גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידה ביצוא והקדנציה השלישית של שי: שיא המשבר הסיני עוד לפנינו

בזמן שבשווקים קיוו לצעדים מעודדי צמיחה כמו הפסקת מדיניות אפס הדבקה, שי ג'ינפינג התמקד בקידום הקדנציה השלישית ובמינוי דמות מבוגרת לראש הממשלה ● לאחר שמניות ענקיות הטכנולוגיה עליבאבא וטנסנט צנחו בהונג קונג, נראה כי הצמיחה של סין לא חוזרת לעצמה

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

קונגרס המפלגה הקומוניסטית של סין הסתיים ביום ראשון עם אישור הקדנציה השלישית של הנשיא שי ג'ינפינג. בקונגרס הופיע המעגל הצמוד שהרכיב הנשיא, כשבראשו עומד יד-ימינו, לי צ'יאנג, שנמצא במסלול להיות ראש הממשלה - ומתוקף כך מופקד על ניהול הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

המשך כהונתו של שי בסין מפיל את בורסת הונג קונג לשפל של 14 שנה
למה קדנציה שלישית של שי ג'ינפינג עשויה דווקא להיות אינטרס אמריקאי | ניתוח
מתבצר בכיסא לעוד 5 שנים: נשיא סין הכריז שימשיך לכהונה שלישית

כלכלת סין סבלה ממשברים חריפים הנמשכים מאז פרוץ מגפת הקורונה. מדיניות "אפס ההדבקה" גררה עלויות כלכליות כבדות שסין עודנה נושאת על כתפיה, כמו 20% אבטלה ושוק נדל"ן בירידה. איך ישפיע קונגרס המפלגה הקומוניסטית בסין על עולם הכורע תחת אינפלציה, חושש ממיתון וסופג את השפעות המלחמה באירופה?

על פי דוח של בית ההשקעות בלקרוק, הכלכלה הסינית צמחה במהירות בעשר השנים שקדמו לקורונה, בשיעור של 7.7% בממוצע מדי שנה. אולם כעת, סין מתמודדת עם סדרה של אתגרים מחריפים, שאותם המומחים מזהים כמסמנים כניסה לשלב של צמיחה איטית. הדוח מסביר כי הגבלות הקורונה, שעדיין קיימות בסין, לא יאפשרו צמיחה שתעבור את רף ה־3% השנה.

 

במהלך המגפה, סין הצליחה לנצל את הביקוש לסחורות מכיוון המערב. המדינה שמרה על המפעלים פתוחים הודות לאכיפה קפדנית, וייצרה סחורות כדי לענות על הביקוש הזר. כתוצאה מכך, היקפי היצוא זינקו בממוצע של 10% בשנה בין 2020 ל־2021, או 17% במונחים נומינליים, יותר מכפול מקצב הצמיחה הממוצע בשלוש השנים שקדמו למגפה. אבל סין מאבדת בהדרגה את היתרון הזה, בעקבות האטת הביקוש מהמערב, והידוק החגורה על רקע יוקר המחיה והאינפלציה. לצד זאת, מדינות אחרות באסיה מגבירות את הייצור ומהוות חלופה. צמיחת היצוא של סין כבר נמצאת בהאטה ניכרת מאז יולי האחרון. איבוד מנוע הצמיחה העצום הזה יהפוך את השמירה על הצמיחה הכוללת לאתגר.

שי אומנם התמקד בנאומו במצבה הכלכלי של סין, אך מטרת קונגרס המפלגה הייתה בעיקר להציג מינויים לעמדות מפתח. כצפוי, שרשרת המינויים החדשה שהוצגה לא כללה יורש ברור לנשיא, שממשיך לכוון את סין לאזורים טוטליטריים. משקיפים אומרים שהבחירות של שי לפוליטביורו מצביעות על כך שהנשיא מעריך נאמנות על פני מומחיות וניסיון.

בחירתו לשני אחריו, לי צ'יאנג, ממחישה זאת: צ'יאנג רחוק חמש שנים בלבד מגיל הפרישה המקובל של מנהיגים סינים בכירים, ועל אף זאת חסר כל ניסיון בעבודה בממשל המרכזי. עם זאת, צ'יאנג היה מעורב באופן הדוק בניהול הכלכלות המקומיות של מחוזות ג'ג'יאנג ושנגחאי, ושיחק תפקיד מפתח בהקמת מפעל ענק של טסלה בשנחאי.

הטוטליטריות גוברת

הסכנות בשלטון של איש אחד היו ידועות תמיד, אך נעשו ממשיות השנה עם פתיחתו של פוטין במלחמה באוקראינה. חשיבותה של האידיאולוגיה על פני הפרגמטיזם בסין מגבירה את חששות המשקיעים, שרואים את ביצועי השווקים של המדינה במצב הגרוע בעולם בשנה האחרונה, עם מדד CSI 300 ברמה הנמוכה ביותר זה יותר משנתיים, ואג"ח דולר עם תשואה גבוהה בשפל.

בעיני שי, סין קרובה מתמיד להגשים את חזונו ל"התחדשות לאומית" ולתפוס מחדש את מקומה הראוי בעולם. מנגד, המומחים של בלקרוק מזהירים כי קובעי המדיניות הסיניים לא ינקטו צעדים אגרסיביים כדי להגביר את הצמיחה במדינה. הבנקים בוול סטריט קיוו לפני הקונגרס ששי יפתח סביבת השקעות מיטיבה יותר, כשהרשויות נוקטות בצעדים נועזים יותר כדי לתמוך בכלכלה ולספק בהירות לגבי כיוון המדיניות. אולם, שי לא הראה סימנים של שינוי בכל הנוגע לשני מעכבי הצמיחה העיקריים, אפס הדבקה ומשבר הנדל"ן.

3.9% צמיחה ברבעון

בינתיים, נתונים רשמיים הראו שכלכלת סין צמחה ב־3.9% ברבעון השלישי, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. נתונים אלו מסמנים התאוששות מהצמיחה הנמוכה בשיעור של 0.4% בשלושת החודשים הקודמים. עם זאת, בעוד שנתוני הצמיחה האחרונים עשויים להיראות גבוהים בהשוואה לרוב הכלכלות המערביות, הם הרבה מתחת לקצב ההתרחבות שסין ראתה במשך עשרות שנים.

בורסות הונג קונג חוו ביום שני את יום המסחר הגרוע ביותר מאז 2008, עם צניחת המניות והיחלשות המטבע הסיני, היואן, מול הדולר. עד שעת הצהריים של אותו יום, מדד ההאנג סנג ירד ביותר מ־6%, כאשר מניות ענקיות הטכנולוגיה הסיניות הנסחרות בהונג קונג, עליבאבא וטנסנט, צנחו. תגובות השוק הסיני מגיעות בעקבות ההכרזה על קדנציה נוספת לנשיא שי, והחשש כי הוא ימשיך במדיניות המעדיפה אידיאולוגיה על פני צמיחה כלכלית.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: טראמפ עשוי להורות על תקיפה מוגבלת כבר "בימים הקרובים"

דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● גורמי מודיעין בארה"ב מזהים סימנים לכך שאיראן עשויה להורות לארגוני טרור לבצע פיגועים נגד יעדים אמריקאיים באירופה ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות בתל אביב זינקו? הנתונים שבלמ"ס לא הביאו בחשבון

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"