גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת מכבי חיפה: שיטת המענקים של ליגת האלופות מנציחה את פערי הרמות

ההשתתפות של חיפה במפעל היוקרתי של אירופה תניב לה סכומים נאים ביחס לקבוצה ישראלית, אולם שיטת חלוקת הכסף של אופ"א שמה אותה בעמדת נחיתות מול המועדונים הגדולים היבשת ● העיוות נוצר כתוצאה מלחץ שהפעילו הקבוצות הבכירות ומחשש שיעברו לליגה מתחרה

מכבי חיפה מול פריז סן ז'רמן, השבוע באצטדיון סמי עופר / צילום: Reuters, NIR ELIAS
מכבי חיפה מול פריז סן ז'רמן, השבוע באצטדיון סמי עופר / צילום: Reuters, NIR ELIAS

הסגל של פריז סן ז'רמן שעלה לדשא באצטדיון סמי עופר בחיפה השבוע מוערך לפי מודל הערכת השווי הנחשב של אתר transfermrkt.com ב-890 מיליון אירו. מולה שיחקה מכבי חיפה, שהסגל שלה מוערך לפי אותו מודל ב-20 מיליון אירו. שחקן בסגל של פריז שווה בממוצע כמעט 32 מיליון אירו, לעומת 650 אלף אירו ששווה שחקן חיפאי. והנה עוד: קיליאן אמבפה שווה יותר מכל שחקני ליגת העל הישראלית יחד. "לא כוחות", בשפת השכונה.

בעוד שזהו מצב טבעי שמתקיים בין ליגות עשירות לליגות קטנות ביבשת, אפשר היה לצפות שלפחות את התיקון תעשה אופ"א שמנהלת את ליגת האלופות באופן חלוקת הכספים - כלומר, שכל הקבוצות המשתתפות בליגה היוקרתית ייהנו ממענקים פחות או יותר שווים עבור ההופעה שלהן.

גם זה לא קורה. לא משנה מה תעשה מכבי חיפה העונה בליגת האלופות, שיטת חלוקת הכסף של אופ"א מראש שמה אותה בעמדת נחיתות בחלוקת הכספים. החשש של אופ"א מעזיבה של המועדונים הגדולים למפעל מתחרה אילץ אותה ב-2018 להפעיל מודל חדש שיבטיח למועדונים הללו הרבה יותר כסף גם בעונות שבהן יקרו תקלות והן ינשרו בשלבים מוקדמים. מעין מנגנון ביטוח מאובדן הכנסה שמסובסד על ידי הקבוצות הקטנות כמו מכבי חיפה.

פער אדיר עוד לפני בעיטת הפתיחה

על פי השיטה הזאת, מתוך 2.07 מיליארד אירו שתחלק אופ"א העונה ל-32 הקבוצות שהעפילו לשלב הבתים, 30% מהסכום (600 מיליון אירו) נקבע על-פי ניקוד שצברו הקבוצות בליגת האלופות ב-10 השנים האחרונות. מי תמיד יובילו את הדירוג של 10 השנים האחרונות? ריאל מדריד, ברצלונה, יובנטוס, באיירן, מנצ'סטר סיטי, פריז וכו'. אותן קבוצות עשירות. קבוצה ישראלית כמו מכבי חיפה או מכבי ת"א שתצליח להשתחל לשלב הבתים, כמעט תמיד תהיה מדורגת אחרונה. השנה, למשל, עוד לפני שבעטו כדור אחד - מובטח לריאל מדריד (הראשונה בדירוג) ממענקי הניקוד 36.4 מיליון אירו, לעומת 1.1 מיליון שתקבל מכבי חיפה (מקום 32 ואחרון בדירוג).

כדי שחיפה תתחיל ליהנות מכספים קצת יותר משמעותיים היא צריכה להצליח באופן סדרתי בליגת האלופות, להעפיל יותר מפעם בעשור - וגם אז השיפור לא צפוי להיות דרמטי. דינמו זאגרב, שבעשור האחרון העפילה חמש פעמים לאלופות, מקבלת השנה קצת יותר מ-5 מיליון אירו ממענקי הניקוד של אופ"א. לא סכום שמתקרב לזה שמקבלות הקבוצות העשירות ביבשת.

חוסר שוויון גם בכספי השידורים

בזה לא מסתיים חוסר השוויון שיוצרת אופ"א בחלוקת הכספים. 15% נוספים מהכסף מחולקים לפי שווקי הטלוויזיה (Market Pool). ככל שהסכמי השידורים של אופ"א עם המדינות השונות גבוהים יותר, כך מקבלות הקבוצות מהמדינות הללו יותר כסף. מי הם השווקים הגדולים? אנגליה, ספרד, איטליה, גרמניה וצרפת. שוב - השווקים שמהם מגיעות הקבוצות העשירות.

מכבי חיפה תלויה בכסף שמשלם ערוץ ספורט 5 שרכש את זכויות השידור של ליגת האלופות, והכסף הזה - איך נאמר, הוא לא קצה קצהו של הכסף שמשלמות רשתות ענק באירופה כמו BT Sport, אמזון, beIn, קאנאל פלוס וסקיי ספורט. וכך, מתוך 360 מיליון אירו שתחלק אופ"א העונה עבור זכויות שידור, יקבלו הקבוצות מחמש הליגות הגדולות כ-276 מיליון אירו. גם כאן הפערים ברורים: הקבוצות שמגיעות מהליגות הגדולות ייהנו מכמעט 80% מהכסף - הרבה יותר מחלקן היחסי בין המשתתפות במפעל.

העיוותים הללו נראים ברורים כשלוקחים שתי קבוצות שעשו אותה דרך במפעל. בעונת 2020/21 למשל, מנצ'סטר יונייטד וקלאב ברוז' הודחו בשלב הבתים. יונייטד אמנם השיגה נקודה אחת יותר, אבל בעוד שהאנגלים חזרו הביתה עם 61.9 מיליון אירו מאופ"א, הבלגים הסתפקו בקצת פחות מ-37 מיליון אירו.

הפער גדל והסיכוי להפתעות דועך

חוסר השוויון בחלוקת הכספים מנציח אי שוויון תחרותי. מכבי חיפה באמת הייתה נהדרת בשני מחזורי ליגת האלופות הראשונים, אבל אם ננקה קצת את ההתלהבות מהופעה של קבוצה ישראלית והעובדה שחיפה הצליחה לכבוש אפילו שער - בסופו של דבר היא עדיין ללא נקודות ועם מאזן שערים שלילי של 5-1, ותתקשה מאוד להשיג אפילו נקודה אחת בארבעת המשחקים שנותרו לה.

למעט סטיות סטטיסטיות שמגיעות אחת לכמה שנים (העפלה של אייאקס לחצי גמר האלופות ב-2019), התוצאות כמעט תמיד ידועות מראש. בעונת 2020/21, למעט פורטו כל 15 העולות האחרות לשמינית הגמר היו קבוצות מחמש הליגות העשירות. בעונה שעברה רק שלוש מתוך 16 בשלבי הנוקאאוט היו קבוצות שלא מהליגות הגדולות. ואם הולכים על שלבי ההכרעה הגבוהים - שם הכסף כבר לא מאפשר בכלל לרומנטיקה לנצח: בכל 18 העונות האחרונות שיחקו בגמר ליגת האלופות רק קבוצות מחמש הליגות העשירות. פורטו (2004) הייתה האחרונה שהצליחה להשתחל למועדון הכסף הגדול.

הסיכוי להפתעות הולך ונעלם, הפערים עצומים, והולכים וגדלים. אם קבוצה גדולה החליקה בטעות בעונה מסוימת הרי שמנגנון הכספים של ליגת האלופות, שמבטיח לה יותר כסף, מספק לה מצנח הגנה. המצנח הזה יבטיח שתוכל לקנות את השחקנים הטובים והיקרים ביותר ותחזור בעונה שלאחר מכן חזקה וטובה יותר. 

אינפלציה? אוהדים ספורט רגילים להעלאות מחירים

האינפלציה הדוהרת צפויה באופן טבעי על פי הערכות להגיע גם אל אוהדי הספורט. הם יידרשו לשלם יותר עבור צפייה במשחקים וליווי מקרוב של הקבוצה שלהם. עד היום, השתמשו קבוצות הספורט באוהדים על מנת לגלגל את הזינוק בהוצאות - בעיקר הוצאות שכר לשחקנים - באופן שעלה משמעותי על קצב השיעור השנתי של האינפלציה.

מדד שבודק כמה עולה להיות אוהד ספורט (Fan Cost Index) מראה כי בעוד ששיעור האינפלציה הממוצע בארה"ב עלה בממוצע בין השנים 2000 ל־2022 ב־2.5% בשנה, הרי שההוצאות של אוהדי ספורט עבור צפייה במשחקים באצטדיון רשמו עלייה של 2.88%.

גם בכדורגל האירופי שיעור האינפלציה של אוהד כדורגל עולה על שיעור האינפלציה במשק. בבדיקה מקיפה שנערכה באנגליה נמצא כי בעוד ששיעור האינפלציה "הרגילה" בין 2015 ל־2020 עמד על 8.3%, הרי ששיעור האינפלציה לאוהד כדורגל היה גבוה יותר - באותו פרק זמן נרשמה עלייה של 14% במחירי הכרטיסים למשחק בית, 21% במחירי מרצ'נדייז, 11% בעלות שתיה ואוכל באצטדיונים. הזינוק המשמעותי ביותר נרשם ל"אוהדי ספה" - בתוך חמש שנים נרשמה עלייה של 40% במחיר עבור צפייה במשחקי הפרמיירליג בטלוויזיה.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד