גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הספר שמגלה: במה עקפה ש"ס את הליכוד, ומה הוביל להצלחתו של לפיד

מאז שנות ה־90, מפלגות רבות קמו והתרסקו, התחזקו ונחלשו והמציאו את עצמן מחדש ● מה סוד ההצלחה של יש עתיד, מי הייתה יותר שנים בשלטון ומה מניע את המצביעים לקלפי? ● בשיחה עם שני מומחים צללנו לרזי הפוליטיקה ובחנו מספר סוגיות מרכזיות

יו''ר ש''ס אריה דרעי / צילום: רפי קוץ
יו''ר ש''ס אריה דרעי / צילום: רפי קוץ

האם הליכוד היא המפלגה שהייתה בשלטון הכי הרבה זמן? מדוע מפלגות מרכז מתרסקות אבל יש עתיד משגשגת לאורך זמן, ואיך ליברמן נלחם נגד הביולוגיה והופך את מפלגתו ללשון מאזניים ממערכת בחירות אחת לאחרת? ספר חדש של המכון הישראלי לדמוקרטיה, "המפלגות בישראל", עונה על השאלות הללו ונוספות. בשיחה עם כותביו, פרופסור גידי רהט - עמית בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה וראש המחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית, ופרופסור עופר קניג - עמית מחקר במכון ומרצה במכללה האקדמית אשקלון, בחנו מספר סוגיות מהותיות בפוליטיקה הישראלית.

"ניתחנו חמש זירות במערכת הפוליטית", סיפר פרופסור קניג. "בזירה האלקטורלית ניתחנו הישגים, קמפיינים ודפוסי הצבעה. בזירה הפרלמנטרית עסקנו בהרכב חברי הכנסת, מיזוגי מפלגות ופרישות. בזירת הממשלה - משברים קואליציוניים והרכבת ממשלה. בזירה הרביעית התמקדנו במה שקורה בתוך המפלגה, איך בוחרים רשימה ואת העומד בראשה, והאם יש מוסדות דמוקרטיים פנימיים. בזירה האחרונה בדקנו עמדות בנושאי חוץ וביטחון, דת ומדינה, כלכלה, חברה וממשל".

ש"ס והליכוד: בראש טבלת שנות השלטון

לאורך שנות קיומה של ישראל, מפלגות קמו ונפלו, עלו לשלטון וישבו באופוזיציה, ומנהיגים התחלפו. לדברי פרופסור רהט ופרופסור קניג, לאורך שלוש העשורים האחרונים, המפלגה שצברה את מספר שנות השלטון הגבוה ביותר היא ש"ס, עם 20.15 שנות שלטון. מיד אחריה מפלגת הליכוד עם 20.12 שנות שלטון ויתר המפלגות הדתיות. רהט התייחס לנתון הזה בראי קמפיין הבחירות הנוכחי של ש"ס, ואמר בהומור: "המפלגה שהייתה מאז שנת 1992 הכי הרבה זמן בשלטון היא ש"ס, והיא מבקשת לעשות שינוי".

פרופ' עופר קניג / צילום: עודד אנטמן

בעוד שמפלגות הימין ניצבו בראש הטבלה, מפלגות השמאל נדחקו מטה. הדוגמה הבולטת היא העבודה, שבעבר הייתה מפלגת השלטון המרכזית. ב־1992 העבודה השיגה 44 מנדטים, ובבחירות האחרונות צנחה לשבעה. כך גם מרצ, שנחתכה בחצי במספר המנדטים. לדברי רהט, המנדטים של מפלגות השמאל עברו לאורך השנים למפלגות המרכז. "לעומת זאת, בימין ובמפלגות הדתיות לא היו שינויים למעט הציונות הדתית שנמצאת בתזזית: מתחלפים ראשים ואתוס".

לפיד פיצח את הנוסחה שקודמיו לא הכירו

בספר רואים מפלגות מרכז כמו קדימה, שינוי, הגמלאים וכולנו, שקמו ונפלו. מנגד, יש עתיד בבחירות האלה צפויה להפוך להיות המפלגה הגדולה בגוש המרכז־שמאל, ונשארת יציבה על המפה הפוליטית כעשור. איך אתם מסבירים את זה?
"פגשתי את לפיד לפני שנכנס לפוליטיקה ובמספר הזדמנויות לאחר מכן, ואני מאמין שהוא תופעה יוצאת דופן", השיב רהט. "מפלגות המרכז הן בדרך כלל 'חיות חד פעמיות'. לעומת זאת, לפיד בנה תשתית שמחזיקה מעמד הרבה מערכות בחירות. זה קורה כי הוא נותן מענה אידיאולוגי למעמד הבינוני שהצביע בעבר למפלגות סוציאליסטיות, תוך מענה לתחושות בטן לא נוחות עבור אלו שחטפו מכות באינתיפאדה השנייה. בנוסף, המפלגה מתנהלת בצורה ריכוזית".

קניג: "בניגוד למפלגות מרכז אחרות שהיו בלי תוכן ארגוני או בסיס בשטח, כבר מהיום הראשון המפלגה של לפיד התאפיינה ברשת פעילים".

פרסונליזציה במקום דמוקרטיזציה

ברקע סערת אחוזי ההצבעה הנמוכים במעוזי הימין בשנים האחרונות, שאלתי את הכותבים על המתאם בין מעמד הסוציו־אקונומי לעלייה באחוזי ההצבעה. "בערי הפריפריה יש אחוזי הצבעה נמוכים מהממוצע הארצי בדרך כלל", הסביר קניג. "אמנם יש מתאם חיובי בין השכלה ומעמד סוציו־אקונומי ועניין בפוליטיקה, אך אצלנו המצב שונה בגלל החברה החרדית - שמצד אחד, מעמדם הסוציו־אקונומי נמוך, ומצד שני מצביעים בשיעור גבוה".

 

תופעה נוספת שהקצינה בחלוף השנים וביתר שאת במערכות הבחירות האחרונות היא הפרסונליזציה, העיסוק במועמד שניצב בראשות המפלגה. רהט: "שכשבוחנים את המניע של אנשים לצאת ולהצביע, רבים מציינים שהסיבה היא הזדהות עם אישיות ספציפית ופחות הזדהות מפלגתית. עוד מצאנו כי בארבע מערכות הבחירות האחרונות, כששאלו את הציבור מדוע נערכו הבחירות, הרוב השיבו בגלל המשך כהונתו של בנימין נתניהו בראשות הממשלה.

"אין ספק שיש פרסונליזציה בבחירות. תחרות בין אישים. עם זאת, מעניין שבבחירות האלה שדווקא הליכוד חזר לסיסמת בחירות עתיקה 'רק הליכוד יכול'".

כלומר, מדובר בדה פרסונליזציה?
"אמנם נתניהו מותג מצליח, אבל אולי הליכוד מנסה להשיג עוד מצביעים שלא רוצים להצביע לו. כך מנסים למשוך את הציבור שמכונה 'הימין הרך'", השיב רהט.

מה בנוגע לפרסונליזציה במפלגות השמאל?
"הימין לא המציא את הפרסונליזציה, היא נמצאת בכל מקום. אבל כן, אפשרות לזהות אותה בעיקר במפלגות מרכז, בליכוד וש"ס. מרצ והעבודה שמרו על מותג המפלגה".

קניג ציין היבט נוסף לפרסונליזציה בשיטת בחירת הרשימות, והמעבר מבחירת המתפקדים ומוסדות לבחירה של איש אחד. "אם בתחילת התקופה שבדקנו הייתה רק מפלגה אחת שבחרה את המועמדים בפריימריז מתפקדים, בשנת 2009 הגענו לשיא של נבחרים בפריימריז, אך מאז מגמה זו נמצאת בירידה. כיום, במפלגות רבות המועמדים נבחרים על ידי מנהיג יחיד. הבחירה בידי מנהיג המפלגה החליפה את הדמוקרטיה הפנימית". לכך הוסיף רהט: "כיום אנו מצויים בשיא הפרסונליזציה ופגיעה בדמוקרטיזציה של הבחירה".

תופעה של איש אחד: חידת ליברמן

בספרם, קניג ורהט העניקו התייחסות מיוחדת גם לאביגדור ליברמן, שר האוצר כיום ויו"ר מפלגת ישראל ביתנו, שהצליחו לשרוד על המפה הפוליטית הודות לתנודות קיצוניות. קניג: "מבחינת האהדה הציבורית, ליברמן מאוד רחוק מהשיא שלו במספר המנדטים (15). אולם, הוא מצליח לשרוד. הוא השחקן הכי פחות צפוי בפוליטיקה הישראלית. זה חלק מהעניין של להמציא את עצמו ולהישאר על הגלגל".

פרופ' גידי רהט / צילום: יח''צ

רהט: "ליברמן ביסס את עצמו במרכז למרות שהתחיל בימין ובשיתוף פעולה עם החרדים. הוא המציא את עצמו מחדש ושינה מיקום מבחינת דת ומדינה. זה מהלך הישרדותי מבריק מבחינה פוליטית כי רוב הבוחרים הטבעיים שלו, שנולדו בברית המועצות לשעבר, אינם בחיים וחלק לא מצביעים מסיבות בריאותיות. כך הוא הצליח למשוך קהלי יעד נוספים".

מה גורם לאנשים להצביע?

פרופ' קניג הצביע על שינויים בנושאי הליבה שגורמים לאנשים להצביע. "בעבר הנושא שהיה במרכז הבמה הפוליטית היה השאלה הפלסטינית. אך בשנים האחרונות הוא יורד מחשיבותו מבחינת מה שמניע אנשים לקלפי.

"במהלך שנות שלטונו, נתניהו הצליח להוריד את התהליך המדיני מסדר היום הציבורי. אפילו מרצ, מפלגה שהציבה את הסוגיה במרכז המצע שלה, פחות עוסקת בה לטובת זכויות להט"ב ואיכות סביבה". 

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו