גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך שוק האופטיקה לזירה קמעונאית שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה העסקאות הגדולות

שלוש עסקאות משמעותיות נחתמו בישראל בחודשים האחרונים בתחום המשקפיים ע"י לוקסוטיקה, קבוצת פוקס וסופר־פארם ● איך הן עשויות לשנות את מאזן הכוחות בענף, ממה מוטרדים השחקנים הקיימים, והאם הכסף הגדול נמצא במשקפי הראייה

סניף OPTIC / צילום: אייל טואג
סניף OPTIC / צילום: אייל טואג

שוק משקפי הראייה רותח. שלוש עסקות משמעותיות שנחתמו בחודשים האחרונים מצביעות על התחממות ענף האופטיקה בישראל בכלל, ובתחום משקפי הראייה בפרט. למעשה, ייתכן כי הן מסמנות את קפיצת המדרגה שענף האופטיקה כולו מחכה לה. 

רשת משקפי השמש Sunglass Hut של הענקית העולמית לוקסוטיקה נכנסת לישראל 
סופר-פארם רוכשת את אירוקה בסכום של כ-75 מיליון שקל 
אקזיט לאחד הקיבוצים העשירים בישראל: שמיר מכר את יתרת החזקותיו בחברת האופטיקה במאות מיליוני דולרים 

הראשונה, והמשמעותית מכולן, היא זו של קבוצת פוקס שבהובלת הראל ויזל, עם חתימה על זיכיון המותג sunglass hut השייך לקבוצת לוקסוטיקה. זוהי למעשה כניסה של שחקנית בינלאומית ראשונה לקמעונאות האופטיקה בישראל, והיא צפויה להביא חדשנות לפחות בחוויית הקנייה ובמגוון שתציע לצרכנים.

בפוקס מדברים על כ־50 חנויות בתוך שבע שנים, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. בדוחות הרבעוניים העריכה החברה כי הפעילות בארץ תחל עד סוף השנה, ולדברי גורם בשוק ברשת קניוני עזריאלי ייפתחו 10 סניפים בתחילת 2023.

שחקנית נוספת שמתכננת להעמיק את הנוכחות שלה בתחום היא סופר־פארם, שחתמה לאחרונה על עסקה לרכישת רשת משקפי השמש אירוקה תמורת 75 מיליון שקל, שנה בלבד לאחר שניהלה משא־ומתן עם אופטיקנה.

העסקה השלישית נחתמה בשבועות האחרונים, ובמסגרתה השלימה לוקסוטיקה את בעלותה על עדשות שמיר, ורכשה עוד 50% ממנה לפי שווי של כחצי מיליארד דולר. מדובר בשווי כפול מזה שבו נרכשה החברה בסיבוב הקודם, לפני כ־11 שנים.

 

שוק של 1,100 חנויות

שוק האופטיקה בישראל מגלגל כ־2 מיליארד שקל בשנה, לפי נתוני חברת המידע העסקי Coface Bdi. כמחצית מההכנסות בענף מגיעות ממשקפי ראייה (כ־930 מיליון שקל), כ־35% ממשקפי שמש (כ־720 מיליון שקל), והיתר מתחלק בין עדשות מגע, תמיסות ואביזרים משלימים. ההערכות הן כי בשנת 2022 הכנסות שוק האופטיקה ירשמו צמיחה של כ־8% ביחס ל־2021.

ב־Coface Bdi מעריכים כי מספר החנויות בישראל עומד על כ־1,100, מתוכן כ־500 בבעלות רשתות והיתר בבעלות פרטית. השחקניות הבולטות בשוק הן אופטיקה הלפרין עם 122 סניפים, אופטיקנה עם 72 סניפים, סופר־פארם אופטיק עם 72 סניפים, קרולינה למקה עם 66 סניפים, ואירוקה עם 60 סניפים. בסך־הכול מפעילות חמש הרשתות המרכזיות בשוק כ־400 סניפים, והכנסותיהן מהוות כ־45% מסך הכנסות השוק. כאמור, בשנה הקרובה מאזן הכוחות הזה צפוי להשתנות.

"נראה כי שוק האופטיקה חזר לרמת הביקושים מתקופת טרום הקורונה, ומצליח לייצר התעניינות רבה בקרב שחקנים בשוק ומחוצה לו", אומרת תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב־CofaceBDi. "ההתפתחויות האחרונות עשויות לערער את יחסי הכוחות בשוק, ולא מן הנמנע כי רשתות נוספות בוחנות כניסה אפשרית לשוק האופטיקה. אגב, מנהלים בענף מביעים חשש שפתיחת הרשת החדשה של קבוצת פוקס תייצר לה יתרון משמעותי, בשל העדיפות שהיא צפויה לקבל במכירת מותגי לוקסוטיקה".

רכישת רשת אירוקה עדיין טעונה אישור של רשות התחרות. ההערכות הן שמבחינת סופר־פארם מדובר במהלך אסטרטגי שמצד אחד נועד למצות את פוטנציאל האופטיקה והראייה שבו היא מתמחה, ומצד שני נועד להשתמש בתשתית החזקה של משקפי השמש באירוקה כדי ליצור מהלך משלים למשקפי שמש אופטיים.

סופר־פארם, שכאמור עד כה התמקדה בעיקר במשקפי ראייה ועדשות מגע, צפויה להכניס לחנויות שלה או לשלב בחנויות אירוקה את שירותי בדיקות הראייה ומכירת משקפי הראייה. בענף מעריכים כי עם קבלת אישור הרשות תחל סופר־פארם לגייס עשרות אופטמטריסטים, במטרה להרחיב את מגוון השירותים והמיקומים שלה.

חנות של SUNGLASS HUT / צילום: Shutterstock

תחרות מול כל השוק

"הקבוצות הענקיות משתלטות על הקטנות, ומשאירות אותן בלי צ'אנס. זה לא כוחות, מי יכול על הראל ויזל?", אומר גורם בענף. כדי להבין את החשש, צריך להכיר את הרשת, ובעיקר את הקבוצה שאליה היא שייכת.

לפני חמש שנים התמזגה לוקסוטיקה האיטלקית עם יצרנית העדשות הצרפתית הגדולה בעולם, אסילור. החיבור של השתיים יצר מעצמה בקנה מידה בינלאומי, ששולטת על כל שרשרת האספקה - התכנון, הייצור, ההפצה והמכירה. שווי השוק של החברה הממוזגת נאמד בכ־65 מיליארד אירו, עם הכנסות של כ־20 מיליארד אירו ב־2021.

פורטפוליו המותגים של לוקסוטיקה כולל לא רק את רייבאן, ווג ואוקלי, אלא גם את פרסול,Oliver Peoples ומותגים שהיא מפיצה בהסכמי רישיון, כמו ג'ורג'יו ארמני, בולגרי, ורסאצ'ה, דולצ'ה וגבאנה, פראדה ומייקל קורס. לצד אלו, היא משווקת בסיטונאות לרשתות ולחנויות פרטיות.

רשת Sunglass Hut, שאותה כאמור מביא ויזל לארץ, היא אחת מתוך רשתות רבות שפועלת תחת לוקסוטיקה. בענף מאמינים שויזל ירחיב את פעילותה גם לתחום משקפי הראייה, וכשזה בא במקביל למהלך שבו נרכשה עדשות שמיר, ניתן להבין שלוקסוטיקה מתכננת להעמיק את האחיזה והדומיננטיות שלה בתחום זה - שם נמצא הכסף הגדול.

ופה, העלילה מסתבכת. "זו רשת משקפי השמש של המותגים הכי גדולים בעולם, והיא שייכת ליצרנית משקפי השמש הכי גדולה בעולם", אומר גורם בשוק. "עד היום היא שיווקה סיטונאית לכולם בארץ. ממחר בבוקר היא תשווק גם באופן נפרד לחנויות של ויזל, ויש לה אינטרס גדול בחנויות האלו.

"הם פותחים תחרות עם כל השוק באמצעות ויזל, הקמעונאי הכי גדול בארץ. השוק הולך להשתנות גם עבור החנויות הקטנות והפרטיות, וגם עבור הרשתות הקיימות. זה שסופר־פארם קונה את אירוקה זו הצלה לשוק, כי מי יעמוד מול הראל ויזל? כולם יודעים שאי אפשר מולו לבד, אז כשהוא מביא את יצרנית המשקפיים הגדולה בעולם?" (ויזל בחר שלא להגיב).

התחרות על הלקוחות

בענף נשמעים גם קולות אחרים. "תחרות זה דבר טוב לכולם", אומר גורם בשוק. "בסוף כולם מתלוננים על יוקר המחיה, ותחרות מורידה מחירים. יש רשתות חזקות כמו אופטיקנה, קרולינה למקה ואירוקה שעכשיו קיבלו חיזוק מסופר־פארם, לצד המון חנויות פרטיות של אופטיקה ששורדות שנים ויש להן לקוחות קבועים. ויזל בסך־הכול יוסיף עוד 20, 30, 50 חנויות. זה לא שהוא יבוא וייקח 50% מנתח השוק".

לגבי החששות שמביעים גורמים בנוגע לכוח המשמעותי שיש לקבוצות הגדולות מול מרכזי הקניות, מוסיף הגורם "זה בולשיט. יש עשרות קניונים בארץ, בכל אחד מהם יש כמה חנויות אופטיקה. מה, יוציאו אותן בגללו עכשיו? מי שמדבר כך כדאי מאוד שיבדוק את עצמו, ואיך הוא הופך את הרשת שלו ליותר אטרקטיבית. הדור הצעיר לא רוצה חנות אופטיקה בת 20, הוא רוצה חנות מגניבה. ומי שלא יידע לתת חוויית לקוח, אין לו זכות קיום.

"בשורה התחתונה, אין איך לעצור את ויזל מיזמות, ולכל החנויות שמדברות עכשיו יש את היתרון שהן כבר קיימות ופעילות. הוא יצטרך להילחם על הלקוחות, ועד ש־Sunglass Hut יגיעו לכמות שלהם ייקח חמש שנים".

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות