גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החברות יושבות על הגדר": המשבר הכלכלי העולמי והקיצוצים בהייטק מגיעים לשוק המשרדים המקומי

עוד מוקדם לדבר על מגמה שלילית של ממש, אך כבר כעת אפשר לחוש בקצב עסקאות איטי יותר, בריבוי שכירויות משנה - ואפילו לראות משרדים ריקים פה ושם ● "כל העסקאות נעצרות, גם כאלו שהיו בקנה"

מגדלי משרדים בכניסה לתל אביב / צילום: Shutterstock
מגדלי משרדים בכניסה לתל אביב / צילום: Shutterstock

צל גדול, אולי הגדול ביותר בשנים האחרונות, מרחף בימים אלו מעל תעשיית ההייטק הישראלית והעולמית. בימים האחרונים פרסמנו בגלובס כי כמעט כל ענקיות התחום בלי יוצא מן הכלל - מיקרוסופט, גוגל, אמזון, מטא ואינטל - הודיעו על קיצוצים בהיקפי כוח־האדם. רובן אומנם לא דיברו בינתיים על פיטורים בארץ, אולם אין ספק כי המהלכים הללו ייצרו גלי הדף בעוצמות שונות.

אחד הסקטורים שצפויים להיפגע מכך הוא ענף הנדל"ן למשרדים, שבשנים האחרונות נהנה מאוד מפריחת ההייטק העולמי והישראלי. כעת עולה השאלה האם מתחילים לראות היפוך מגמה. 

בני הזוג שמציגים: תוכנית דירה לכל ילד | כסף בקיר
● מחפשים תחליף להשקעה בדירה? האלטרנטיבות שמציע שוק הנדל"ן למשקיעים קטנים | בדיקת גלובס

"הסנטימנט הכללי בעולם - כלכלית ומדינית - מגיע לכל תחומי החיים שלנו, וכך גם לנדל"ן המסחרי", אומר גיא עמוסי, מנכ"ל־שותף בחברת ייעוץ הנדל"ן אביסון יאנג־פרופרטק. "האירועים הגלובליים, מהאינפלציה והעלאת הריבית ועד למלחמה באוקראינה ולמשבר האנרגיה באירופה, משפיעים על כל העולם, בטח ובטח על עולם הנדל"ן ועל הנדל"ן למשרדים.

"זה גורם למצב שבו אנשים יושבים על הגדר. קשה להם יותר לקבל החלטות באקלים הנוכחי, ונוצר מצב שבו כל העסקאות נעצרות עכשיו, גם כאלו שהיו בקנה. אצלנו היו שתיים־שלוש עסקאות בהיקף של עשרות אלפי מטרים, ממש לאחרונה, שהחברה החליטה באמצע התהליך - 'בואו נעצור לחצי שנה, ונראה לאן הדברים הולכים'. במילים אחרות, לפי תנועת העלים אפשר להבין את כיוון הרוח: יש עצירה, והדרך לירידת מחירים לא ארוכה לדעתי".

גיא עמוסי / צילום: אלעד מלכא

"אנחנו עדיין רואים תפוסה של יותר מ־90% במגדלים המובחרים בתל אביב, אבל ישנה ללא ספק האטה בביקוש לנדל"ן מסחרי בחודשים האחרונים", מאשר המתווך אושר אוסי, המתמחה בנדל"ן מסחרי בדגש על אזורי הביקוש של תל אביב. "חברות הייטק ניזונות בעיקר מהשקעות, וכשהריבית גבוהה, כשהאינפלציה גבוהה, כשיש מלחמה וחוסר יציבות בשווקים, הכסף נשאר בידי המשקיעים ולא בהכרח מגיע לחברות ההייטק - וזה מה שמייצר, בין היתר, האטה.

"אם המצב יימשך, הכספים בחברות ההייטק ייגמרו, ולכן אפשר לראות כבר עכשיו רבות מהן מתחילות לצמצם הוצאות. השאלה הגדולה היא אם הכלכלה העולמית תצליח להתאזן לפני שחברות ההייטק יבזבזו את כל הרזרבות".

שיאים חריגים שמהם אפשר רק לרדת

בנקודה זו נשים את האצבע על עובדה חשובה: גם כיום מחירי המשרדים בישראל לא נחשבים לנמוכים. הם נותרו גבוהים מתקופת טרום הקורונה, שאליה נהוג להשוות כדי לקבל אומדן של שוק "שפוי", ללא ההשפעות המטלטלות של השנתיים האחרונות.

על פי נתוני חברת NEWMARK NATAM, המתמחה באספקת פתרונות נדל"ן למגזר העסקי, המחירים הממוצעים לשטחי משרדים במחצית הראשונה של 2022 הגיעו בתל אביב לשיאים חדשים, שהאפילו גם על העליות החריגות ב־2021. כל ירידה שתהיה עכשיו תביא אותנו בסך־הכול בחזרה למחירים שהתרגלנו אליהם, ואת זה חשוב לזכור.

אור בן צבי קליין, סמנכ''ל שירותי הנדל''ן בקבוצת NEWMARK NATAM / צילום: איל יצהר

"המחצית הראשונה של 2022 הייתה חריגה, ומייצגת בעצם, בחלק מהאזורים, עליית מחירים בנדל"ן המסחרי שהייתה אף גבוהה מעליית המחירים בתחום המגורים, הן בקנייה והן בשכירות", מציין אור בן צבי קליין, סמנכ"ל שירותי הנדל"ן בחברת ניומרק נת"מ. "בחודשים האחרונים שינוי סביבת הריבית והאינפלציה כבר מורגש, גם בשוק המשרדים. הענף לא מראה עד כה פגיעה בממדים של ענפים אחרים, אך גם בו אנחנו רואים חברות הייטק שמגייסות פחות כסף מבעבר, ונמנעות משכירת שטחים גדולים מאוד. השפעה נוספת על השוק היא הפחתה בכמות העסקאות, בשל הריבית הגבוהה".

"פתאום יש בתל אביב שטחי משרדים פנויים, באלפי מטרים", מתאר עמוסי את המצב החדש. "חברות משכירות בשכירויות משנה שטחים במגדלים בבורסה, קומות שלמות במגדל ויתניה בתל אביב כבר נמצאות בשכירות משנה, ובניינים בודדים בתל אביב, עם 2,000 ו־3,000 מ"ר, עומדים ריקים ברובם. החברות שכרו משרדים במחירים גבוהים, וכעת רוצות לצמצם את הנזקים, לכן לא אכפת להן להשכיר את השטחים ב־10־15 שקל למטר פחות, רק כדי להראות שהקטינו את הנזק. השוק כרגע נמצא בחוסר איזון מטורף, שבוודאי ייסגר עם הזמן - אבל כרגע אנחנו בפער שאי־אפשר לגשר עליו, בין מוכרים ומשכירים לבין רוכשים ושוכרים. לדעתי, בטווח של 12 עד 50 חודשים מהיום נראה כאן הרבה מאוד שטחי משרדים שיוצעו להשכרה".

"אנחנו נעבור תקופה קשה של כשנה, אני מעריך - תקופה של רה־ארגון, מחשבה, על איפה ועל מה להוציא את הכסף", מוסיף ג'קי מוקמל, מנכ"ל חברת ייעוץ נדל"ן מניב, את ההערכה שלו. "אומנם הקופה של חברות ההייטק מלאה, אבל תהיה הערכת מצב מסוימת. עד היום חברות היו שוכרות 20% שטח עודף, לטובת פיתוח עתידי, והן בוודאי ישאלו את עצמן כעת אם זה נכון או לא נכון לעשות, אם הן צריכות את זה או לא.

ג'קי מוקמל / צילום: תמר מצפי

"לאורך כל הדרך אמרתי שאומנם לשכר הדירה אין משקל גדול מבחינת התקציב של חברות ההייטק הגדולות, אבל לחברות בהתהוות, שהולכות לתל אביב רק כדי להרגיש שהן בתל אביב, 300 שקל למ"ר זה משהו שהן לא יכולות באמת לעמוד בו. הוצאות בממדים כאלו, רק על שטח המשרד, פשוט יכו בהן בסופו של דבר. זה מה שקורה עכשיו".

תיאום מחירים ריאלי, אך לא מפולת

הירידה המסוימת מהשיא אל רמת מחירים "שפויה" יותר יחסית - שעל פי האינדיקציות שלנו כבר מתרחשת במקומות שונים - בוודאי תהיה כואבת עבור גורמים שונים, אבל זה לא אומר בהכרח שאנחנו בדרך לצניחה חופשית.

"אין מפולת בשוק המשרדים, ולדעתי גם לא תהיה", מוסיף מוקמל. "השוק נכנס להערכת מצב, ואולי לתרדמה מסוימת, שנכפתה עליו בשל המצב הכלכלי העולמי. נכון, ישנה כבר ירידה של 10% או 15% במקומות מסוימים, אבל מדובר בתיאום מחירים ריאלי ולא במפולת. ברגע שהביקושים בתל אביב קצת יָרדו, בין היתר משום שחברות הבינו שהכסף הפך להיות יקר מאוד, המגמה השתנתה והיזמים, שחיו באופוריה לאורך השנה שעברה, יצטרכו כעת לרדת מהעץ.

"ישנם גם אזורים מסוימים, לדוגמה מדרום לתל אביב - בראשון לציון, בחולון ובבת ים - שם יש בנייה בממדים עצומים, והיזמים יצטרכו להתאים את עצמם למחירים, וליישר את המספרים כדי למשוך לקוחות חדשים. מצד שני, דווקא מקומות כמו בני ברק ופתח תקווה זוכים עכשיו, לדעתי, לאיתות חיובי: אלו מקומות שנראה בהם צמצום של פערי המחירים מתל אביב. תהליך תיאום המחירים שעובר עכשיו השוק יביא עדנה מסוימת לאזורים האלו, ובאופן כללי יאזן את מחירי השכירות, בכל הארץ".

"אם התחזיות לגבי עליית הריבית נכונות, השוק יבצע רק תיקון קל במחירים", תומך בן צבי קליין בדעה זו. "כל עוד הריבית לא תעבור את רף ה־4%, כפי שמשער בנק ישראל, ועד סוף 2023 העלייה בריבית תיעצר - ענף המשרדים, שהוכיח את החוסן שלו אל מול השפעות הקורונה, ועד כה גם מול העלאת הריבית, לא ייפגע משמעותית".

 

לעומתם רואה עמוסי את הדברים קצת אחרת - בעיקר בכל הנוגע למאות אלפי המטרים הרבועים של שטחי התעסוקה המתוכננים להתווסף בתל אביב לבדה בשנים הקרובות. "היזמים שבונים היום מגדלי תעסוקה, כמו מליסרון בפרויקט לנדמרק, לא מודאגים - הם כבר חתמו על הסכמי שכירות ברוב השטחים", הוא אומר. "אבל היזמים של המגדלים שטרם הושכרו בהם שטחים בהיקף נרחב, בהחלט צריכים להיות מודאגים: יש שם הרבה יותר סימני שאלה מסימני קריאה. אי אפשר לדעת איפה יהיה השוק כשהמגדלים האלה יתחילו להתאכלס".

תיקון שוק או עונתיות? "אחרי החגים" כבר כאן

בשיחות שקיימנו עם אנשי המקצוע המלווים את ענף המשרדים עלתה לא אחת השאלה (ואולי התקווה) האם ישנו סיכוי שכל מה שאנחנו חווים עכשיו הוא אפילו לא תיקון שוק - אלא עצירה רגעית בשל חופשת הקיץ וחופשת החגים. ייתכן, הם אומרים, ש"תקופת אחרי החגים" שהגיעה ממש עכשיו תבשר על התאוששות ותגרום לשינוי מגמה פעם נוספת, הפעם כלפי מעלה.

"אנחנו עומדים בפני תקופה חשובה שתהווה מבחן לשוק, ותענה לנו על השאלה הגדולה: האם ההאטה היא האטה אמיתית וממשית, או האטה תקופתית כמו שקרתה לא פעם בשנים קודמות", אומר אוסי. "כבר עכשיו אפשר לראות שמדובר בהאטה מתוחכמת ונשלטת, שכן חברות ההייטק מבזבזות פחות ומנהלות נכון יותר את כספן, כדי שיוכלו להתמודד ולהחזיק לזמן ארוך ככל הניתן. העיניים נישאות מבחינתי לכלכלת ארה"ב, כי שם מדברים על האטה גם בשנה הבאה - אבל בטווח הקצר, כאן בישראל, נרצה לראות זינוק בביקושים. צריך לחכות ולראות אם זה אכן יקרה".

"אם מסתכלים על ההייטק הגלובלי, ישראל, לשמחתי הרבה, נמצאת במצב מצוין", אומר מוקמל. "היא מרכז הפיתוח של ההייטק העולמי. בוודאי נראה פה ושם פיטורים, אבל לא נראה את מה שקורה בארה"ב, באירופה או במקומות אחרים. לא יקרה משהו דרמטי בענף ההייטק בישראל".

על רקע הדברים האלה נציין את אחת העסקאות המסקרנות שנרקמות בימים אלו בענף - המשא־ומתן המתקדם של גוגל ישראל לשכירת כ־20 קומות במגדל 2 ToHa החדש הנבנה ברחוב יגאל אלון פינת תוצרת הארץ (ראשי התיבות ToHa) בתל אביב - כשליש מהמגדל כולו - תמורת כ־90 מיליון שקל בשנה. על פי חשיפת גלובס, ההסכם הוא לשכירת 50 אלף מ"ר לפי מחיר של 150 שקל למ"ר ברמת מעטפת. המגדל, ביזמות משותפת של החברות אמות וגב ים, נבנה בהשקעה של 3 מיליארד שקלים. עד כה נבנה החלק התת־קרקעי שלו והבנייה צפויה להסתיים רק ב־2026, אולם מזכר ההבנות בין גוגל ליזמיות צפוי להיחתם בימים הקרובים.

"העצה הטובה ביותר כרגע היא לשבת ולחכות", מסכם עמוסי. "נכון להיום, לקרוא בקפה זו משימה קלה יותר מאשר לנבא מה יקרה בשוק. מדי יום שני יש לי שיחה עם כל יועצי הנדל"ן באירופה, ומדי יום חמישי - עם יועצי הנדל"ן בצפון אמריקה. התמונה שמצטיירת לי בפגישות האחרונות איתם היא שאנחנו חלק מהמצב העולמי: בניו יורק המצב לא שונה, ובלונדון המצב אפילו חמור יותר. בכל מקרה קצב קבלת ההחלטות איטי הרבה יותר היום, ונכון לדעתי לעצור מעט עכשיו, לראות מה קורה בשוק ורק אז לפעול".

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות