גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזקות הדולר מסמנת שצפויות עוד צרות לכלכלות העולם

העלייה מאיימת להחמיר האטה בצמיחה העולמית ולהגביר כאבי ראש הקשורים לאינפלציה לבנקים מרכזיים בעולם

מחאה על מחירי האנרגיה בבריטניה / צילום: Associated Press, Alastair Grant
מחאה על מחירי האנרגיה בבריטניה / צילום: Associated Press, Alastair Grant

הדולר האמריקאי חווה עלייה של פעם בדור, זינוק המאיים להחריף את ההאטה הכלכלית ולהגביר את כאב הראש מהאינפלציה של הבנקים המרכזיים במקומות שאינם ארה"ב. בגלל תפקידו של הדולר כמטבע העיקרי המשמש במסחר העולמי ובתחום הפיננסים, לתנודות שלו השפעות רוחביות. חוזק המטבע מורגש במשבר הדלק והמזון בסרי לנקה, באינפלציית שיא באירופה ובגירעון הסחר המתפוצץ של יפן.

● הדולר בשיא של חודשיים מול השקל: האם יש סיכוי שזה יתהפך ואיך זה משפיע על הצרכן הישראלי?
● אג"ח ממשלת ארה"ב מזנקות לשיא של 10 שנים. מה צופים המומחים להמשך
● "המיתון הוא המטרה, לא תופעת לוואי": תחזיות הכלכלנים לקראת החלטת הריבית

עליית הדולר השנה מונעת על ידי העלאות הריבית האגרסיביות של הפדרל ריזרב (הפד, הבנק המרכזי של ארה"ב), שעודדו משקיעים עולמיים למשוך כסף משווקים אחרים כדי להשקיע בנכסים אמריקאים המעניקים תשואות גבוהות יותר. נתוני האינפלציה שהתפרסמו בשבוע שעבר נותנים רוח גבית להעלאות ריבית נוספות מצד הפד, מה שיחזק עוד יותר את הדולר. האינפלציה בארה"ב לחודש אוגוסט עומדת על 8.3% (קצב שנתי). נתון נמוך מזה של יולי, אך גבוה מהתחזיות שציפו ל-8.1%.

יותר מכך, אינפלציית הליבה, כלומר המדד בניכוי מחירי האנרגיה והמזון התנודתיים, המשיך לעלות גם באוגוסט, ויותר מהצפוי. הוא עומד כבר על 6.3% בחישוב שנתי.

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

המשקיעים צופים מקרוב השבוע בתוצאות פגישת המדיניות של הפד והעלאת הריבית שם כדי להוציא רמזים לגבי המגמה של הדולר בהמשך. ככל שהמלחמה של הפד באינפלציה תהיה אגרסיבית יותר, ותכלול העלאות ריבית חדות יותר, כוחו של הדולר מול מטבעות העולם יעלה.

התחזיות הכלכליות הגרועות לשאר העולם גם הן מחזקות את המטבע הירוק. אירופה נמצאת בקו החזית של מלחמה כלכלית עם רוסיה, סין ניצבת מול ההאטה הגדולה ביותר שלה מזה שנים, כולל דעיכה בתחום הנדל"ן שפרח במשך עשורים רבים במדינה.

בסימן שאינו מבשר טובות, ניסיונות של קובעי מדיניות בסין, יפן ואירופה להגן על המטבעות שלהם נכשלים ברובם אל מול העלייה המתמשכת של הדולר.

ראש ממשלת יפן, פומיו קישידה. גירעון הסחר העמיק לרמות שיא / צילום: Associated Press, Shuji Kajiyama

בשבוע שעבר, הדולר חצה רף חשוב מול היואן, המטבע הסיני, כשדולר אחד קנה יותר מ-7 יואן בפעם הראשונה מאז 2020. פקידים יפניים, שבעבר עמדו בצד בזמן שהין הפסיד חמישית מערכו השנה, החלו להתלונן באופן פומבי שהשווקים הולכים רחוק מדי.

 

כוחו של הדולר מול שותפות הסחר הגדולות

מדד הדולר ICE, המודד את המטבע האמריקאי כנגד סל של שותפות המסחר הגדולות ביותר של ארה"ב, עלה ביותר מ-14% ב-2022, ונמצא בדרך לשנה הטובה ביותר שלו מאז השקת המדד ב-1985. האירו, הין היפני והלירה שטרלינג ירדו לשפלים של כמה עשרות שנים כנגד הדולר. מטבעות של שווקים מתפתחים קיבלו מכה: הלירה המצרית ירדה ב-18%, הפורינט ההונגרי ירד ב-20% והראנד של דרום אפריקה ירד ב-9.4%.

מבחינת ארה"ב, דולר חזק יותר משמעו הוזלה של היבוא העוזרת להכיל את האינפלציה, ושיא בכוח הקנייה היחסי של אמריקאים. אבל שאר העולם נאנק תחת עלייתו של הדולר.

מחאה בסרי לנקה נגד מדיניות הממשלה מול המשבר הכלכלי / צילום: Associated Press, Eranga Jayawardena

רגהורם רג'אן, מרצה לפיננסים באוניברסיטת שיקגו, שהיה נגיד הבנק המרכזי של הודו בעשור האחרון, התלונן באופן פומבי על האופן בו מדיניות הפד והדולר החזק פוגעים בשאר העולם. "אנחנו הולכים להיות במשטר של ריביות גבוהות לתקופה מסוימת. השבריריות תיבנה בהדרגה".

ביום חמישי, הבנק העולמי הזהיר שהכלכלה העולמית הולכת לעבר מיתון ו"שרשרת של משברים פיננסיים בשווקים מתפתחים וכלכלות מתפתחות שיעשו להם נזק מתמשך".

ההודעה הזו מוסיפה לחששות שלחצים פיננסיים מתרחבים בשווקים המתפתחים גם מעבר לחוליות החלשות המוכרות כמו סרי לנקה ופקיסטן. שתי המדינות האחרונות כבר הגישו בקשות לסיוע מקרן המטבע הבינלאומית. סרביה הפכה למדינה האחרונה שפתחה בשיחות עם קרן המטבע בשבוע שעבר.

"מדינות רבות לא היו בסבב של ריביות הרבה יותר גבוהות מאז שנות ה-90'. יש חוב גדול בחוץ שתפח בגלל ההלוואות בזמן המגיפה", אמר רג'אן. הוא הוסיף כי הלחץ בשווקים מתפתחים יגדל וצפה: "לא יוכלו להכיל את זה".

מחאת יוקר המחיה בבריטניה ''don't pay. uk'' / צילום: Reuters, IPA ,SOPA Images

דולר חזק יותר מייקר את החובות הדולריים שלקחו ממשלות של כלכלות מתפתחות וחברות. לפי המכון הפיננסי הבינלאומי, המכסה 32 מדינות, הממשלות הללו צריכות להחזיר עד סוף השנה 83 מיליארד דולר.

"אתה צריך להסתכל על זה דרך עדשה תקציבית", אמר דניאל מונבר, כלכלן במועצת האו"ם על מסחר ופיתוח. "אתה נכנס ל-2022 ופתאום המטבע שלך יורד ב-30%. אתה כנראה תהיה חייב לקצץ הוצאות על בריאות, על חינוך כדי לשלם את החזרי החוב בזמן".

עליית המטבע האמריקאי הגבירה את הכאב למדינות קטנות יותר בגלל שהיא הפכה יבוא של מוצרי מזון חיוניים שמחיריהם נקובים בדולרים ליקרים יותר. רבים נגסו בעתודות הדולרים והמטבעות הזרים האחרים שלהם כדי לעזור לממן יבוא ולייצב את המטבעות. ובזמן שמחירי סחורות ירדו מהשיאים של החודשים האחרונים, זה לא עזר להקל בלחץ על מדינות מתפתחות.

"אם ערך הדולר ימשיך לעלות, זה יהיה הקש שישבור את גב הגמל", אמר גבריאל סטרן, מנהל מחקר שווקים מתפתחים באוקספורד אקונומיקס. "כבר עכשיו יש שווקים מסוימים שנמצאים על סף המשבר, והדבר האחרון שהם צריכים זה דולר חזק".

בנקים מרכזיים של מדינות מתפתחות נקטו צעדים דרסטיים כדי לבלום את הירידה בערך המטבעות ואגרות החוב שלהם. ארגנטינה העלתה את הריבית ביום חמישי ל-75% בעת שהיא מנסה לבלום אינפלציה מסתחררת ולהגן על הפסו, שאיבד כמעט 30% מול הדולר השנה. גם גאנה הפתיעה משקיעים בחודש שעבר כשהעלתה ריביות ב-22% - אבל המטבע שלה ממשיך לצנוח.

 

אירופה חסרת אונים מול הדולר המתחזק

לא רק כלכלות מתפתחות מתקשות להתמודד עם היחלשות המטבעות שלהן. באירופה, חולשת האירו, עקב המלחמה באוקראינה ועליית מחירי האנרגיה בעקבותיה מתדלקת את השיא ההיסטורי באינפלציה ביבשת.

בפגישת הבנק המרכזי של אירופה ב-8 בספטמבר, הנשיאה כריסטין לגארד הביעה חששות לגבי הירידה של האירו ב-12% השנה, ואמרה שהיא "מתווספת ללחצים האינפלציוניים המצטברים". הבנק מאותת על מדיניות אגרסיבית יותר, וכעת צופים משקיעים שהריבית תעלה ל-2.5%. אבל זה לא עשה הרבה לעזור לערך המטבע.

מפגין איטלקי שורף את חשבון החשמל בצל עליית המחירים / צילום: Reuters, IPA

"הבנק המרכזי של אירופה חסר אונים אל מול התחזקות הדולר", אמר פרדריק דוקרוזה. מנהל מחקר מאקרו כלכלי ב-Pictet Wealth Management. "בין אם הבנק של אירופה יהפוך ליותר ניצי, בין אם יהיה שיפור כלשהו בתחזית הכלכלית, מה שלא יקרה, זה לרוב מתאפס על ידי התחזקות נוספת של הדולר".

שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הכירה בכך שהעלייה בערך הדולר עלולה להציב אתגרים לכלכלות מתפתחות, בייחוד אלה שיש להן חוב גדול הנקוב בדולרים. אבל היא אמרה ביולי שהיא לא חוששת מ"Feedback loop", מעגל של האטה כלכלית גלובלית שמונע מהעלאות ריבית חדות בכל העולם.

חוזק הדולר הדהד בבורסות ופוגע ברווחים של חברות אמריקאיות במדינות אחרות, וכן מגביל השקעות הקשורות לסחורות כמו זהב או נפט. "הדולר החזק יצר תנועת נגד כמעט לגבי כל סוגי הנכסים", אמר ראס קסטריץ', מענקית ההשקעות בלקרוק. "זה עוד אספקט של התנאים הפיננסיים הקשים יותר וזה משפיע על הכל".

הסיכוי שהעולם יפעל כדי להחליש את המטבע

משקיעים וכלכלנים מגבירים את הצפי לפעולה עולמית שתכוון להחליש את הדולר, אם כי הם מזהירים שהסיכויים לצעד כזה נמוכים. ב-1985, ארה"ב, צרפת, מערב גרמניה, בריטניה ויפן פעלו בשיתוף פעולה, המוכר כהסכם פלאזה, להוריד את ערך הדולר במסגרת החשש שהוא מכביד על הכלכלה העולמית.

הבנק המרכזי של סין ניסה לחזק את היואן על ידי שחרור עוד נזילות בדולרים לשוק. הוא הוריד את כמות העתודות שבנקים חייבים להחזיק כנגד פיקדונות במטבעות זרים ובאופן עקבי קבע את השער היומי - בנצ'מרק של המטבע - גבוה יותר מציפיות השוק.

"הרגישות המוגברת של רגולטורים סינים לירידה בערך היואן אולי נובעת מחששותיהם שיואן חלש עלול להעמיק את הפגיעה באמון הצרכנים", אמר טומי שי, מנהל מחקר של ואסטרטגיה של סין רבתי בבנק OCBC. "ירידה בערך היואן יכולה לגרום מעגל קסמים רע".

ביפן, קובעי המדיניות חוששים שירידת הין לשפל של 24 שנה מול הדולר פוגעת בעסקים. נגיד הבנק של יפן, הרוהיקו קורודה, אמר החודש שהירידה התלולה בערך הין "כנראה תהפוך את האסטרטגיה העסקית של חברות לבלתי יציבה".

חולשת הין עזרה להביא את יפן לגירעון המסחר הגדול ביותר בחודש אחד, שנרשם באוגוסט - 2.82 מיליארד ין, המקבילים לכ-20 מיליארד דולר - כשערך היבוא עלה ב-50% בגלל העלייה במחירי האנרגיה וירידת ערך המטבע. ראש הממשלה פומיו קישידה אמר ביום רביעי שיפן צריכה למצוא דרכים למנף את ההשפעות החיוביות של ירידת ערך הין. אחד הפתרונות: להזמין למדינה יותר תיירים. 

ג'ולי אמברה וורלן השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן