גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הליך מינוי איזנקוט לרמטכ"ל היה דומה להליך מינוי הנוכחי

איך נראה הליך מינויו של גדי איזנקוט לרמטכ"ל מול המינוי הנוכחי ● המשרוקית של גלובס

גדי איזנקוט, מועמד במחנה הממלכתי. מורנוביק, כאן ב', 20.10.22 / צילום: גלעד קוולרצ'יק
גדי איזנקוט, מועמד במחנה הממלכתי. מורנוביק, כאן ב', 20.10.22 / צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

ביום ראשון השבוע אישרה הממשלה את מינויו של אלוף הרצי הלוי לרמטכ"ל ה־23 של מדינת ישראל. האישור הגיע זמן קצר בלבד לפני תום כהונת הממשלה, והוליד מתקפות חריפות מצד האופוזיציה. כשהרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט נשאל על כך, הוא התקשה להבין את התרעומת על עיתוי המינוי. "אני רוצה להזכיר שאני נבחרתי כרמטכ"ל בממשלת מעבר על ידי ראש הממשלה דאז, קראו לו בנימין נתניהו", אמר איזנקוט.

"נבחרתי אחרי שיצאו לבחירות, (אבל) ראשי האופוזיציה לא אמרו מילה. הם הבינו שזה מינוי ענייני ומקצועי". איזנקוט הוא כיום, כידוע, איש פוליטי: מספר 3 ברשימה שבראשה עומד בני גנץ, מי שעומד מאחורי המינוי הנוכחי. אבל האם הליך המינוי שלו לרמטכ"ל ב־2014 דומה להליך המינוי הנוכחי? השווינו. 

● ביום רביעי: גנץ, נתניהו וכל בכירי המשק על במה אחת - כל הפרטים על ועידת ישראל

ב־13 ביוני השנה, ולמרות שלרמטכ"ל הנוכחי אביב כוכבי נותרה למעלה מחצי שנה בתפקיד, הודיע גנץ באופן רשמי על פתיחת הליך מינוי רמטכ"ל. יציבות הממשלה באותם ימים כבר הייתה רעועה מאוד, ותוך שבוע בלבד, ב־20 ביוני, הודיעו נפתלי בנט ויאיר לפיד על הליכה לבחירות (הדבר הפך לרשמי ב־30 ביוני). גנץ התכוון להכריז תוך זמן קצר על המועמד שבו בחר, אך בשל הליכים שונים שלא נרחיב כאן בעניינם, ההודעה על בחירתו של הלוי הגיעה רק ב־4 בספטמבר. לאחר מכן נרשם עיכוב נוסף, עד שכאמור השבוע, כעשרה ימים לפני הבחירות, אושר המינוי בממשלה.

ומה היה בעבר? מינויו של איזנקוט יצא לדרך כשבאופק כלל לא היו בחירות. בתחילת נובמבר 2014, שלושה חודשים לפני תום כהונת הרמטכ"ל דאז בני גנץ, החל שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בהליך הנהוג של קיום ראיונות עם שלושת המועמדים לתפקיד. כשלושה שבועות לאחר מכן, ב־29 בנובמבר הוא הודיע כי בחר באיזנקוט. אז למה בכל זאת אושר לבסוף איזנקוט על ידי ממשלת מעבר? משום שבתחילת דצמבר פיטר נתניהו את לפיד וציפי לבני והודיע על הליכה לבחירות. כשבועיים לאחר מכן, ב־14 בדצמבר, אישרה ממשלת המעבר את מינויו של איזנקוט.

נסכם: בעוד כל הליך המינוי של איזנקוט לתפקיד - הכולל ראיונות עם המועמדים, התייעצויות, בחירת שר הביטחון במועמד המועדף עליו והודעה שלו לתקשורת על כוונתו להביא את המינוי לממשלה - נעשה בזמן כהונת ממשלת קבע, הליך המינוי של הלוי נעשה כמעט כולו בתקופת בחירות וממשלת מעבר. מה עוד שההליך יצא לדרך במועד מוקדם מהרגיל, כשלרמטכ"ל המכהן נותרה עוד למעלה מחצי שנה של כהונה.

מהמחנה הממלכתי נמסר: "תהליך מינוי הרמטכ"ל החל כבר באפריל… התקיימו פגישות עם יועמ"ש משהב"ט, הוכרז על תחילת הליך המינוי, התקיימו ראיונות עם מועמדים, התייעצויות ועוד - כל אלה טרם פיזורה של הכנסת בין אפריל ליוני". בקשתנו לקבל הפניה להכרזה על תחילת ההליך מלפני 13 ביוני, לא קיבלה מענה.

בשורה התחתונה: דבריו של איזנקוט מטעים. אישור מינויו לרמטכ"ל אכן נעשה לבסוף בממשלת מעבר, אך ההכרזה על הבחירה בו, וכל הליך הבחירה, נערכו לפני פיזור הכנסת. תהליך המינוי של הלוי יצא לדרך זמן קצר לפני פיזור הכנסת, וזמן רב לפני סיום הכהונה של קודמו בתפקיד.

 

תחקיר: אורי כהן

עוד כתבות

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?