גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויתורים משמעותיים עבור תוצאות מהירות: כל סימני השאלה סביב הסכם הגז עם לבנון

הבחירות בישראל, חוסר היציבות הפוליטי בלבנון וחוסר ההסכמה בתוך הצוות הישראלי מובילים לכך שכרגע מרחף סימן שאלה בנוגע להבנות אליהן הגיעו ישראל ולבנון בנוגע למאגר הגז "קאנה צידון" ● בהיבט המדיני-פוליטי-משפטי הבלגן חגג, ולמעשה תמונת המצב לא ברורה גם כעת

אודי אדירי ויאיר לפיד / צילום: איל יצהר, קובי גדעון-לע''מ
אודי אדירי ויאיר לפיד / צילום: איל יצהר, קובי גדעון-לע''מ

הצעת ההסכם שהוגשה לישראל ולבנון תקבל ככל הנראה את הסכמת ההנהגות, אלא שיש שונות בפירוט הסעיפים כפי שהם מוצגים בשני הצדדים. הלבנונים מכחישים כי יש סעיף עיגון גבול המים הטריטוריאליים, וגם את האמירה בישראל כי ההסכם ייחתם בטקס משותף.

מה מגלה טיוטת ההסכם והחידה שנותרה פתוחה: למה ויתרה ישראל על כל דרישותיה מול לבנון תוך שבועות אחדים? | בלעדי
המרוויחים והמשמעויות הכלכליות: האם הסכם הגז טוב לישראל? | שאלות ותשובות 
בעקבות התדרוך לתקשורת: היועמ"שית שינתה את עמדתה בנוגע להסכם הגז 

לבנון עשתה כאן מהלך משותף של הממשלה ושל חיזבאללה. הממשלה הציבה דרישה לקו מופרך במו"מ הקודם, אותו קו 29 שכלל חלק מכריש, ולא היה מבוסס על שום אמת מידה הגיונית. הדרישה הזו הביאה להפסקת המו"מ הקודם, ויותר לא הועלתה על ידי הלבנונים, אבל משום מה גורם מדיני בכיר הציג את הסרתו מהשולחן כ"הישג" ישראלי. חיזבאללה הפעיל לחץ באיומים באולטימטום ובשליחת כטב"מים, והמהלך המשולב הזה עבד.

הכרה בקו הגבול הימי מצד המערב, אך לא מצד לבנון

גורמים מדיניים ובטחוניים בכירים מתדרכים מאז אמש בתכיפות גוברת כדי להציג את הישגי ההסכם ויש כאלה. ראשית קו המצופים, אותו קו גבול על המים שישראל קבעה ב2000 ונמתח לאורך של חמישה ק"מ, מקבל הכרה של ארצות הברית ועימה כנראה צרפת והמערב. אלא שבניגוד למה שהוצג, אין מדובר בעיגון בהתאם לחוק הבינלאומי, שכן לבנון לא תהיה חתומה על כך. בנוסף הושג רגיעה ולפי הגורמים המדיניים תחילתו של נירמול עם לבנון. הנירמול הזה יעצר כנראה כאן, בהסכמה על גבול המים הכלכליים בין המדינות. אין בלבנון הנהגה המסוגלת לקבל החלטה ולו מינימלית בכיוון הזה. ממשלתה עדיין לא נקבעה חוקית, הנשיא עאון פורש ואין לו מחליף וחיזבאללה הוא עדיין הכוח המשמעותי ביותר במדינה.

מנגד באופוזיציה ראש הממשלה לשעבר נתניהו הוליך קו תקיף במיוחד המכוון לקמפיין הבחירות כמובן, אבל גם כלפי חוץ, ללבנון ולארצות הברית שושבינת ההסכם. נתניהו הודיע כי אם ייבחר, ממשלתו לא תכבד את ההסכם. נתניהו ואנשיו אומרים כי הסכם כזה לא לגיטימי להביא בתקופת בחירות ועם ממשלת מעבר, וכי הכנסת חייבת לאשררו.

  

בלבנון הדברים פורסמו במובלט, אבל בהודעות לשכותיהם של הנשיא ראש הממשלה ויו"ר הפרלמנט נאמר כי יהיו להם השגות מינוריות על ההצעה שהביא הוכשטיין. האמריקנים לא הגיבו לדברי נתניהו, אבל בוושינגטון לא אהבו לשמוע אותם. האמריקנים רוצים בהצלחת ההסכם הן מסיבות מדיניות להרגעת המתיחות בין לבנון לישראל וגם בשל ענייני אנרגיה, הפקת עוד גז לאירופה הרעבה, ועוד הכנסות לחברות האנרגיה האמריקניות.

נזכיר כי עמוס הוכשטיין המתווך היה יועץ של חברת נובל אנרג'י. החברה הזו הייתה גם בעלת הזיכיון בצד הישראלי של שדה "קאנה צידון", אך הזיכיון נלקח ממנה אחר שלא מימשה אותו בקידוחי חיפוש.

הכאוס עדיין חוגג

בהיבט המדיני-פוליטי-משפטי הבלגן חגג ולמעשה תמונת המצב לא ברורה גם כעת. בשיחת רקע שנתן גורם מדיני בכיר במטוס ראש הממשלה לניו יורק לפני שבועיים, נאמר כי יש אישור בעל פה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה לחתימת הסכם הגבול הימי עם לבנון גם בממשלת מעבר, וללא אישורה של הכנסת. אלא שבמשרד היועץ המשפטי לממשלה לא הכירו אישור כזה.

לאחר הגילוי בגלובס כי נתנה חוות דעת ללא היוועצות עם המשנים שלה, מיארה חזרה לאחור והודיעה כי היא מבטלת אותה. זה לא הפריע לשר הביטחון גנץ להודיע שיש חוות דעת של בהרב מיארה בנושא וכי ההסכם יונח בפני הכנסת, הצהרה שגם שר המשפטים סער הצטרף אליה. גורם מדיני בכיר אמר לגלובס כי מוטב היה שהממשלה תצטייד בחוות דעת הניצבות על קרקע איתנה כפי שהיה במהלכים מדיניים משמעותיים קודמים לפני שתחליט כיצד לפעול, בהנחה שאכן תהיה הסכמה לפרטי טיוטת ההסכם שבידי לבנון וישראל.

הסוגיה היא כבדת משקל. היבט אחד הוא קבלת החלטה בנושא בעל השלכות ארוכות טווח על המדינה, על ידי ממשלת מעבר. אם מינוי של יו"ר ועדה למינוי בכירים לטווח ארוך נפסל בשל כך (ובצדק) האם אותה ממשלה יכולה לאשר הסכם מדיני משמעותי? ההיבט השני הוא אישור הכנסת. ח"כ יובל שטייניץ, שר האנרגיה לשעבר, אומר כי אין חובה כזו כי לא מדובר בהסכם על שטח ריבוני טריטוריאלי, אבל בעבר כל הסכם כזה הובא לכנסת ואושר על ידה. לקואליציה אין רוב בכנסת וכעת כשפרטי ההסכם נחשפו, גם לא יהיה לה.

וכאן הפלונטר. הריצה להסכם נבעה מכמה סיבות, ובהן גם הרצון להציג הישג לפני הבחירות, ונתניהו עצמו התמחה בכך בבחירות קודמות. סיבה שניה וחשובה יותר היא הביטחונית. האיום של חיזבאללה על אסדות הגז של ישראל לא נולד השנה, אבל במהלך המו"מ הוא מיקד אותו באסדת כריש הטריה, שהגיעה באביב ואמורה הייתה להתחיל הפקת גז בימים אלה. חיזבאללה הציב אולטימטומים ואף שיגר כטב"מים לעבר האסדה ואלה יורטו.

במערכת הביטחון הדעות נחלקו. היו מי שסברו שצריך להתעלם מהאולטימטום כדי לא לאפשר לנאסראללה ניצחון תודעתי והיו מי שאמרו שצריך לעכב את ההפקה מכריש. כך או כך הלחץ על מנהלי המו"מ גבר, ובסופו של דבר הביא גם לוויתור על שטח המחלוקת. לחיזבאללה זה עשה טוב כי הוא מציג את הוויתור הישראלי כהישג שלו, וכך קיבל את הניצחון התודעתי.

והשורה התחתונה - ישראל העדיפה במו"מ להשיג הסכם מהיר, מעט לפני בחירות, תוך ויתור משמעותי כלכלי, ומנגד קבלה של ערבויות אמריקאיות ואחרות לשקט לפחות במישור הימי. ההסכם מעורר שאלות חריפות. האם הוא בכלל ראוי להיעשות על ידי ממשלת מעבר כשאין סיבה ממשית דחופה לכך? האם הרחקת אנשי המקצוע מהמו"מ ברגע ההכרעה לא מעידה על הרצון להגיע להסכם בכל מחיר? האם ההישגים הביטחוניים והמדיניים מצדיקים את זה? הממשלה הנוכחית צריכה לתת על כך תשובות לפני שתחתום על ההסכם.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; הין ירד לשפל חדש

המסחר באסיה ננעל בעליות ● הין ירד לשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי