גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך שוק האופטיקה לזירה קמעונאית שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה העסקאות הגדולות

שלוש עסקאות משמעותיות נחתמו בישראל בחודשים האחרונים בתחום המשקפיים ע"י לוקסוטיקה, קבוצת פוקס וסופר־פארם ● איך הן עשויות לשנות את מאזן הכוחות בענף, ממה מוטרדים השחקנים הקיימים, והאם הכסף הגדול נמצא במשקפי הראייה

סניף OPTIC / צילום: אייל טואג
סניף OPTIC / צילום: אייל טואג

שוק משקפי הראייה רותח. שלוש עסקות משמעותיות שנחתמו בחודשים האחרונים מצביעות על התחממות ענף האופטיקה בישראל בכלל, ובתחום משקפי הראייה בפרט. למעשה, ייתכן כי הן מסמנות את קפיצת המדרגה שענף האופטיקה כולו מחכה לה. 

רשת משקפי השמש Sunglass Hut של הענקית העולמית לוקסוטיקה נכנסת לישראל 
סופר-פארם רוכשת את אירוקה בסכום של כ-75 מיליון שקל 
אקזיט לאחד הקיבוצים העשירים בישראל: שמיר מכר את יתרת החזקותיו בחברת האופטיקה במאות מיליוני דולרים 

הראשונה, והמשמעותית מכולן, היא זו של קבוצת פוקס שבהובלת הראל ויזל, עם חתימה על זיכיון המותג sunglass hut השייך לקבוצת לוקסוטיקה. זוהי למעשה כניסה של שחקנית בינלאומית ראשונה לקמעונאות האופטיקה בישראל, והיא צפויה להביא חדשנות לפחות בחוויית הקנייה ובמגוון שתציע לצרכנים.

בפוקס מדברים על כ־50 חנויות בתוך שבע שנים, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. בדוחות הרבעוניים העריכה החברה כי הפעילות בארץ תחל עד סוף השנה, ולדברי גורם בשוק ברשת קניוני עזריאלי ייפתחו 10 סניפים בתחילת 2023.

שחקנית נוספת שמתכננת להעמיק את הנוכחות שלה בתחום היא סופר־פארם, שחתמה לאחרונה על עסקה לרכישת רשת משקפי השמש אירוקה תמורת 75 מיליון שקל, שנה בלבד לאחר שניהלה משא־ומתן עם אופטיקנה.

העסקה השלישית נחתמה בשבועות האחרונים, ובמסגרתה השלימה לוקסוטיקה את בעלותה על עדשות שמיר, ורכשה עוד 50% ממנה לפי שווי של כחצי מיליארד דולר. מדובר בשווי כפול מזה שבו נרכשה החברה בסיבוב הקודם, לפני כ־11 שנים.

 

שוק של 1,100 חנויות

שוק האופטיקה בישראל מגלגל כ־2 מיליארד שקל בשנה, לפי נתוני חברת המידע העסקי Coface Bdi. כמחצית מההכנסות בענף מגיעות ממשקפי ראייה (כ־930 מיליון שקל), כ־35% ממשקפי שמש (כ־720 מיליון שקל), והיתר מתחלק בין עדשות מגע, תמיסות ואביזרים משלימים. ההערכות הן כי בשנת 2022 הכנסות שוק האופטיקה ירשמו צמיחה של כ־8% ביחס ל־2021.

ב־Coface Bdi מעריכים כי מספר החנויות בישראל עומד על כ־1,100, מתוכן כ־500 בבעלות רשתות והיתר בבעלות פרטית. השחקניות הבולטות בשוק הן אופטיקה הלפרין עם 122 סניפים, אופטיקנה עם 72 סניפים, סופר־פארם אופטיק עם 72 סניפים, קרולינה למקה עם 66 סניפים, ואירוקה עם 60 סניפים. בסך־הכול מפעילות חמש הרשתות המרכזיות בשוק כ־400 סניפים, והכנסותיהן מהוות כ־45% מסך הכנסות השוק. כאמור, בשנה הקרובה מאזן הכוחות הזה צפוי להשתנות.

"נראה כי שוק האופטיקה חזר לרמת הביקושים מתקופת טרום הקורונה, ומצליח לייצר התעניינות רבה בקרב שחקנים בשוק ומחוצה לו", אומרת תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב־CofaceBDi. "ההתפתחויות האחרונות עשויות לערער את יחסי הכוחות בשוק, ולא מן הנמנע כי רשתות נוספות בוחנות כניסה אפשרית לשוק האופטיקה. אגב, מנהלים בענף מביעים חשש שפתיחת הרשת החדשה של קבוצת פוקס תייצר לה יתרון משמעותי, בשל העדיפות שהיא צפויה לקבל במכירת מותגי לוקסוטיקה".

רכישת רשת אירוקה עדיין טעונה אישור של רשות התחרות. ההערכות הן שמבחינת סופר־פארם מדובר במהלך אסטרטגי שמצד אחד נועד למצות את פוטנציאל האופטיקה והראייה שבו היא מתמחה, ומצד שני נועד להשתמש בתשתית החזקה של משקפי השמש באירוקה כדי ליצור מהלך משלים למשקפי שמש אופטיים.

סופר־פארם, שכאמור עד כה התמקדה בעיקר במשקפי ראייה ועדשות מגע, צפויה להכניס לחנויות שלה או לשלב בחנויות אירוקה את שירותי בדיקות הראייה ומכירת משקפי הראייה. בענף מעריכים כי עם קבלת אישור הרשות תחל סופר־פארם לגייס עשרות אופטמטריסטים, במטרה להרחיב את מגוון השירותים והמיקומים שלה.

חנות של SUNGLASS HUT / צילום: Shutterstock

תחרות מול כל השוק

"הקבוצות הענקיות משתלטות על הקטנות, ומשאירות אותן בלי צ'אנס. זה לא כוחות, מי יכול על הראל ויזל?", אומר גורם בענף. כדי להבין את החשש, צריך להכיר את הרשת, ובעיקר את הקבוצה שאליה היא שייכת.

לפני חמש שנים התמזגה לוקסוטיקה האיטלקית עם יצרנית העדשות הצרפתית הגדולה בעולם, אסילור. החיבור של השתיים יצר מעצמה בקנה מידה בינלאומי, ששולטת על כל שרשרת האספקה - התכנון, הייצור, ההפצה והמכירה. שווי השוק של החברה הממוזגת נאמד בכ־65 מיליארד אירו, עם הכנסות של כ־20 מיליארד אירו ב־2021.

פורטפוליו המותגים של לוקסוטיקה כולל לא רק את רייבאן, ווג ואוקלי, אלא גם את פרסול,Oliver Peoples ומותגים שהיא מפיצה בהסכמי רישיון, כמו ג'ורג'יו ארמני, בולגרי, ורסאצ'ה, דולצ'ה וגבאנה, פראדה ומייקל קורס. לצד אלו, היא משווקת בסיטונאות לרשתות ולחנויות פרטיות.

רשת Sunglass Hut, שאותה כאמור מביא ויזל לארץ, היא אחת מתוך רשתות רבות שפועלת תחת לוקסוטיקה. בענף מאמינים שויזל ירחיב את פעילותה גם לתחום משקפי הראייה, וכשזה בא במקביל למהלך שבו נרכשה עדשות שמיר, ניתן להבין שלוקסוטיקה מתכננת להעמיק את האחיזה והדומיננטיות שלה בתחום זה - שם נמצא הכסף הגדול.

ופה, העלילה מסתבכת. "זו רשת משקפי השמש של המותגים הכי גדולים בעולם, והיא שייכת ליצרנית משקפי השמש הכי גדולה בעולם", אומר גורם בשוק. "עד היום היא שיווקה סיטונאית לכולם בארץ. ממחר בבוקר היא תשווק גם באופן נפרד לחנויות של ויזל, ויש לה אינטרס גדול בחנויות האלו.

"הם פותחים תחרות עם כל השוק באמצעות ויזל, הקמעונאי הכי גדול בארץ. השוק הולך להשתנות גם עבור החנויות הקטנות והפרטיות, וגם עבור הרשתות הקיימות. זה שסופר־פארם קונה את אירוקה זו הצלה לשוק, כי מי יעמוד מול הראל ויזל? כולם יודעים שאי אפשר מולו לבד, אז כשהוא מביא את יצרנית המשקפיים הגדולה בעולם?" (ויזל בחר שלא להגיב).

התחרות על הלקוחות

בענף נשמעים גם קולות אחרים. "תחרות זה דבר טוב לכולם", אומר גורם בשוק. "בסוף כולם מתלוננים על יוקר המחיה, ותחרות מורידה מחירים. יש רשתות חזקות כמו אופטיקנה, קרולינה למקה ואירוקה שעכשיו קיבלו חיזוק מסופר־פארם, לצד המון חנויות פרטיות של אופטיקה ששורדות שנים ויש להן לקוחות קבועים. ויזל בסך־הכול יוסיף עוד 20, 30, 50 חנויות. זה לא שהוא יבוא וייקח 50% מנתח השוק".

לגבי החששות שמביעים גורמים בנוגע לכוח המשמעותי שיש לקבוצות הגדולות מול מרכזי הקניות, מוסיף הגורם "זה בולשיט. יש עשרות קניונים בארץ, בכל אחד מהם יש כמה חנויות אופטיקה. מה, יוציאו אותן בגללו עכשיו? מי שמדבר כך כדאי מאוד שיבדוק את עצמו, ואיך הוא הופך את הרשת שלו ליותר אטרקטיבית. הדור הצעיר לא רוצה חנות אופטיקה בת 20, הוא רוצה חנות מגניבה. ומי שלא יידע לתת חוויית לקוח, אין לו זכות קיום.

"בשורה התחתונה, אין איך לעצור את ויזל מיזמות, ולכל החנויות שמדברות עכשיו יש את היתרון שהן כבר קיימות ופעילות. הוא יצטרך להילחם על הלקוחות, ועד ש־Sunglass Hut יגיעו לכמות שלהם ייקח חמש שנים".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

תיקון והתנצלות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה