גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תגידו ביי לאופן ספייס: תאי עבודה קטנים עם דלתות הם הדבר הבא במשרדים

מגרעות העבודה בחללים משותפים מוכרות כבר שנים ארוכות, והקורונה רק הדגישה את תרומת הפרטיות לתפוקות ● מה יכולים ארגונים לעשות כדי לשמור על האינטימיות, והאם זה ישכנע את העובדים להגיע למשרד?

תאי עבודה. יחליפו את חללי האופן ספייס? / צילום: shutterstock
תאי עבודה. יחליפו את חללי האופן ספייס? / צילום: shutterstock

"העדויות ברורות. משרדי אופן ספייס רעים לעובדים" - כך צייץ בחודש שעבר בטוויטר הפסיכולוג הארגוני פרופסור אדם גרנט, ובכך למעשה סיכם לא רק את דעתו, אלא גם טור דעה מהניו יורק טיימס מאת הפרשן דיוויד ברוקס.

את הטור, שתקף את עיצוב חללי העבודה נטולי המחיצות, כאלה שלכאורה אמורים לתרום ליצירתיות ולתחושת ה"ביחד" כמו גם ליכולת הבקרה של המעסיקים, סיכם גרנט בציוץ קצר באמצעות הנתונים הבאים: "עלייה של 27% בימי המחלה, ירידה של 14% בביצועים הקוגניטיביים, 70% פחות אינטראקציות פנים אל פנים. לטובת הבריאות, הפרודוקטיביות ושיתוף-הפעולה, הבה נעצב חללי עבודה עם דלתות", הוא ביקש. 

●  בימים רגילים נתוני תעסוקה חזקים הם בשורה חיובית לכלכלה. אבל אלו זמנים אחרים
למה יותר ויותר חברות מביאות לבני לגו למשרדים | WSJ

מקורם של נתונים אלה, שאותם איגד יחד ברוקס בטור המקורי, קדם כמובן למשבר הקורונה, אולם לטעמם של ברוקס וגרנט הם לא משאירים מקום לספק בנוגע לכישלון השיטה. להפך. העובדה שחרף ההוכחות היא עדיין קיימת, תמוהה בעיניהם. אם שיטה זו הניחה שהאקלים הארגוני יהיה שיתופי ופורה יותר, המציאות הוכיחה שככל שהחללים יותר פתוחים, כך עולה השימוש בדואר אלקטרוני ובאסמסים כאמצעי ליצירת קשר בין העובדים, ולאו דווקא פנייה פנים אל פנים.

מה שעוד ניכר הוא החיפוש המתמיד אחר פרטיות וניתוק מהסביבה ושימוש גובר באוזניות כאמצעי הסחה וחציצה. ברוקס, המונה סיבות נוספות לכישלון השיטה, נדהם כיצד היא עדיין קיימת ובסופו של דבר מכנה אותה כאיוולת.

"נזקי האופן ספייס הוקצנו מאז הקורונה"

נראה שעולם העבודה אחרי הקורונה סוף סוף חידד את הפערים שבין הציפיות לתוצאות המאוד לא חדשות. "בתקופת הקורונה עברנו לעבוד מהבית וקיבלנו בחזרה את הפרטיות שלנו", מזכירה פרופסור שרון טוקר, חוקרת לחץ ושחיקה בעבודה מהפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב.

פרופ' שרון טוקר / צילום: יעל סבירסקי

"המעבר החד מסביבה שבה רואים אותי כל היום ללא הפסקה ושאני תחת עיני 'האח הגדול', לכזו שבה אף אחד לא רואה אותי - הפך את הציפיות שאנשים יחזרו לשיטות העבודה הקודמות לכאלו ששוב לא פוגשת את קרקע המציאות. הצרכים של העובדים השתנו וכך גם צורת העבודה שהם גילו שנוחה להם. הם זכו לטעום שיטת עבודה אחרת, ולכן נזקי האופן ספייס הוקצנו. עובדים גילו - ויש לציין כי לא כולם - שהם פרודוקטיביים הרבה יותר כשיש להם פרטיות".

חללים קטנים לרשות כל עובד

פרופסור טוקר מציינת מגמה נוספת שמובילים ארגונים, ובמסגרתה יש נטייה לצמצום הנדל"ן והשטחים שעומדים לרשות העובדים במסגרת העבודה ההיברידית, ופריחה לא רק של חללים פתוחים, אלא גם עמדות עבודה גמישות ("עמדות חמות").

טוקר: "לא די בכך שהעבודה מתנהלת בחלל פתוח, במקרה כזה לעובד ולעובדת אין מקום קבוע משלהם, מה שפוגם בתחושת השייכות. לכן, לפעמים באמת אין להם מניע להגיע ולהשתמש בעמדה מסוג זה, כשהם יכולים לעשות זאת בבית קפה או פשוט בנוחות מהבית". טוקר מוסיפה כי לא במקרה הספר הפמיניסטי "חדר משלך" של וירג'יניה וולף, עוסק בחיוניותה של הפרטיות לתחושת השייכות, ואותה, כך עולה מהדברים, אפשר להחמיץ גם כאשר מגיעים למשרדים.

מצד שני חברות רואות שהעובדים מבקשים לעבור למודל היברידי. אז למה להן להשקיע במשרדים?
"מה שהן צריכות זה ליצור איזון. אני רואה שזה מה שמקומות עבודה עושים, בעיקר בהייטק. במקביל לאופן ספייס, הם יוצרים חדרים קטנים לצמד או אפילו לאדם אחד, כדי לאפשר 'בריחה'. מה שחשוב הוא שיהיו מספיק חללים כאלה שיעמדו לרשות העובדים במהלך היום, ולא להסתפק באחד או שניים".

בהתאם לרוח זו, בעת האחרונה עלו ברשתות החברתיות פרסומים לתאי עבודה אינטימיים (Work Booth) בתוך החברות. מדובר במעין 'תאי טלפון', או אף 'ארונות' מעוצבים ומצוידים באמצעים טכנולוגיים, שאמורים לשכנע את העובדות והעובדים שגם בחלל הגדול והפתוח, יש מקום לפרטיות - אם זה לטובת שיחות טלפון, זום, ראיונות, או כל דבר שישכנע לא להסתפק בעבודה מהבית. קלסטרופובי? אולי. מבחינה עיצובית בכל מקרה, נראה שיש קהל לרעיון.

רענן שטרן, אדריכל / צילום: גדעון לוין

"אנחנו יודעים כבר כמה שנים שיש דעיכה בביקוש לאופן ספייס", טוען האדריכל רענן שטרן, שותף בסטודיו RUST. עם זאת, לדבריו אכן יש התחזקות מגמה בעיצוביות אחרת, שמקדשת את העבודה בצוותים. "זה קורה ולא רק בהייטק. אנחנו רואים שאנשים אוהבים תחושה של קהילתיות ומשפחה. האופן ספייסים קטנו משמעותית - אלה כבר לא החללים הגדולים, הקיוביקים של הבנקים או סוכנויות הנסיעות - אלא חללים קטנים, חדרי צוותים, או גדולים בעלי מחיצות שמחלקות לקבוצות.

"בקורונה נאלצנו להתרחק פיזית, מה שגרם לכל אחד לחפש את הפינה שלו, וגם עלה הצורך בשיחות וידיאו, מה שלא ניתן לבצע בחלל גדול - בין אם זה מבחינה אקוסטית או כי כמה אנשים צריכים לשבת יחד. בשל כך, עלו באחרונה פתרונות כמו אותם 'תאי הטלפון' קטנים ואינטימיים שאכן אופנתיים, או פשוט חדרי ישיבות מאוד מצומצמים המוגבלים לשלושה־ארבעה אנשים. האופן ספייס נעלם מהעולם, אבל עדיין יש לעובדים רצון להיות חלק ממשהו".

שטרן משתף ומספר על משרדים של חברת הייטק גדולה בתל אביב שעיצב ותכנן המשרד שלו: "לכל צוות יש סוג של סלון, חדר ישיבות משלו, חלק ציבורי עבורו, ואפילו בר קטן. המטרה היא ליצור קהילות קטנות בחברה גדולה".

"חללים גדולים מעצימים הפרעות קשב"

"אני חושבת שלאופן ספייס יש יתרונות מסוימים כשמדובר על עבודת צוות", מציינת פרופסור טוקר. "אבל חשוב לשמור על איזון ולזכור שחללים גדולים רק מעצימים הפרעות קשב".

לדבריה, פגיעה נוספת היא במידתיות שבה אנחנו רוצים להביא את עצמנו לידי ביטוי. "זה נכון שזה חשוב לנו, אבל זה לא בהכרח אומר שצריך לשמוע כל שיחת טלפון. באופן כללי, בישראל יש יותר נטייה להיכנס אחד לחיים של השני. אחת הבדיחות שרצות היא שאנשים במשרדים מבלים יותר זמן בשירותים, כי רק שם יש להם אינטימיות. עובדות ועובדים ימצאו לעצמם את הפתרונות לפרטיות, לכן מוטב שהארגון יהיה זה שיציע אותם".

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

תיקון והתנצלות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת