גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היצע הדירות בחריש מצטמצם, והמחירים מזנקים בעשרות אחוזים

לאחר שנים של בנייה מואצת, התחלות הבנייה בחריש נבלמו • התוצאה: זינוק של 50% ואף יותר במחירים של דירות 4 חדרים • אלא שלמרות הביקוש הגבוה, העיר עדיין סובלת ממחסור חמור בשטחי תעשייה ומסחר, מה שיקשה עליה להיות אטרקטיבית גם בעתיד

רחוב דרך ארץ, חריש / צילום: שלומי יוסף
רחוב דרך ארץ, חריש / צילום: שלומי יוסף

מאז הוקמה נתקלה העיר חריש בהרבה ביקורת והתנגדות, החל משאלת נחיצותה של עוד עיר בלב ליבו של המשולש, עבור בתכנון העירוני הבזבזני וכלה בעודף היצע של דירות שמי יודע מי ירצה לגור בהן. הביקורת קיבלה גושפנקא רשמית כאשר גם דוח מבקר המדינה לשנת 2020 ציין כי המועצה המקומית מסתמכת על מענקי מדינה עקב אי תכנונו של אזור תעסוקה שהיה נותן לה הכנסות שהיו הופכות אותה לעצמאית.

חרף הביקורת, חריש מתגלה באחרונה כאחת הערים המפתיעות ביותר מבחינת העלייה במחירי הנדל"ן. מנתונים שאסף שמאי המקרקעין תומר נירפז בפרויקטים שונים בשלושה רחובות מרכזיים בעיר, עולה כי תוך שנה וחצי בלבד דירות ארבעה חדרים רשמו עליות מחירים שהגיעו ל־50% ואף יותר.

השמאי תומר נירפז / צילום: אור שטרית

כך למשל, ברחוב הזית: דירות ארבעה חדרים בשטח שבין 92 ל־96 מ"ר נמכרו בין מרץ לאוגוסט 2021 סביב המיליון שקל - כ־11 אלף שקל למ"ר - והחל מחודשי נובמבר ודצמבר של אותה השנה המחירים טיפסו בכ־100 אלף שקל לדירה ושיקפו עלייה של כ־16%. המגמה הזו נמשכת ולאחרונה מחיר אותה דירה, זו שנמכרה לפני שנה וחצי במיליון שקל, עומד כיום על יותר מ־1.4 מיליון שקל - עלייה של 44%.

המציאות דומה גם ברחוב טורקיז, שם דירת 4 חדרים בשטח 95 מ"ר שנמכרה בינואר 2021 ב־1.08 מיליון שקל, נמכרת היום בכמעט 1.5 מיליון שקל - עלייה של כ־50%. ברחוב דרך ארץ שבשכונת הפרחים, העליות היו חדות באותה המידה והגיעו עד כדי 50% ביוני השנה.

ההיצע: הבנייה האינטנסיבית בעיר כבר הסתיימה

"דירות ארבעה חדרים הן המדד הכי טוב לדגימת מחירי דיור מאחר שהן דומות יחסית, בזמן שבשאר סוגי הדירות ישנם גורמים נוספים המשנים את השווי שלהם", מסביר נירפז.

לדבריו, הסיבה לעלייה במחירים נובעת קודם כל בגלל התייקרות כלל אזורית. "בפרדס חנה, באור עקיבא ובחדרה, דירות ארבעה חדרים התייקרו בשנה האחרונה והגיעו לכיוון 2 מיליון שקל. בחדרה מחירי דירות 4 חדרים עמדו בשנה שעברה סביב ה־1.5 מיליון והשנה הן נמכרות בכ־2 מיליון שקל, לכן, חלופות הדיור הזולות באזור הן בחריש".

צילום: שלומי יוסף

גם הציבור הדתי, מצא חלופה זולה בחריש לעומת המחירים באלעד ובית שמש. "אלעד כהשוואה היא יותר יקרה, ומי שלא יכול לקנות באלעד קונה בחריש", אומר נירפז.

עם זאת, נירפז קושר את העלייה במחירי הדיור גם להיצע הנמוך בעיר. "הייתה תקופה של בנייה אינטנסיבית, במיוחד חברת שפיר וחברת שיכון ובינוי בנו הרבה והיו להן עודפים, אז הוציאו דיור להשכרה. אולם היום השוק ברובו הוא ביד שנייה. העסקאות שאנחנו רואים בסקירה שעשיתי בפרויקטים של חנן מור הן דירות יד שנייה, כי אלה פרויקטים שכבר אוכלסו".

קבוצת מור בנתה בחריש למעלה מ־750 יחידות דיור בשלוש שכונות בעיר, לרבות שלושה קניונים אשר שניים מהם בשלבי בנייה. אבי מאור, מנכ"ל הקבוצה, אומר כי ב־2013־2014 ובשבע השנים האחרונות נשפכו לשוק בחריש 13 אלף יחידות דיור - "מה שהופך אותה לעיר שנבנתה בקצב המהיר ביותר אי פעם בישראל".

מנכ''ל קבוצת מור אבי מאור / צילום: שלומי יוסף

התוצאה, כפי שמציין מאור, היא שמחירי הדיור בחריש הגיעו לסף של מחירי עלות. "זה היה חריג לשוק הישראלי אז, אבל בשנתיים האחרונות כל הדירות הללו נמכרו, וכרגע יש מיצוי של כל היחידות שנבנו במסגרת התוכניות המאושרות וכרגע אין כמעט בנייה בכלל. מה שמוכרים זה שאריות של קבלנים והשוק נשען בעיקר על יד שנייה".

עם זאת, מדגיש מאור כי דירות 4 חדרים עדיין נמכרות במחירים הכי נמוכים בארץ. "זו עיר בשרון הצפוני, ולכן הרבה משפחות צעירות שלא מצליחות למצוא מענה בתוכניות ממשלה מגיעות לחריש", אומר מאור.

צילום: שלומי יוסף

לירון כרמון, זכיין רימקס העיר החדשה חריש, (הסוכנות ביצעה בשנה האחרונה כ־1,500 עסקאות מכירה, קנייה והשכרה בחריש), יודע להסביר זאת היטב. לדבריו, "לפני שנה וחצי היה לנו 600 דירות למכירה והיום פחות מ־300. רוב הדירות בחריש, 60% בערך, הן דירות 4 חדרים. רק כ־10% הן דירות 3 חדרים. נכון להיום יש פרויקט אחד של 120 דירות ממנו נשארו רק 20 דירות פנויות. עיקר השוק היום הוא של דירות יד שנייה וזה הקפיץ את המחירים".

הסיבה להתעניינות הגוברת בעיר לדבריו, היא כי בשנה וחצי האחרונות חריש הוכרזה כעיר, וכתוצאה ההתייחסות למקום השתנתה.

"העיר שדרגה את מעמדה מעיר רפאים לעיר מתפתחת. גם המחשבה שבעזרת צעד זה המדינה מתכוונת להשקיע בעיר תרמה רבות וזה השפיע על המסחר. בשנה וחצי האחרונות המסחר התפתח והרבה רשתות התחילו להיכנס לכאן, יש כרגע התעניינות של חברות שיווק מהגדולות שרוצות לפתוח סניפים בעיר", הוא אומר.

המשקיעים חוזרים?
"הביקושים בעיר מגיעים היום מכל הארץ. הרבה באים מאזור רמלה, לוד, כפר סבא, חולון, פ"ת, נתניה וגם מהסביבה היותר קרובה. יש התעניינות של משקיעים בעקבות העלאת מס הרכישה - 15% מהעסקאות הם משקיעים. בתחילת השיווקים היו 50% להשקעה, וזה התחלף ברוכשים למגורים ולאט לאט התאזן, היום זה בסדר גודל 15%.

"לדעתי העיר הולכת ומתפתחת, ישנם הרבה שטחים המיועדים לבנייה ישנה תוכנית לחריש דרום וגם לחריש צפון שיוסיפו עוד אלפי דירות". עם זאת, הוא חושב שהמחירים לא ימשיכו לעלות באותו קצב, "בגלל העלייה בריבית".

התעסוקה: "אתגר כמו בכל ערים הסמוכות לחריש"

דוח מבקר המדינה העלה כי בהתאם לדוחות הכספיים המבוקרים של המועצה בשנים 2016־2019 היא סיימה את השנים הללו בעודפים תקציביים, אך רק הודות לקבלת מענקים. בלעדיהם היא הייתה מגיעה לגירעונות של 67 מיליון שקל, והסיבה לכך היא מחסור אקוטי בשטחי תעשייה.

גם דוח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם לפני חודשים אחדים ובו נתונים על התחלות הבנייה בארץ, מחדד כי בחריש, המונה כיום יותר מ־31 אלף תושבים, מספר התחלות הבנייה בענפי התעשייה, המסחר, המשרדים האחסנה והתשתיות, עמד על אפס בארבע השנים האחרונות.

מאור מאמין שהמציאות הזו תשתנה. "בחריש יש שטחי מסחר שנותנים מענה לגידול האוכלוסייה, ויש מספיק שטח שיתאים לקצב גידול האוכלוסייה", הוא מדגיש. "כל הסיפור הוא תעסוקה, אומנם לא בונים משרדים לתעסוקה כי זה גופים גדולים וחברות וכאן יש בעיה, אבל יש משרדים למתן שירותים. יש כרגע שתי תב"עות מאושרות הכוללות מאות אלפי מטרים המיועדים לתעסוקה. האתגר של העיר וגם של הממשלה הוא לייצר את האטרקטיביות לחברות שיבואו לפתוח בחריש, והם הצליחו לעשות זאת ביוקנעם באזורי עדיפות א' ולתמרץ.

"אתגר התעסוקה לא שונה מהאתגר של פרדס חנה־כרכור שנמצאת שני קילומטרים ליד, ושם מוצאים פתרונות בקיסריה, במת"מ. נכון, בתוך העיר רוב ההכנסות הן ממסחר, ואין הכנסות נוספות מתעסוקה למרות שיש מקום לבנות את זה".

העתיד: "הכול תלוי בסוג האוכלוסייה שתגיע"

ד"ר יאיר דוכין, שמנהל את תחום ההתמחות במימון נדל"ן בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטה העברית, אופטימי לגבי עתיד העיר חריש. לדבריו, "חריש היא דוגמה קלאסית לתהליך היווצרות עיר הנמצאת במקום אסטרטגי מעניין על גבולות מטרופולין חיפה ות"א על צירי נגישות מעניינים. היא נמצאת קרוב מאוד לכביש 6 וליד כביש 2.

"חריש נולדה בהחלטה פוליטית, אבל כרגע היא עובדה קיימת, ואפשר להשוות אותה למודיעין: כשהתחילו להקים אותה לא היה שם כלום, והיום יש מרכז עירוני. יש כרגע חוסר בהתחלות בנייה לתעשייה ומסחר אבל זה תהליך, וזו עיר שרק הוקמה. אני מעריך שעם הזמן יתפתחו אזורי תעסוקה, וככל שהגודש במרחב תל אביב יגלוש צפונה ודרומה, היא תרוויח.

"עניין נוסף שצריך להביא בחשבון הוא שסוג האוכלוסייה שתגור בה תקבע איזה עיר היא תהיה - אם היא תהפוך לעיר חרדית היא תהיה אלעד 2, ואם היא תתפתח נוסח מודיעין היא תהיה משהו מיוחד. ההיצע והביקוש הם פונקציה למה שקורה בשוק. בראייה ארוכת טווח יש לעיר פוטנציאל אבל זה תלוי מי יגיע לגור שם. ואם המדינה תפתח את העיר מבחינת התשתיות זה יתרום לפיתוח העיר. זה שיש מסביבה ישובים ערביים זה אמור להיות יתרון לעיר".

עוד כתבות

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"