גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אביב טלמור, בעלי חברת האלגו-טריידינג יוטרייד, הורשע בהונאת משקיעים בהיקף 77 מיליון שקל

טלמור הורשע במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה, הלבנת הון וניהול תיקי השקעה ללא רישיון ● הפרשה נחשפה ב-2015, וגובה החוב כלפי המשקיעים עומד כיום על 12 מיליון דולר ● השופט חאלד כבוב: "יוטרייד השתמשה בכספי הלקוחות להחזרת כספי לקוחות ותיקים, בבחינת פירמידה"

אביב טלמור במתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן
אביב טלמור במתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן

בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע הבוקר (ג') את אביב טלמור, בעלי חברת האלגו-טריידינג יוטרייד, בגיוס כספי משקיעים במרמה בהיקף של 77 מיליון שקל. גובה החוב כלפי המשקיעים עומד כיום על 12 מיליון דולר. טלמור הורשע בעבירות של מרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה, הלבנת הון וניהול תיקי השקעה ללא רישיון. הטיעונים לעניין העונש יישמעו ב-24 לנובמבר. 

בית המשפט העליון מזכה מאחריות את רשות ניירות ערך בפרשת יוטרייד 
פרשת יוטרייד: כתב אישום נגד אביב טלמור בגין גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה והלבנת הון 
איך הפך אביב טלמור ממורה ומשורר לאיש עסקים החשוד בהונאה? 

השופט חאלד כבוב ששמע את הראיות בתיק, ומונה בינתיים לבית המשפט העליון, הגיע לבית המשפט הכלכלי בתל אביב ומסר את הכרעת הדין. השופט קבע כי הסכם המשקיעים עם יוטרייד לא התיר לחברה להשתמש בכספי הלקוחות כאוות נפשם, וכי קיימת התחייבות ללקוחות שנתנו "משקל מהותי לציבור המשקיעים". 

יוטרייד טענה כי היא מציבה "חומה סינית גבוהה ובלתי עבירה" בין חשבון התפעול לחשבון כספיה לקוחות. בפועל, נקבע כי "יוטרייד השתמשה דרך קבע בכספי הלקוחות להוצאותיה התפעוליות, דרך הרחבה אסטרטגית של פעילותה (רכישת חברות זרות) ופירעון חובות של לקוחות ותיקים בבחינת פירמידה". השופט ציין כי 169 מהמשקיעים העידו כי הם לא היו משקיעים את כספם לא היו יודעים שכספם ישמש להוצאות שוטפות של החברה. 

שיעורי התשואה שהוצגו - מצגים כוזבים 

השופט כבוב קבע כי יוטרייד הציגה ללקוחות "שיעורי תשואה באמצעות חומרי שיווק שפורסמו במגוון פלטפורמות וכן במהלך שיחות גיוס שנוהלו על-ידי אנשי המכירות של יוטרייד". עוד הוסיף השופט כי "ההגנה אינה מכחישה כי ללקוחות יוטרייד הוצגו לא פעם שיעורי תשואה שנתיים לא מבוטלים הנעים בין 15% ל-20%". 

לדבריו, "מצאתי כי שיעורי התשואה השנתיים שהוצגו מטעם יוטרייד אינם מגובים בנתונים ממשיים של תוצאות המסחר של החברה, ועל כן מדובר במצגים כוזבים".

עוד הוסיף כבוב כי "מצגי יוטרייד ביחס לתשואות העבר עולים כדי מצגי שווא. בתוך כך, עדויותיהם של מספר בעלי תפקידים ביוטרייד, כמו גם הקשיים התזרימים מהם סבלה והצורך הראשוני בנטילת כספי הלקוחות (בשים לב למודל העסקי של יוטרייד), תומכים במובהק בעמדה לפיה תוצאות פעילות המסחר של יוטרייד היו שליליות".

השופט כבוב, מתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן

כבוב קבע כי טלמור נתן חלק פעיל בפעילות החברה. עיצב את מוצר החברה והאסטרטגיה העסקית ודחה את גרסאותיו במשפט. "ניתנה בידי האפשרות להתרשם מגרסאות הנאשם. גרסתו עברה מספר שינויים ביחס לסוגיות בליבת המחלוקת. גרסאותיו נסתרו בראיות חיצוניות, ובגרסאות מאוחרות שמסר", קבע.

באשר להסתמכות על יעוץ משפטי של עו"ד דוד ביטון - נקבע כי טלמור הסתיר מעורך הדין מידע על החברה. עמדתו הבלתי כתובה של עו"ד ביטון הייתה כי יוטרייד לא מחויבת להפריד. חרף זאת, הוא הבהיר בעדות כי הוא ציין כי יהיה זה נכון לנהל חשבונות נפרדים. 

השופט קבע כי תחת ניצוחו של טלמור פעלה יוטרייד "לשם גיוס לקוחות חדשים, תוך יצירת מצג בלתי מבוסס לפיו אלגוריתם המסחר של החברה הוא רווחי ומצליח. זאת אף במחיר של גיבוש והצגתם של חשבונות מסחר מפוברקים על-מנת לשכנע לקוחות להפקיד את כספם בחברה".

בדיקה של רשות ניירות ערך

הפרשה נחשפה בשנת 2015, בעקבות תלונות של משקיעים ובדיקה שערכה רשות ניירות ערך. בשנת 2018 הוגש נגד טלמור כתב אישום שייחס לו מעשי מרמה וגניבה מ-600 משקיעים בהיקף של כ-100 מיליון שקל בין השנים 2012-2015, זאת במסגרת מיזם למסחר אלוגריתמי. מתוך כספים אלה הואשם טלמור כי גנב 60 מיליון שקל, בהם עשה שימוש להוצאות השוטפות של החברה.

לטלמור מיוחסות גם עבירות של הלבנת הון וניהול תיקי השקעה ללא רישיון וללא תשקיף. בנוסף הואשמו טלמור ועובד נוסף בחברה בשיבוש מהלכי משפט.

לפי כתב האישום, טלמור קיבל במרמה את כספי המשקיעים בכך שהציג להם מצגי שווא: לגבי אופן השימוש בכסף, הוא התחייב להפריד בין חשבון תפעולי לחשבון לקוחות; הבטיח בעצמו או באמצעות עובדים תשואות גבוהות באופן חריג; ולחלק מהמשקיעים הוצג כי המיזם מפוקח על-ידי רשות ניירות ערך - נתון שנטען בעל-פה אך לא בהסכם הכתוב.

לאחר שרשות ניירות ערך הקפיאה את פעילות חברת יוטרייד בסוף 2015, התגלה כי בחשבונה היו 300 אלף שקל בלבד.

אין מחלוקת כי בוצע מסחר אלגוריתמי בכסף, אך חלקו הועבר לשימוש השוטף של החברה, בניגוד להסכמת המשקיעים. טלמור ערבב את הכספים וטען כי לא היה מחויב להחזיק את הכספים בנפרד. מהראיות שהוצגו במשפט עלה כי החומרים הפרסומיים של יוטרייד הכילו מסר ברור על תשואה שלא הייתה ולא נבראה. 

מעיין טלמור, אחותו של אביב טלמור בעל השליטה ביוטרייד, הודתה בהסדר טיעון בקשירת קשר לעוון, והוטל עליה קנס של 10,000 שקל ומאסר על-תנאי.

כתב אישום הוגש גם נגד רואי קוזין, האנליסט הראשי של חברת יוטרייד. קוזין יצא מישראל בשלב מוקדם לפני הגשת כתב האישום ולא שב עד היום לישראל. ההליכים נגדו הותלו. 

טענות ההגנה: כשל עסקי

עורכי הדין איריס שמואלי-צסלר ומשה שמיר, המייצגים את טלמור, טענו כי לא מתגבשת עבירת הגניבה, וכי לכל היותר מדובר בכשל עסקי, כך שטלמור עשה שימוש לפעל את העסק עם כספי המשקיעים, והגיע למצב שאין לו יכולת להשיב להם את כספם. בנוסף הם טענו כי לא היו כללים מבחינת הרגולציה באותה עת. טענה אחרת היא הסתמכות על ליווי משפטי. ליוטרייד היה עורך דין מלווה, דוד ביטון, שהעיד במשפט, והטענה הייתה שהוא הסתמך על עצתו. 

מתוך הכרעת הדין: עו''ד איריס שמואלי צסלר ומשה שמיר / צילום: יוסי כהן

החל מ-2014 ועד 2015, רשות ניירות ערך הייתה בדין ודברים עם יוטרייד באמצעות עורכי דין של שני הצדדים. יוטרייד טענה כי גוף שעושה אלגו-טריידינג לא היה מפוקח בשעתו. אך גם לאחר שהרשות פנתה לטלמור, הוא המשיך לקחת את כספי המשקיעים.

מפרקליטות מיסוי וכלכלה נמסר: "הרשעת טלמור היא מסר לציבור בדבר הסיכון שבהשקעה במיזמים שאינם מפוקחים בידי רשות ניירות ערך, ומסר חשוב לכל יזם שסבור שהוא יכול לגייס כספים מן הציבור ללא אחריות, ללא רישיון ותוך הצגת מצגי שווא: כספי משקיעים אינם הפקר, ושיטות גיוס מרמתיות לא ייעלמו מעיני גופי האכיפה".

התיק נוהל על-ידי עורכות הדין יעל ענתות, ניצן וולקן והדס נאמן ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה, ונחקר על-ידי מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך. את טלמור מייצגים כאמור עורכי הדין איריס שמואלי-צסלר ומשה שמיר. 

מתוך הכרעת הדין: פרקליטות מיסוי וכלכלה יעל ענתות והדס נאמן / צילום: יוסי כהן

ת.פ. 60588-12-18

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי