלזול בהתנהלות של שופט בבית המשפט העליון בדימוס שמעדיף להתפטר מתפקידו משום שלא מוצאת חן בעיניו המסגרת הנורמטיבית שהתווה לו בג"ץ שדן בעניינו.

האם כך ראוי שיתנהל יו"ר ועדה שתפקידה לבחון את טוהר המידות של מינויים בכירים? כך ראוי שיתנהל מי שכיהן כיועץ משפטי לממשלה ושופט בעליון?

התנגדות מזוז היא לכאורה עקרונית. הוא לא מוכן להיות תלוי בחסדי הממשלה. לדעתו, המשך כהונת שומר סף לא צריכה להיות תלויה בממשלה, אשר את סבירות המינויים שלה הוא אמור לבדוק. אז הנה, יש לי פתרון - תודיע מראש שמיוזמתך תבדוק רק את מינוי הרמטכ"ל, ולאחר מכן תפרוש מיוזמתך. כך יו"ר הוועדה המייעצת לא יהא תלוי בחסדי אף ממשלה, כך לא ייקבע תקדים של מינוי יו"ר ועדה מייעצת למשך שמונה שנים בזמן ממשלת מעבר. אבל מזוז לא מוכן. זה הכול או כלום. בגלל זה ניפול, בגלל זה נקום. עכשיו זה רק אתה באמצע החיים.

מינוי דחוף. האומנם?

יש נקודה נוספת שצריך להתייחס אליה בנוגע למינוי הרמטכ"ל. שר הביטחון בני גנץ ביקש מהיועמ"שית למנות רמטכ"ל בממשלת מעבר משיקולים ביטחוניים דחופים, למרות שכהונת הרמטכ"ל הנוכחי תסתיים כחודשיים לאחר הבחירות. היועמ"שית דרשה לו"ז מסודר למינוי. גנץ איחר בצורה משמעותית מהזמן אליו התחייב. כעת, מזוז ומיארה תוקעים את עבודת הוועדה עד לזמן לא ידוע, למרות שבג"ץ בפירוש נתן להם אישור להתקדם. מינוי הרמטכ"ל הוא צורך ביטחוני דחוף, אך מסתבר שיש דברים דחופים יותר.

לא יותר מוועדת קישוט

אי־אפשר גם שלא להתייחס לעצם קיום הוועדה. מדובר בגוף חסר כל חשיבות ותועלת אשר תפקידו לבדוק את טוהר המידות של המינויים הבכירים בשירות המדינה שלא מתמנים בדרך של ועדת איתור. ועדה זו בודקת שבעה מינויים בסך-הכול: הרמטכ"ל, המפכ"ל, ראש המוסד, ראש השב"כ, נציב בתי הסוהר, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל. אי־אפשר שלא לגחך מכך שמכל המינויים בעולם, הוועדה בודקת דווקא את נגיד בנק ישראל ואת המשנה שלו.

הוועדה הזו משוללת כל סמכויות בדיקה. נניח שתגיע תלונה בעניינו של מועמד כי ביצע שוד מזוין לפני 15 שנה. מה תעשה הוועדה? תשאל את המועמד האם הדברים נכונים? הוא יכחיש ובכך יסתיים הסיפור.

קחו את פרשת יואב גלנט שחשף העיתונאי קלמן ליבסקינד ב"מעריב". גלנט נבחר אז על־ידי שר הביטחון לכהן כרמטכ"ל. הוועדה המייעצת קיבלה תלונה בנושא וביקשה את תגובת המועמד, שכמובן הכחיש. ביקשה את תגובת שר הביטחון, שאמר כי המועמד מכחיש. בכך האירוע הסתיים מבחינת הוועדה, וגלנט אושר על־ידה. לבסוף, עתירה לבג"ץ והתערבות של מבקר המדינה והיועמ"ש טרפדו את המינוי.

לוועדה אין שום יכולת אמיתית לבחון את טוהר המידות של המועמדים, והיא פועלת על תקן ועדת קישוט. או שתקימו משהו רציני, או שתחסכו מאיתנו את הבדיחה הזו.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים