גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהם אלה שהציעו לרקוד על קברה של המלכה אליזבת, ומה באמת מניע אותם?

טור זה לא נועד להגן על כבוד המלכה או על כבוד האימפריה, אלא לבטא את העייפות מן השכתוב הבלתי פוסק של ההיסטוריה בשירות שנאת המערב

המלכה אליזבת בביקור בהודו, 1983. שנאת בריטניה היא נחלת הרוב הגדול בהודו / צילום: Reuters, Ron Bell
המלכה אליזבת בביקור בהודו, 1983. שנאת בריטניה היא נחלת הרוב הגדול בהודו / צילום: Reuters, Ron Bell

תרבות הצרימות נכנסה להילוך גבוה בהיוודע מותה של המלכה. לשוללי ההיסטוריה של המערב ניתנה הזדמנות בלתי חוזרת להציף את המדיה, החברתית והקלאסית, בהרשעת כל מה ש"האימפריה של המלכה" ייצגה, אף כי היא עלתה לכס המלכות בשלהי האימפריה, וחוותה את התפרקותה הכמעט - מלאה ב-15 השנה הראשונות של מלוכתה.

כתב של רשת הרדיו הציבורית של ארה"ב נכנס לפאב בלונדון כדי להתרשם מדעת הקהל הבריטית. הוא דיווח על שיחה עם מהנדסת בשנות ה-30 שלה, ששמה עאיישה. מה דעת עאיישה על המלך החדש? "אין לי שום דבר משותף אתו", היא אמרה, "לא גיל, לא מגדר, לא צבע עור".

אליזבת' השנייה: היא לא אמרה הרבה, אבל נוכחותה אמרה הכול | פרשנות

הכתב לא סיפר לנו מה מוצאה של עאיישה. הוא גם לא הזכיר את דתה, אם כי לא קשה לנחש. כאן מתחוללת התנגשות מעניינת. אל נכון משפחתה של עאיישה הגיעה מאחת המושבות - לשעבר, למשל פקיסטן או ניגריה. היא לא היתה מגיעה אלמלא היתה אימפריה. את דגל האימפריה נשאו אל ארבע כנפות הארץ אנשים לבנים בהחלט, נוצרים בהחלט (בדרך כלל פרוטסטנטים), חדורי שליחות ותחושת עליונות.

האם יש טעם להוסיף ולשנוא אותם על חטא המנטליות הקיסרית שלהם? "התאבלו - נא על המלכה, לא על האימפריה שלה", כתבה פרופסורית אחת מאוניברסיטת הרווארד בניו יורק טיימס. אחרים, מדוקטרים פחות, הציעו לרקוד על קברה או קיוו שהיא מתה בייסורים קשים.

אשת הכומר ריססה

הקינטורים כשלעצמם לא חשובים. חשוב מה שהם מייצגים: את שנאת ההיסטוריה של המערב. בדרך כלל השנאה היא אבסטרקטית, גורפת, טבולה באיזמים (קולוניאליזם, אימפריאליזם, אוריינטליזם). אבל היא נובעת לא פעם מניסיון אישי, או מנסיונם האישי של בני הדור הקודם.

המנהיג הראשון של זימבבווה, רוברט מוגאבה, סיפר פעם על חוויית ילדות מכוננת תחת השלטון הבריטי. הוא וחבריו בבית ספר יסודי של המיסיון הוזמנו לתה וביסקוויטים בביתו של הכומר. ביוצאם, רוברט הקטן הפנה את ראשו אחור, וראה את אשת הכומר מרססת את הספה שעליה ישבו הוא וחבריו. הוא לא שכח.

האימפריה הבריטית אמנם עשתה הרבה דברים רעים. היא פלשה, היא כבשה, היא דיכאה, היא ניצלה, היא השפילה; היא ביססה את סחר העבדים במאה ה-17, אם כי לא ייסדה אותו. הספרדים, הפורטוגלים וההולנדים קדמו לה.

אבל היא גם היתה הבנאית חסרת התחליף של מערכת גלובלית. בלעדיה לא היו ארה"ב, או הודו, או ניגריה, או קניה, או דרום אפריקה, או אוסטרליה; פשוט לא היו. היא המציאה אותן. וההודים והניגרים והדרום אפריקאים לא היו יכולים להידבר אלה עם אלה, או אפילו בינם לבין עצמם, בלי הלשון האנגלית. השיטה הפרלמנטרית הבריטית לא היתה מעניקה השראה לרוב כדור הארץ, המשפט האנגלי לא היה מנחה שופטים חובשי - פיאות בכל רחבי אסיה ואפריקה.

מעשה בשישה אוסקרים

אחת ההשתלחויות הפומביות החביבות עליי נגד האימפריה הבריטית באה מהודי מבריק ששמו שאשי תהארור (Tharoor), אינטלקטואל, דיפלומט ופוליטיקאי. הוא הוזמן להרשיע את האימפריה הבריטית באוקספורד יוניון, איגוד הסטודנטים המפורסם.

תהארור תקף ללא רחם, בשנינות רבה ובידענות, את כל מה שהבריטים עשו בהודו. הוא עשה כן באנגלית יפהפיה ומעוררת קנאה. הופעתו זיכתה אותו בתודה פומבית מפי ראש הממשלה נרנדרה מודי, שבינו לבין תהארור רובצת תהום ערכית עמוקה. תהארור הוא ליברל חילוני, מודי הוא לאומן דתי קיצוני. אבל שנאת בריטים רהוטה מגשרת על התהום.

שנתיים אחר כך, שישה פרסי אוסקר ניתנו לסרט השעה הקודרת, שהראה כיצד וינסטון צ'רצ'יל חיזק את רוחו של העם הבריטי בימים מעוטי התקווה ביותר של מלחמת העולם השנייה. תהארור הנ"ל פרסם מאמר בוושינגטון פוסט, שבו גינה את הוליווד על האוסקר, מפני שצ'רצ'יל עשה דברים איומים בהודו. הצלת הציוויליזציה המערבית מידי היטלר לא הצדיקה בעיניו אפילו אוסקר אחד.

החבר ההודי של הימלר

שנאת בריטניה בהודו היא נחלת הרוב הגדול של האוכלוסייה, אם כי אולי לא של אלה שקרובי משפחתם התערו להפליא במדינה וממלאים תפקידי מפתח בממשלתה. שמאל וימין בהודו מסכימים שה-Britishers (כך הם קוראים להם) היו אבות הטומאה. יומיים לפני מות המלכה הסיר מודי את הלוט מעל פסל ענקי במרכז דלהי של איש ששמו צ'אנדרה בוס (Bose). מודי גמר אומר להפוך אותו לקדוש לאומי.

בוס היה פוליטיקאי תחת השלטון הבריטי. בפרוץ מלחמת העולם השנייה הוא נמלט לגרמניה הנאצית, התיישב בברלין, והציע את שירותיו להיינריך הימלר. הוא גייס שבויי מלחמה הודים לשרת בצבא הגרמני. לקראת סוף המלחמה צוללת גרמנית העבירה אותו לידי היפנים, והוא הקים צבא שחרור הודי שלחם לצדם. בקיצור, הוא האמין שהמאבק למען חירות עמו מצדיק ברית הדוקה עם רוצחי - עמים. פסליו ודיוקנאותיו נראים בכל רחבי הודו בשעה שההודים שקדו על הרחקת כל פסל בריטי ועל מחיקת כל שם בריטי מקרן רחוב.

הטור הזה לא נועד להגן על כבוד המלכה, או על כבוד האימפריה. עניינו הוא העייפות מן השכתוב הבלתי פוסק של ההיסטוריה, כדי להבאיש את ריחו של המערב. אגב, בעיני רוב המבאישים, ישראל היא יציר כפיה של האימפריה הבריטית, וראויה לאותה הרשעה באותו בית משפט ציבורי. אבל לחמנו בבריטים, יטענו הישראלים. כן, יענו המבאישים, גם האפריקנרים בדרום אפריקה לחמו בהם לפני שבנו אפרטהייד.  

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה