גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה של בנק אנגליה: הקלה והחמרה במדיניות באותה עת

אם ומתי שמשהו ישתבש מאוד, בנקים מרכזיים צפויים להתערב ● האם הם יכולים לעשות זאת בזמן שהם ממשיכים להיאבק באינפלציה?

קובעי המדיניות המוניטרית בבריטניה, ביניהם נגיד הבנק המרכזי, במסיבת עיתונאים / צילום: Associated Press, Yui Mok
קובעי המדיניות המוניטרית בבריטניה, ביניהם נגיד הבנק המרכזי, במסיבת עיתונאים / צילום: Associated Press, Yui Mok

הבנק המרכזי של אנגליה בודק את אחת הבעיות המאתגרות ביותר הניצבות בפני בנקים מרכזיים היום: האם ניתן להחמיר ולהקל במדיניות באותה עת?

ביום שלישי בנק אנגליה נאלץ להתערב שוב בשווקי האג"ח הדיספונקציונליים של הממשלה והציע לקנות עד 5 מיליארד ליש"ט (כ־5.5 מיליארד דולר) ביום באג"ח הקשורות לאינפלציה, וזה נעשה רק 24 שעות לאחר שהרחיב את ההצעה שלו לרכישת אג"ח קונבנציונליות. המחירים הקשורים לאינפלציה עלו מעט במסחר הבוקר, אבל אפילו לא הספיקו כדי לאזן את המכירות הגדולות (selloff) ביום שני.

● רק שקרנות הפנסיה לא יכנסו למערבולת: כל מה שכדאי לדעת על המשבר בבריטניה | שאלות ותשובות
● הנגיד הבריטי לקרנות הפנסיה: "יש לכן שלושה ימים לסדר את העניינים"

בבנק אנגליה מתעקשים על כך שההתערבויות קשורות ליציבות פיננסית ולא מדיניות מוניטרית. אבל הקו ביניהן דק, ואי היציבות מפריעה למדיניות המוניטרית. התזוזות בשוק האג"ח שנגרמו בגלל קיצוצי המסים המפתיעים - שמאז חלקם בוטלו - הכריחו את בנק אנגליה לפני שלושה שבועות לדחות מכירה גדולה של החזקות באגרות חוב ממשלתיות שנועדה להחמיר את המדיניות המוניטרית. ביום שלישי, הבנק עיכב מכירות של אג"ח תאגידיות שהחלה רק לפני חודש, כעוד שלב בתוכנית המדיניות המוניטרית.

כעת גובר הלחץ על בנק אנגליה להמשיך את תמיכתו בשווקי האג"ח מעבר לסוף השבוע, אז הבנק אומר שיפסיק.

האם הבנקים המרכזיים "חייבים" להתערב בעודם נאבקים באינפלציה הגואה?

להיכן שמוביל בנק אנגליה, אחרים כנראה ילכו. משקיעים החלו להתמקד בסכנות לכך שבעיות פיננסיות יפגעו במקומות אחרים, והאזהרות הרשמיות על עליית הסיכון רק מחזקת אותם. בין האיומים שזוהו על ידי קרן המטבע הבינלאומית ביום שלישי: חוב גבוה, בתי הלוואות לא בנקאיים שמתוחים מעבר ליכולת, בנקים של שווקים מתפתחים, מחירי הבתים הגבוהים, מטבע ריבוני חלש ושווקים שקשה לסחור בהם, מה שמוחרף בגלל העלייה המהירה בשיעורי הריבית והתחזקות הדולר. בצד החיובי, קרן המטבע אומרת שבנקים במדינות מפותחות הם חזקים.

אם וכאשר משהו אחר הולך ממש לא כשורה, בנקים מרכזיים צפויים להתערב. האם הם יכולים לעשות זאת בזמן שהם ממשיכים להיאבק באינפלציה?

בקרן המטבע הבינלאומית לא רק שאומרים שהם יכולים, אלא שהם חייבים.

"במידה האפשרית, במצב של משבר פיננסי, אי יציבות פיננסית, זה לא צריך לשנות את המחויבות להורדת האינפלציה", אמר טוביאס אדריאן, מנהל שווקי הון ושווקים מוניטריים בקרן המטבע הבינלאומית. "לבנקים מרכזיים יש היכולת לספק נזילות כאפשרות אחרונה ולכן באופן עקרוני הם יכולים אפילו לרכוש בזמן שהם מעלים את הריביות".

ההיסטוריה לא תומכת בכך. בעבר, כשהיו משברים פיננסיים, בנקים מרכזיים הפסיקו להעלות ריביות. מדובר בדפוס כל כך שגרתי שמדיניות הפדרל ריזרב מתוארת לעתים קרובות כ"הידוק עד שמשהו נשבר".

לפעמים מדובר בבעיה רצינית מבחינת המדיניות המוניטרית, אבל לעתים קרובות לא, בגלל שמשברים פיננסיים באופן טיפוסי מחלישים את הכלכלה ומורידים אינפלציה. דוגמא אחת: התנודות באג"ח ממשלתיות בבריטניה כבר העלו את הריביות על משכנתאות באופן דרמטי, וזה יותיר לבעלי בתים פחות כסף להוציא על דברים אחרים, ואולי כך יעזור להוריד אינפלציה דו־ספרתית.

משברים פיננסיים יכולים להיות בקונפליקט עם המדיניות המוניטרית כשהאינפלציה ממשיכה לעלות בכל מקרה, אבל הבנק המרכזי מרגיש צורך להפסיק להדק מדינות בגלל שהמערכת הפיננסית מתפרקת. ב־1998, קריסת קרן הגידור Long-Term Capital Management גרמה לפד להוריד את הריבית, וזה התגלה כבלתי נחוץ ועזר לנפח את בועת הדוט־קום. בבריטניה, משבר הבנקאות המשנית של 1973-1975 גרם לבנק אנגליה לשמור על ריבית קבועה והציל את התחום הזה, אפילו כשהאינפלציה ב־1975 הגיעה ליותר מ־25%.

איך נמנעים מליפול במלכודת ההתערבות שוב?

משקיעים רבים אינם בטוחים שבנקים מרכזיים יוכלו להימנע מליפול לתוך אותה מלכודת שוב. ועדיין, בבנק אנגליה מתעקשים על כך שההחלטות לגבי מדיניות מוניטרית מובחנות מהחלטה להתערב כעושה שוק של הרגע האחרון באג"ח ממשלתיות. אם זה נכון, זה עלול להיראות בהעלאות ריבית אפילו גדולות ממה שתוכנן בעבר כדי לאזן את האפקט המקל של התערבויות לטובת היציבות הפיננסית - כעת סוחרים מתמחרים העלאת ריבית של יותר מאחוז בפגישה הבאה של הבנק שנקבעה בתחילת נובמבר.

אני חושב שבנק אנגליה יהסס לסכן את המוניטין החבוט שלו במלחמה באינפלציה בתקופה בה משקיעים בינלאומיים מטילים ספק באמינות של המוסדות בבריטניה. העלאת שיעורי הריבית וקניית אג"ח באותו זמן נראית לגמרי סבירה, אם כי מוזרה.

אבל לעתים, רמת הריבית הגבוהה היא מה שגורם לבעיה.

בבריטניה, היה מדובר בזינוק פתאומי בתשואה של אג"ח עם תוקף רחוק מאוד, לא ריביות, שגרמה לקריאות שוליים בקרנות פנסיה ממונפות ואיימה להתחיל מעגל שיגשים עצמו של מכירה כפויה. אבל אם הריביות לטווח קצר מובילות לתשואות גבוהות יותר באג"ח עם תוקף רחוק, הן מסתכנות בלהתחיל במעגל הזה מחדש.

למרבה המזל, ריביות גבוהות לטווח קצר גם מעלות את הסיכוי להחלשת הכלכלה והורדת האינפלציה, שאמורים להוריד את התשואה של אג"ח לטווח רחוק. כדי שזה יקרה, משקיעים צריכים להאמין שבנק אנגליה יכול לתת עדיפות למלחמה באינפלציה אפילו לאחר שיגיע מיתון, ואז הם עלולים להטיל ספק ביכולתו לעמוד בלחצים הפוליטיים.

הבנק המרכזי של אירופה יתמודד עם נושא דומה במידה ומשקיעים יאבדו אמון בממשלה הימנית החדשה באיטליה. הבנק המרכזי של אירופה הכין תוכנית שתאפשר לו לרכוש אג"ח איטלקיות, אבל אם ימשיך להעלות את שיעורי הריבית, עלויות ההלוואה של איטליה ימשיכו לעלות, וזה יחמיר את הבעיה היסודית שגורמת למשקיעים לחשוש. אם יהיה צורך בסיוע חירום, הבנק המרכזי של אירופה עלול להתקשות לשמור רגל על הדוושה המוניטרית.

המשקיעים ניצבים בפני אי ודאות משולשת

קובעי המדיניות הראשיים בפד דנים בהשלכות על ארה"ב של בעיות פיננסיות פוטנציאליות במקומות אחרים. אבל אף אחד לא הציע שיפעלו מראש כדי להימנע ממשבר פיננסי שנגרם בגלל מדיניות מוניטרית חריפה מדי. זה כנראה מה שנכון, כי הם לעולם לא יכולים להיות בטוחים שבעיות רציניות היו בדרך ולא הצליחו לזהות מראש בעיות רציניות אפילו בשווקי הליבה של הבנק, הלוואות ליממה בדולרים.

כשהעלאות הריבית המהירות ביותר בדור ממשיכות להכות בשווקים בינלאומיים, משקיעים ניצבים מול אי וודאות משולשת. איפה יופיע המשבר הפיננסי הבא? כשיופיע, כמה זמן יעבור לפני שבנקים מרכזיים יתערבו? והשאלה החשובה מכולן, האם האיום של קריסה פיננסית יסיח את דעת הפדרל ריזרב ובנקים מרכזיים אחרים מהמאבק נגד אינפלציה?

לאף אחד אין תשובות קלות. אבל יש סיכוי לא רע שבנקים מרכזיים אחרים בסופו של דבר ילכו בעקבות בנק אנגליה ויהדקו מדיניות אפילו בזמן שיציעו ערוצי הצלה במקומות אחרים.

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"