גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזקות הדולר מסמנת שצפויות עוד צרות לכלכלות העולם

העלייה מאיימת להחמיר האטה בצמיחה העולמית ולהגביר כאבי ראש הקשורים לאינפלציה לבנקים מרכזיים בעולם

מחאה על מחירי האנרגיה בבריטניה / צילום: Associated Press, Alastair Grant
מחאה על מחירי האנרגיה בבריטניה / צילום: Associated Press, Alastair Grant

הדולר האמריקאי חווה עלייה של פעם בדור, זינוק המאיים להחריף את ההאטה הכלכלית ולהגביר את כאב הראש מהאינפלציה של הבנקים המרכזיים במקומות שאינם ארה"ב. בגלל תפקידו של הדולר כמטבע העיקרי המשמש במסחר העולמי ובתחום הפיננסים, לתנודות שלו השפעות רוחביות. חוזק המטבע מורגש במשבר הדלק והמזון בסרי לנקה, באינפלציית שיא באירופה ובגירעון הסחר המתפוצץ של יפן.

● הדולר בשיא של חודשיים מול השקל: האם יש סיכוי שזה יתהפך ואיך זה משפיע על הצרכן הישראלי?
● אג"ח ממשלת ארה"ב מזנקות לשיא של 10 שנים. מה צופים המומחים להמשך
● "המיתון הוא המטרה, לא תופעת לוואי": תחזיות הכלכלנים לקראת החלטת הריבית

עליית הדולר השנה מונעת על ידי העלאות הריבית האגרסיביות של הפדרל ריזרב (הפד, הבנק המרכזי של ארה"ב), שעודדו משקיעים עולמיים למשוך כסף משווקים אחרים כדי להשקיע בנכסים אמריקאים המעניקים תשואות גבוהות יותר. נתוני האינפלציה שהתפרסמו בשבוע שעבר נותנים רוח גבית להעלאות ריבית נוספות מצד הפד, מה שיחזק עוד יותר את הדולר. האינפלציה בארה"ב לחודש אוגוסט עומדת על 8.3% (קצב שנתי). נתון נמוך מזה של יולי, אך גבוה מהתחזיות שציפו ל-8.1%.

יותר מכך, אינפלציית הליבה, כלומר המדד בניכוי מחירי האנרגיה והמזון התנודתיים, המשיך לעלות גם באוגוסט, ויותר מהצפוי. הוא עומד כבר על 6.3% בחישוב שנתי.

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

המשקיעים צופים מקרוב השבוע בתוצאות פגישת המדיניות של הפד והעלאת הריבית שם כדי להוציא רמזים לגבי המגמה של הדולר בהמשך. ככל שהמלחמה של הפד באינפלציה תהיה אגרסיבית יותר, ותכלול העלאות ריבית חדות יותר, כוחו של הדולר מול מטבעות העולם יעלה.

התחזיות הכלכליות הגרועות לשאר העולם גם הן מחזקות את המטבע הירוק. אירופה נמצאת בקו החזית של מלחמה כלכלית עם רוסיה, סין ניצבת מול ההאטה הגדולה ביותר שלה מזה שנים, כולל דעיכה בתחום הנדל"ן שפרח במשך עשורים רבים במדינה.

בסימן שאינו מבשר טובות, ניסיונות של קובעי מדיניות בסין, יפן ואירופה להגן על המטבעות שלהם נכשלים ברובם אל מול העלייה המתמשכת של הדולר.

ראש ממשלת יפן, פומיו קישידה. גירעון הסחר העמיק לרמות שיא / צילום: Associated Press, Shuji Kajiyama

בשבוע שעבר, הדולר חצה רף חשוב מול היואן, המטבע הסיני, כשדולר אחד קנה יותר מ-7 יואן בפעם הראשונה מאז 2020. פקידים יפניים, שבעבר עמדו בצד בזמן שהין הפסיד חמישית מערכו השנה, החלו להתלונן באופן פומבי שהשווקים הולכים רחוק מדי.

 

כוחו של הדולר מול שותפות הסחר הגדולות

מדד הדולר ICE, המודד את המטבע האמריקאי כנגד סל של שותפות המסחר הגדולות ביותר של ארה"ב, עלה ביותר מ-14% ב-2022, ונמצא בדרך לשנה הטובה ביותר שלו מאז השקת המדד ב-1985. האירו, הין היפני והלירה שטרלינג ירדו לשפלים של כמה עשרות שנים כנגד הדולר. מטבעות של שווקים מתפתחים קיבלו מכה: הלירה המצרית ירדה ב-18%, הפורינט ההונגרי ירד ב-20% והראנד של דרום אפריקה ירד ב-9.4%.

מבחינת ארה"ב, דולר חזק יותר משמעו הוזלה של היבוא העוזרת להכיל את האינפלציה, ושיא בכוח הקנייה היחסי של אמריקאים. אבל שאר העולם נאנק תחת עלייתו של הדולר.

מחאה בסרי לנקה נגד מדיניות הממשלה מול המשבר הכלכלי / צילום: Associated Press, Eranga Jayawardena

רגהורם רג'אן, מרצה לפיננסים באוניברסיטת שיקגו, שהיה נגיד הבנק המרכזי של הודו בעשור האחרון, התלונן באופן פומבי על האופן בו מדיניות הפד והדולר החזק פוגעים בשאר העולם. "אנחנו הולכים להיות במשטר של ריביות גבוהות לתקופה מסוימת. השבריריות תיבנה בהדרגה".

ביום חמישי, הבנק העולמי הזהיר שהכלכלה העולמית הולכת לעבר מיתון ו"שרשרת של משברים פיננסיים בשווקים מתפתחים וכלכלות מתפתחות שיעשו להם נזק מתמשך".

ההודעה הזו מוסיפה לחששות שלחצים פיננסיים מתרחבים בשווקים המתפתחים גם מעבר לחוליות החלשות המוכרות כמו סרי לנקה ופקיסטן. שתי המדינות האחרונות כבר הגישו בקשות לסיוע מקרן המטבע הבינלאומית. סרביה הפכה למדינה האחרונה שפתחה בשיחות עם קרן המטבע בשבוע שעבר.

"מדינות רבות לא היו בסבב של ריביות הרבה יותר גבוהות מאז שנות ה-90'. יש חוב גדול בחוץ שתפח בגלל ההלוואות בזמן המגיפה", אמר רג'אן. הוא הוסיף כי הלחץ בשווקים מתפתחים יגדל וצפה: "לא יוכלו להכיל את זה".

מחאת יוקר המחיה בבריטניה ''don't pay. uk'' / צילום: Reuters, IPA ,SOPA Images

דולר חזק יותר מייקר את החובות הדולריים שלקחו ממשלות של כלכלות מתפתחות וחברות. לפי המכון הפיננסי הבינלאומי, המכסה 32 מדינות, הממשלות הללו צריכות להחזיר עד סוף השנה 83 מיליארד דולר.

"אתה צריך להסתכל על זה דרך עדשה תקציבית", אמר דניאל מונבר, כלכלן במועצת האו"ם על מסחר ופיתוח. "אתה נכנס ל-2022 ופתאום המטבע שלך יורד ב-30%. אתה כנראה תהיה חייב לקצץ הוצאות על בריאות, על חינוך כדי לשלם את החזרי החוב בזמן".

עליית המטבע האמריקאי הגבירה את הכאב למדינות קטנות יותר בגלל שהיא הפכה יבוא של מוצרי מזון חיוניים שמחיריהם נקובים בדולרים ליקרים יותר. רבים נגסו בעתודות הדולרים והמטבעות הזרים האחרים שלהם כדי לעזור לממן יבוא ולייצב את המטבעות. ובזמן שמחירי סחורות ירדו מהשיאים של החודשים האחרונים, זה לא עזר להקל בלחץ על מדינות מתפתחות.

"אם ערך הדולר ימשיך לעלות, זה יהיה הקש שישבור את גב הגמל", אמר גבריאל סטרן, מנהל מחקר שווקים מתפתחים באוקספורד אקונומיקס. "כבר עכשיו יש שווקים מסוימים שנמצאים על סף המשבר, והדבר האחרון שהם צריכים זה דולר חזק".

בנקים מרכזיים של מדינות מתפתחות נקטו צעדים דרסטיים כדי לבלום את הירידה בערך המטבעות ואגרות החוב שלהם. ארגנטינה העלתה את הריבית ביום חמישי ל-75% בעת שהיא מנסה לבלום אינפלציה מסתחררת ולהגן על הפסו, שאיבד כמעט 30% מול הדולר השנה. גם גאנה הפתיעה משקיעים בחודש שעבר כשהעלתה ריביות ב-22% - אבל המטבע שלה ממשיך לצנוח.

 

אירופה חסרת אונים מול הדולר המתחזק

לא רק כלכלות מתפתחות מתקשות להתמודד עם היחלשות המטבעות שלהן. באירופה, חולשת האירו, עקב המלחמה באוקראינה ועליית מחירי האנרגיה בעקבותיה מתדלקת את השיא ההיסטורי באינפלציה ביבשת.

בפגישת הבנק המרכזי של אירופה ב-8 בספטמבר, הנשיאה כריסטין לגארד הביעה חששות לגבי הירידה של האירו ב-12% השנה, ואמרה שהיא "מתווספת ללחצים האינפלציוניים המצטברים". הבנק מאותת על מדיניות אגרסיבית יותר, וכעת צופים משקיעים שהריבית תעלה ל-2.5%. אבל זה לא עשה הרבה לעזור לערך המטבע.

מפגין איטלקי שורף את חשבון החשמל בצל עליית המחירים / צילום: Reuters, IPA

"הבנק המרכזי של אירופה חסר אונים אל מול התחזקות הדולר", אמר פרדריק דוקרוזה. מנהל מחקר מאקרו כלכלי ב-Pictet Wealth Management. "בין אם הבנק של אירופה יהפוך ליותר ניצי, בין אם יהיה שיפור כלשהו בתחזית הכלכלית, מה שלא יקרה, זה לרוב מתאפס על ידי התחזקות נוספת של הדולר".

שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הכירה בכך שהעלייה בערך הדולר עלולה להציב אתגרים לכלכלות מתפתחות, בייחוד אלה שיש להן חוב גדול הנקוב בדולרים. אבל היא אמרה ביולי שהיא לא חוששת מ"Feedback loop", מעגל של האטה כלכלית גלובלית שמונע מהעלאות ריבית חדות בכל העולם.

חוזק הדולר הדהד בבורסות ופוגע ברווחים של חברות אמריקאיות במדינות אחרות, וכן מגביל השקעות הקשורות לסחורות כמו זהב או נפט. "הדולר החזק יצר תנועת נגד כמעט לגבי כל סוגי הנכסים", אמר ראס קסטריץ', מענקית ההשקעות בלקרוק. "זה עוד אספקט של התנאים הפיננסיים הקשים יותר וזה משפיע על הכל".

הסיכוי שהעולם יפעל כדי להחליש את המטבע

משקיעים וכלכלנים מגבירים את הצפי לפעולה עולמית שתכוון להחליש את הדולר, אם כי הם מזהירים שהסיכויים לצעד כזה נמוכים. ב-1985, ארה"ב, צרפת, מערב גרמניה, בריטניה ויפן פעלו בשיתוף פעולה, המוכר כהסכם פלאזה, להוריד את ערך הדולר במסגרת החשש שהוא מכביד על הכלכלה העולמית.

הבנק המרכזי של סין ניסה לחזק את היואן על ידי שחרור עוד נזילות בדולרים לשוק. הוא הוריד את כמות העתודות שבנקים חייבים להחזיק כנגד פיקדונות במטבעות זרים ובאופן עקבי קבע את השער היומי - בנצ'מרק של המטבע - גבוה יותר מציפיות השוק.

"הרגישות המוגברת של רגולטורים סינים לירידה בערך היואן אולי נובעת מחששותיהם שיואן חלש עלול להעמיק את הפגיעה באמון הצרכנים", אמר טומי שי, מנהל מחקר של ואסטרטגיה של סין רבתי בבנק OCBC. "ירידה בערך היואן יכולה לגרום מעגל קסמים רע".

ביפן, קובעי המדיניות חוששים שירידת הין לשפל של 24 שנה מול הדולר פוגעת בעסקים. נגיד הבנק של יפן, הרוהיקו קורודה, אמר החודש שהירידה התלולה בערך הין "כנראה תהפוך את האסטרטגיה העסקית של חברות לבלתי יציבה".

חולשת הין עזרה להביא את יפן לגירעון המסחר הגדול ביותר בחודש אחד, שנרשם באוגוסט - 2.82 מיליארד ין, המקבילים לכ-20 מיליארד דולר - כשערך היבוא עלה ב-50% בגלל העלייה במחירי האנרגיה וירידת ערך המטבע. ראש הממשלה פומיו קישידה אמר ביום רביעי שיפן צריכה למצוא דרכים למנף את ההשפעות החיוביות של ירידת ערך הין. אחד הפתרונות: להזמין למדינה יותר תיירים. 

ג'ולי אמברה וורלן השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים